NukeBoards

Rozrywka - Zagadki matematyczne

kuber24 - 28-10-2006, 16:14
:
Ale się zglebiłem... Napiszę jeszcze raz:

f(x)=(x+1)(x-1) / x+1

g(x)=x-1

rzepraszam za to faux pa, czy jak to tam się pisze.
copperdragon - 28-10-2006, 16:43
:
No, teraz to wszystko jasne. Po prostu nawias wcięło po znaku dzielenia. :P

f(x)=(x+1)(x-1) / x+1

g(x)=x-1

f(x) = (x+1)(x-1)/x+1 = (x²-1)/x+1 = x - 1/x + 1

x - 1/x + 1 nie= x - 1 | + 1
x - 1/x + 2 nie= x

Chyba, że x = 0, ale to mają być funkcje, gdzie x przyjmuje dowolną wartość (ba! Ta wartość nie musi być rzeczywista, bo nigdzie nie jest to powiedziane).
kuber24 - 28-10-2006, 16:47
:
Cośty tu nawypisywał? Raczej nie o to chodzi. Podpowiem, że nie trzeba kożystać ze wzorów skróconego mnożenia.
Jakim - 28-10-2006, 17:26
:
Bo dzieli się OBIE strony równania, nie tylko drugą część.

Bo chyba to jest wyprowadzanie, a nie działanie "(x-1)(x+1)/(x-1)"? :)
copperdragon - 28-10-2006, 17:33
:
kuber24 napisał/a:
f(x)=(x+1)(x-1) / (x+1)
g(x)=x-1

Nawias oznaczony czerwonym kolorem ci wcięło, i dlatego funkcje są różne :P
kuber24 - 28-10-2006, 18:01
:
to / jest kreska ułamkowa
morty - 28-10-2006, 18:09
:
Gdyby uwzględnić kreskę ułamkową, to funkcje nie są identyczne :) Powodem jest różnica dziedzin - w funkcji z ułamkiem z dziedziny wyłączony jest {-1}
jarlfenrir - 28-10-2006, 22:04
:
kuber24 napisał/a:
Założmy, że 3=5.

5=3+2 \;(5-3)
5(5-3)=(3+2)(5-3)
25-15=15-9+10-5 przenosimy 10 na drugą stronę
25-15-10=15-9-5
5(5-3-2)=3(5-3-2) \;(5-3-2)
5=3

Niemożliwe, prawda? nie jest zgodne to z zasadą, że nie wolno dzielić przez zero.
W przedostatniej linice było wykonane dzielenie obustronne przez (5-3-2) czyli 0, dlatego wynik wyszedł niezgodny z zasadami matematyki, z tego wynika, że dzielenie przez zero jest niemożliwe. ;)


Spójrz na cyfry, które wyróżniłem. 2*3 daje 6, a nie 5...
kuber24 - 29-10-2006, 12:48
:
Fenrir napisał/a:
Spójrz na cyfry, które wyróżniłem. 2*3 daje 6, a nie 5...


Przecież się poprawiłem. Przeczytaj moje posty w tym temacie.
morty - 29-10-2006, 12:58
:
kuber24 napisał/a:
Przeczytaj moje posty w tym temacie.

Przeczytaj mój i powiedz czy o taką odpowiedź ci chodziło ;p?
kuber24 - 29-10-2006, 13:17
:
Masz rację Morty. Zadajesz.
morty - 29-10-2006, 16:32
:
Czy prawdopodobieństwa wygranej w poniższych sytuacjach są identyczne? Jeśli nie, to ile wynoszą dla poszczególnych przypadków?
a) mamy n losów, z czego jeden wygrywa. Kupujemy 1 los
b) mamy 2n losów, z czego 2 wygrywają. Kupujemy 1 los
c) mamy n losów, z czego 1 wygrywa. Kupujemy 2 losy
d) mamy 2n, z czego 2 wygrywają. Kupujemy 2 losy.
Tasmpol - 29-10-2006, 17:16
:
a=b i c=d.
Bo tak :)
morty - 29-10-2006, 17:44
:
Tasmpol napisał/a:
a=b i c=d.
Bo tak :)

Pierwsza częśc dobra. Druga nie :)
Jakim - 29-10-2006, 19:33
:
Zakładając, że n=6 i dwa trafione wygrywające losy uznawane są jak 1:

a) (*)(*)(*)(*)(X) (szansa 1/6)

b) (*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(X)( ) (szansa 2/12 = 1/6)

c) (*)(*)(*)(x)(X) (szansa 2/6 = 1/3)

d) (*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(X)(X) (szansa 2/12 = 1/6)

X oznacza trafiony wygrywający, x - kupiony nietrafiony, a " " - wygrywający nietrafiony los.

Wniosek:

a=b=d=1/x

c=2/x


Pewnie gdzieś się pomyliłem i źle wywnioskowałem, ale co mi tam ;) .