NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[NB i Ślimaczek] Budynek NB
Autor Wiadomość
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 04-03-2006, 15:49   

UWAGA! UWAGA!

W związku z problemami związanymi z interpretacją mojej instrukcji tutaj zamieszczam moje biuro:

Nie będę dorabiał ścian, narysujcie je sami, ale proszę o taki sam rozkład linii perspektywy (identyczny).

Qdlaty 
Starszy sierżant

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 15:19   

misieksamgame napisał/a:
(...)proszę o taki sam rozkład linii perspektywy (identyczny).

? Mówiłeś, że technika dowolna... Więc, jeśli bedę robił ołówkiem (i kolorował na kompie), to na pewno nie zrobię identycznych linii. :|

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 15:29   

Chodzi o kąty (bo przecież rozmiar musi być taki sam). Chodzi o to, żeby nie było tak, że jeden ma taką perspektywę, a drugi zupełnie inną, bo to będzie tragedia!

PoW 
Chorąży
Dziękuję, postoję.

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 15:56   

Erm.. tylko że na twoim obrazku jest zachwiana perspektywa. To już lepiej byłoby chyba zrobić to w ten sposób:

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 16:16   

Jak już macie wybrzydzać to wcale nie róbcie 8). Kargul oparł sie na mojej perspektywie i ładniej mu wyszło ode mnie. Nie robić mi tu offtopa już, tylko wysyłać ew. pracki.

PoW: spójrz kiedyś na swój pokój przez okno (jeśli możesz :D ), zobaczysz, że moja perspektywa nie jest zła. Uczyłem sie o perspektywie nawet w szkole.

Aethera 
Bohaterka

Pojedynki: być może

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 16:24   

A nie lepiej by było bez perspektywy? Całkowicie z boku, platformowo? Bo pokój z perspektywą wygląda nieźle ale połącz je wszystkie i będzie totalna niezgodność perspektyw. Jeśli patrzysz na budynek bez ściany to każdy pokój ma inną perspektywe. zależy czy jest dalej od obranego punktu perspektywicznego czy bliżej.

Qdlaty 
Starszy sierżant

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 16:38   

Wyjście PoW'a byłoby lepsze- ściany wyglądałyby przynajmniej bardziej naturalnie... A tak bedą się poszerzać wgłąb pokoju...
W twoim pomyśle (ale patrząc od góry) ściany wyglądałyby tak: \_/pokój1\_/pokój2\_/
A w pomyśle PoW'a tak: \_\pokój1\_\pokój2\_\

Pseudo izometria do tego bardziej pasuje. Możesz też nie robić perspektywy w ogóle. :)

k@rgul 
Sierżant

Pojedynki: nie

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 17:25   

A tam po połączeniu swego pokoju z pokojem miśka nawet fajnie to wyszło, więc nie widzę sensu zmieniania czegoś co jest dobre :P

PoW 
Chorąży
Dziękuję, postoję.

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 17:49   

No więc? Jaka decyzja?

Z shouta:
Fallen Angel: No właśnie. Ja rysować nie mam zamiaru w perspektywie. :P
PoW: Dobra, to specjalnie dla Fallen Angel rysuję swój pokój w budynku NB od BOKU, bez perspektywy. Najwyżej zrobię własny budynek! A co!

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 21:34   

Niech każdy zrobi 3 wersje :D :D:D
- bez persp.
- izometryk
- moja perspektywa

Tylko wystarczy pozmieniać ścianki (to chyba mało robotki).

Sebol 
Bohater

Prestiż
Wysłany: 05-03-2006, 23:13   

Najlepiej niech każdy zrobi w 3D :P hehe będzie można wybrać potem kont widzenia.

Qdlaty 
Starszy sierżant

Prestiż
Wysłany: 06-03-2006, 08:21   

misieksamgame napisał/a:
(...)Tylko wystarczy pozmieniać ścianki (to chyba mało robotki).

I Ty mówisz, że znasz się na perspektywie? W Twojej perspektywie byłoby inaczej, niż w izometrii. Np. Dywan, który leży na środku pkoju, miałby kształt trapezu, a w pseudo izometrii rombu. ;) Dlatego zmiana ścianek nic nie da... Pomyśl... Pseudo izometria jest stosowana od dawna w grach itp., bo jest prosta. Obiekt przy śianie lewej, może być identyczny, jak po środku i przy ścianie prawej, a w Twojej perspektywie tak się nie da- przy ścianie lewej trzeba obiektowi dorabiać prawy bok, przy lewej odwrotnie, a z przodu nie widać boków... NIE da się tego ŁATWO przenieśc do pseudo izometrii.

BROO 
Pupogłowy
Wizard x-)

Prestiż
Wysłany: 06-03-2006, 13:18   

W aksonometrii jest o niebo lepiej niż w perspektywie (jeśli chodzi o wykonanie pixelartu w tych rozmiarach).

Instrukcja wykonana została błędnie.
Moja propozycja rozwiązania problemu: Misieksamgame, proszę wybrać odpowiedni sposób odwzorowania albo zaproponować swój:

albo

I w miarę potrzeby określić "rozmiary" wersorów.

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Prestiż
Wysłany: 06-03-2006, 14:55   

BROO i Deagle - racja :) jak jestem niewyspany to ciacham od rzeczy.
Róbcie w izometrii. Dogadajcie się pod jakim kątem. Albo zróbcie bez żadnych rzutów itp. Po prostu jak w grze platformowej.

BROO 
Pupogłowy
Wizard x-)

Prestiż
Wysłany: 06-03-2006, 15:15   

Teraz również "ciachasz od rzeczy". A kto właściwie ustala to zasady i o co tu chodzi? :)

Odpowiedz do tematu