NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
List otwarty do Aleksa - nie przypisuj sobie co nie Twoje
Autor Wiadomość
Slawo 
Legenda

Pojedynki: nie

Prestiż
Wysłany: 22-05-2007, 02:48   List otwarty do Aleksa - nie przypisuj sobie co nie Twoje

Kilka wcześniejszych informacji na forach, że to dzięki Aleksowi jest system wyników na OZCOM ( www.zagrajmy.superhost.pl ) przebolałem, bo kiedyś aby mu schlebić bąknąłem coś tam, że z jego przykłądu coś tam zaczerpnąłem.

Kolega tak się tym teraz szczyci, że
kurczę zacząłem zachodzić w głowę co ja przez dwa lata robiłem na tym oszpeconym ozkom ? No kurcze jak je stawiałem nie wiedziałem co to jest za znak <? w php i po kiego wstawia się go ponownie na końcu, tylko jako odbicie lustrzane ?>
Hm, a że ozkom teraz wygląda tak jak wygląda to pewne zasługa Aleksa ? A może NeTRaYa (sorry NeTRaY, ale inny przykład do klikowców nie przemówi lepiej teraz) ? Hm Pewnie oni mi to zrobili ? Ja przez dwa lata charowałem zapewne nad reklamowaniem serwisu na forach klikowych, zrzędzeniem i kłoceniem się z Wami, i nic poza tym.

No, ale do rzeczy.
Ten post jeszcze przebolałem:

http://romanx.webd.pl/nb/...ighlight=#22217
Wysłany: 01-05-2007, 10:55
--------------------------------------------------------------------------------
Aleks na NB napisał:
Kiedyś zrobiłem przykład teraz jest przestarzały i wiele trzeba by zmienić ale daje jako takie pojęcie jak to zrobić, slawo nie narzekał

http://www.speedyshare.com/728876404.html
http://www.MegaShare.com/163869

Ale to co przeczytałem na Klikipedii doprowadziło mnie do szewskiej pasji:

http://www.romanx.kosa.ne...6806&oldid=6805

O Aleksie można było przeczytać: " ... Po przeszło roku potrafiłem bardzo dobrze obsługiwać te pluginy. Stworzyłem w międzyczasie pierwszy polski system wyników online, który Slawo wykorzystał do stworzenia OZCOM. "

Rozumiem, Klikipedia, każdy może edytować, więc skoro napisano o mnie fałsz - wyedytowałem.

Teraz będę wyjaśniał i dawał dowody jak to było z wynikami online na ozkom

1. Pobrałem kiedyś na TDC taki przykład: autor Jeff Vance, plik cca (jak nie możesz uruchomić proś na PW o pomoc) www.zagrajmy.superhost.pl...scoresy_TDC.zip

Taki system jak w przykładzie był identyko w grach ozkom do momentu zabezpieczenia wysyłania przez dwie dodatkowe zmienne (gdy już byłem sporo bardziej kumaty w php), zmienna losowa i md5.

Świadkowie ? Ten plik wstawialiśmy razem z xpeu do gry Helix, razem z BROO do Otoczonego - oni mają ten przykład lub mieli :D

2. Pobrałem pliki php, autor Jeff Vance
www.zagrajmy.superhost.pl/online/file/plikiphp.zip

Przerobiłem na potrzeby ozkom i zaczęło działać ! Ale, że byłem wtedy zielony z php miałem problemy. No i znalazłem plik Aleksa na Drewicz Gams chyba:

www.zagrajmy.superhost.pl/online/file/Aleks.rar

Coś tam z php zajarzyłem, ale nie pamiętam dokładnie co.

Porównajcie sobie te pliki i te przykłady i nie wiem czy nie dojdziecie do tego do czego doszedłem wtedy ja, ale wolałem nie pisać, teraz też nie napiszę :D

Żeby nie być gołosłownym pliki php Jeffa Vance w około 2x poszerzonej formie (dodatkowe zabezpieczenia, turnieje, kosz z wynikami odrzuconymi, zalogowani gracze tylko dodają wyniki itp.) mam na serwisie po dziś dzień ! Jak ktoś nie wierzy mogę to jakoś pokazać !
Chociaż nie wiem jak bo to groziłoby włamaniem.

Kurcze naprawdę nie pamiętam co mi pomógł skrypt Aleksa. Może jakiś inny z innym plikiem php, bo pamiętam jak męczyłem się z pokazywaniem wyników w tabeli w Otoczonym i jakąś komendę sql, może podpatrzyłem z Aleksa.
Ale w takim wypadku wszystko czego się nauczyłem w MySQL i php z netu musiałbym teraz przypisać tym stronom www i ich autorom - że to oni są ojcami ozkom ! :D Nonsens.

No a potem cały serwis i całe opehapowanie i różne cuda same się zrobiły w php .... na ozkom, albo pewnie krasnoludki je podrzuciły ...

Aleksie - błądziłeś w przypisywaniu sobie zasług, których prawie nie ma.

PS. Prosiłbym admina o nie usuwanie tego postu i mojego awaryjnego konta, przynajmniej do momentu zakończenia dskusji (zrewanżuję się czymś na ozkom :D odbanowaniem na IP).
Dziękuję - Slawo.

quick-fire 
Kapral

Prestiż
Wysłany: 22-05-2007, 10:02   Re: List otwarty do Aleksa - nie przypisuj sobie co nie Twoj

Tomistrz napisał/a:
zrewanżuję się czymś na ozkom :D odbanowaniem na IP).
To ja też poproszę :D . Popieram Slawo. Aleks mógł napisać, że pomógł w tworzeniu, a nie że stworzył "pierwszy polski system wyników online"!

Aleks 
Moderator
Wilczek

Prestiż
Wysłany: 22-05-2007, 11:27   

Kiedy stworzyłem przykład a później go unowocześniłem nazwałem go systemem hiscores online, jako że wcześniej nikt nie stworzył takiego systemu, który był uniwersalny nie była to nowość na scenie, ponieważ kiedyś exek zrobił grę z wynikami online, ale ja postanowiłem stworzyć system, który będą inni mogli wykorzystać do swoich gier ty zaś stworzyłeś coś innego jak pamiętam poprosiłeś mnie żebym zrobił przykład robienia wyników online, bo miałeś jakieś plany zrobiłeś pierwszy polski serwis, w którym klikowcy mogą nie tylko tworzyć gry z wynikami, ale również umieszczać w serwisie, który był często odwiedzany, czyli zadbałeś o marketing gier. Tyle mam do powiedzenia w tej sprawie

Nie przypominam sobie żeby ktoś przedemną stworzył taki system
Slawo napisał/a:
Aleksie - błądziłeś w przypisywaniu sobie zasług, których prawie nie ma.

Nie wiem, w jakiej części wykorzystałeś mój przykład, ponieważ nigdy nie pytałem się ciebie o to, bo nie było takiej potrzeby głównie dla ciebie zrobiłem ten przykład bo poprosiłeś na CGA Również dałem ci do zrozumienia, że takie rozwiązania nie są dobre bez szyfrowania, którego nie miałeś przez dłuższy czas
Jako że faktycznie są znikome moje zasługi w rozwój twojego serwisu poprawiam to w wiki
Dla mnie to jest obojętne czy ktoś doceni moją prace czy też nie robię to z pasji.

[dopisane]
Dzięki za fatygę wyedytowania artyklułu w wiki, ale na drugi raz załatwiaj takie sprawy na PW

Chcąc czy nie chcąc coś ci pomogłem i pewnie długo byś jeszcze myślał nad zrobieniem portalu gdyby nie to, że uświadomiłem ci, że stworzenie czegoś takiego nie jest trudne przyznam, że przykro mi jest, że nie doceniłeś mój wkład w serwis, choć był znikomy.

Dobrze, że nie chciałem ci więcej pomagać, bo po latach odpłaciłbyś z nawiązką
w tytule tematu piszeż
Cytat:
nie przypisuj sobie co nie Twoje

nie napisałem że to ja stworzyłem twój serwis jak sugerujesz tylko

Cytat:
Stworzyłem w międzyczasie pierwszy polski system wyników online. Który slawo wykorzystał do stworzenia OZCOM
Też nie napisałem, jaki miałem wkład w OZCOM, ale jednak jakiś miałem nie będę o tym polonizował, bo mnie nie obchodzi twój serwis nic a nic

Tak, więc przeczytałeś to albo nie ze zrozumieniem albo wziąłeś to zbyt dosadnie do siebie.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Steam:

Prestiż
Wysłany: 22-05-2007, 21:45   

Slawo napisał/a:
odbanowaniem na IP

Panie, a ładnie tak okłamywać ludzi? Przecież mam innego nicka niż ten: http://zagrajmy.superhost...?nick=zbanowany :P

A cała sprawa tutaj, to jak widać zwykłe nieporozumienie...

Slawo 
Legenda

Prestiż
Wysłany: 22-05-2007, 23:51   

Nieporozumienie jak wiele innych.

Odpowiedziałem na CP:

http://cportal.webd.pl/viewtopic.php?t=2905

nie będę wklejał tu tego samego bo po co.

Aleks 
Moderator
Wilczek

Prestiż
Wysłany: 23-05-2007, 17:03   

Jak się okazało nie było to Nieporozumienie tylko prowokacja temat uznaję za zamknięty

Slawo 
Legenda

Prestiż
Wysłany: 23-05-2007, 18:58   

Aleks napisał/a:
Jak się okazało nie było to Nieporozumienie tylko prowokacja temat uznaję za zamknięty

Zapomniałeś chyba dodać kto kogo sprowokował i czym (chociaż to idzie wywnioskować z tematu i postów.

Stankol 
Bohater
McO: the noob

Prestiż
Wysłany: 23-05-2007, 19:42   

Slawo napisał/a:
kto kogo sprowokował

Slawo Aleksa...

Aleks 
Moderator
Wilczek

Prestiż
Wysłany: 23-05-2007, 19:44   

I tak wiem, że wygrzebałeś ten temat tylko po to żeby nie wyjść na głupca slawo
W gruncie rzeczy szkoda tydzień temu pomyślałem sobie gdybym stworzył pluginy mysql object oraz hiscores online to slawo pewnie ucieszyłby się, bo mógłby stworzyć prosty system hiscores online, ale na tym się kończy wszystko, co dobre idź pan w cholerę nie chcę cię znać.

Slawo 
Legenda

Prestiż
Wysłany: 23-05-2007, 20:58   

Aleks napisał/a:
I tak wiem, że wygrzebałeś ten temat tylko po to żeby nie wyjść na głupca slawo.

Wygrzebałem po to, że w sumie na PSK mieliśmy ze sobą trzy "kontakty":
1. Rozróba przy okazji MOHO.
2. Twój przykład na CGA, o którym mowa.
3. Rozróba teraz (proszę porównać ton i styl postów moich i Aleksa na NB i CP w tym temacie, bo ja się nie poczuwam do rozróby poza pierwszym postem, któy ma ton napastliwy bo pisałem go w emocjach po lekturze Klikipedii), bo wkurzyło mnie slawusiowanie i "odbijanie mi" na szucie NB i CB - stylowo nie odbiegające od stylu prowadzenia tej dyskusji przez Ciebie Aleks.

Chciałem wyprostować historię i udało mi się, teraz wiemy jak było na przełomie kwietnia i maja 2005. Szcegóły są na CP http://cportal.webd.pl/viewtopic.php?t=2905 .
Dzięki temu prostowaniu przypomniał mi się Twój udział w ozkom i dobrze.

Odpowiedz do tematu