|
[przygodowa] '79 |
| Autor |
Wiadomość |
pepe9donkey
Bohater Strup Parzyłapa

Główny edytor: 
18099 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2005, 21:25 [przygodowa] '79
|
|
|
Witam!
Od niedawna zacząłem pracę nad grą przygodową. Ma to być gra utrzymana w klimacie starego filmu, w całości w odcieniach szarości. Fabuły nie będę zdradzał, bo i po co, ale powiem, że gra będzie polegała na wyborach pomiędzy "dobrem", a "złem" :evil: . W zależności od pierwszego wyboru możemy podążać dwiema różnymi ścieżkami, wykonywać różne misje. Planuję również kilka różnych zakończeń.
Paradoksalnie muzyka utrzymana będzie w klimatach współczesnych (dark electro, ambient).
Mam nadzieję, że starczy mi motywacji i chęci aby dokończyć produkcję. Trzymajcie za mnie kciuki :roll: .
zrzut: level
P.S. Gra wygląda nieco inaczej. Grafice towarzyszy jeszcze efekt starego filmu.
P.P.S. Nie napisałem, że to horror, bo uważam, że gatunek przygodówka jest bardziej na miejscu. Ewentualnie można użyć określenia klimatyczna przygodówka . |
|
|
|
 |
Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2005, 22:52
|
|
|
Rzadko sie zdarza, żeby przygodówka była od góry. Co oczywiście nie znaczy, że nie może być świetna, a za dobry przykład może poslużyć np. stara gierka Dream Web. Naprawdę ma fajny klimat, jak byś szukał inspiracji, to polecam Mimo widoku z góry, grafa wygląda bardzo dobrze... tylko te kolory, a właściwie ich brak. Nie wiem, czy to wyjdzie grze na dobre. Jeżeli jednak byś się upierał przy odcieniach szarych, to IMO proponowałbym troche to rozjaśnić.
Pozostaje czekać i trzymać kciuki za Ciebie, oraz Twoją motywację i chęci |
|
|
|
 |
Cage
Plutonowy Popychacz pixeli

Główny edytor: 
2553 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2005, 23:08
|
|
|
Ogólnie ciekawe całkiem, może wyjść coś fajnegom a screen mi się podoba, grafika mimo prostoty ma swój klimat(głównie dzięki tej szarości), ale mógłbyś to rozjaśnić troszeczke (troche wystarczy). Mam nadzieje że skończysz tą gre |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2005, 23:24
|
|
|
Z racji, że uwielbiam wszelkie przygodówki to także jestem za projektem. Szarość doda mu swoistego uroku, ale stare filmy czasem są także żółte - pożółkły. Cóż, grafika widać, że ładna, a z Twoich gier widać, że potrafisz się postarać. Jednak wszystko jest za ciemne, nie zrozumiałbym tego. Musisz podjaśnić pożądnie, inaczej kaplica.
Co jeszcze, ach, życzę, aby gra wyszła i abyś był z niej zadowolony. Brakuje przygodówek w polskich klikach, a przecież to nic trudnego! A sam, jak już mówiłem, lubię takie gry. Czekam z niecierpliwością na następne informacje, mam nadzieję, że gra wyjdzie. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2005, 09:24
|
|
|
Koncepcja jest ciekawa, rzadko powstają nieliniowe gry w klikach. Rzadko powstają w ogóle przygodówki to może być mała rewolucja
Co do tego efektu starego filmu, jeśli jeszcze tego nie masz radzę zrobić jakieś "rysy z taśmy", które będą się pojawiać na ekranie
A co do kolorystyki... żółć jest raczej złym pomysłem, bo mam kilka przedpotopowych zdjęć, które... pozieleniały. Nie, to nie grzyb :evil: po prostu zostaw tak, jak jest, ale może trochę pojaśnj. |
|
|
|
 |
Michu
Plutonowy :o

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
2083 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2005, 12:55
|
|
|
Ja też kiedyś tworzyłem przygodówke w TGF ale straciłem zapał, może kiedyś do niej powróce A co do efektu starego filmu(rysy na taśme) to zrobiłem przykładzik jak chcesz to ci go wyśle |
|
|
|
 |
pepe9donkey
Bohater Strup Parzyłapa

Główny edytor: 
18099 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2005, 14:55
|
|
|
| Dzięki ale ten efekt to było właściwie pierwsze co zrobiłem w tej grze. Jest dość przejaskrawiony ale myślę, że nie będzie męczył oczu. Grafikę trochę rozjaśnię i zobaczę jak będzie wyglądać. |
_________________ \,,/, (o_O) ,\,,/ |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2005, 17:57
|
|
|
Efekt starego filmu to prosta rzecz. Kilka pionowych linii losowo pojawiających się na ekranie, jakieś mniejsze ryski i takie kropki itp.
BTW. grafika bez pojaśnienia nie przejdzie... Bo jest ewidentnie za ciemna. |
|
|
|
|
 |
zetcom
Młodszy chorąży 2D Artist

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
3194 Prestiż
|
Wysłany: 22-10-2005, 19:28
|
|
|
Najważniejsze, abyś nie stracił cierpliwości i weny twórczej do tego projektu. Te cechy to podstawa w procesie tworzenia...
Czekam teraz tylko na jakąś grywalną wersję gry. |
|
|
|
 |
pepe9donkey
Bohater Strup Parzyłapa

Główny edytor: 
18099 Prestiż
|
Wysłany: 22-10-2005, 20:44
|
|
|
Właśnie wrzuciłem na serwer pokaz grafiki i efektów. Proszę o komentarze na temat jasności grafiki, ponieważ w grze wygląda nieco przejrzyściej niż na skreenie.
Plik można ściągnąć stąd
P.S. Kieruje się WSAD-em, a aby coś uruchomić trzeba do tego podejść i kliknąć na nim kursorem. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 22-10-2005, 21:17
|
|
|
Grafika w tym pokazie jest ok, jeśli nie zmieniałeś to znaczy, że jpg tak brzydko rozmył. Fajowe Ale popraw błędy. Mi udało się znaleźć tylko jeden, i to mały, ale ta kupka śmieci, której nie da się przeszukać (chyba zamierzone) jest wyświetlana jakgdyby nad postacią
EDIT: To nie jpg, tylko gif! Po tym "odkryciu" okazało się, że to tylko takie wrażenie z powodu małego rozmiaru obrazka, bo na pełnym ekranie wygląda prawidłowo. |
|
|
|
 |
pepe9donkey
Bohater Strup Parzyłapa

Główny edytor: 
18099 Prestiż
|
Wysłany: 22-10-2005, 21:22
|
|
|
To jest tylko pokaz. Nie sprawdzałem, nie poprawiałem błędów. Tam na razie i tak niec nie można. Ale cieszę się że się podoba.
P.S. Faktycznie grafiki nie zmieniałem. |
_________________ \,,/, (o_O) ,\,,/ |
|
|
|
 |
Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
|
Wysłany: 23-10-2005, 01:26
|
|
|
Efekt fajnie wyszedł. Zmień tylko poruszanie się bohatera. Wykorzystywanie wbudowanych typów ruchu dla postaci kierowanej przez gracza, raczej spotyka się z dezaprobatą wśród clickowców. Np. gracz usilnie próbuje wejść w ścianę, a postać zamiast stanąć w miejscu, odbija się od niej jak ping pong.
Czekam na dalsze wieści |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 23-10-2005, 01:49
|
|
|
Hmmm... Ładnie, podoba mi się. Nawet trochę straszne Jak wybuchła ta ściana to mało co zawału nie dostałem Ale ludzik zdecydowanie za wolno chodzi. I grafika jest troche zbyt jednostajna i ciemna, tylko dwa kolory, powinno być więcej odcieni szarego. Na starych filmach są setki odcieni szarego. |
|
|
|
|
 |
Dominika
Sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
6568 Prestiż
|