NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[przygodowa] '79
Autor Wiadomość
pepe9donkey 
Bohater
Strup Parzyłapa

Główny edytor: MMF2 Dev

18099 Prestiż
Wysłany: 20-10-2005, 21:25   [przygodowa] '79

Witam!

Od niedawna zacząłem pracę nad grą przygodową. Ma to być gra utrzymana w klimacie starego filmu, w całości w odcieniach szarości. Fabuły nie będę zdradzał, bo i po co, ale powiem, że gra będzie polegała na wyborach pomiędzy "dobrem", a "złem" :evil: . W zależności od pierwszego wyboru możemy podążać dwiema różnymi ścieżkami, wykonywać różne misje. Planuję również kilka różnych zakończeń.

Paradoksalnie muzyka utrzymana będzie w klimatach współczesnych (dark electro, ambient).

Mam nadzieję, że starczy mi motywacji i chęci aby dokończyć produkcję. Trzymajcie za mnie kciuki :roll: .

zrzut: level

P.S. Gra wygląda nieco inaczej. Grafice towarzyszy jeszcze efekt starego filmu.
P.P.S. Nie napisałem, że to horror, bo uważam, że gatunek przygodówka jest bardziej na miejscu. Ewentualnie można użyć określenia klimatyczna przygodówka ;) .

Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
Wysłany: 20-10-2005, 22:52   

Rzadko sie zdarza, żeby przygodówka była od góry. Co oczywiście nie znaczy, że nie może być świetna, a za dobry przykład może poslużyć np. stara gierka Dream Web. Naprawdę ma fajny klimat, jak byś szukał inspiracji, to polecam :) Mimo widoku z góry, grafa wygląda bardzo dobrze... tylko te kolory, a właściwie ich brak. Nie wiem, czy to wyjdzie grze na dobre. Jeżeli jednak byś się upierał przy odcieniach szarych, to IMO proponowałbym troche to rozjaśnić.

Pozostaje czekać i trzymać kciuki za Ciebie, oraz Twoją motywację i chęci :)

Cage 
Plutonowy
Popychacz pixeli

Główny edytor: Inny

2553 Prestiż
Wysłany: 20-10-2005, 23:08   

Ogólnie ciekawe całkiem, może wyjść coś fajnegom a screen mi się podoba, grafika mimo prostoty ma swój klimat(głównie dzięki tej szarości), ale mógłbyś to rozjaśnić troszeczke (troche wystarczy). Mam nadzieje że skończysz tą gre :)

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 20-10-2005, 23:24   

Z racji, że uwielbiam wszelkie przygodówki to także jestem za projektem. Szarość doda mu swoistego uroku, ale stare filmy czasem są także żółte - pożółkły. Cóż, grafika widać, że ładna, a z Twoich gier widać, że potrafisz się postarać. Jednak wszystko jest za ciemne, nie zrozumiałbym tego. Musisz podjaśnić pożądnie, inaczej kaplica.
Co jeszcze, ach, życzę, aby gra wyszła i abyś był z niej zadowolony. Brakuje przygodówek w polskich klikach, a przecież to nic trudnego! A sam, jak już mówiłem, lubię takie gry. Czekam z niecierpliwością na następne informacje, mam nadzieję, że gra wyjdzie.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 21-10-2005, 09:24   

Koncepcja jest ciekawa, rzadko powstają nieliniowe gry w klikach. Rzadko powstają w ogóle przygodówki :P to może być mała rewolucja ;)
Co do tego efektu starego filmu, jeśli jeszcze tego nie masz radzę zrobić jakieś "rysy z taśmy", które będą się pojawiać na ekranie :)
A co do kolorystyki... żółć jest raczej złym pomysłem, bo mam kilka przedpotopowych zdjęć, które... pozieleniały. Nie, to nie grzyb :evil: po prostu zostaw tak, jak jest, ale może trochę pojaśnj.

Michu 
Plutonowy
:o

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

2083 Prestiż
Wysłany: 21-10-2005, 12:55   

Ja też kiedyś tworzyłem przygodówke w TGF ale straciłem zapał, może kiedyś do niej powróce :) A co do efektu starego filmu(rysy na taśme) to zrobiłem przykładzik jak chcesz to ci go wyśle :)

pepe9donkey 
Bohater
Strup Parzyłapa

18099 Prestiż
Wysłany: 21-10-2005, 14:55   

Dzięki ale ten efekt to było właściwie pierwsze co zrobiłem w tej grze. Jest dość przejaskrawiony ale myślę, że nie będzie męczył oczu. Grafikę trochę rozjaśnię i zobaczę jak będzie wyglądać.

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 21-10-2005, 17:57   

Efekt starego filmu to prosta rzecz. Kilka pionowych linii losowo pojawiających się na ekranie, jakieś mniejsze ryski i takie kropki itp.
BTW. grafika bez pojaśnienia nie przejdzie... Bo jest ewidentnie za ciemna.

zetcom 
Młodszy chorąży
2D Artist

Główny edytor: Inny
Drugi edytor: Fusion 2.5 Dev
Pojedynki: nie

3194 Prestiż
Wysłany: 22-10-2005, 19:28   

Najważniejsze, abyś nie stracił cierpliwości i weny twórczej do tego projektu. Te cechy to podstawa w procesie tworzenia...

Czekam teraz tylko na jakąś grywalną wersję gry.

pepe9donkey 
Bohater
Strup Parzyłapa

18099 Prestiż
Wysłany: 22-10-2005, 20:44   

Właśnie wrzuciłem na serwer pokaz grafiki i efektów. Proszę o komentarze na temat jasności grafiki, ponieważ w grze wygląda nieco przejrzyściej niż na skreenie.

Plik można ściągnąć stąd

P.S. Kieruje się WSAD-em, a aby coś uruchomić trzeba do tego podejść i kliknąć na nim kursorem.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 22-10-2005, 21:17   

Grafika w tym pokazie jest ok, jeśli nie zmieniałeś to znaczy, że jpg tak brzydko rozmył. Fajowe :) Ale popraw błędy. Mi udało się znaleźć tylko jeden, i to mały, ale ta kupka śmieci, której nie da się przeszukać (chyba zamierzone) jest wyświetlana jakgdyby nad postacią :P

EDIT: To nie jpg, tylko gif! Po tym "odkryciu" okazało się, że to tylko takie wrażenie z powodu małego rozmiaru obrazka, bo na pełnym ekranie wygląda prawidłowo.

pepe9donkey 
Bohater
Strup Parzyłapa

18099 Prestiż
Wysłany: 22-10-2005, 21:22   

To jest tylko pokaz. Nie sprawdzałem, nie poprawiałem błędów. Tam na razie i tak niec nie można. Ale cieszę się że się podoba.

P.S. Faktycznie grafiki nie zmieniałem.

Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
Wysłany: 23-10-2005, 01:26   

Efekt fajnie wyszedł. Zmień tylko poruszanie się bohatera. Wykorzystywanie wbudowanych typów ruchu dla postaci kierowanej przez gracza, raczej spotyka się z dezaprobatą wśród clickowców. Np. gracz usilnie próbuje wejść w ścianę, a postać zamiast stanąć w miejscu, odbija się od niej jak ping pong.

Czekam na dalsze wieści :)

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 23-10-2005, 01:49   

Hmmm... Ładnie, podoba mi się. Nawet trochę straszne :D Jak wybuchła ta ściana to mało co zawału nie dostałem :P Ale ludzik zdecydowanie za wolno chodzi. I grafika jest troche zbyt jednostajna i ciemna, tylko dwa kolory, powinno być więcej odcieni szarego. Na starych filmach są setki odcieni szarego.

Dominika 
Sierżant

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

6568 Prestiż
Wysłany: 23-10-2005, 13:48   

Mi się podoba fajny klimat, czekam na full.

Odpowiedz do tematu