Dysk is D.E.A.D.? |
Autor |
Wiadomość |
dng
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 03-02-2007, 22:28 Dysk is D.E.A.D.?
|
|
|
Witam, problem mam.
Otóż pewnego zimowego wieczoru za wczas lubuskich ferii postanowiłem opróżnić zasyfiony już kosz. Podczas opróżniania kursor przeszedł w stan zajętości (klepsydra) i nie chciał z niego wyjść. Kosz zwiesił się. Pulpit działał. W tym momencie napisał do mnie Bedziu na GG. Postanowiłem odebrać wiadomość. Niestety, GG też spotkała zwieszka. Kursor zaczął mi się przycinać (tj. nagle jest przy Mój Komputer, w następnej sekundzie, po ruszeniu myszką, przy jakimś folderze na pulpicie, a przecież powinno być płynne przejście) co zawsze poprzedzało zwis kompa. Postanowiłem w razie wypadku ręcznie go zresetować. I od tego czasu Windows XP mi się nie włączył - ciągle ślęczał nad ładowaniem. Jako iż miałem dostęp do dysku przeinstalowałem system - to samo! Pozostał tylko format (naprawa CHKDSKiem nie pomogła). I tak oto utraciłem wszystkie dane, .gam'y itp. Zainstalowałem Windowsa. Ciągle tak samo, Windows nie odpowiadał. Na moje szczęście postanowiłem przedzwonić, a Win XP ciągle się wtedy ładował. Po 10 minutach (mniej-więcej) sukces! Wyskoczył ekran skanowania dysku \ (C:\ pominął, dziwne) Po skanie i naprawie błędów dokończyłem instalację. Zainstalowałem sterowniki itp. Wszystko działa, tyle, że:
Windows XP włącza się po tym jak kreska podczas jego ładowania (W Home zielona) przejdzie ok. 35 razy (zazwyczaj 3-4-5).
Instalacja programów/gier trwa 2 razy dłużej.
Kopiowanie/rozpakowywanie trwa 2 razy dłużej.
Dźwięk się zacina/charczy po każdej cięższej operacji jaką musi wykonać dysk (otwarcie Mozilli Firefox, TGF itp.)
Przycinanie się myszy.
Czasem bez powodu zwalnia podczas gry 3D.
Czyli, wychodzi na to, że dysk obraca się 2 razy wolniej (powinien mieć obroty 7200 na minutę). Jest to jedna partycja (C:\) o pojemności 80 GB. Format to NTFS.
Co jest nie tak? Prosiłbym o wytłumaczenie i ewentualnie rozwiązanie problemu
Z góry dzięki, pozdrawiam. |
_________________ www.cportal.webd.pl |
Ostatnio zmieniony przez dng 04-02-2007, 00:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Prestiż
|
Wysłany: 03-02-2007, 23:22
|
|
|
Byćmoże przyczyną jest to, że masz jedną, niezbyt małą partycję. Proponowałbym potraktować kompa czymś pokroju Partition Magica. Zrobić ze 3 partycje, i formatnąć je porządnie. Potem zainstalować system na nowo. |
|
 |
PoW
Chorąży Dziękuję, postoję.

Prestiż
|
Wysłany: 03-02-2007, 23:49
|
|
|
A ja mam sokowirówkę w formacie SECAM Wiadomo, że chodziło o NTFS ale nie mogłem się powstrzymać |
_________________ Mówię po polsku, bo myślę po polsku.
Choć nie zawsze. |
|
|
|
 |
dng
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 00:36
|
|
|
LOL, PoW, pomyliłem się z PlayStation 2 Co ten plejak z ludźmi robi... :ugly: . Już poprawiam... Misieksam, Partitiona mam, zobaczymy, szczerze mówiąc już wcześniej o nim myślałem, tylko żebym nic nie sknocił |
|
|
|
 |
smajler
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 01:05
|
|
|
utracone dane da się odzyskać jest taki program który potrafi odzyskać dane nawet z przed 5 formatów ale zapomniałem jego nazwy ;/ nie wiem czy nie był to EasyRecovery ale nie jestem pewien |
_________________ ...:::SMAJLER SOFTWARE:::...
 |
|
|
|
 |
Avenged
Młodszy chorąży A7X fan!

Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 01:36
|
|
|
Po co jakiś partitiona śmieszny ?? Nie lepiej sformatować dysk , ustawić w biosie first device - na cd-rom - wsadzic uprzednio plytke instalki od xp - i uruchomi sie instalator - tam mozna dzielic na partycje jak sie tylko chce . |
_________________ Windows has found a virus in this post. Press and hold down Alt+F4 to begin windows recovery.
 |
|
|
|
 |
smajler
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 11:46
|
|
|
tak jest to dobra opcja, a jak robisz partycje to zrób na system NTFS a reszte FAT32 , a jeżeli chcesz to mozesz jeszcze zrobić partycję około 2 GB ( 3xilość ramu ) i dać jej FAT16 i tą partycję przydzielić na pamięć wirtualną |
 |
|
|
|
 |
dng
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 12:16
|
|
|
Smajler, podczas instalki Windowsa można było wybrać dysk, na którym miał być zainstalowany... ale żeby wpierw utworzyć partycję, trzeba tą usunąć (C:\) i stworzyć nowe, tak? Bo zapomniałem jak to teges smajler napisał/a: | partycję około 2 GB ( 3xilość ramu ) |
Na moje 1 GB to ile by wyniosło? |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 12:38
|
|
|
Też tak mam i też by wyniosło 2 GB, bo partycje FAT16 mogą mieć max. 2 GB |
|
|
|
 |
dng
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 12:42
|
|
|
RomanXie, zmyliło mnie to smajler napisał/a: | ( 3xilość ramu ) | Ale dzięki. |
|
|
|
 |
smajler
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 04-02-2007, 14:37
|
|
|
Źle troszkę to określiłem, mianowicie pamięć wirtualna może zajmować maksymalnie 3x ilość ramu. No a żeby zrobić partycje na nowo w Win XP to usuwasz poprzednie no i tworzysz na nowo, formatujesz i gotowe |
 |
|
|
|
 |
dng
Sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 11-02-2007, 16:13
|
|
|
Dysk is undead! Po reinstalce systemu na INNY wszystko jest GITes. Ale pojawił się kolejny problem.
Otóż nie mogę zainstalować sterów do karty dźwiękowej. Po prostu jest komunikat: http://img103.imageshack....mage=ehhos0.png W instalacji wybrałem "Zastąp istniejącą instalację systemu Windows." Co jest? |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 11-02-2007, 17:09
|
|
|
Jeśli masz 2 karty (wbudowaną i dodatkową), to wyłącz tą nieużywaną i usuń wszystkie sterowniki dźwięku. Dopiero wtedy (po restarcie) spróbuj instalować te dobre sterowniki. Jeśli nie pójdzie, to spróbuj za pomocą wbudowanego w system kreatora. |
|
|
|
 |
dng
Sierżant

Prestiż
|
|
|
|
 |
Śmietek
Starszy kapral

Prestiż
|
Wysłany: 12-02-2007, 08:57
|
|
|
Jeżeli chcesz usunąć sterowniki, to wchodzisz w Panel Sterowania -> System -> Zakładka Sprzęt -> Menadżer urządzeń -> Wybierasz tą kartę -> Zakładka sterowniki -> Usuń sterowniki. A co się dzieje dalej to nie powiem, bo nigdy nie próbowałem tego robić. Jak dalej tak będzie Ci się robić, to zformatuj dysk z XP i zainstaluj od nowa, bo reinstalka na stary nic raczej nie da. Powodzenia! |
|
|
|
 |
|