NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Ekonomiczna] Terytoria
Autor Wiadomość
AlexJ 
Plutonowy

2018 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 18:14   [Ekonomiczna] Terytoria

Terytoria jest grą ekonomiczną, w której tworzymy swoje własne miasto na różnorodnych terenach. Cały haczyk jest w tym, że mamy ograniczenie czasowe. Przybliże wam sens gry; aby przejść misję (rundę) należy wybudować miasto, które naprzykład będzie miało 2000 osób ludności i przynosiło odpowiednie kożyści dla państwa. Wcale nie jest to takie proste, ponieważ trzeba odpowiednio rozłożyć nasze fundusze oraz materiały tak, aby nam ich w pewnym momencie tragicznie nie zabrakło. Dzięki tartakom zyskujemy drewno, a różnym kopaniom - inne surowce. Wszystkie te surowce można sprzedawać i kupować, a gra posiada bardzo prosty interfejs. Jest ona poważnie rozbudowana i będzie miała bardzo wiele funkcji, ruch w mieście, ruch drwali, napady na miasto, tyle że nie będzie takiej walki jak w RTS tylko coś takiego polegającego na walce pod murami - wydajemy rozkazy, budujemy łodzie w stoczniach, wysyłamy je po towary itp. - jednym słowem - rozbudowywujemy i zarządzamy miastem. Cała grafika już praktycznie uległa zmianie, wszystkie budynki są w jednym stylu, a co lepsze, w izometryku. Gra już teraz z takimi budynkami prezentuje się jak komercyjna. Dodaliś my jeszcze taki szczegół jak upiększanie budowli - po jakimś czasie w domkach pojawia się ogródek i kwiatki, a koło tartaków drewno. W teatrze pojawiają się ogłoszenia itp. Tworzona ona jest w TGF'ie, a następnie zostanie przekonwertowana do MMF'a.

Oto wersja beta 0.02 gry Terytoria: http://www.dhost.info/sonter/pokaz.zip
Jak wyświetla się Hotlinking is Forbidden to wchodzimy tutaj i ściągamy:
http://www.dhost.info/son...pic.php?p=55#55
Jeśli nadal nie działa pozostaje to źródło by RomanX:
http://www.friendlyshare.de/files/1pokaz.zip

Aby wybrać domek do budowy należy kliknąć dwa razy prawym przyciskiem i później gdzieś na ziemię. Aby zbudować tartak potrzeba conajmniej dwuch drwali. Aby ich zdobyć, kilknij na ,,plus" koło drwalów. Przewijanie jest tradycyjne jak w RTS, czyli jak dobijesz myszką końca erkanu się zacznie przewijać oraz takie jak w przeglądarkach, czyli wciskamy kółko i ruszamy myszką. Uwaga! Jest bardzo czułe!

Demo będzie zawierać tylko jedną misję budowy, ale nie będzie pozbawione atrakcyjności pełnej wersji. Pełna wersja będzie oczywiście darmowa, ale wyjdzie trochę później, ponieważ będzie trzeba układać nowe plansze, opisy budowli i ich grafiki.
Postaramy się, aby jedną misję przechodziło się w około. 4 - 5 godzin. Już w tej chwili gra ma bardzo dobry klimat, który zawdzięczamy stylowemu menu i odpowiedniej muzyce.

Oto screenshot z niedokończonego jeszcze menu oraz kilka z pierwszej misji, która będzie znajdowała się w wersji demonstracyjnej:
:arrow: Menu
:arrow: Misja 1 - 1
:arrow: Misja 1 - 2
:arrow: Misja 1 - 3

Mam nadzieję, że gra Wam się spodobała i oczekujecie dema, a następnie pełnej wersji.
PS. Te brzydkie żółte kreski zostały już zaciemnione, ale nie wymieniałem screenów dla tak małej zmiany.
Ostatnio zmieniony przez AlexJ 28-01-2006, 16:39, w całości zmieniany 8 razy  

k@rgul 
Sierżant

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: nie

3999 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 18:27   

Te drzewka chamsko wycięte z "czegoś"... :?

/Poprawione; RomanX/

AlexJ 
Plutonowy

2018 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 20:11   

Czemu chamsko? To przeróbka fotki z jakimś tam faciem i drzewkiem. Po prostu wyciąłem te drzewka, bo nie zachodziły na siebie, pomniejszyłem i obrobiłem i są!
Prosze mnie nie oskarżać o plagiat! Więcej roboty to-to wyciąć niż namalować podobne!

/Poprawione; RomanX/

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

40082 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 20:41   

Drzewka są ładne. Tylko nie podobają mi się w nich białe piksele.
Gra zapowiada się na projekt na miarę Osadników2.

Temporal 
Podporucznik
CP user

Główny edytor: GameMaker Studio 2

383 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 20:45   

Nie wypowiem się bo się obraziłem :D .

A tak na serio to jak dla mnie grafa może być. Wymaż te białe piksele i będzie git. Że drzewa są wycięta z kądś to dla mnie nie ma różnycy. Jest dobrze może być lepiej. Jak poprawisz to daj nowego screena 8) .

Soundcloud

msg napisał/a:
Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem.

k@rgul 
Sierżant

3999 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 20:56   

"Chamsko" możesz rozumieć na wiele sposobów :badgrin:

Dziwna ta grafa, wszystko jest w innym stylu. Nieładnie to wygląda, przynajmniej taka moja ocena....

/Poprawione; RomanX/
/Hamsko to możesz przygotować kanapkę... z szynką xP ; RomanX/

AlexJ 
Plutonowy

2018 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 21:03   

Dobra, ale czemu jest w innym stylu? W końcu to wszystko robiłem ja :? Zmienie screena, jak trochę więcej przerobię. Te białe piksele to się jeszcze tym nie zajmowałem, ale chyba ogólnie gra ujdzie, nie?

C++'s Cool.

Temporal 
Podporucznik
CP user

383 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 21:10   

Gra ujdzie? Przecież nikt tej gry nie widział. Ja widziałem tylko screena więc nie mogę powiedzieć dobrego słowa o grze.

Soundcloud

msg napisał/a:
Temporal, fakt, jest bardzo wyluzowany. Ale to taki człowiek, który będzie chichotał na pogrzebie własnej matki. A to z kolei albo doskonałe aktorstwo albo bycie przygłupem.

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 22:47   

Ech... Nie dość, że grafika nijaka, to kolejna zapowiedź ekonomii? A fee, nie ma sensu.
Teraz pasuje?
Ostatnio zmieniony przez Tasmpol 20-01-2006, 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

Wos209 
Starszy sierżant
Woś Entertainment

Główny edytor: MMF2
Drugi edytor: TGF
Pojedynki: być może

2946 Prestiż
Wysłany: 20-01-2006, 22:54   

Tasmpol kolejna gra ekonomiczna??Wydawało mi się że PSK nie ma nadwyżki tego typu gier :P

Krótko o tym co jest gotowe:
-ruch drwali w wiosce
-budowanie nieliniowe

O tym co jeszcze zostało:
-być może walki jak to w strategiach zaznaczanie za pomocą draw line itp.

-dodać bajerki,opcje i kilka małych poprawek...oraz dodać kilka budynków.. :D

Temporal 
Podporucznik
CP user

383 Prestiż
Wysłany: 21-01-2006, 13:39   

Moim zdaniem fajnie że będzie jakaś gra ekonomiczna a nie kolejna platformówka.

Soundcloud

msg napisał/a:

AlexJ 
Plutonowy

2018 Prestiż
Wysłany: 21-01-2006, 14:48   

Też się cieszę :)

C++'s Cool.

Moro 
Sierżant

538 Prestiż
Wysłany: 21-01-2006, 15:28   

Mi się nawet podoba. Tez chcialem kiedys taka gre zorbic ale mam za malo wiedzy o tym... Ale mam nadzieje ze bedzie bardzo duzo opcji i grafa bedzie jeszcze lepsza :D (Oczywiscie ja nic nie mwoie, sam rysuje jk kura pazurem :P :lol: ).

AlexJ 
Plutonowy

2018 Prestiż
Wysłany: 22-01-2006, 13:37   

Postaramy się jak najbardziej :)

Oto wersja beta gry Terytoria: http://www.dhost.info/son...wtopic.php?p=55
W ostatnim moim poście jest link, nie da się hotlinkingować przez Dhosta...

Aby wybrać domek do budowy należy kliknąć dwa razy prawym przyciskiem i później gdzieś na ziemię. Aby zbudować tartak potrzeba conajmniej dwuch drwali. Aby ich zdobyć, kilknij na ,,plus" koło drwalów.

W tej wersji nie ma jeszcze savów ani dokończonego otoczenia, planujemy jeszcze dodać ruch w wiosce i jakieś pożary itp.

k@rgul 
Sierżant

3999 Prestiż
Wysłany: 23-01-2006, 15:19   

Radze w przyszłości podawać linki do pliku, a nie do forum (bo to taka reklama).

Link: http://www.dhost.info/sonter/terytoria.zip

Edytuje plik jak ściągne i dam ocenę :D

Opinia:

Graficznie to jest kiepsko, jak już wcześniej mówiłem mieszanka stylów... Drzewa mają białe otoczki. Ale... jest klimat przede wszystkim gratuluje muzyki świetnie dobrana moim zdaniem.
Co do zastrzeżeń to jeszcze oprócz grafiki dobija mnie kursor... :|

Odpowiedz do tematu