|
|
|
|
[Logiczna] [GM] Rearrange |
| Autor |
Wiadomość |
Sunflower
Bohaterka

Główny edytor: 
Pomogła: 2 razy Posty: 100
29218 Prestiż
|
Wysłany: 07-11-2013, 00:51 [Logiczna] [GM] Rearrange
|
|
|
Tytuł: Rearrange
Gatunek: Logiczna
Autorka: Sunflower
Opis:
Rearrange jest grą logiczną pokrewną Sokobanowi. Sterujemy w niej maszyną magnetyczną wykonującą operacje na blokach, żeby ułożyć je w pewien mniej lub bardziej specyficzny porządek. Operacje te są dosyć różnorakie, o czym można się przekonać m.in. grając w dołączone demko. Zawiera ono przegląd wszystkich elementów występujących w rozgrywce.
W wersji na pojedynek była niby jakaś tam historia z konstelacjami czy coś takiego, ale ostatecznie stwierdziłam, że za dużo z tym roboty (szczególnie przy dopasowaniu poziomów do wzorców). Tym bardziej, że i tak wielu osobom umknął związek między układem świetlistych punktów w poziomie a tym, co się później pojawiało. Mimo wszystko znacznie łatwiej to zrobić jako grę przede wszystkim logiczną. "
(przy okazji, nie ma też tego utworku, co był w pojedynkowej wersji; tamten to był jakiś modułek z publicznej domeny, a jednak wolę mieć coś bardziej "wyłącznego" do swojej gry )
Zrzuty ekranu:
http://i.imgur.com/jmO6PRA.png
http://i.imgur.com/0AdKvCJ.png
http://i.imgur.com/1F4bDlm.png
Demo:
Rearrange Alpha 0.05 (skan z antywira dla tych, którym Avast jojczy: link )
Wersja na góp wspaniałego Win 8.1 (+ skan: link)
(możliwe, że wersja na Win 8.1 działa też na normalniejszych Windowsach, ale na wszelki wypadek wrzucam obie ")
Na pierwszym ekranie klikamy w ten napis pośrodku myszką (jedyne miejsce, gdzie się używa myszki). Na następnym wybiera się poziom strzałkami góra/dół i przechodzi do niego (poziomu, znaczy się) enterem lub "Z". Reszta, mam nadzieję, została dostatecznie wytłumaczona w grze. "
Uwagi:
Jak macie jakieś przemyślenia, uwagi, a w szczególności pomysły na usprawnienia, to nie wahajcie się nimi dzielić (choć sama mechanika gry ma zostać taka, jaka jest, bez kolejnych ulepszajek!). Podejrzewam, że jest sporo drobnych rzeczy, które jeszcze należałoby dodać, a których nie chce mi się za bardzo wymyślać. Co najwyżej nie zgodzę się z daną sugestią.
Wyjątek stanowią pomysły na nowe elementy samej rozgrywki; w tym przypadku zamierzam zostać przy tym, co jest, żeby mechanika gry pozostała raczej prosta, co by mi się silnik nie rozlazł, a gracz nie musiał przyswajać mnóstwa elementów. "
Postępy:
- todo: ograniczyć poruszanie się w fioletprzestrzeni; póki co można strasznie zabłądzić i potem prawdopodobnie byłyby duże problemy z powrotem
- todo: ZAPIS GRY (...jakiś?)
- nast. wersja: bug z magnesem utrzymującym się po zniszczeniu; teraz magnes jest automatycznie wyłączany podczas wywołania wyboru zdolności
- nast. wersja: naprawienie bugów pojawiających się przy jednoczesnych wciśnięciach przycisków? " |
| Ostatnio zmieniony przez Sunflower 07-11-2013, 14:42, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
BROO
Pupogłowy Wizard x-)

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
31680 Prestiż
|
Wysłany: 07-11-2013, 09:04
|
|
|
Historyjka (czyli tutorial) nadal jest pisana Sunflowerowym stylem.
Gra logiczna dostaje niezłego kopa przez umiejętności stwórcze. W kwestii obsługi gry wiele razy się gubiłem (ZXCZXCZXCZXCZXC).
Z magnesem jest coś takiego, że jak przyciśniesz "Z" to on czeka na strzałkę albo na puszczenie przycisku. Jak Rearranger niczego nie trzyma to jest OKej rozwiązanie. Ale jak trzymasz blok i przyciśniesz "Z" to Rearranger powinien od razu puszczać, a nie czekać na wyciśnięcie "Z" (istnieje możliwość podłączenia jeszcze jednego bloku, ale nie zdarzyło mi się z niej skorzystać ani razu w trakcie rozgrywki).
Jeśli chodzi o obracanie klocka w fioleprzestrzeni używałem wyłącznie klawisza "Z" (1 klik "C" czy 3 kliki "Z" nie stanowią problemu).
Bugi: Jeśli trzymasz klocek w prawo i postanowisz zniszczyć klocek w prawo, to magnes się nie rozłącza. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 07-11-2013, 09:46
|
|
|
Ficzer:
Zewnętrzne magnesy kierunkowe. Jeśli coś jest przed nimi (i nic tego czegoś nie zasłania, czyli tylko jeden blok), to co np. 1 sekundę przesuwa się o kratkę bliżej. Nie ma wpływu na postać. |
|
|
|
 |
Sunflower
Bohaterka

Główny edytor: 
29218 Prestiż
|
Wysłany: 07-11-2013, 12:03
|
|
|
Taka uwaga, o której zapomniałam wspomnieć w pierwszym poście: o ile chętnie przyjmuję sugestie różnorakie, o tyle prawie na pewno nie będę wdrażać nowych elementów rozgrywki (ulepszajek, znajdziek, przeszkód itp.). Uważam, że to, co jest, daje wystarczające pole do tworzenia mnóstwa naprawdę ciekawych i wymagających sporego pomyślunku plansz. Dodawanie kolejnych elementów wiązałoby się z dodatkową pracą, rozszerzeniem tutoriala, nowymi informacji do zapamiętania przez graczy (w tym wyglądy nowych elementów) i mogłoby się okazać, że jest z tego więcej zamieszania niż frajdy.
Nie sądzę, żeby dodanie jeszcze jednego elementu miałoby tak destruktywny wpływ, ale mam wrażenie, że nie będzie to znaczące ulepszenie w porównaniu ze stanem obecnym. Wolę trzymać się tego, co już mam, żeby mi się to w końcu nie rozlazło. Wybaczcie. "
-----
Z innych wieści:
bug z niszczeniem odnotowany, zamierzam zrobić tak, że magnes automatycznie się wyłącza, jak się otwiera okienko zdolności
być może sterowanie faktycznie bywa kłopotliwe, ale nie bardzo wiem co z tym zrobić; mam tylko nadzieję, że da się jakoś przyzwyczaić >.<
z możliwości doczepienia kolejnego bloku do już istniejącego zdarzało mi się korzystać, więc deaktywacja magnesów zostanie taka jaka jest, zwłascza, że jak się chce przełączyć całość, to różnica między wciśnięciem a wciśnięciem+puszczeniem nie jest chyba taka wielka? " Poza tym deaktywacja zaraz po wciśnięciu byłaby pewną niekonsekwencją "
może i nieczęsto się korzysta z "C", ale zostanie, bo czemu nie? |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
7976 Prestiż
|
Wysłany: 07-11-2013, 21:18
|
|
|
Dla mnie sterowanie było właśnie bardzo dobrze przemyślane i niczego bym w nim nie zmieniał. Ewentualnie jakieś podpowiedzi na ekranie.
Tak przyciąganie kilku bloków - myślę, że kolejne poziomy w pełniejszej wersji będą już wymagały w pewnych momentach takiego działania, a lepiej się tego rozwiązać, przynajmniej jednym przyciskiem, nie da.
Ogólnie fajna gra, całkiem unikalna, przynajmniej jak na klona Sokobana, ma przyszłość.
A to, co bym zmienił, to na pewno ekran wyboru etapów - za mało intuicyjny. Więcej dźwięków, więcej muzyki. No i contentu, rzecz jasna. |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 07-11-2013, 21:58
|
|
|
| Neoqueto napisał/a: | | ma przyszłość |
O ile Sun postara się nad planszami żeby były takie trudne jak ósma (?) z wersji na pojedynek a nie wszystkie na 'odwal się' |
|
 |
Sunflower
Bohaterka

Główny edytor: 
29218 Prestiż
|
Wysłany: 07-11-2013, 22:11
|
|
|
Worm, czy ty grałeś w ostatnią wersję? Bo od czasu wersji pojedynkowej to pojawiło się całkiem sporo nowych rzeczy. " |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|