NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[TGF2/MMF2] Statystyki gracza
Autor Wiadomość
Gethon 
Kapral

Główny edytor: Fusion 2.5

203 Prestiż
  Wysłany: 21-09-2013, 21:41   [TGF2/MMF2] Statystyki gracza

Cześć! Jestem początkujący w programie mmf2 :) Chce zrobić prosty system statystyk czyli siła i obrona. Tyle że nie wiem ja się za to zabrać :( Proszę o pomoc :madugly:

Pozdrawiam!

Szanowny Panie!
Pozwoliłem sobie poprawić tytuł tego postu na wskazujący w sposób bardziej dokładny myśl przewodnią tego tematu, umożliwiającego zwiększenie zainteresowania ze strony użytkowników przeglądających listę tematów oraz umożliwiający późniejsze wyszukiwanie po tytułach. Jest to zabieg typowo porządkowy, w związku z czym mam nadzieję, że zaniecha Pan dalszych kroków związanych z tą mało istotną sprawą, ze skierowaniem zagadnienia na drogę sądową włącznie. Jednocześnie informuję, że w miarę szczegółowe nazywanie tematów stanowi niepisaną zasadę postępowania na internetowych forach dyskusyjnych a także zostało nakreślone w Regulaminie forum NukeBoards, jako element prawidłowo rozpoczętego wątku w dziale Pomoc. Mam nadzieję, że nasza dalsza kooperacja będzie przebiegała w owocny sposób w miłej atmosferze.
Z poważaniem,
MiSio pysio kolorowy kubraczek filiGranowy
Ostatnio zmieniony przez msg 24-09-2013, 17:57, w całości zmieniany 2 razy  

BROO 
Pupogłowy
Wizard x-)

Główny edytor: TGF
Pojedynki: nie

31680 Prestiż
Wysłany: 23-09-2013, 20:06   

Cześć, na czym ten system statystyk ma polegać? Siła i obrona to generalnie dwie liczby, które musisz jakoś przechować: np.: do liczników ("counter") albo do zmiennych obiektu aktywnego (np.: obiektu aktywnego reprezentującego gracza).

Za mało szczegółów na temat tego, co chcesz osiągnąć?

Siła i obrona bywały różnie wykorzystywane w różnych grach:
-> np.: w Cywilizacji siła atakującego i obrona obrońcy determinowały prawdopodobieństwo wygranej (wzorem A/(A+O) wynika, że Atakujący o ataku A=2 ma 66.67% szansy na pokonanie obrońcy o obronie O=1).
-> siła i obrona w Starcrafcie przekładała się na wielkość otrzymywanych obrażeń (w skrócie Obrażenia = Siła Atakującego - Obrona Obrońcy, jeśli siła wynosi A=5 i obrona obrońcy wynosi O=2, zadawane są 3 punkty obrażeń)
-> siła i obrona w Heroes of Might and Magic przekłada się na współczynnik zadawanych obrażeń (jeśli Siła Atakującego = Obrona Obrońcy, zadawane jest 100% obrażeń, jeśli siła jest większa od obrony to zadawane jest np.: 110% obrażeń)
-> siła w diablo determinowała możliwość uniesienia ekwipunku oraz współczynnik zadawanych obrażeń, obrona - szansę na uniknięcie ataku

Odpowiedz do tematu