NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Składamy komputer
Autor Wiadomość
Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki


Pojedynki: być może
Steam:
Posty: 3448

Prestiż
Wysłany: 14-05-2014, 14:25   

2x Kingston HyperX 1600MHz ile? 8 GB?
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 14-05-2014, 14:43   

Poprawiłem, ale zapomiałem dać link http://pastebin.com/bSXbypZB ;-;
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 14-05-2014, 16:18   

Możesz tańszą płytę główną kupić, nawet o 50 zł jak znajdziesz tanio. Np. taka już 30 zł taniej: www.morele.net/plyta-glow...81m-p33-604814/

Grafiki nie potrzebujesz raczej wcale, APU zapewni. Do PS powinno wystarczyć.

Budę możesz tańszą jakąś.

SSD możesz dużo tańszy, np. A-Data SP900 128GB w cenie 270 zł

Dobrze, że mały HDD.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 14-05-2014, 16:20   

Chyba tańszej budy z USB 3.0 nie znajdę :P
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 14-05-2014, 16:26   

Płyty główne MSI i Asrocka proponuję sobie wsadzić... między bajki.
Dziwne rzeczy się dzieją po paru latach, jak kondensatory zajumane z tajwanu wysychają albo cośtam jeszcze.

Dysk też można kupić tańszy z Adata czy Plextora a potem płakać, że się zepsuł albo podziurawił albo nie jest taki szybki jak pisali na pudełku.
_________________
:razzugly:
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 14-05-2014, 17:40   

Teraz w ogóle nie stosuje się słabych jakościowo kondensatorów, które puchną czy wysychają po 2-3 latach. Co prawda pewnie bym ostatecznie zdecydował się na Gigabyte, a nie MSI.

Druga kwestia. SSD różnych producentów używają najczęściej kości pamięci tych samych producentów, to samo jeśli chodzi o kontroler, najpopularniejszym jest SandForce 2281, który znaleźć można w wielu nowych SSD. Nie jest tak wydajny jak Marvell, ale na pewno nie jest awaryjny. Jeśli nie na tych podzespołach można skroić po cenie, to nie wiem na jakich. Dodam jeszcze, że mistyczny "Plestor 128 GB" w takiej cenie raczej szokuje. Plextor M5S (ten z tym lepszym kontrolerem) ma cenę ok. 330 zł, ale to przepłacanie. Kiedy składamy budżetowy komputer nie ma sensu brać drogiego SSD, bo każdy SSD zapewni zadowalający skok wydajnościowy.

Jeśli dysk sam się zepsuł, to na gwarancję (w przypadku Adata trzy lata).

No i wiadomo, w żadnym prędkość nie będzie taka, jaką deklaruje producent.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 14-05-2014, 18:03   

Neoqueto napisał/a:
Teraz w ogóle nie stosuje się słabych jakościowo kondensatorów, które puchną czy wysychają po 2-3 latach.


Obawiam się, że w dziedzinie kondensatorów nie nastąpiła żadna rewolucja i w dalszym ciągu
1) wykorzystuje się kondzie tego samego typu (elektrolityczne "mokre", radialne, rzadziej małe tantalowe czy ceramiczne);
2) nie wyeliminowano wszystkich producentów wypuszczających kondensatory produkowane wg wadliwej receptury, a nawet jeśli ją poprawiono, to ich jakość jest niska.
W szczegółach informacje znajdziesz na http://www.capacitorlab.com

To, że kondensator nie ma już tej typowej budowy z naciętą górną częścią i stanowi zamknięty od góry walec, nie znaczy, że jest on lepszy i bardziej niezadowny od tych sprzed 10 lat, które pękały na potęgę.

Neoqueto napisał/a:
No i wiadomo, w żadnym prędkość nie będzie taka, jaką deklaruje producent.


Z twoją opowieścią o kontrolerach dysków SSD się zgadzam. Aczkolwiek nie zaufałbym Adata tak samo, jak nie ufam Kingstonowi (swoją drogą pendriveów też od nich nie kupuję bo są legendarnie wolne): http://www.dobreprogramy....News,52754.html
Myślę, że każdy by się rozczarował, gdyby jego SSD było 3x wolniejsze niż deklaruje producent i testy w necie.

Tak samo jak nie kupię samochodu z nieznanego źródła, choćby miało lepszy silnik i było autem lepszym za tą samą cenę - tak samo nie powierzę swoich danych dyskowi producenta, który raz mnie zawiódł. Stąd też mój SSD będzie od Samsunga, bo gdzie indziej sprawdziłem, działa i nic mu nie dolega.
_________________
:razzugly:
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 15-05-2014, 08:28   

Chodziło mi oczywiście o Plextor M5 Pro.
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 03:18   

Oryginalny post znajdował się w tym temacie: http://www.nb.romanx.webd.pl/viewtopic.php?t=5097

Masterjayz, prosiłeś o zestaw pod i5, nie podałeś jaki konkretnie model, więc założyłem, że najtańszy z nadal produkowanych lub najtańszy z nadal produkowanych i z odblokowanym mnożnikiem. Zrobiłem trzy zestawy, ponieważ nie wiem jaki masz budżet. Do tego tak się złożyło, że całe zestawienie, przy niewielkiej pomocy z mojej strony, ładnie wpasowało się pod małe obudowy. Miej na uwadze, że:

  • nadal możesz kupić używane komponenty o ile są kompatybilne
  • kryterium wyboru kart graficznych brzmi: całkowicie średnia półka. Nadal możesz użyć innej, nawet używanej karty graficznej o ile jej pobór mocy nie przekroczy ok. 150 W
  • obudowy są w bardzo dużej mierze kwestią gustu, ważnym jest, abyś wybrał sobie taką, w której uda się zmieścić płytę główną o standardzie co najmniej microATX i komponenty o wymiarach odpowiadających największym gabarytowo komponentom w całym moim zestawieniu
  • w zestawieniu nie ma dysków talerzowych, ponieważ założyłem, że takie już posiadasz i włożysz je do nowego komputera. Jeśli nie masz takich, to polecam jakikolwiek dysk 1TB 3.5 cala marki WD
  • w każdym z zestawów znajduje się ten sam zasilacz: Corsair VS 450W. Jest to zasilacz renomowanej marki, o sprawności 80% (certyfikat 80 PLUS). Jego moc bez problemu wystarczy do takiego zestawu, jednak nadal można zdecydować się na większy
  • nie ma napędu optycznego, bo po pierwsze odchodzi się od stosowania ich, po drugie nie ma na nie miejsca w wybranych obudowach i po trzecie prawdopodobnie posiadasz już jakiś napęd na SATA
  • możesz się zainspirować albo wziąć część części z zestawów i oczywiście zrobić swój własny


Zestaw pod tytułem ''Moje Cenne Zaskórniaki''
Link: http://www.morele.net/inventory/info/4kEi6O/
Uwagi:
  • karta graficzna posiada 4 GB VRAM, gdyż jeśli masz wystarczająco dużo pamięci, to jesteś w stanie odpalić wszystko. Inna kwestia jak płynnie będzie to działać. Będę jednak szczery - ta karta jest biedna, chociaż zawsze lepsza od wbudowanego HD Graphics
  • tylko 4 GB pamięci systemowej, ale oczywiście zawsze możesz wziąć 8 GB, nadal zestaw wyjdzie stosunkowo tani
  • SSD marki Transcend mają dobrą opinię
  • płyta główna posiada 3-fazową sekcję zasilania
  • zestaw może być jeszcze tańszy jeśli nie weźmiesz karty graficznej na rzecz układu zintegrowanego z procesorem plus jakiś kompletnie żenujący zasilacz z czarnej listy



Zestaw pod tytułem ''Mamo Proszę Dołóż''
Link: http://www.morele.net/inventory/info/dYrjcz/
Uwagi:
  • tak, wiem - płyta główna marki ASRock. Firma nie cieszy się najlepszą opinią, jednak trzeba wiedzieć, że powstała z inicjatywy ASUSa. Ponadto ten konkretny model pozwala na podkręcanie procesora z odblokowanym mnożnikiem na chipsecie Intel H81, źródło: http://forums.anandtech.c...d.php?t=2389948
  • w zestawie jest procesor z odblokowanym mnożnikiem: Intel Core i5-4690K w wersji BOX. Całkiem nieźle daje się podkręcać, jednak na załączonym do zestawu chłodzeniu nie liczyłbym na wspaniałe rezultaty
  • GOODRAM to polska marka!
  • płyta główna posiada 4-fazową sekcję zasilania


Zestaw pod tytułem ''Dziadek Oddaj Rentę''
Link: http://www.morele.net/inventory/info/YoqoqJ/
Uwagi:
  • niskoprofilowe chłodzenie marki Zalman, jest dość dobrze oceniane, nie jest to król chłodzenia, ale jak na cenę i wymiary ma naprawdę świetne wyniki i krążą o nim dobre opinie. Spokojnie starczy do lekkiego podkręcania i generalnie sprawuje się dużo lepiej, niż chłodzenie boxowe. Niskoprofilowe ze względu na obudowy, znajdziesz milion tańszych, większych i wydajniejszych
  • obudowa jest srebrna, bo srebro pochłania mniej promieniowania cieplnego, jednak jest też dostępna czarna wersja tej obudowy. Poza tym uznałem, że srebrna wygląda fajnie
  • SSD marki SanDisk wyposażony jest w kontroler renomowanej marki Marvell, model SS889175
  • w zestawie jest aż 16 GB pamięci RAM, jednak można obciąć koszt wybierając 8 GB
  • płyta główna wyposażona jest w bardzo solidny chipset Z97 pozwalający na bezproblemowy overclocking. Płyta posiada także Gigabit Ethernet i DualBIOS (w przypadku awarii jednego układu BIOS)
  • płyta główna posiada 4-fazową sekcję zasilania


Wiem, że wiele osób skrytykuje mój dobór komponentów także zapraszam do dyskusji.

Edit: jeśli chcesz zostać przy małych budach, ale potrzebujesz znacznie lepszej karty graficznej, to możesz zainwestować w mocniejszy zasilacz, np: http://www.morele.net/zas...06424-8-705061/ , a do tego na przykład: http://www.morele.net/kar...oc-4gd5-706586/ lub http://www.morele.net/kar...xoc-4gd-694686/
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
Ostatnio zmieniony przez Neoqueto 12-07-2015, 03:34, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 03:31   

ja osobiście do każdego komputera który składam biorę budę zalman t3, podoba mi się, ma usb3.0 i jest tania.
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 11:15   

Dzięki Neo, naprawdę bardzo pomogłeś, ja nie znam się na częściach i co z czym można łączyć :) A jak mam starą obudowę i 2gb pamięci ram? Kartę ze średniego mogę dać do taniego? Nie wiem które rzeczy mogę mieszać a które nie :d I lepiej dać tego zalmana t3 czy to co podałeś w tym pierwszym zestawie? (ten drugi i trzeci wygląda jak klocek xD )
Ostatnio zmieniony przez masterjayz 12-07-2015, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 11:43   

masz pewnie ddr2 ten ram, nowe płyty są na pamięci ddr3

stara buda powinna być ok.

grafikę to i możesz wziąć na razie tę co masz w swoim pc, nie musisz kupować jak ci nie zależy na nowszych grach
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 11:46   

jednak wolę dokupić kartę, to w takim razie obudowę odpuszczę.

Aktualnie mam:

-Obudowa: tak, nie wymieniam chyba, że trzeba,
-Procesor: AMD Athlon 3000+; wymieniam, wiadomo
-Grafika: Nvidia geforce 8600 GT, wymieniam na tą z drugiego zestawu,
-Zasilanie, wymieniam
-Płyta, wymieniam
-RAM: 2GB, DDR2
system windows xp, mam zamiar kupić nowszy windows (8.1 chyba że wcześniej 10 wyjdzie :-P)

a czytałem że ta płyta to h81 czyli że po co mi odblokowany mnożnik do podkręcania? :|
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 13:11   

Wszystkie części możesz mieszać, obudowę wybierz taką jaka ci się podoba, stara też może być jak najbardziej. DDR2 nawet nie uda ci się włożyć do banków DDR3, ponieważ mają zagłębienie w innym miejscu. Aby rozwiać wszystkie wątpliwości mała infografika, która przyda się wszystkim: http://i.imgur.com/VtCEBkw.png

Jeśli miałbyś jednak zostawić starą grafikę (czego lepiej nie rób, bo jest słaba), to sprawdź, czy to nie jest przypadkiem AGP.

H81 to tylko chipset. Niektórzy producenci płyt głównych w wybranych modelach odblokowali możliwość podkręcania procesora na tym chipsecie. Jeśli podkręcanie ci niepotrzebne i nie chcesz bawić się w takie rzeczy, to nie ma problemu, wtedy weź procesor bez "K" na końcu i dowolną płytę główną z gniazdem LGA 1150.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
Ostatnio zmieniony przez Neoqueto 12-07-2015, 13:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 13:13   

Ok, dzięki :D
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

PSK Cytaty Klikibaza - kopia wszystkich klików Klikipedia - encyklopedia o tworzeniu gier Discord KlikCzat Zaproszenie
Daj piniondza Wielkie Muzeum Klikowe

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group