NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Składamy komputer
Autor Wiadomość
jarlfenrir 
Generał brygady


Posty: 1731

Prestiż
Wysłany: 12-07-2015, 20:30   

Neoqueto napisał/a:
Wszystkie części możesz mieszać, DDR2 nawet nie uda ci się włożyć do banków DDR3
Tylko głupio do sklepu wchodzić z płytą główną i sprawdzać, które ramy pasują ;)
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 02-10-2015, 16:40   

Proszę Państwa mam dylemat. Budżet mam ograniczony własnym skąpstwem i nie wiem co kupić. Zacznijmy od początku.

Mam w kompie 16 GB pamięci Kingston HyperX Fury 1866 MHz, CL10 tam takie pierdoły, czarne radiatory, pracują sobie w dualu, pod stockową prędkością na Gigabyte GA-X79-UD3 z i7-4930K @ 4.2 GHz. DDR3. Kupione ponad pół roku temu. Był to oczywiście zestaw 2 modułów po 8GB, działają bardzo dobrze. No i tak się zdarzyło, że Kingston zrobił z HyperX oddzielną firmę i teraz te same pamięci są sprzedawane jako po prostu samo HyperX Fury. Ale to nie jest zbyt istotne, bardziej istotne jest to, że są z innego zestawu, a ja słyszałem, że bywają problemy z kompatybilnością nawet tych samych modeli (paranoja lekko). I teraz mam 4 opcje do rozważenia:

1. Sprzedać obecne używane i kupić zestaw 32 GB - nie podoba mi się ta opcja, brzmi jak strata pieniędzy, nerwów i czasu, ale puryści z elektroda.pl by polecali takie rozwiązanie, zaraz po zmianie zasilacza
2. Szukać używanych identycznych modeli, co posiadam - brzmi bezsensownie
3. Kupić 1x8 GB HyperX Fury za 190 zł - brzmi sensownie, tanio, ale za to mało
4. Kupić 2x8 GB HyperX Fury za 373 zł - brzmi sensownie, dużo, ale za to drogo


http://www.morele.net/pam...fwk2-16-637960/
http://www.morele.net/pam...c10fw-8-637855/

Dodam, że 16 GB na pewno mi nie starcza, ze względu na Chrome i jego pamięciożerność, a także denerwująco słabą optymalizację zużycia pamięci przez Photoshopa. Ponadto przy renderingu 3D bardzo złożonych scen przydaje się elastyczność w postaci pamięci. Dodatkowe 8 GB bardzo mi pomoże, ale czuję w kościach, że potrzebny mi byłby mały overkill w postaci 32 GB. No i ten wkurzający, niezapełniony slot.

Doradźcie co byście zrobili na moim miejscu.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
Aha 
TenKtóregoImieniaNie WolnoWymawiaćDobrze


Posty: 338

Prestiż
Wysłany: 02-10-2015, 17:16   

Jeśli potrzebujesz i cię stać, to opcja 4 brzmi sensownie. Tylko upewniłbym się w kwestii kompatybilności
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 02-10-2015, 17:22   

To, że będziesz miał jeden wolny slot i twoje OCD ci będzie wiercić dziurę w głowie z tego powodu to już mały kłopot, gorzej, że te kości lubią pracować w parach ze względu na wzmożoną wydajność w takiej konfiguracji i po prostu "samotna" (bez pary) kość to gorsza konfiguracja niż to, co masz (wąskie gardło w postaci węższej magistrali). Kość taka nie wskoczy w tryb dual channel (a zakładam, że te pary to potrafią, choć nie widzę na morelach takiej informacji wprost). Tu np. każda para jest opisana jako "kit" do zastosowania w Dual Channel: http://www.ncix.com/detai...ck-5e-95971.htm Warto wziąć to pod uwagę, bo twoja płyta główna obsługuje dual channel (dziś to chyba już norma).

Jeśli kość na sklepie ma te same oznaczenia co twoja: typ DDR3, częstotliwość (1866 Hz), opóźnienie (CL10), napięcie (1.5 V), to nie widzę powodu, dla którego nowy RAM miałby być niezgodny ze starym. Może ktoś z elektrody przyjść tutaj i mnie oświecić. Druga sprawa: zakup możesz zwrócić w przeciągu 14 dni, jeśli się okaże, że komp nie odpali na takiej kości.

Reasumując, ja bym wziął:
4. Kupić 2x8 GB HyperX Fury za 373 zł
_________________
:razzugly:
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 02-10-2015, 22:59   

msg napisał/a:
Druga sprawa: zakup możesz zwrócić w przeciągu 14 dni, jeśli się okaże, że komp nie odpali na takiej kości.


Właśnie. Ja (o ile miałbym fundusze) wybrałbym opcję 4 i ewentualnie zwrócił jeżeli by nie działało.
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 03-10-2015, 17:33   

Tak też uczynię! Dzięki za porady :D

Będę się pławił w basenie w kształcie ościeżnicy okiennej pełnym margaryny pewnej marki w trakcie dziewiątego miesiąca kalendarza muzułmańskiego #pdk

[ Dodano: 04-10-2015, 14:53 ]
Zamówione, białe!
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 31-10-2015, 12:05   

Ok, jak niektórzy może wiedzą rozwaliłem sobie płytę główną (nie pamięciami, a własną nieudolnością podczas podłączania wentylatorów :P ). Serwis nie uznał gwarancji. Pozostaje kupić nową. Płyty z gniazdem/chipsetem pod mój procesor nie są już produkowane, zatem znalazłem dwie opcje:

Płyta firmy Gigabyte, wygląda całkiem spoko, wcześniej też miałem płytę Gigabyte. Zaletą jest to, że jest nowa, wadą to, że muszę kupować aż w UK. Ok. 800 zł przyjdzie zapłacić. http://www.ebay.co.uk/itm...xWDuLw#payCntId

Płyta firmy ASRock - firma nie może się poszczycić dużą rekomendacją, ale ten model wygląda na "ekstremalny" i "dla overclockerów". Używana, ale jednak o około 50 zł droższa, niż Gigabyte. Obiecująco wyglądają wszystkie te układy dźwiękowe, może w końcu pozbyłbym się tego dziwnego pisku, ale można też zawsze kupić dźwiękówkę osobno. http://olx.pl/oferta/plyt...html#94c17cff90 | http://www.asrock.com/mb/Intel/X79%20Extreme11/

Moje pytanie - czy jest sens kupować droższą i używaną płytę dla samych bajerów? Ktoś rozwieje moje wątpliwości?

[ Dodano: 31-10-2015, 12:07 ]
Dopisek: nie, nie ma sensu, ale niech ktoś powie mi to w twarz :D
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 31-10-2015, 14:15   

Neoqueto napisał/a:
czy jest sens kupować droższą i używaną płytę dla samych bajerów?


nie, nie ma sensu, mówię ci to prosto w twarz. Jedynym warunkiem, dla którego extra bajery miałyby sens, to moment, w którym pozostałe twoje podzespoły potrzebują tych "bajerów" do poprawnego działania. Ale zgaduję, że tak nie jest. Nie ma co inwestować w UŻYWANY sprzęt w wyższej cenie, który, jak sam zauważyłeś jest już dość przestarzały i raczej nawet na ekstremalnej płycie głównej nie zrobisz już sensownego upgrade'u (głównie trzyma cię para chipset, który determinuje RAM i CPU).

Neoqueto napisał/a:
Płyty z gniazdem/chipsetem pod mój procesor nie są już produkowane


Ogólnie dziwna sprawa z podstawką LGA2011 bo wcale nie jest taka stara a już nie w użyciu? Toż to 115x jest starszy a sprzedaje się nieźle. Człowiek by myślał, że LGA2011v3 będzie w pełni kompatybilne wstecznie do LGA2011 a tu psikus... Gugluję i gugluję jak głupi i nie ma nigdzie informacji na temat tego, że to podziała albo nie (na stronie któregoś producenta dana podstawka była do konkretnej generacji CPU i koniec, zero miksowania). Dramat z obiema podstawkami, płytę trudno znaleźć poniżej 1000 PLN :/
_________________
:razzugly:
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 31-10-2015, 14:50   

Właśnie też mi się nie podoba to, że zaprzestali produkcji całego chipsetu jak i podstawki. Przetrwały tylko 2 generacje Inteli, czyli w sumie ok. 2 lata. Wszyscy wiemy, że to wina monopolizacji rynku. No i ewentualnie może DDR4, ale to było Intelowi bardzo na rękę.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
Wackyjackie 
Bohater
Starszy Chorąży Sztabowy Randomu


Pojedynki: nie
Steam:
Posty: 713

Prestiż
Wysłany: 01-11-2015, 10:49   

Trzeba było brać AMD! :P

Ale serio, to 800zł w życiu bym nie dał za płytę główną, jaka by nie była. 400-500 max. A teraz mam za koło 300. Czemu te płyty pod tego intela są tak cholernie drogie?

http://www.komputronik.pl...A_GD65_8D_.html to pod Twój socket? Może jednak już warto dorzucić, a jednak mieć ten serwis i odbiór w Polsce.
_________________
 
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 01-11-2015, 10:55   

Jak wyszły nowe to były drogie, bo był to high-end. Potem sobie staniały, oczywiście. A potem podrożały, bo Intel wszystkich zlał ciepłym moczem i wydał nowe podstawki, chipsety i procesory i producenci przestali produkować płyty, przez co znowu zdrożały, a potem jeszcze raz podrożały.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 01-11-2015, 14:16   

Wacky, takich ofert jak twoje znalazłem kilka, ale nie wklejałem tu, bo wszystkie mają "towar niedostępny", więc raczej sklep się nie pofatyguje sprowadzać, bo zwykle w magazynach też ich brakło.
_________________
:razzugly:
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 01-11-2015, 14:49   

Przeszukałem absolutnie cały internet :P . Allegro, OLX, ceneo, skąpiec, morele, ebay, amazon, newegg, gumtree, Craigslist, wyguglałem "sklep komputerowy" i w każdym sklepie wyszukałem "X79". Niektóre sklepy mimo "towar dostępny" mają fałszywe stany magazynowe. Znalazłem dużo używanych płyt i superdrogich nowych. Mam parę typów, ale jeszcze poszukałem głębiej i znalazłem parę ciekawych, nowych i dobrych cenowo płyt na stronie alegrosz.pl, jutro będę tam dzwonił i pytał czy mają podane aktualne stany magazynowe.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 02-11-2015, 11:20   

Apdejt, zakładając, że ktoś givuje fucki:

Niestety wszystkie oferty albo nieaktualne, albo skradzione sprzed nosa (głupi weekendzie w którym wszystkie banki są zamknięte przeklinam cię tak jak przeklinam niedziałające wpłatomaty Euronetu). Pozostaje mi kupić używaną płytę MSI z uszkodzoną kartą dźwiękową za 650 zł. http://allegro.pl/msi-x79...5617050960.html Jedyna dobra wiadomość to chyba taka, że jej stan jest przynajmniej pewny - wiadomo co działa i co nie działa, dzwoniłem też do faceta i powiedział, że wszystkie piny proste i że podeśle mi foto socketu, a to przecież najważniejsze.

I może jeszcze faktycznie jakąś dźwiękówkę, bo przyda się na przyszłość.

Potrzebuję kompa do pracy i to jak najszybciej, dlatego nie mogę sobie pozwolić na zbieranie na tę: http://allegro.pl/asus-ra...5757339214.html płytę tylko dlatego, że jest nowa. Są jeszcze niby tam jakieś inne, ale w podobnej cenie.

Jest też używany Gigabyte GA-X79-UP4, ale kurczę w Hiszpanii, za 900 zł. Próbowałem się tam dodzwonić ale nikt nie gada po angielsku ._.

I kontaktowałem się z gościem od http://olx.pl/oferta/plyt...html#94c17cff90 tego wspomnianego wcześniej ASRocka za 850 zł, okazuje się, że nawet jej nie testował, więc nie będę wydawał prawie tysiaka na płytę w ciemno, szczególnie, że to OLX, czyli proste ogłoszenia, a nie troszkę bardziej bezpieczne Allegro.

Czasem potrzeby wymagają sięgania po drastyczne środki. Najwyżej jak trochę uzbieram, to sprzedam to dziadostwo od MSI i kupię ASUSa.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 02-11-2015, 11:32   

Ja bym tego ROGa z ASUSa kupił ;) Pasowałby mi pod kolor do laptopa. No i ma dłuższą listę parametrów niż mój życiorys.

EDIT: nie przyszło ci do głowy zapytać ASUSa jak ci odrzucili gwarancję "Okej, ile chcecie za wymianę na nową / naprawę"?
_________________
:razzugly:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

PSK Cytaty Klikibaza - kopia wszystkich klików Klikipedia - encyklopedia o tworzeniu gier Discord KlikCzat Zaproszenie
Daj piniondza Wielkie Muzeum Klikowe

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group