NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Składamy komputer
Autor Wiadomość
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 02-11-2015, 11:43   

GIGABYTE. Wiem jak to jest. Szybciej uda mi się uzbierać nawet na tego pięknego ASUSa, niż 1. czekać na odpowiedź z serwisu GIGABYTE, 2. wysłać płytę na serwis, 3. czekać na naprawę, 4. czekać na odesłanie. Mogę w sumie zadzwonić do tego serwisu, co oddawałem na gwarancję i spytać, czy serwisują klientom detalicznym. A tak ogólnie to w naprawę u nieautoryzowanych serwisantów nie chce mi się bawić.

Asusik też by mi ładnie pasował do reszty kompa, no ale jak mówię są priorytety.

[ Dodano: 02-11-2015, 17:39 ]
JEDNAK KUPIŁEM ASUSA, CO Z TEGO, ŻE BĘDĘ JADŁ WŁASNE PAZNOKCIE PRZEZ RESZTĘ MIESIĄCA xD
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 05-02-2016, 01:07   

http://www.morele.net/inventory/info/6tiwsK/

Absolutne minimum jeżeli chodzi o komputer, ale używalne minimum ;p Obecnie korzystam z czegoś o podobnych osiągach i jest całkiem fajnie jeżeli chodzi o poważniejszą pracę, ale z bardziej wymagającym software może być problem.

Osiągi procesora na poziomie Core 2 Duo:
http://www.cpubenchmark.n...deon+R3&id=2208
http://www.cpubenchmark.n...+2.93GHz&id=947
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 05-02-2016, 05:20   

worm napisał/a:
http://www.morele.net/inventory/info/6tiwsK/

Absolutne minimum jeżeli chodzi o komputer, ale używalne minimum ;p Obecnie korzystam z czegoś o podobnych osiągach i jest całkiem fajnie jeżeli chodzi o poważniejszą pracę, ale z bardziej wymagającym software może być problem.

Osiągi procesora na poziomie Core 2 Duo:
http://www.cpubenchmark.n...deon+R3&id=2208
http://www.cpubenchmark.n...+2.93GHz&id=947


Nie znam kontekstu tego buildu, ale zamieniłbym obudowę na dodatkowe 2GB RAM, a bebechy wsadziłbym do kartonu :U

I jak już obniżamy cenę na maxa, to ja bym wziął najtańszy, najbiedniejszy dysk twardy, 500 GB albo 320 GB zamiast SSD.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 05-02-2016, 06:07   

SSD to naprawdę wymóg do takiego słabego sprzętu. I w ogóle do czegokolwiek. Mam laptopa z C2D i maszynę z Xeonem (o mocy tych lepszych C2Q) i na laptopie się lepiej pracuje. Czemu? Bo ma SSD ;p

A maszynę złożyłem tak sobie, bo się zastanawiałem jak tania może być nowa, używalna maszyna.
 
     
GHPL 
Starszy chorąży


Pojedynki: nie
Steam:
Skype:
last.fm:
Posty: 386

Prestiż
Wysłany: 05-02-2016, 07:35   

Czacha napisał/a:
Bywa i tak :)

msg tam piszę długą uwagę to tego co napisałeś, a ty tak po prostu 3 wyrazy + emotikona... Najdziwniejsze jest to, że w grze Children of the Nile jak sobie coś mówi jeden typ, to drugi mu czasem odpowiada: Bywa i tak. Przypadek?
 
     
BulletHead 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 35

Prestiż
Wysłany: 13-02-2016, 18:59   

Wyżej była mowa o SSD, chciałbym sobie go sprawić do laptoka.

Polecacie jakiś konkretny model? Najlepiej tak pomiędzy 200-300 zł, choć ostatecznie mogę wyjść trochę ponad 300. Myślałem o Samsungu 850 EVO, bo słyszałem o nim dużo dobrych rzeczy, no ale trochę drogi. Podoba mi się też Transcend SSD370, jakiś Crucial (taki M500 na przykład) też mógłby być w porządku.
W każdym razie, chciałbym usłyszeć Waszą opinię jeśli nie macie nic przeciwko, bo to w zasadzie pierwszy taki mój zakup i nie chcę go schrzanić. :>

Myślę, że 128 GB mi spokojnie wystarczy, bo będę na nim trzymał tylko OSa i najpotrzebniejsze programy, a z obecnego HDD zrobię zewnętrzny przez USB, bo nie mam dwóch slotów

Jest w ogóle jakaś wielka różnica pomiędzy nimi? Jakich producentów unikać? Proszę o radę.
 
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 13-02-2016, 19:21   

Lekcja na dziś: unikaj Goodramów.
W sprawie Crucialów i Transcendów się nie wypowiem. Nie używałem, nie słyszałem, ale Neq chyba ma.
Polecam Samsungi, Plextory, Sandiski. W takiej kolejności.
Od samego producenta ważniejsza jest półka, z której pochodzi dany dysk - najtańsze Cruciale i Sandiski nie są zbyt dobre, trwałe a nawet szybkie (zapis seq. w okolicach 300 MB/s, tanie kontrolery, które średnio sobie radzą z niektórymi typami operacji na małych plikach, zaniżone rozmiary cache'u)... Mi mama mówiła "dasz to poznasz, nie dasz - też poznasz" i dzisiaj sprawdziło się to bardziej niż kiedykolwiek. Chciałem siostrze załatwić SSD po kosztach to nie dość, że miał trzykrotnie zaniżone osiągi w zapisie względem "broszurki" to jeszcze nie wytrzymał pół roku NAPRAWDĘ LEKKIEJ obsługi (siostra nie jest poweruserem a z kompa korzysta ~2h dziennie).

BulletHead napisał/a:
128 GB mi spokojnie wystarczy

Naiwnyś. Będziesz klął tak jak każdy właściciel SSD 120-128 GB ;) . No chyba, że masz Windows 7 Starter, to wtedy się spokojnie zmieścisz. Dziesiątka, ósemka i prawilna siódemka spuchnie zostawiając kilkanaście GB na C:\.

BulletHead napisał/a:
a z obecnego HDD zrobię zewnętrzny przez USB

Koniecznie na USB 3.0, nawet jak nie masz takiego w kompie. Nie ma problemów z zasilaniem, i jak kiedyś zmienisz komp, to obudowa będzie na czasie, bo użyty kontroler SATA >> USB nie będzie przycinał szybkości. http://www.x-kom.pl/p/209...-alu-szara.html Mam takie dwie już 2 lata i póki co się nie przejechałem. W obudowie SATA ważne jest, żeby kabel nie był z dwóch stron typu USB A, tylko mini, bo jest pewniejsze (takie zwykłe USB montują słabe, lekko ruszysz obudową i już się rozłączy).
_________________
:razzugly:
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 13-02-2016, 19:58   

128 GB ma prawo wystarczyć na system i parę programów, ale do laptopa bym wziął coś większego, jeśli nie chce się nosić 100 rzeczy razem z laptopem.

SanDiski polecam, tanie i bez zarzutów. Cruciale też spoko, ale raczej te starsze (M550, BX100), nowe (BX200) są takie trochę średnie, poniżej deklarowanych prędkości i wolniejsze od starszych modeli. Sam posiadam M550.

Ludziom podoba się też Adata, ale ja się na nich obraziłem po beznadziejnych najgorszych możliwych przenośnych HDD.

Reszta to tak jak poleca msg, ale ja bym dorzucił OCZ. Unikaj też Kingstonów, bo mają ponoć lipne kontrolery. Kontrolery Marvell mają dobrą renomę, SandForce niezbyt. Znaczenie ma też typ kości Flash (MLC vs SLC). W uproszczeniu MLC dają większą gęstość zapisu (pojemniejsze nośniki), a SLC większą wytrzymałość i szybkość transferu, jednak SLC już się nie stosuje tak często AFAIK.

Na Transcenda bym trochę uważał, bo jest trochę "zbyt tani". Najlepiej patrz, aby prędkości zapisu i odczytu były zbliżone, bo te SSD które wymieniłeś mają dużo niższe prędkości zapisu, zbliżone do szybkich HDD.

A, no i Intel produkuje świetne SSD, ale te są mega drogie.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27


Pojedynki: nie
Steam:
Posty: 1773

Prestiż
Wysłany: 14-02-2016, 00:26   

Cruciale mam dwa i oba działają super, polecam. Jeden M550 128GB, drugi bodajże MX100 256GB.

PS: Uważam, że 128GB to wystarczająco jeśli tylko na "system i potrzebne programy". Sam mam w laptopie 128GB i jeszcze jedną trzecią tego przeznaczyłem na linuxa ;)

Możesz też rozważyć pozbycie się tacki DVD (jeśli posiadasz) i w jej miejsce wstawienie slotu na HDD. To zależne od tego jak często używasz płyt.
_________________
If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat
 
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1013

Prestiż
Wysłany: 14-02-2016, 03:20   

Mam MX200 250GB, porządny SSD, polecam.

Also, co do biedazestawów: http://imgur.com/a/aea0A
 
     
BulletHead 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 35

Prestiż
Wysłany: 14-02-2016, 16:42   

Dzięki za odpowiedzi!

Cytat:
Naiwnyś. Będziesz klął tak jak każdy właściciel SSD 120-128 GB.

Cytat:
128 GB ma prawo wystarczyć na system i parę programów, ale do laptopa bym wziął coś większego, jeśli nie chce się nosić 100 rzeczy razem z laptopem.

Cytat:
Uważam, że 128GB to wystarczająco jeśli tylko na system i potrzebne programy.


Czytałem, że na SSDkach nie trzyma się rzeczy żeby tak po prostu leżały, np. jako backup. To prawda? Jeśli tak, to wszelkie obrazki, filmy, muzykę, czy inny ważny szit będę miał na HDD, więc na SSDku nie będzie co trzymać w końcu, tylko właśnie ten system i parę programów. Aktualnie moja partycja systemowa zajmuje 80 GB, chociaż jeszcze tydzień temu było to 60 GB :shrug: , czyli może jeszcze sporo urosnąć. Obstawiam, że jeśli kupię 256, to po prostu będzie mi cały czas wisiało jakieś 100 GB wolnego miejsca, ale fakt, lepiej zostawić trochę wolngo.

Dyski 256 GB są z tego co widzę około stówy droższe od ich 128 GB odpowiedników, będę musiał troszkę dołożyć. Tak jak mówi Neo, nie będę musiał zawsze nosić HDD z laptopem. Ciekawa sprawa z wyjęciem napędu DVD, Fadziu, ale nie mam pojęcia jak dysk byłby wtedy podłączony.

Cytat:
Koniecznie na USB 3.0

Naturalnie.

Rozpisałem sobie i mam coś takiego: http://i.imgur.com/Fp52BVz.png
Aktualnie kupiłbym OCZ Triona 240GB, Samsunga 850 Evo 128GB lub SanDisk Ultra II 128GB, w tej kolejności. Mogę też pójść krok dalej i kupić trochę droższy Samsung 850 Evo 250GB, Crucial MX200 lub SanDisk Ultra II Plus, też w tej kolejności, tylko nie mam jeszcze funduszy. Do tego dochodzi obudowa na HDD od msg, a co mi tam.

I jeszcze jedno - lepiej kupić z Morele, X-komu, czy jeszcze czegoś innego? Słyszałem, że Morele mają czasami badziewną obsługę klienta, ale X-kom jest nieco droższy z tego co widzę.
 
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1410

Prestiż
Wysłany: 14-02-2016, 16:59   

http://i.imgur.com/6WDkFrI.png Ja tam wiem, że bym się nie zmieścił.

Na c:\root mam 16GB plik stronnicowania i ~13 gigowy plik hibernacji.
W C:\Users jest 12 GB Downloads, który mógłbym ostatecznie posprzątać oraz 9.5 GB AppData, którego nijak posprzątać się nie da (bez utraty wygodnych rzeczy jak browser cache). Pulpit to kolejne 8 GB, ale mam tam sporo podręcznych rzeczy jak Foto i materiały na Studia.
Pozostałe foldery to absolutna niezbędność, której nie mam szans pozbyć się z C:\, więc w moim przypadku możnaby to odchudzić o maksymalnie 12 + 8 = 20 GB, czyli zostaje 118,3 GB Cały dysk zawalony, co nie? Biję wam wszystkim pokłony, że mieścicie się na sto dwudziestkach, bo ja zaś rozważałem rozszerzenie swojego storage'u.

BulletHead napisał/a:
OCZ Triona 240GB

ktoś tu odradzał OCZ.

BulletHead napisał/a:
lepiej kupić z Morele, X-komu

X-kom to lepszy sklep ogólnie, ale kupujesz tylko DYSK, więc moim zdaniem nie zaznasz tej lepszości. Dla mnie w przypadku takiego zakupu morele zyskuje ceną a traci jedynie czasem dostawy (zawsze jest 1 dzień dłuższy od konkurencji). Robiłem u nich już zwrot i problemów nie było. Jak poguglasz to na oba znajdziesz haka. Więcej o x-komie i doświadczeniach z wymianą u nich dysku SSD będę ci w stanie określić ~ za tydzień :P .

EDIT: GIMME! http://www.x-kom.pl/p/250...ia-850-evo.html
_________________
:razzugly:
 
     
Wackyjackie 
Bohater
Starszy Chorąży Sztabowy Randomu


Pojedynki: nie
Steam:
Posty: 713

Prestiż
Wysłany: 15-02-2016, 00:43   

Ja się mieszczę na stacjonarnym ze 128 GB partycja systemową spokojnie. Początkowo miałem 128 + 160 HDD, ale teraz doszedł jeszcze kolejny ssd 240 GB. Generalnie to tyle ile ma się wolnego, tyle się będzie pilnowało, żeby nie przekroczyć i jest gut :P .

Jakbym miał jednak kupować do laptopa to wziął bym większy, bo się nie lubię z dyskami zewnętrznymi.
_________________
 
 
     
Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27


Pojedynki: nie
Steam:
Posty: 1773

Prestiż
Wysłany: 15-02-2016, 03:05   

@BH: są adaptery do tego, przykładowo takie cuś:
http://allegro.pl/adapter...5933469650.html

Co prawda nie posiadam, ale wygląda OK ;)
_________________
If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat
 
 
     
zaq2
[Usunięty]


Wysłany: 07-03-2016, 13:12   

a rozglądał się ktoś za ssd od WD? polecicie jakiś?
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

PSK Cytaty Klikibaza - kopia wszystkich klików Klikipedia - encyklopedia o tworzeniu gier Discord KlikCzat Zaproszenie
Daj piniondza Wielkie Muzeum Klikowe

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group