NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Składamy komputer
Autor Wiadomość
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1012

Prestiż
Wysłany: 07-03-2016, 14:11   

Nie widzę by WD miało jakieś SSD w swojej ofercie, poza tym: http://www.komputronik.pl..._SATA-600_.html

Ale szczerze mówiąc nie zaufałbym im, szczególnie że zwykłe dyski też produkują mierne.

[ Dodano: 02-05-2016, 12:51 ]
Złożyłem wczoraj taki oto zestawik za 2k:
http://www.morele.net/inventory/info/gyAWiA/

-procesor, mimo że i3, to ma wydajność na poziomie i5-4460 (bazując na danych z cpubenchmark.net), z taką różnicą, że ma znacznie wyższą wydajność per-core
-nowe ramki na DDR4
-przyzwoity zasilacz, według kalkulatorka wystarczy zasilacz 300W w połączeniu z GTX 950, myślę że 450W w zupełności starczy
-dysk SSD zamiast HDD, jak komuś zależy na przestrzeni to może dołożyć 200 zł i dokupić jakiegoś WD czy Seagate 1 TB.
-karta graficzna to marny 750 Ti, ale jak ktoś chce to może dołożyć 200 zł i kupić znacznie lepszą GTX 950

update: i3-6300 zamiast 6320, nieco tańsza wersja 750 ti, słabszy, ale tańszy dysk ssd (różnica 100 zł), jest buda!
 
     
Wackyjackie 
Bohater
Starszy Chorąży Sztabowy Randomu


Pojedynki: nie
Steam:
Posty: 712

Prestiż
Wysłany: 18-06-2016, 22:52   

Kup se lepszą zasiłkę, będziesz miał na przyszłość. Koszt niewiele większy.

Zalmana mam sam, ale białą i z plusem i polecam ;) .

No i krytykuję grafikę, czemu nie AMD?
_________________
 
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1012

Prestiż
Wysłany: 19-06-2016, 02:32   

Bo zestaw składałem miesiąc temu, teraz do komputera już włożyłbym AMD. Jak znajdę czas (a raczej chęci) to zaktualizuję koszyk.
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 16:46   

Cześć, co powiecie na taki szkic wzorowany na cd Action i lekko pozmieniany:
Procesor Intel i3 ten sam co w zestawie worma
Grafika - gigabyte gtx 750 ti 2gb a o pare złotych droższy od tego co zaproponował worm
Ram - goodram Play 1x4gb
Dysk twardy - seagate 1tb
Zasilacz - chieftec gpa (350W)

Budżet do ok 2tys. Zł.
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1395


Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 18:54   

Nic nie powiem, bo:
1) nie podałeś w sumie najważniejszego - płyty głównej
2) bebechy są poniżej zadanego budżetu.

Intel Core i3-6300 659
Gigabyte GeForce GTX 750 Ti 505
GoodRam 4GB PC3-10600 CL9 79
Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM 214
Chieftec GPA-350S 107
RAZEM 1564

No chyba, że kupujesz płytę główną za 436 PLNów, to zwracam honor (wątpię). Albo jakąś mega obudowę.
Nie rozumiem po co uparłeś się na droższą wersję karty graficznej w budżetowej maszynie.
Co myślę o samym zestawie? Za mało RAMu. Brak SSD przemilczam, bo to kwestia gustu/potrzeby.
_________________
:razzugly:
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 19:09   

Wybacz, na telefonie mi jakoś umknęło. Płyta główna to albo
Gigabyte GA-F2A68HM-DS2H za 199zł
Albo
Gigabyte B85M-D3H-A za 249zł

Co do budżetu to faktycznie nieźle wyszło z ceną. Można by za to wziąć coś lepszego. Ewentualnie dokupić RAM, skoro 4gb to mało.
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1395


Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 19:32   

i3 6300 to procesor pod DDR4, więc albo go zmienisz na coś z serii czwartej lub piątej (DDR3), albo całą skrzynkę przerobisz pod tę technologię.
_________________
:razzugly:
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 19:36   

Hmm a jakbym wsadził Intel i5 4460?
Chyba by było w budżecie.
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1395


Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 19:52   

Tak, pasuje do Gigabyte GA-F2A68HM-DS2H (druga płyta, którą dałeś jest pod AMD). Może być ten procesor.

Taka dygresja: pójście w AMD przy takim budżecie nie jest aż tak głupim pomysłem.
https://www.morele.net/pr...frhkbox-667873/ AMD FX-8370, mocniejszy o jakieś 25%, w tej samej cenie. Dobierasz PG i jedziesz dalej "na czerwono". Do niego jednak sugerowałbym inny zasilacz.
_________________
:razzugly:
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 19:57   

Chyba już zostawię zestaw taki jaki jest. Ogromne dzięki za pomoc i poświęcony czas! Do tego dokupię Windows 10 i będzie 2200zł, to nie najgorzej.
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1395


Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 20:01   

Zanim złożysz zamówienie i zapłacisz, sprawdź na stronie producenta PG czy części pasują. Powinny, ale lepiej sprawdzić.
_________________
:razzugly:
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1012

Prestiż
Wysłany: 30-06-2016, 20:07   

Dlaczego HDD a nie SSD? Jak już bierzesz zwykłego, tańszego twardziela to dołóż więcej do karty graficznej, nie do procesora. Dlaczego tylko 4GB RAM? Weź lepszy (mocniejszy) zasilacz.
 
     
masterjayz 
Bohater


Pojedynki: być może
Posty: 228

Prestiż
Wysłany: 01-07-2016, 12:55   

Msg, nie wiem co to jest producent PG
Worm, dobra to będzie 8gb ram i jak nie wystarcza 350W to będzie 500W tylko teraz czy budżet się zgadza to nie wiem :D ale chyba tak. SSD są w tej samej cenie czy droższe za tę samą pojemność?

[ Dodano: 01-07-2016, 14:06 ]
Kurcze!
Nie wliczyłem w cenę lepszego zasilacza i płyty głównej. Trzeba trochę ograniczyć budżet.
W CD-Action jest taki zestaw:

PROCESOR - AMD Athlon X4 845 - CENA: 275zł
GRAFIKA - Gigbyte GTX 750 Ti 2GB GDDR5 - CENA: 480zł (w internecie jednak znajduję za około 530zł)
PŁYTA GŁOWNA - Gigabyte GA-F2A68HM-DS2H - CENA: 199zł
RAM - GoodRAM Play DDR3 (1x4GB) - CENA: 70zł (to można podwoić na początek)
DYSK - Seagate 1TB - CENA: 209zł
Napęd optyczny pomijam (wezmę z tego co mam teraz)
Zasilacz - Chieftec GPA-350S (350W) - CENA: 116zł
Obudowa - Modecom Mini Cool - CENA: 90zł

RAZEM: 1484zł (bez napędu optycznego to 1429zł)
Co można ulepszyć za około 200-400zł?

EDIT: Tu komputer za 1600zł z lepszym procesorem od AMD test morele.net: https://www.youtube.com/watch?v=zjhyuZqS15s

No i OK. 2x4GB ramu zrobiłem, montaż + dodatkowe chłodzenie i windows 10 za 2200zł: https://www.morele.net/inventory/info/ArIlWt/

Jest Ok czy nie Ok?
 
     
wermi 
Major
Depressive Disorder


Posty: 1012

Prestiż
Wysłany: 01-07-2016, 16:16   

https://www.morele.net/inventory/info/cLvwrd/

ewentualnie zestaw z prockiem amd:

https://www.morele.net/inventory/info/ZvO7yu/

[ Dodano: 11-07-2016, 00:25 ]
https://www.morele.net/inventory/info/NM5XWU/ złożyłem takie coś na ciasny budżet, giery powinny działać podobnie jak na nowych konsolach xD
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 11-07-2016, 07:27   

Cytat:
Dysk Western Digital WD Blue - (WD10EZRZ)

Cytat:
Pamięć ADATA 4GB 1333MHz DDR3 CL9, Retail AD3U1333W4G9-R


Żeby się dało na tym pracować, to polecałbym wymienić dysk na jakiś tani SSD, choćby np. ten pierwszy z listy: https://www.morele.net/dy...120gm-c-767131/

Dzięki temu jest też kasa na drugie tyle RAM-u, a system jak i gry szybciej się ładują.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

PSK Cytaty Klikibaza - kopia wszystkich klików Klikipedia - encyklopedia o tworzeniu gier Discord KlikCzat Zaproszenie
Daj piniondza Wielkie Muzeum Klikowe

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group