NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Platformowa] Mini-Ludek na tropie myszy
Autor Wiadomość
Aleks 
Moderator
Wilczek

Główny edytor: GDevelop

28588 Prestiż
Wysłany: 30-01-2015, 17:30   [Platformowa] Mini-Ludek na tropie myszy

Tytuł: Mini-Ludek na Tropie Myszy

Gatunek: Platformowa

Autor: adrian09_01
Grafika: adrian09_01
Dźwięk: liby TGF'a
Muzyka: liby TGF'a, adrian09_01

Opis:
Pan Szczur porwał twoją ukochaną, Mini-Ludkę. Wybierz się w epicką przygodę obejmującą:
- 100 leveli
- 5 bossów
- przepiękny pixelart
- cudowne utwory muzyczne

i uratuj swoją ukochaną zanim zostanie pożarta przez Pana Szczura!

Gra kompatybilna z Windowsem 98 - 8.1, wymaga 64 megabajty pamięci RAM

Zrzuty ekranu:
http://img.itch.io/aW1hZ2...inal/whiBq5.png
http://img.itch.io/aW1hZ2...al/Yd%2BsSE.png
http://img.itch.io/aW1hZ2...inal/xFx0Fa.png

Download:
http://adrian09-01.itch.io/the-mini-man

Uwagi:
Więcej epizodów już wkrótce!
Po kupieniu gry dostaje się darmowy soundtrack.

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

40082 Prestiż
Wysłany: 30-01-2015, 18:13   

Trudno mi zebrać się na pełną recenzję, więc w formie akapitów prezentuję pół-losowe myśli, które przychodzą mi na myśl.

Panel powitalny jest niepotrzebnie rozebrane na dwa etapy. Zupełnie niepotrzebnie. W pierwszej kolejności mogę sobie wyłączyć muzę, odpalić grę i wyjść. A potem odpalić grę i wyjść. Absolutna głupota. Brakuje tu też jakiegoś wyjaśnienia o co chodzi, co trzeba robić, czego unikać (złego pilota?), co-gdzie-jak. Ale dwa razy plej jest, głupota, mówiłem już?

Zagrałem w demo. Grafice jeszcze sporo brakuje, ale z dniem dzisiejszym zdecydowaną jej większość mogę nazwać estetyczną. Ale masz spory problem z action pointami. Bohater strzela stopami - ostatnim miejscem, którym powinien strzelać. Oprawa wizualna powinna w dalszym ciągu być dopracowywana, bo widać pewną ewolucję, ale to nadal bardzo proste szkryflańce z painta.

Oprawa dźwiękowa to już gorsza sprawa. Po pierwsze: odwal się od MIDI, to tak samo kaszański przeżytek jak QBASIC i nikomu nie sprawia przyjemności słuchanie tego archaiku. Po drugie, to co nazywasz poziomem jest tak naprawdę ekranem jakiegoś poziomu. Powinien być Level 1: salon, level 2: łazienka etc. Ty mówisz, że w demku jest 10 poziomów a w pełnej wersji ponad 100 (101? 102?), ale tak naprawdę nie ma to wiele wspólnego z prawdą. Tani chwyt "marketingowy". Do czego zmierzam z tymi ekranami: po jaką ciężką cholerę co ekran jest inna melodia? Wiesz jak to wkurza, jak co pięć sekund leci coś innego, co ma bardzo mało wspólnego z tym co leciało przed chwilą? Nawet jakby była dobra muzyka w tle, to by jej nie szło słuchać, bo leci pierwsze 10 sekund kawałka, który w tym czasie nawet nie zdąży się do porządku rozkręcić. Daj nową melodię co zmianę otoczenia (wg mojego rozumienia levelu, a nie twojego), i niech ona będzie czymś przyjemnym dla ucha.
Efekty dźwiękowe są słabe (nie śmiesz pisnąć o samplu zbierania monet, bo zabiję) i jest ich mało, dodatkowo rzadko kiedy mają coś wspólnego z akcją. Zdaje się też, że parę kolizji jest nieudźwiękowionych. Ostatni komentarz w tym temacie: dźwięk śmierci to zgrzyt trwający ułamek sekundy - nie dałeś mu się otworzyć resetując zaraz "poziom".

Sterowanie jest średnio intuicyjne - parkourowanie po meblach przypomina mi trochę wykorzystywanie bugów wbudowanego ruchu platformowego. Swoją drogą, jeśli chcesz się na serio bawić w robienie gier, to lepiej z niego zrezygnuj. Biega się drętwo a poruszanie jest nieprecyzyjne.

A teraz ostatnia myśl, płacenie dwa dolary (wcześniej trzy) za grę, o której powiedziałem toto powyżej. Nie, nie kupię twojej gry, Adrianie, ponieważ uważam, że okaże się krótkim, niedopracowanym tworkiem, nad którym może i spędziłeś parę godzin tworzenia, ale przynajmniej wiem, że nie będzie długi. Demo przeszedłem w czasie poniżej 5 minut, więc jak dobrze liczę pełną wersję przejdę poniżej godziny. No chyba, że dalsze poziomy są tak trudne, że aż nie da się ich przejść, ale wtedy minus dla ciebie.

Gra jest prosta, grafika w miarę estetyczna, ale całość jest bardzo drętwa i nie pociąga do dalszej współpracy. Stąd też nie dam żadnych pieniędzy, żeby pociupać w produkcję co najwyżej przeciętno-średnio-drętwo-krótką. Przyznaję, że nie ma tragedii, ale co stało się z chęcią rozwijania talentów, spędzania godzin nad dopracowywaniem szczegółów, żeby ktoś docenił trud włożony w rozgrywkę? U ciebie całkiem zniknął. Jako nastolatek postawiłeś znaczek dolara do swojej produkcji i mówisz "Jak chcecie zobaczyć pozostałe 90% mojego wysiłku - wyskakiwać z kasy". A ja mówię: "A figa z makiem! Jak chcesz się rozwijać i żebyśmy zobaczyli nad czym ostatnio pracowałeś - dawaj za darmola! Przykro mi, ale nie masz prestiżu, żeby pozwolić sobie na takie zagrania". Przez twoje zagranie prawdopodobnie nikt nie zobaczy, nad czym siedziałeś, na co poświęciłeś czas. Trudno, nikt nie zapłacze, no chyba, że ty. Swoje zdanie podtrzymuję. Top Hata kupiłem, bo całość wygląda bardzo dobrze, zostały przeprowadzone pewne solidne kroki, żeby mnie zachęcić - dobra muza, grafa, zbalansowany poziom trudności, nazwisko współautora. Tutaj? Jeszcze tak nie ma.

PS. To i owo słyszałem o PayPalu, więc nie chcę mieć ze złodziejami nic wspólnego.

Grafika: 4/10
Muzyka: 2/10
Silnik: 4/10
Grywalność: 3/10

3,25/10

adrian09_01 
Dezerter
Babcia Frania

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: MMF2
Pojedynki: tak

3 Prestiż
Wysłany: 05-02-2015, 20:19   

http://adrian09-01.itch.io/the-mini-man za pół godziny taniej o dolara, czas brać bo jest Boss Rush!

Ayth 
Podporucznik

Główny edytor: KNP
Pojedynki: nie

7700 Prestiż
Wysłany: 05-02-2015, 20:28   

Adrian powiedz, ile zarobiłeś na grze?

SuchareQ 
Starszy szeregowy

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: być może

172 Prestiż
Wysłany: 22-02-2015, 18:00   

Naprawdę? Czemu gra jest płatna? :madugly:

gilos99 
Sierżant

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

2371 Prestiż
Wysłany: 07-03-2015, 07:42   

To ja jednak nie wiem co to przepiękny pixelart. Może estetycznie no ale nie wystarczająco ładnie na płatną grę.
Ciekaw jestem ile już zarobiłeś. Podzielisz się z nami tą wiedzą?

Odpowiedz do tematu