|
|
|
|
[Platformowa] Mini-Ludek na tropie myszy |
| Autor |
Wiadomość |
Aleks
Moderator Wilczek

Główny edytor: 
28588 Prestiż
|
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 30-01-2015, 18:13
|
|
|
Trudno mi zebrać się na pełną recenzję, więc w formie akapitów prezentuję pół-losowe myśli, które przychodzą mi na myśl.
Panel powitalny jest niepotrzebnie rozebrane na dwa etapy. Zupełnie niepotrzebnie. W pierwszej kolejności mogę sobie wyłączyć muzę, odpalić grę i wyjść. A potem odpalić grę i wyjść. Absolutna głupota. Brakuje tu też jakiegoś wyjaśnienia o co chodzi, co trzeba robić, czego unikać (złego pilota?), co-gdzie-jak. Ale dwa razy plej jest, głupota, mówiłem już?
Zagrałem w demo. Grafice jeszcze sporo brakuje, ale z dniem dzisiejszym zdecydowaną jej większość mogę nazwać estetyczną. Ale masz spory problem z action pointami. Bohater strzela stopami - ostatnim miejscem, którym powinien strzelać. Oprawa wizualna powinna w dalszym ciągu być dopracowywana, bo widać pewną ewolucję, ale to nadal bardzo proste szkryflańce z painta.
Oprawa dźwiękowa to już gorsza sprawa. Po pierwsze: odwal się od MIDI, to tak samo kaszański przeżytek jak QBASIC i nikomu nie sprawia przyjemności słuchanie tego archaiku. Po drugie, to co nazywasz poziomem jest tak naprawdę ekranem jakiegoś poziomu. Powinien być Level 1: salon, level 2: łazienka etc. Ty mówisz, że w demku jest 10 poziomów a w pełnej wersji ponad 100 (101? 102?), ale tak naprawdę nie ma to wiele wspólnego z prawdą. Tani chwyt "marketingowy". Do czego zmierzam z tymi ekranami: po jaką ciężką cholerę co ekran jest inna melodia? Wiesz jak to wkurza, jak co pięć sekund leci coś innego, co ma bardzo mało wspólnego z tym co leciało przed chwilą? Nawet jakby była dobra muzyka w tle, to by jej nie szło słuchać, bo leci pierwsze 10 sekund kawałka, który w tym czasie nawet nie zdąży się do porządku rozkręcić. Daj nową melodię co zmianę otoczenia (wg mojego rozumienia levelu, a nie twojego), i niech ona będzie czymś przyjemnym dla ucha.
Efekty dźwiękowe są słabe (nie śmiesz pisnąć o samplu zbierania monet, bo zabiję) i jest ich mało, dodatkowo rzadko kiedy mają coś wspólnego z akcją. Zdaje się też, że parę kolizji jest nieudźwiękowionych. Ostatni komentarz w tym temacie: dźwięk śmierci to zgrzyt trwający ułamek sekundy - nie dałeś mu się otworzyć resetując zaraz "poziom".
Sterowanie jest średnio intuicyjne - parkourowanie po meblach przypomina mi trochę wykorzystywanie bugów wbudowanego ruchu platformowego. Swoją drogą, jeśli chcesz się na serio bawić w robienie gier, to lepiej z niego zrezygnuj. Biega się drętwo a poruszanie jest nieprecyzyjne.
A teraz ostatnia myśl, płacenie dwa dolary (wcześniej trzy) za grę, o której powiedziałem toto powyżej. Nie, nie kupię twojej gry, Adrianie, ponieważ uważam, że okaże się krótkim, niedopracowanym tworkiem, nad którym może i spędziłeś parę godzin tworzenia, ale przynajmniej wiem, że nie będzie długi. Demo przeszedłem w czasie poniżej 5 minut, więc jak dobrze liczę pełną wersję przejdę poniżej godziny. No chyba, że dalsze poziomy są tak trudne, że aż nie da się ich przejść, ale wtedy minus dla ciebie.
Gra jest prosta, grafika w miarę estetyczna, ale całość jest bardzo drętwa i nie pociąga do dalszej współpracy. Stąd też nie dam żadnych pieniędzy, żeby pociupać w produkcję co najwyżej przeciętno-średnio-drętwo-krótką. Przyznaję, że nie ma tragedii, ale co stało się z chęcią rozwijania talentów, spędzania godzin nad dopracowywaniem szczegółów, żeby ktoś docenił trud włożony w rozgrywkę? U ciebie całkiem zniknął. Jako nastolatek postawiłeś znaczek dolara do swojej produkcji i mówisz "Jak chcecie zobaczyć pozostałe 90% mojego wysiłku - wyskakiwać z kasy". A ja mówię: "A figa z makiem! Jak chcesz się rozwijać i żebyśmy zobaczyli nad czym ostatnio pracowałeś - dawaj za darmola! Przykro mi, ale nie masz prestiżu, żeby pozwolić sobie na takie zagrania". Przez twoje zagranie prawdopodobnie nikt nie zobaczy, nad czym siedziałeś, na co poświęciłeś czas. Trudno, nikt nie zapłacze, no chyba, że ty. Swoje zdanie podtrzymuję. Top Hata kupiłem, bo całość wygląda bardzo dobrze, zostały przeprowadzone pewne solidne kroki, żeby mnie zachęcić - dobra muza, grafa, zbalansowany poziom trudności, nazwisko współautora. Tutaj? Jeszcze tak nie ma.
PS. To i owo słyszałem o PayPalu, więc nie chcę mieć ze złodziejami nic wspólnego.
Grafika: 4/10
Muzyka: 2/10
Silnik: 4/10
Grywalność: 3/10
3,25/10 |
|
 |
adrian09_01
Dezerter Babcia Frania

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
3 Prestiż
|
|
|
|
 |
Ayth
Podporucznik

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
7700 Prestiż
|
Wysłany: 05-02-2015, 20:28
|
|
|
| Adrian powiedz, ile zarobiłeś na grze? |
|
|
|
 |
SuchareQ
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
172 Prestiż
|
Wysłany: 22-02-2015, 18:00
|
|
|
Naprawdę? Czemu gra jest płatna? |
_________________ Projekty:
DarkRUN [=---------] 10% |
|
|
|
 |
gilos99
Sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
2371 Prestiż
|
Wysłany: 07-03-2015, 07:42
|
|
|
To ja jednak nie wiem co to przepiękny pixelart. Może estetycznie no ale nie wystarczająco ładnie na płatną grę.
Ciekaw jestem ile już zarobiłeś. Podzielisz się z nami tą wiedzą? |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|