NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Microsoft Word
Autor Wiadomość
GHPL 
Starszy chorąży


Pojedynki: nie
Posty: 386

Prestiż
  Wysłany: 21-09-2015, 18:34   Microsoft Word

Tabela ma zajmować całą stronę. Jak to się robi?
 
     
Wackyjackie 
Bohater
Starszy Chorąży Sztabowy Randomu


Pojedynki: nie
Steam:
Posty: 715

Prestiż
Wysłany: 21-09-2015, 19:16   

Usuń marginesy.
_________________
 
 
     
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator


Pojedynki: być może
Skype:
Posty: 537

Prestiż
Wysłany: 21-09-2015, 19:32   

1. Tworzysz tabelę, która ma np. 10 wierszy
2. Układ strony > Rozmiar > np. A4, to wtedy bierzesz 297 mm
3. Bierzesz marginesy górny i dolny, np. górny ma 15 mm a dolny ma 25 mm
4. 297 - (15 + 25) = 257 mm
5. Zaznaczasz wszystkie wiersze w tabeli
6. Układ > Wysokość wiersza tabeli
257 / 10 = 25,7 mm
Wpisujesz tam "25,7 mm".

Word zapewne zrobi ci nową stronę pod spodem, nie przejmuj się, zmniejszaj wysokość wiersza o 0.1 mm, aż strona pod spodem zniknie.

Inny przykład:
Strona: 29,7 cm
Margines górny: 2,5 cm
Margines dolny: 2,5 cm
Wierszy w tabeli: 5

(29,7 cm - (2,5 cm + 2,5 cm)) / 5 = 24,7 cm / 5 = 4,94 cm <<< taka ma być wysokość wszystkich komórek.

Inna opcja, jeśli musisz mieć zachowane proporcje tabeli: http://i.imgur.com/anfFy9y.png

Przeciągnij ten kwadrat i zrób rozmiar na oko jak strona. Lepszego sposobu nie ma, powiedz to panu od informatyki.
_________________
Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł!
Ostatnio zmieniony przez Neoqueto 22-09-2015, 15:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki


Pojedynki: być może
Steam:
Posty: 3446

Prestiż
Wysłany: 22-09-2015, 11:30   

Zrób tabelę w Excelu zamiast w Wordzie?
 
     
Cootje 
Legenda


Posty: 639

Prestiż
Wysłany: 22-09-2015, 12:46   

Najlepiej to weź ołówek, linijkę zacznij rysować ręcznie i powiedz nauczycielowi, że prostszego sposobu nie ma :D
_________________
Mój klucz publiczny PGP
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1411

Prestiż
Wysłany: 22-09-2015, 13:18   

Cootje napisał/a:
Najlepiej to weź ołówek, linijkę zacznij rysować ręcznie i powiedz nauczycielowi, że prostszego sposobu nie ma :D

Owszem jest, prościej niż w Wordzie się nie da. Prawym na zaznaczoną całą tabelę >> Właściwości tabeli >> Wiersz >> Określ wysokość + "Dokładnie". i wpisujesz tam odpowiedni wymiar jaki ci potrzebny, albo wszystkie równe, czyli
(297 mm - marginesy )/ <liczba wierszy>. Albo jak pisał Neo.
Akurat w Wordzie nie ma tu żadnego wyzwania, ale możemy sobie zgadywać, bo problem jest opisany po łebkach.
_________________
:razzugly:
 
     
GHPL 
Starszy chorąży


Pojedynki: nie
Posty: 386

Prestiż
Wysłany: 23-09-2015, 07:17   

Wackyjackie napisał/a:
Usuń marginesy.

Jak wpisałem ich wartości na 0 to i tak się jakieś małe ustawiły, ale to nie działa, bo się wiersze przerzucają na następną stronę jeśli tabela jest za blisko końca kartki
Sne napisał/a:
Zrób tabelę w Excelu zamiast w Wordzie?

To ma iść do drukowania, a w komórkach mają być obrazki, nie ma takiej opcji w Excelu
Neoqueto (nie zrobię cytatu, bo za długi), Kiedy przesuwam tym kwadracikiem, jak mówisz "na oko" na całą stronę to mi wywala na następną wiersze, a jak ma nie wywalić to tabela będzie daleko od końca strony

W piątek nauczyciel od informatyki mi pokaże jak to zrobić, jak nie zapomnę to wam napiszę
 
     
msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~


Posty: 1411

Prestiż
Wysłany: 23-09-2015, 09:51   

GHPL napisał/a:
To ma iść do drukowania, a w komórkach mają być obrazki, nie ma takiej opcji w Excelu

Tabela to OSTATNIE rozwiązanie, do którego bym uciekał chcąc rozmieścić obrazki na stronie... Równo z tekstem i tabulatory!
_________________
:razzugly:
 
     
jarlfenrir 
Generał brygady


Posty: 1731

Prestiż
Wysłany: 23-09-2015, 10:02   

msg napisał/a:
GHPL napisał/a:
To ma iść do drukowania, a w komórkach mają być obrazki, nie ma takiej opcji w Excelu

Tabela to OSTATNIE rozwiązanie, do którego bym uciekał chcąc rozmieścić obrazki na stronie... Równo z tekstem i tabulatory!

Albo nad tesktem i wtedy normalnie możesz je przeciagnąć w miejsce, które chcesz ;>
 
     
GHPL 
Starszy chorąży


Pojedynki: nie
Posty: 386

Prestiż
Wysłany: 26-09-2015, 22:54   

Wystarczy każdej komórce wysokość i długość. Dziękuję wszystkim.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

PSK Cytaty Klikibaza - kopia wszystkich klików Klikipedia - encyklopedia o tworzeniu gier Discord KlikCzat Zaproszenie
Daj piniondza Wielkie Muzeum Klikowe

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group