|
|
|
Zamknięty przez: Minty 18-09-2006, 20:08 |
[Zręcznościówka] Tankwars |
| warto czekać? |
| tak |
|
79% |
[ 19 ] |
| nie |
|
20% |
[ 5 ] |
|
| Głosowań: 24 |
| Wszystkich Głosów: 24 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 08-07-2006, 20:24 [Zręcznościówka] Tankwars
|
|
|
Tytuł: Tankwars
Gatunek: gra zręcznościowa
Zrzuty ekranu:
01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08
Do pobrania: z powodu zbliżającej się premiery, bety publiczna nie są dostępne do pobrania
Premiera: 18 września 2006
WSTĘP
Tankwars to gra, którą chciałem stworzyć przed Frikikiem. Niestety, z powodu specyficznej mechaniki działania MMF, nie było to do końca możliwe. Przesiadłem się więc na Game Makera, i to w nim tworzę moją drugą poważną grę. Pod względem złożoności technicznej bije Frikika na głowę - wiele zaawansowanych mechanizmów pracuje sobie w tle - gracz nie ma pojęcia że działają, ale bez nich traciłaby wyważoność gry.
ZASADY
Gra jest przeznaczona dla jednego lub dwóch graczy. Celem gry jest zniszczenie wszystkich przeciwników, przy jednoczesnym uchronieniu od zestrzelenia swojej bazy oraz siebie. Siłą wroga jest bardziej ilość niż inteligencja, naraz na ekranie może być nawet do 15 przeciwników, w zależności od poziomu trudności. Plansze konstruowane są na kanwie siatki 16x16.
Są różne rodzaje przeszkód - niektóre można zniszczyć, inne nie, są też takie które blokują dostęp, inne go utrudniają:
- czerwona cegła - przeszkoda, można ją zniszczyć strzałem lub bombą
- szary kamień - przeszkoda, niszczy go mina, oraz strzał ulepszonego specjalnym bonusem czołgu
- woda - przeszkodza, nie można jej zniszczyć, ale przelatują przez nią pociski
- bagno - spowalnia 2x prędkość ruchu
- roślinność - utrudnia widoczność
- stalowe drzwi - nie da się ich zniszczyć, można jedynie otworzyć/zamknąć specjalnym przyciskim, który jest na mapie.
Dostępne są również bonusy:
- dodatkowe życie
- uzupełnienie zdrowia
- czasowe zatrzymanie przeciwników
- zniszczenie przeciwników
- wzmocnienie ochrony bazy
- upgrade
- czasowa niezniszczalność
- zwiększenie siły strzału
Wśród ulepszeń można wyróżnić 5 głównych:
- przyspieszenie
- niszczenie skał
- szybkostrzelność
- szybkie pociski
- bomby
Upgrady są na stałe, to znaczy zachowasz je do momentu, aż stracisz życie, więc nie musisz walczyć z czasem, żeby je wykorzystać
Oprócz tego czasem można zdobyć bonus, o którego działaniu dowiemy się dopiero po zebraniu.
Aby zdobyć bonus, należy zastrzelić (bomba nie wchodzi w grę) migający na różowo czołg. Bonus pojawi się w losowym miejscu, należy go zdobyć nim zniknie.
UWAGA! Przelatujące pociski, zarówno Twoje jak i wroga niszczą bonus. Z kolei pojawienie się nowego bonusu automatycznie powoduje zniszczenie starego.
Przeciwnicy mają losowo od 1-3 żyć. Ilość żyć nie jest widoczna bezpośrednio, lecz należy zauważyć, że im bardziej zabarwiony na czerwono, tym więcej żyć ma przeciwnik. Gracz na starcie gry ma trzy życia na poziomie normalnym. Każde z nich to także pewna porcja energii, która wystarcza na przyjęcie trzech strzałów nim straci się życie.
STEROWANIE DOMYŚLNE
Gracz 1:
- kontrola: strzałki
- strzał: control
- mina: delete
Gracz 2
- kontrola: wsad
- strzał: shift
- mina: z
Sterowanie można zmienić w opcjach gry
PODSUMOWANIE
Tankwars:
* zawiera klasyczne opcje i możliwości z gry Battle City na platformę NES, oraz parę nowych (nowe rodzaje klocków i system upgradów)
* zawiera wbudowany i w pełni funkcjonalny edytor plansz (wszystkie wbudowane w grę plansze będą w nim stworzone)
* posiada grafikę własnej produkcji, tworzoną przez połączeniu klasycznej metody pixelartu i zaawansowanych graficznych efektów w profesjonalnych programie rastrowym
* posiada 4 tryby rozgrywki (solo, kooperacja, rywalizacja, przetrzymanie flagi).
* ponad 100 gotowych plansz, możliwość zrobienia i zapisania własnych
Prace nad Tankwarsem rozpoczęły się na początku lipca 2006, a premiera odbędzie się 18 września 2006.
STAN PRAC
Procent wykonania:
+ silnik: 100%
+ grafika: 100%
+ udźwiękowienie: 100%
+ design plansz: 85%
+ materiały dodatkowe: 75%
Zapraszam do wyrażania opinii. |
_________________ http://gmapsapi.com - Poznaj Google Maps API |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 16-09-2006, 12:44, w całości zmieniany 12 razy |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 08-08-2006, 01:45
|
|
|
Zdecydowanie warto czekać. Silnik jest dopracowany, do tego edytor, co prawda czołgi mądrością nie grzeszą, ale to i dobrze, bo ja też nie muszę . |
|
 |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 08-08-2006, 08:28
|
|
|
Aha, gra na razie nie ma nazwy, mam jedynie kilka pomysłów. Oto one:
- tank it!
- tank.exe
- tanksarena
- baza
Które najlepsze? A może macie jakiś ciekawy pomysł ? Bardzo proszę o podzielenie się
[ Dodano: 8 Sierpień 2006, 07:30 ]
| misieksamgame napisał/a: | co prawda czołgi mądrością nie grzeszą, ale to i dobrze, bo ja też nie muszę . |
Czołgi nie mogą być zbyt mądre, bo będzie się ciężko grało (sprawdzałem). Tym nie mniej, na poziomie bardzo trudnym zaimplementuję kilka skrypcików, dzięki którym wrogowie będą bardziej świadomi istnienia graczam, ale bez przesady |
| Ostatnio zmieniony przez morty 08-08-2006, 11:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 08-08-2006, 08:35
|
|
|
"Tanki"
Wszechwiedza nie świadczy o inteligencji, a różnorodne zachowania - tak. Jak potrafisz zrobić to lepiej, to zrób i dodaj do gry regulację poziomu przeciwników. |
|
|
|
 |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 08-08-2006, 10:22
|
|
|
| RomanX napisał/a: | Tanki
Wszechwiedza nie świadczy o inteligencji, a różnorodne zachowania - tak. Jak potrafisz zrobić to lepiej, to zrób i dodaj do gry regulację poziomu przeciwników. |
Akurat w tym przypadku wszechwiedza świadczy - gracz zachowuje się inteligentnie bo widzi gdzie jadą przeciwnicy i przewiduje co zrobią. Jeśli wróg np. wiedziałby, że za rogiem jest przeciwnik to wstrzymał by się ze strzałem do momentu, aż ten się wyłoni lub nie wjeżdżał mu pod nos.
Ale:
Urokliwe w Battle City było to, że tam wrogowie byli naprawdę... głupi. W przypadku tej gry ich inteligencja jest już nieco większa. Cały czas pracuję też nad drobnymi elementami, ale nie chcę z drugiej strony zrobić z tego zaawansowanych czołgów - botów, bo inaczej wobec ich przewagi liczebnej nie będzie się dało ich pokonać
BTW: Uważna obserwacja zachowania wrogów pozwala stwierdzić, że nie pakują się pod pociski. Spróbuj zrobić cośtakiego - strzelić z odległości paru kratek - wróg będzie starałsięominąć przycisk. Poza tym, podobnie jest gdy z bliska naparzasz cały czas w miejsce gdzie kieruje się wróg - na 90% nawróci się. Jeśli jesteś w zasięgu widzenia wroga (od przodu) to prawdopodobieństwo wystrzału również znacznie wzrasta.
Jest jeszcze parę tego typu niuansów - w zasadzie nie zauważalne, ale wierzcie mi - goły losowy ruch i strzał jest bardzo biedny, diametralnie różni się od tego, co jest tutaj.
Aha, z tym omijaniem pocisków to był pewien bug, a konkretniej literówka, dzięki której w poprzedniej wersji nie chciało to jakoś działać przy poziomie trudności niższym niż6 (a jest ich 5 ;p). ściągnijcie plik jeszcze raz - zawiera on także poprawiony HUD, oraz w pełni zaimplementowane bonusy.
Dla przypomnienia - aby zyskać bonus trzeba w niego wjechać, ale żeby siępojawił najpierw przydałoby się zestrzelić migającego na różowo wroga. Nie wolno strzelać w bonusy bo znikają.
Po zabraniu bonusa na chwilę wyświetli się mały napis informujący o tym co zebrałeś. Bonusy z gwiazdkąto upgrady czołgu, można je zobaczyć później na hudzie. Pozostałe to bonusy tymczasowe albo jednorazowe.
Uwaga! W tej wersji jest nieograniczona ilość min, ale najpierw trzeba zdobyć odpowiedni bonus.
Czekam na opinie i sugestie |
|
|
|
 |
Winner
Sierżant Atomowy Plutonowy

Główny edytor: 
462 Prestiż
|
Wysłany: 08-08-2006, 11:45
|
|
|
| Jak narazie świetne. Lepsze nawet od tej gry na Pegaza...aż się łezka w oku kręci. Szczególnie powala mnie grafika. Kończ ją szybko - nie mogę się doczekać. |
|
|
|
 |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 11-08-2006, 21:02
|
|
|
Zaktualizowałem pierwszy post, i dodałem nową wersję beta, która jest już na dość zaawansowanym poziomie.
Czekam na uwagi i opinie, bo naprawdę dużo ostatnio nad grą pracowałem, co chyba będzie widać |
|
|
|
 |
Kodarth
Sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
3319 Prestiż
|
Wysłany: 11-08-2006, 21:58
|
|
|
Satry !! Ty jesteś zawalisty.... Gra będzie mam nadzieje wyczepista... już się doczekać nie mogę |
|
|
|
 |
KokoII [Usunięty]
0 Prestiż
|
Wysłany: 13-08-2006, 02:43
|
|
|
Przypomina grę na pegazusa :-P
lecz ma o wiele lepsza grafike i fajne efekty zrobiles
Trzymam wkciuki |
|
|
|
 |
baq
Sierżant

Główny edytor: 
2075 Prestiż
|
Wysłany: 16-08-2006, 04:35
|
|
|
Niom przypomina grę na pegazusa.
Grafa nie w moim guście, ale wykonanie extra.
Fajne wybuchy i te poruszenia się mapy. |
|
|
|
 |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 31-08-2006, 23:30
|
|
|
Prace nad Tankwars nie ustały - co więcej - powoli zmierzają do końca. Oto parę screenów:
screeny wycięte, aktualne dostępne zawsze w pierwszym poście
Nie są one jakieś super nowe, co najmniej dwa z nich nazwałbym okrutnie przeterminowanymi, no ale zawsze jest pewna nowość w stosunku do poprzednich.
Zrobiłem już większość etapów (ok 55 ze 100 planowanych, plus level walki z bossem), całość silnika, dwa języki (domyślnie angielski, polski dostepny), udźwiękowienie większości elementów, ostrożnie stwierdzam, że premiera powinna odbyć się około 20 września. |
| Ostatnio zmieniony przez morty 04-09-2006, 11:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ufosz
Sierżant ...L6

1344 Prestiż
|
Wysłany: 31-08-2006, 23:59
|
|
|
| Grafika zapowiada się pięknie najbardziej podoba mi sie menu przypomina mi Call Of Dudt 2 |
|
 |
morty
Młodszy chorąży

6521 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2006, 01:07
|
|
|
Nie wiem, nie grałem.
Jeszcze jeden screen specjalny - boss :
screen wycięty, aktualny zawsze w pierwszym poście |
| Ostatnio zmieniony przez morty 04-09-2006, 11:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ovitz
Starszy kapral

1200 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2006, 12:42
|
|
|
| TEn boss to przewalony jest. PAnie ja pindole :-P |
_________________ Czy można na siłę tworzyć genialne rzeczy?
-Tak, trzeba tylko mieć tę siłę.
|
|
|
|
 |
Ufosz
Sierżant ...L6

1344 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2006, 13:12
|
|
|
| Gra robi wrażenie. Warto czekać wszystko wygląda rewelacyjnie. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|