NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Zręcznościówka] Doublenoid
Autor Wiadomość
copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

55382 Prestiż
Wysłany: 29-08-2006, 15:12   [Zręcznościówka] Doublenoid

Tytuł: Doublenoid

Gatunek: Zręcznościowa/Arkanoid

Autor: Copperdragon
Grafika: Copperdragon
Dźwięk: Zasoby GM
Muzyka: Copperdragon
Silnik: Mark Overmars*

Opis:

Doublenoid jest nietypowym arkanoidem, bowiem zamiast jedną paletką, odbijamy dwiema (jedna u góry, druga u dołu). I tyle, w zasadzie poza tym nie rożni się niczym innym od zwykłych arkanoidów. Gra ta będzie podzielona na 10 etapów, z czego część trzeba będzie odblokować w inny niż standardowy sposób: mianowicie w jednym z poziomów będzie ukryty klucz, ktory trzeba będzie znaleźć. Te etapy to będą: baza, lodowiec (opcjonalnie), laboratorium, pustynia, oaza (opcjonalnie), góry, kraina sztormów, ziemia wokół wulkanu (opcjonalnie), wulkan (po ziemi wokół wulkanu), inny wymiar (po wulkanie, jak się odkryje klucz)

Powerupy i powerdowny: (zbieram sugestie)
- ognista kulka (przebija się przez bloki, niszczy złote)
- 1up
- Pacman: odbija się jak kulka, nie może wejść w kolizę z paletką, od góry i dołu odbija się normalnie ;)
- spowolnienie kulki
- przyspieszenie kulki
- rozdwojenie kulek
- armageddon: wszystkie bloki opróc złotych zamieniają się w ogniste
- nukezone: wszystkie bloki zamieniają się w radioaktywne
- radar: wykrywa niewidzialne i ne pokazuje fałszywych bloków

Rodzaje bloków:
- zwykly: pada po jednym strzale
- podówjny i potrójny: pada po dwóch lub trzech strzałach
- złoty: pada jedynie, kiedy wybuchnie ognisty blok w pobliżu lub uderzy w niego ognista kula
- lodowy: pada po jednym strzale, kula przez niego przenika
- przezroczysty: pada po jednym strzale, ale nie wiadomo, czy jest prawdziwy :P
- niewidzialny: pada po jednym strzale, ale go nie widać (ofkors)
- ognisty: pada po jednym strzale, niszczy sąsiadujące bloki
- potencjalnie ognisty: jeśli w pobliżu wybuchnie ognisty blok, on wybucha również
- radioaktywny: po zastrzeleniu sam strzela pociskami śmiertelnymi dla paletek
- powerup: zawsze z niego jakiś powerup wyskoczy, ale jaki, to nie wiadomo (chyba, że zostało z góry ustalone, jaki to ma być) :roll:
- kluczowy: złoty blok, w którym ukryty jest klucz

Oprócz tego są dwa wskaźniki:
- czas: po wyczerpaniu się czasu traci się życie, zyskuje się czas, zbijając bloki (lub uderzając w złote), traci się go w zetknięciu się paletki z przeciwnikiem
- bullet time: traci się go przy użyciu, zyskuje, gdy się grę przyspiesza (osobliwy system, nie sądzicie?)
Zrzuty ekranu:
Czekamy na dostawę. :P

Download:
Patrz wyżej.

Uwagi:
Screeny już niedługo. Download nieco później. :P

*Mark Overmars jako twórca GMa zrobił kilka dobrych przykładów, które umieścił na swojej stronie: polecam. ;)
Ostatnio zmieniony przez copperdragon 01-09-2006, 14:26, w całości zmieniany 4 razy  

Cage 
Plutonowy
Popychacz pixeli

Główny edytor: Inny

2553 Prestiż
Wysłany: 29-08-2006, 15:37   

Hmm, z dwoma paletkami? To chyba było już - tzn. nie posądzam cię o ściaganie czy coś. W kwestii arkanoidów ciężko jest być orginalnym. Ale jakby to było grywalne to czemu nie :) Paletki by zawsze były w jednej linii? Myśle że ciekawym pomysłem by było gdyby paletki były do przeciwnych stronach ekranu - tzn. jeśli paletka dolna jest po prawej to górna jest po lewej. Myśle, że tak byłoby ciekawiej i trudniej? Pozatym koniecznie jakieś powerupy, może przeciwnicy? To tak tyle odnośnie ode mnie. Arkanoidów było tyle klonów że trzeba się postarać żeby nie był nudny :)

I polecam zagrać w krypton egg, świetny arkanoid moim zdaniem, chociaż dość klasyczny. I czekam na screeny to będe mógł się poprzyczepiać do grafiki ;)

dopisek: I dobry silnik/fizyka przede wszystkim!

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

55382 Prestiż
Wysłany: 29-08-2006, 15:49   

Cage napisał/a:
Hmm, z dwoma paletkami? To chyba było już - tzn. nie posądzam cię o ściaganie czy coś. W kwestii arkanoidów ciężko jest być orginalnym. Ale jakby to było grywalne to czemu nie :) Paletki by zawsze były w jednej linii? Myśle że ciekawym pomysłem by było gdyby paletki były do przeciwnych stronach ekranu - tzn. jeśli paletka dolna jest po prawej to górna jest po lewej. Myśle, że tak byłoby ciekawiej i trudniej? Pozatym koniecznie jakieś powerupy, może przeciwnicy? To tak tyle odnośnie ode mnie. Arkanoidów było tyle klonów że trzeba się postarać żeby nie był nudny :)

I polecam zagrać w krypton egg, świetny arkanoid moim zdaniem, chociaż dość klasyczny. I czekam na screeny to będe mógł się poprzyczepiać do grafiki ;)

dopisek: I dobry silnik/fizyka przede wszystkim!

O dobry silnik/fizykę nie musisz się martwić: mój arkanoid będzie oparty o drobną przeróbkę silnika twórcy GM'a (a myslicie, że gdzie można znaleźć znakomite przykłady, jak nie na stronie głównej GMa). ;)
Było? A szkoda (ale nie martwcie się: w sequelu, którego akcja znajdzie się w innym wymiarze, będą cztery paletki, być może ma to związek z tym, że w centrum tego wymiaru będzie... butelka). :P
Co do jednej paletki z jednej, a drugiej z drugiej strony, to łatwo zrobić (już zrobiłem), więc to zastosuję.
Oczywiście, że planowałem power-upy, nad przeciwnikami również myślałem (czerwone piłeczki? :P ).
Czekasz na screeny, bo wtedy będziesz mógł poprzyczepiać się do grafiki? Ach, ty czepiaczu jeden. :P

Odpowiedz do tematu