|
[RPG] The Pearls Of Ellofan |
| Autor |
Wiadomość |
Replay
Starszy szeregowy

20 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 11:41 [RPG] The Pearls Of Ellofan
|
|
|
Ehem. Na początku chciałbym się przywitać. Jestem początkującym klikerem. Moj największy ukończony projekt to ChocoBreak xD. Po zaliczeniu tutoriala nabrałem chęci na stworzenie czegoś własnego. Wybór padł na RPG (po głowie chodziła mi jeszcze mocno rozbudowana strategia a'la Cywilizacja, ale odpuściłem). Więc... Od czego powinienem zacząć? (Fabuła i świat już istnieje... W mojej głowie...).
BTW. To tysiącpierwszy (?) post . |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 13:17
|
|
|
| Rada - nie zabieraj się za RPG na początku. Nic z tego nie wyjdzie. Zabierz się za cośmniej ambitnego, ok? |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Replay
Starszy szeregowy

20 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 13:56
|
|
|
| Huh, tak myślałem... Co według Ciebie powinienem stworzyć najpierw? |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 14:21
|
|
|
| Zacznij od pongów, arkanoidów, potem proste gry zręcznościowe, później jakieś proste platformery, a gry fabularne zostaw na koniec. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
14370 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 16:59
|
|
|
| Albo posłuchaj ambicji i skończ jak część klikowców która dała sobie spokój bo nie umiała zbyt wiele a za RPG'a sie brała... |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 17:23
|
|
|
| Whoah, widze że już złapałeś motyke, ale w ostatniej chwili zauważyłeś słońce. Najlepiej się wyedukować, zrobić jakieś proste breakouty, pongi, potem można się pobawić w platformery, a na końcu takie egzotyczne gatunki jak RTSy, RPGi itd. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Replay
Starszy szeregowy

20 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 18:54
|
|
|
| Dobra, pojąłem. Zabieram się za tutoriale. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 20-10-2006, 20:20
|
|
|
Może niezupełnie pongi. Kto zaczynał od pongów? Zrób platformówkę w świecie RPG, jak Ci wyjdzie - zrobisz lepszą. Aż 3 czy 4 część platformówki będzie normalnym RPG
Ewentualnie z widokiem z góry - zależy, czy lubisz i potrafisz robić efektowną grafikę (platformy), czy wolisz wolność przy tworzeniu świata gry (Flying Person Perspective). |
|
|
|
 |
Replay
Starszy szeregowy

20 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2006, 19:15
|
|
|
| Niestety, nie potrafię robić grafiki... Nie wiem też co to jest Flying PP... Taki widok jak np. w Tibii (najczęstszy, znienawidzony przeze mnie przykład)? |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2006, 19:24
|
|
|
Wiki by pewnie wiedziało ;]
Flying Person Perspective - perspektywa latającej osoby, czyli po prostu widok z góry ;] |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Ozi
Młodszy chorąży Skarbówka

Główny edytor: 
587 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2006, 19:31
|
|
|
| Według mnie rób tego RPG, według mnie najlepiej zacznąć od czegoś bardzo ambitnego, wtedy poznajesz dużo przy jednym projekcie, wiadomo że gra nie będzie ładna i super, będzie dość negatywnie oceniana, ale każdy przyzna racje, że jak na 1 projekt jest super, a ty nabierzesz przy jednej grze doświadczenia, jakie mógłbyś nabierać dłuuugo robiąc duuużo minigierek. Rób tego rpg :!: . |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
14370 Prestiż
|
Wysłany: 21-10-2006, 20:22
|
|
|
| A może sam Ozi zrobisz tego cRPG'a sam wiem z doświadczenia że najlepiej stopniowo się przerzucać co raz wyżej a nie skakać na głęboką wodę bo albo się nauczy pływać albo utonie (ponad 98% przypadków) |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
Replay
Starszy szeregowy

20 Prestiż
|
Wysłany: 22-10-2006, 17:59
|
|
|
Ja to widzę tak... Zabierając się za tego RPGa, nie będę musiał na samym początku robić jakichś bardzo zaawansowanych rzeczy, a np. układanie świata z gotowych grafik... Zawsze też mogę poprosić o pomoc tutaj... Ehem, propos: szukam grafika
Nie pali się, w końcu projekt jeszcze nie ruszył... Ale w przyszłości będę go potrzebował |
|
|
|
 |
Sebol
Bohater

Główny edytor: 
5905 Prestiż
|
Wysłany: 22-10-2006, 18:15
|
|
|
Zacznij od gry z widokiem od góry. Są najłatwiejsze do zrobienia. Potem jakąś platformówkę. Nie rób Arkanoidów to bo Shit!!!!! Zaprzeproszeniem GÓWNO sie przy nich nauczysz. Rób narazie gry Survival. Potem dodawaj do nich np. Elementy RPG. Później rób jeszcze inne gry. Jakieś przygodówki itp. Platformówek nie rób odrazu bo one nie są łatwe. Potem je bedziesz robił Narazie jak mówiłem zrób grę z widokiem FPP Pozdro! |
|
|
|
 |
|
|