|
|
|
|
[ Symulator ] ISIS I: Inwazja |
| Autor |
Wiadomość |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 29-11-2005, 22:48 [ Symulator ] ISIS I: Inwazja
|
|
|
Tekst pisałem na szybko, jutro poprawie ( bądźcie wyrozumiali )
Tytuł: ISIS I: Inwazja
Gatunek: Symulator
Autor: Mr Knife & Fred [RS]
Opis:
No i projekt ISIS powraca na forum, chociaż nie powinien. Mam dopiero 35% skończone po tych wszystkich metamorfozach, awariach itp., ale te % strasznie zmieniły skale. O samej sadze pisałem już bardzo dużo, więc skupię się tylko na nowościach. Najpierw zarys fabularny I części:
ISIS I: Inwazja
Jest rok w 2073 r ludzkość zaczęła coraz częściej zwiedzać kosmos i w końcu nasz układ słoneczny został już dobrze poznany. Jednak loty na dalszą odległość nie są jeszcze możliwe. Tego roku badania w tym kierunku stały się bardzo rozwinięte, poziom techniczny w szybkim tempie rozwijał się. 5 lat później Ziemia zostałą zaatakowana przez obcą formę. Walka trwa, niestety dla ludzi okazał się za silnym wrogiem. W ciągu roku nasza planeta została doszczętnie zniszczona, obcy również nie omineli licznych strat, ale uzyskali znaczącą przewagę. Wszystko wydaje się przesądzone, nie uda się obronić naszej planety, można ocalić jednak rodzaj ludzki. Okazuje się, że inwazja nie była zaskoczeniem, satelity i załoga promów kosmicznych donosiła o spotkaniach z dziwnymi statkami kosmicznymi. Wszystko tuszowano, cywile, ani nawet osoby o dużej randze nie wiedzieli o tym. Znano również poziom techniczny obcej formy życia. Już wtedy wskazywało na to, że Ziemianom nie uda się ich powstrzymać. Przez te lata oczekiwań na atak, przygotowano statki nowej generacji dzięki, którym będzie można uratować 1 tys. ludzi. Statki opuszczą Ziemię i założą nowy dom, dla naszej rasy, gdzieś daleko w innej galaktyce. 20 lutego 1079 r dziesięc transportowców i 20 myśliwców nowej generacji wyruszyło w podróż w nieznane. 3 miesiące później, okazało się jednak, że Ziemianie nawet nieźle sobie radzą z obroną i siły wnet wyrównały się. Nowa technologia przewyższała obcych. Wydawało się już, iż odniesiemy wielkie zwycięstwo, o którym nie dowiedzą się członkowie ewakuacji. Po raz kolejny ludzkość bardzo mocno się pomyliła, do walki wkroczył nieznany dotąd wróg. Obcy pokazali ponownie na co ich stać, stworzyli krwiożercze bestie ( ogromne kreatury przypominające owady ). W miesiąc zdołały one całkowicie odwrócić bieg wojny. 12 listopada rozpoczeł się zmasownay atak na główną bazę sprzymierzonych sił ludzkości. Systemy obronne i wszelkie jednostki bojowe zawiodły. Wszyscy stracili nadzieje, zarządzono ewakułację bazy ( jako jedyna stawiała ona opór), nagle admirał dostaje inforamcje, iż pracowano nad nową bronią, myśliwcem o nazwie ISIS I. Zostaje wydany rozkaz o natychmiastowym użyciu, niestety jednyna osoba, która umie nim się posługiwać nie żyje. W grze wcielamy się w mechanika, który dopiero szkoli się na pilota ( reszta pilotów właśnie poległa w dzisiejszym starciu ). Z powodu braku załogi, właśnie on musi zasiąść za sterami. Wojna o Ziemię rozpoczyna się na nowo.
A teraz krótka powtórka:
ISIS to symulator ( z tym wszystkim, co wiąże się z tym określeniem ) pseudo 3D. Ciąg, radar, temperatura, osłony, paliwo, nawigacja, energia, on, of, różne systemy to tylko część z nich. Każdy z tych elementów będzie miał znaczący wpływ na przebieg gry. Np., gby będziemy bardzo szarżować, włączymy wszystkie systemy, osłony itp. szybko, albo wyczerpiemy zapasy energi lub paliwa, albo przegrzejemy układy sterowania, co może doprowadzić nawet do eksplozji. Podobnie będzie z paliwem, gdy bak ulegnie uszkodzeniu to nie tylko zaczniemy tracić paliwo, ale równiż spowodować wybuch. W ciągu całej gry będziemy wiele razy zastanawiać się, czy np. odpompowywać paliwo do drugiego zbiornika, czy pozbyć się jego zawartości unikając wspomnianego wybuchu ( zawsze jakieś ryzyko ). To nie jedyna taka sytuacje, wracając do paliwa, to przed rozpoczęciem misji, sami wybieramy podzespoły, które umieścimy w statku. Dylemat, czy wziąść więcej amunicji, czy paliwa będzie codziennościom. Sama oszczędność energi, podczas wykonywania misji jest ważna, musimy pilnować, aby jej nie zabrakło, gdyż skończy to się najczęściej końcem gry. Nie wspomniałem, również o pięniądzach, za które kupimy te wszystkie podzespoły i inne elementy - nie zawsze służby państwa ofiarują nas, dużym zasobem kasy ( jako najemnik do naszym obowiązkiem będzie zatroszczenie się o nie samemu ). Dodatkowo:
- nakładka na klawiature ( dźojstik )
- tryb multiplayer: 8 graczy, 6 trybów gry - dużo typów broni i ich ulepszeń oraz rodzajów amunicji
- zróżnicowane misje oraz trzymający w napięciu scenariusz ( nieliniowość! )
- nawigatorka informująca nas o celach misji, aktualnej sytuacji, wezwania posiłków, czy też wytłumaczy oraz doradzi różne rzeczy początkującym - dokładny tutorial przeprowadzony od razu podczas 1 bitwy
Co nowego:
Nowy o wiele lepszy silnik, na razie w trakcie budowy, ale już, moge powiedzieć, że rewelacyjny! Po prostu poprzednia wersja nie nadawała się do takiego rodzaju gry, niepotrzebnie marnowała potencjał jakim jest walka w kosmosie. Możemy polecieć w każdym kierunku, zwiedzić ogromną obszar... po co to ograniczać. Dopiero nie dawno zauważyłem, że nie musze sę sztywnie trzymać reguł, które wcześniej ustaliłem. Rozbudowując silnik poszedłem w złym kierunku. Naprawiam to w silniku oznaczonym numerem 7, który umożliwia:
- ogromne bitwy sięgające do 50 statków w zasięgu wzroku gracza naraz pochłoniętych w wirze walki
- równie duży obszar działania, 1 misja to przynajmniej 10 razy większa mapa od tej z mojeje gry na bitwe - większy realizm i swoboda sterowania
- 2 tryby sterowanie: mysz + klawiatura lub nakładka
- lepsze AI
- bardziej rozbudowany scenariusz
- humor
Zrzuty ekranu:
Postaram się dać jakieś, ale po 1 mam problemy z serwem, po 2 dużo się nie zmieniło, więc nie widze sensu umieszczania ich. Niedługo pewnie zrobie sobie swoją stronkę i tam to wszystko umieszcze.
Uwagi:
Jakby dobrze poszło i grafike dostałbym od Freda to może wyrobiłbym się przed końcem roku. Niestety tak pewnie nie będzie, szkoła znowu wszystko popsuje Trzymajcie za mnie kciuki i prosiłbym o nie umieszczanie tekstów w stylu, że mi sie nie uda, jak to zrobisz, przejdź na MMF itp. tylko komentujcie grę, której być może demo zagracie za niebawem. Zastanawiam się jeszcze, ale raczej go nie umieszcze. Za to jakiś prawdziwy wypasiony zwiastun... |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 05-12-2005, 22:00
|
|
|
Komentarz jest raczej trudny, bo gry nie ma a co do screenów to nie chowaj się za serwerem, tylko wejdź na http://imageshack.us albo coś takiego. |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 20-12-2005, 15:39
|
|
|
Nie chowam się serwerem, tylko dałem grafike do Ślimaczka, a nie chciałem im chleba odbierać. Jak by to wyglądało.
ISIS będzie, ale Fred stawia mnie w trudnej sytuacji - od miesiąca nie dostałem ani jedengo obrazka, mimo że bardzo potrzebuje grafiki wrogów. Stoje w miejscu przez to, bo silnik już tylko czeka by wklejać pierwsze grafiki i przystosować je do reszty. Tak nawet w ciemno nie robie, bo nie potrafie przewidzieć ilości klatek, animacji, rozmiar itp. Można powiedzieć czekam na Freda! No dalej, nie wymiguj się wymówkami, że nie dałem ci szkiców i nie wiesz jak to narysowac ( dostałeś mase linków, a reszta zalezy już tylko od ciebie ).
Chciałem skonczyć część I w tym roku, jak nic się nie zmieni to raczej nie uda mi się tego osiągnąć. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|