NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Bitwa NB] 17
Autor Wiadomość
cx 
Starszy chorąży

Główny edytor: TGF

22 Prestiż
Wysłany: 28-10-2008, 14:14   

copperdragon napisał/a:
Cubix, czy tego wirusa dało się wyleczyć bez specjalnych powikłań?
U mnie nie ma opcji wyleczania. Sprawdziłem, gra jest taka... średnia. Spróbuj ją jeszcze raz wyeksportować.

copperdragon 
Bohater
Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: GameMaker
Pojedynki: tak

55382 Prestiż
Wysłany: 28-10-2008, 16:58   

Eee... wyeksportować? Co chciałeś przez to powiedzieć? Poza tym - do którego momentu grałeś, zanim stwierdziłeś, że gra jest taka średnia? ;) Po prostu chcę wiedzieć, czy faktycznie jest mało ciekawa, czy po prostu nie doszedłeś do ciekawszych przeciwników. ^^ ' Niewykluczone też, że wpływa na to brak niektórych ciekawostek, które to miałem zamiar wprowadzić, ale nie zdążyłem (co prawda nie mają mieć większego wpływu na mechanikę rozgrywki, ale też mogą wpłynąć pozytywnie na odbiór gry).

cx 
Starszy chorąży

22 Prestiż
Wysłany: 28-10-2008, 18:02   

copperdragon napisał/a:
Eee... wyeksportować? Co chciałeś przez to powiedzieć?
Jeszcze raz zapisać plik do EXE, nie tego samego, spakować i wysłać - może wtedy gra nie będzie miała wirusa.
copperdragon napisał/a:
czy po prostu nie doszedłeś do ciekawszych przeciwników.
To.
A co lud sądzi o mojej grze?

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 28-10-2008, 20:59   

Starfighter - mały problem z perspektywą (pocisk, który ewidentnie jest blisko mnie trafia w cel, który jest daleko).
Kosmiczni Komandosi - Plus za nazwę, ale ruch postaci jest... co najmniej beznadziejny. Co z chodzeniem na boki, albo przynajmniej do tyłu? (dla mnie to tylko sztuczne utrudnienie gry) No i taki jeden mały szczegół: twoja gra to nie do końca celowniczek.
Defender - tnie u mnie jak cholera (albo grę zbyt mało dynamiczną zrobiłeś ;) ) więc nic nie mogę powiedzieć. Tyle, że grafika jakaś taka nijaka.
Na chwil obecną wybrałbym chyba starfightera jako zwycięzcę.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może

33795 Prestiż
Wysłany: 30-10-2008, 16:55   

Oto oficjalne podsumowanie Siedemnastej Bitwy NukeBoards!

Do głosowania zakwalifikowały się następujące prace:
Piter - Starfighter
CubiX - Kosmiczni Komandosi
copperdragon - Margin Defence (UWAGA: Nie zawiera wirusa. Fałszywy alarm)

Proszę o pisanie poniżej komentarzy i głosowanie w systemie 3-2-1, tj. 3 punkty na jednego zawodnika, 2 na innego i 1 na następnego. Wszystkie punkty muszą być przydzielone i odbiorca punktów nie może się powtarzać w jednym zestawieniu. Nie można głosować na siebie.

cx 
Starszy chorąży

22 Prestiż
Wysłany: 30-10-2008, 18:23   

RomanX napisał/a:
Wszystkie punkty muszą być przydzielone i odbiorca punktów nie może się powtarzać w jednym zestawieniu
Ciekawe. Są akurat trzy prace, nie można głosować na siebie i trza przyznać wszystkie punkty... czyli uczestnikom nie wolno głosować :C

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

33795 Prestiż
Wysłany: 30-10-2008, 19:50   

No tak wyszło. Masz inne pomysły? :P
Też zagłosuję, ale na razie nie mam faworyta.

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 30-10-2008, 19:54   

Hmm, może automatycznie głosujący uczestnicy przydzielają sobie 3 punkty? W ten sposób każdy zagłosuje i będzie miał swój wkład w wynik ;)

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

33795 Prestiż
Wysłany: 30-10-2008, 20:01   

Whatever. Wyniku to nie zmieni :P Niechaj tak będzie ;)

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 30-10-2008, 23:58   

3pkt: starfighter
2pkt: marginal defence
1pkt: Kosmiczni Komandosi - sorry, ale dla mnie ta gra nie spełnia kryteriów bycia celowniczkiem.

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 31-10-2008, 08:15   

3pkt: Starfighter - naprawdę porządnie wykonana gra, choć czasem trochę trudna.
2pkt: Kosmiczni Komandosi - spodobało mi się, szczególnie muzyka i ciągłe nawiązywanie do włatców móch :) coraz lepiej ci idzie.
1pkt: Marginal Defence - gra jak zwykle wykonana bardzo dobrze, ale jak dla mnie po prostu nudna... nie mniej jednak dobra robota.

cx 
Starszy chorąży

22 Prestiż
Wysłany: 31-10-2008, 15:15   

A tak przy okazji: ciekawie w KK zaczyna się robić od poziomu 4, gdy pojawiają się nowe, szybsze mutanty i możliwość biegania, a potem 2 poziomy później... zmiana scenerii :) , a w 7 poziomie jeszcze lepsiejsze mutanty, a w dyszce mega mutant.

[ Dodano: 31-10-2008, 15:33 ]
RomanX napisał/a:
Niechaj tak będzie ;)
Czyli co? Mogę głosować?

copperdragon 
Bohater

55382 Prestiż
Wysłany: 31-10-2008, 16:49   

Na początek drobna uwaga do użytkowników: Margin Defence!, nie Marginal defence!

Czyli mogę przyznać 3p. na moją grę? Jeśli tak, to w porządku, bo akurat moim zdaniem moja gra jest najlepsza (pewnie pozostali uczestnicy też tak myślą o swoich produkcjach :D ). Choćby z tego względu, że w mojej jest najwięcej prawdziwie różnych przeciwników (prawdziwie różnych - tzn. takich, które różnią się niekoniecznie statystykami, lecz zachowaniem i zdolnościami).

2p - z pewnymi oporami, jednak przyznam je Starfighterowi. Czemu? Dlatego, że nie przyznam ich Kosmicznym Komandosom. Jednak w Starfighterze nie zauważyłem zbytniego zróżnicowania przeciwników (owszem, byli i niebiescy, i czerwoni, i szarzy obywatele, ale nie stwierdziłem, żeby różnili się czymś znacznie więcej niż tym, że poślą mniej lub więcej kulek czy wytrzymają mnie lub więcej strzałów). Grafika, owszem, ładna, jakiś system przyznawania statystyk jest, jednak w żadnym momencie gry nie odczułem, aby przeciwnicy sprawiali mi większe trudności, a po osiągnięciu najlepszego działka gra sprowadza się do przełażenia przez kolejne poziomy i uzupełniania zasobów. W związku z tym, że nie jestem w ciemię bity, strzelam często i gęsto, bo gra w żaden sposób nie kara strzelania jak popadnie (ani nie premiuje celności), jeśli nie liczyć drobnej utraty amunicji; w ten sposób każdy poziom ogranicza się do strzelania gdzie się da, gdy tylko zajdzie odpowiednia sytuacja. Dlatego też w tej produkcji najbardziej spodobała mi się nie sama rozgrywka, lecz fajnie rozwiązany sposób pokazywania FPS. ;)

1p - na ostatnim miejscu ląduje gra Cubiksa. Szczerze powiedziawszy jego gra podoba mi się nawet bardziej niż Starfighter. Dlaczeg więc nie jemu przyznałem te dwa punkty? Niestety, zawiniły pewne szczegóły, które można było wyeliminować, a których obecność przypuszczalnie odpowiada za gdzieniegdzie horrendalny poziom trudnści (choć długo męczyłem się z 9. planszą, nie udało mi się jej przejść).
- przede wszystkim: ta gra praktycznie nie ma nic wspólnego z celowniczkiem. Dla mnie celowniczek to taka gra, w której między innymi pocisk gracza (widoczny lub nie - patrz Margin Defence!) zaraz po strzale leci dokładnie w kierunku miejsca wskazanego przez celownik/kursor myszy. Dokładnie - tu mam na myśli dokładność tak przynajmniej 1 stopnia. Niestety strzał ma tylko 32 kierunki, co powoduje, że zamiast przerobić mutanta na koncentrat pomidorowy Pudliszki pociski lecą sobie obok niego. Niech ten strzał 360 będzie chociaż dla gracza, przeciwników niekoniecznie musi obowiązywać. :)
- bardzo niewygodny ruch. Naturalne jest raczej, że strzelając do kogoś cofa się, ewentualnie mijając pociski przeciwnika idąc na boki, a nie biegnie naprzód z okrzykiem "Freedom" na ustach niczym jakiś amerykański bohater. Najgorsze, co może być w stzelance, to możliwości ruchu wyłącznie do celu, z którym kontakt jest z kolei wybitnie niepożądany.
- grubo przesadziłeś z ilością/mocą tych strzelających mutantów. Jak dla mnie powinno być ich albo mniej, albo (IMO lepsze rozwiązanie) powinni zadawać tak z 2 razy mniejsze obrażenia.
Te elementy składają się na nawet nie na wysoki, lecz po prostu frustrujący poziom trudności (gra jest trudna nie dlatego, że faktycznie stanowi porządne wyzwanie, lecz dlatego, że brakuje elementów przyjaznych graczowi, tu mam na myśli głównie strzał 360 i chodzenie do tyłu i na boki).
A teraz parę pochwał:
- gra mimo wszystko nie jest strasznie niegrywalna, ba, IMO jest lepsza pod tym względem od Starfightera, jednak wspomniany poziom trudności oraz niecelowniczkowatość złożyły się na to, że jednak ta gra dostanie tylko 1 punkt
- trzy rodzaju mutatntów to nie jest jakaś wielka różnorodność (zwłaszcza że dwa z nich to praktycznie to samo, tylko szybsze i wytrzymalsze), ale mimo wszystko nadal jest to jakieś urozmaicenie. Niestety, nie miałem okazji zobaczyć się z bosskiem, bo tak się nieszczęśliwie złożyło, że plik zapisu jest zabezpieczony. :P
- za to, że istnieje coś takiego jak ręczny reloading - duży plus (nawet, jeśli odkryłem to dopiero przy 9. poziomie, niemniej nadal jest to element bardzo przydatny)

Fadex: takie pytanie, czy zanim stwierdziłeś, że gra jest nudna, latały ci po ekranie takie czerwone kwadraty w górę i w dół? Czy pojawiła się kolumna z 30 niebieskimi, mniej lub szybciej blaknącymi kwadratami? Poza tym najłatwiej znaleźć różnych przeciwników grając w survival (aczkolwiek najciekawsi, tj. niewidzialny i iluzjonista, są najmniej prawdopodobni). Niemniej jeśli wciśniesz tak ze dwa razy N w Story Modzie, dojdziesz do poziomów właśnie z nimi. A jeśli przy pierwszych poziomach nieco się nudziłeś (mam nadzieję, że nie zanudziły cię pięciominutowe przerwy - wszak wystarczy wcisnąć G+O, żeby przejść dalej ^^ '), to... samą rozgrywkę ciężko zmienić, ale zamierzam dodać komentarza współtowarzysza broni, które nieco umilą grę (bo chyba skoro ma się czas na nudzenie, to na czytanie komentarzy tym bardziej). Wiem, wiem, to już nie będzie ta wersja. :P

cx 
Starszy chorąży

22 Prestiż
Wysłany: 31-10-2008, 17:02   

copperdragon napisał/a:
plik zapisu jest zabezpieczony

Nie prawda. Każdy poziom ma inny kod dość długi. A jest taka ciekawostka: W poziomach 3-8 (chyba w tych) w kodze znajdują się takie wstawki typu: "ktotokopiujetonoob" serio :)

OK. Tera kurde my!
3 pkt- Kosmiczni Komandosi - ja z tą grą ledwo wyrobiłem się w terminie - w ostatni dzień miałem do zrobienia 2 poziomy - w tym jeden z bossem, więc trochę kodu trza było zrobić - a moje tempo to 5 zdarzeń/ minutę - każde dokładnie testuje. A w mojej grze są jakieś plansze, jakiś ruch i jeszcze boss.

2 pkt - Starfighter - ta gra jest NUDNA - w kółko jedno i to samo, a tło jest czarne.

1 pkt - Margin Defence - Łaski bez! Daję tej grze 1 pkt., bo jej autor również dał mi 1 pkt.
Gra nie przypadła mi do gustu - przynajmniej byś zrobił bardziej wymyślne kształty, niż klocki. A żeby zagrać w tągrę muszę wyłączyć avasta
copperdragon napisał/a:
Niemniej jeśli wciśniesz tak ze dwa razy N w Story Modzie, dojdziesz do poziomów właśnie z nimi. A jeśli przy pierwszych poziomach nieco się nudziłeś (mam nadzieję, że nie zanudziły cię pięciominutowe przerwy - wszak wystarczy wcisnąć G+O, żeby przejść dalej ^^
O tym to by wypadało poinformować w czasie bitwy :ugly:

Obecna klasyfikacja:
Piter - 10 pkt.
copperdragon - 7 pkt.
CubiX - 7 pkt.

copperdragon 
Bohater

55382 Prestiż
Wysłany: 31-10-2008, 17:32   

Poinformowałem w pliku pomocy, także jest informacja w czasie bitwy. ^^ '
Bardziej wymyślne kształty? Jeszcze nie w tej części, w zamierzeniu na pierwszy ogień miały pójść kwadraty, a buntownicy z krain Trójkątów, ASCII czy nawet Platformerów będą dopiero w późniejszej części.

Trochę nie przemawia do mnie argumentacja typu "łaski bez, też dał mi jeden punkt", no, ale to twój głos. ^^ ' Jednak mógłbyś popoprawiać KK zgodnie z powyższymi sugestiami (ostatni postulat, tj. mniejsza moc strzelających akurat nie jest zbyt skomplikowany, o ile dobrze się orientuję, to raptem niewielka modyfikacja w jednym zdarzeniu na poziom, jeśli nie, to o jezusicku, ale w tych klikach trudno się tworzy ^^ '; chociaż faktem jest, że najważniejsza sprawa to strzał 360, który tak łatwy do wprowadzenia w klikach chyba nie jest, i ruch, który też może sprawić parę problemów). Chętnie widziałbym tę grę w zmodyfikowanej wersji w "Ukończonych".

BTW: przypomniało mi się: czasami któryś przeciwnik stawał się nieśmiertelny, tj. żarł ołów i co gorsza nieźle go trawił, bo nie zyskiwał na czerwonym odcieniu, nie wiem, czy to ma związek z ujemnym życiem (przy sprawdzaniu czy życie=0, a nie życie<=0) czy czymś takim, czy tylko głupim błędem TGFa, jednak informuję.

Odpowiedz do tematu