|
|
|
|
[Bitwa NB] 19 |
| Autor |
Wiadomość |
Wirtualność
Bohater

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
18050 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 16:49
|
|
|
Trudno wybrać na co zagłosować... Prac dużo na poziomie jest.
- W Bloczka nie grałem bo construct...
- Tasiemki mi się nawet podobały, a szczególnie ten pomysł z Tasiemcem uzbrojonym ("Rence do góry") Ale mimo wszystko gra wg. mnie zasługuje na ostatnie miejsce. To nie oznacza jednak że gra nie jest zła.
- Wyrzuć intruza - tu rozgrywka mnie się wydaje monotonna. Zbyt dużo w to nie grałem.
- Escape from this strange room - gra mnie się naprawdę podobała, mnie też brakuje jednej diody, drugi terminal pozostaje mi rozszyfrować.
- Data Eater - ta gra powinna dostać nobla.
- 1 punkt - Puzzle podzielne - naprawdę fajna gra, przyciągła mnie na parę chwil, ale na dłuższą metę odpada. Mimo wszystko przyjemnie się grało.
- 2 punkty - LIMG - b. fajna gra, wciąga, ale poziom trudności b. duży (przynajmniej gdy doszedłem do 2giego levelu to się przeraziłem i grę wyłączyłem ). I do tego edytor map - coś co uwielbiam.
- 3 punkty - Wyblakret - również fajna gra, b. lubię gry w stylu boulderdasha, jak i te "stare", może dlatego to zdecydowało o mojej ocenie. |
|
|
|
 |
duur
Starszy sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
19 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 18:16
|
|
|
- pt / p98 - Bloczek // calkiem calkiem
- pt / Wirtualnosc - Data Eater // silik bez zarzutu, malo urozmaicen
3 pt / Piter - Escape from this strange room // ciekawe podejscie do tematu, wykonanie ok
1 pt / Slawo - Puzzle Podzielne // dobra robota, moze sie zakwalifikowac do punktacji mej
- pt / Mik - Tasiemki // ciekawy pomysl, gorzej realizacja wizualnie
- pt / pikor - Wyblakret // no comments
- pt / Kurczak - Wyrzuc intruza // swietny silnik, wykonanie wporzo, malo plansz
2 pt / copperdragon - LIMG // pomysłowe i good wykonanie, ma potencjal, niedokonczona |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
14370 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 18:46
|
|
|
3 dla pikora za oryginalny miks
2 dla Slawa za to, że to kolejna minigierka na poziomie
1 dla Pitera za to, że Escape w nazwie (a na poważnie za koncept) |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
Mik
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
10076 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 19:32
|
|
|
3pkt. - TASIEMKI! ... no dobra, p98. Pomysł znam, ale gra się supa.
2pkt. - Kurczak, bo tak mi powiedziała wyrocznia, "głoosuj na kurczętaa!" .
1pkt. - Wirtualność, coś mnie do tego ciągnie, ale nie wiem co. |
|
|
|
 |
TheR
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
595 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 19:49
|
|
|
Fakt, mnóstwo prac na poziomie.
3pkt. copperdragon za pomysł
2pkt. Slawo za rozgrywkę
1pkt. pikor za RETRO!
Choć tak naprawdę chciałoby się dać po 3 punkty wszystkim uczestnikom |
_________________ Nie jest źle. |
|
|
|
 |
Kurczak
Starszy sierżant

Główny edytor: 
9364 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 20:03
|
|
|
Poza podium:
p98 - podobnie jak Wirtualność: "nie grałem bo construct...",
Mik - świetny pomysł z wykorzystaniem popularnego ostatnio tasiemca uzbrojonego, pomysł na samą rozgrywkę oryginalny, ale IMO niezbyt ciekawy, wizualnie też średniawy,
Piter - Dobre wykonanie, ale nie przepadam za grami typu escape the room,
Wirtualność - Pomysł dość oklepany, ale lubię takie gry, gdyby było więcej poziomów i/lub jakieś urozmaicenia gra dostałaby ode mnie punkt(y).
Podium:
1 punkt wędruje do Copperdragona za oryginalność,
2 punkty otrzymuje ode mnie Slawo, za przyjemną i wciągającą rozgrywkę,
3 punkty przyznaję Pikorowi za ciekawe połączenie kilku gier w stylu retro. |
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 20:09
|
|
|
| Ludzie, ale ściągnijcie sobie tego DirectXa, co to za problem - i będą wam te konstrukty chodzić. |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
14370 Prestiż
|
Wysłany: 13-03-2009, 20:33
|
|
|
| Na niektórych antycznych kartach ten directx nie chodzi... więc wiesz. |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
Pisarz
Młodszy chorąży Spinacz

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
2677 Prestiż
|
Wysłany: 14-03-2009, 09:20
|
|
|
Dziwne, na mojej antycznej karcie (GeForce FX5500GT) ten DirectX chodzi, więc się dziwię.
Dobra, głosuję bo mnie Wirt pogania
3- Wirt - nie dlatego, że lubię Wirta, tylko dlatego, że to jedyne prawie przeszedłem
2- Slawo - długo nad tym posiedziałem i mi się spodobało
1- p98 - też mi się spodobało i nawet trochę przeszedłem
Reszta poza podium bo z niektórymi miałem problemy (z działaniem) albo mi ogólnie się nie podobały lub nic nie przeszedłem (ew. okropnie mało przeszedłem). |
_________________ Czy wiesz że... jedzenie kanapki powoduje zmniejszenie jej objętości? |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
51612 Prestiż
|
Wysłany: 14-03-2009, 12:36
|
|
|
3pkt - Piter, za bardzo dobrą grę Escape. Ciągle próbuję odgadnąć szyfr
2pkt - Wirtualność, gdyż mimo błędów gra bardzo przypadła mi do gustu.
1pkt - Slawo, za kolejne słynne wykonanie.
Poza oceną:
p98 - no sry, ale konsztrakty nigdy nie działały na moim starusieńkim 98 szkoda.
Mik - kompletnie nie rozumiem co chodzi próbowałem klikać zgodnie z współrzędnymi i wszędzie indziej bez efektu... dziwne
pikor - gra wydaje się całkiem w porządku, ale błagam... niech ta plansza wczytuje się szybciej po pierwszych przegranych odechciewa się grać.
Kurczak - gra byłaby całkiem fajna, gdyby była 4x szybsza. Ta powolność mnie dobija, ya rly.
Copperdragon - czekałem na twoją gierkę długo, bo wiedziałem, że nie możesz zaprzepaścić takiej okazji ale co widzę. Czarny ekran i napis informujący, że to nie błąd. Na początku trochę się bałem, ale potem poszperałem i znalazłem coś o grafice. No to "on". I to by było na tyle... kompletnie nie rozumiem systemu energii i poległem już na pierwszym poziomie ;o za trudne to to jak dla mnie, soz ;C |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
55382 Prestiż
|
Wysłany: 14-03-2009, 13:03
|
|
|
Fadex - system energii jest bardzo prosty:
1p za jedno pole ruchu
2p za jedno pole pchnięcia
Kolejne poziomy energetyczne (od najniższego): czarny, czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, błękitny, niebieski, fioletowy, biały.
W edytorze masz po kolei kolory odpowiadające energii od 0 do 80 (czytane najpierw z lewej do prawej, dopiero potem z góry na dół).
Innymi słowy, jak masz 5 elementów i każdy z nich ma dojść do czerni, to wtedy sprawdzasz ile który ma energii i o tyle pól możesz to przesunąć, aby dotrzeć do końca.
(hmph, a ja myślałem, ża najtrudniejszym elementem początkowej części jest właśnie dojść do tego, żeby odpalić pierwszy poziom i zobaczyć, jak wygląda sytuacja ')
Ja zagłosuję, tylko najpierw dogłębnie sprawdzę inne gry.
---Edit---
No to po kolei:
p98 - niech to diabli wezmą, że też za możliwość stosowania dość zaawansowanego wbudowanego silnika fizyki trzeba liczyć się z tym, że graczom potrzebne będą odpowiednie sterowniki. Pobrałem i zainstalowałem tego DirectXa, aczkolwiek nie spodziewałem się efektów graficznych na jego miarę. ' Co do samej gry: pomysł nawet ciekawy, szczerze powiedziawszy nie potrafiłbym wskazać teraz gry, w której coś takiego widziałem, jednak sama rozgrywka mnie nie zachwyciła.
Wirtualność - ten pomysł z kolei widziałem i to dość często, jeśli chodzi o jego wykonanie... nie jest to rewelacja, ale wszystko, co powinno być, raczej jest. I nawet miejsce dla fabuły się znalazło.
Piter - gra kojarzy mi się trochę z "Casual gameplay escape", choć akurat w tym przypadku nie jest to tak bardzo uzasadnione (to pewnie przez te lampki i minigrę z przesuwaniem elementów). Też nie udało mi się znaleźć tego drugiego kodu. ' Niemniej gra jest dość grywalna. Spodobał mi się pomysł np. z ukrytym wiadomo-gdzie obrazkiem i podobną zagadką.
Slawo - nie grałem w to zbyt długo, nie przepadam za grami, w których chodzi głównie o punkty, a samo przechodzenie poziomów nie jest dla mnie zbyt pasjonujące.
Mikpol0 - pomysł na grę ciekawy, ale osoba jako tako znająca gry TGFowe potrafi bez problemu wypełnić wszystkie pola i zapętlić tasiemca. '
Pikor - akurat to połączenie Sokobana i Boulder Dasha nie przypadło mi za bardzo do gustu. Raz - jak dla mnie powolne wczytywanie plansz czy naliczanie punktów nie jest elementem gier retro, który zasługuje na kopiowanie. A jeśli już, to przydałby się jakiś sposób pominięcia tego. Pamiętaj, że niektórzy nie grają w gry po to, aby znowu poczuć ten klimat pradawnych gierek, ale żeby pograć w coś fajnego. Dwa - czasami zdarzały się dziwaczne historie, na przykład przez pewien czas nie mogłem przejść pierwszego poziomu, bo bloki zaklinowały się bez powodu. To znaczy, chyba wszystko było z nimi w porządku, tylko czasami nie wiedzieć czemu trzeba było wcisnąć (a nie trzymać) jeszcze raz przycisk w lewo lub w prawo. Inne ciekawe sprawy działy się z planszami i zapisem. To znaczy, któregoś razu gra przedstawiła mi poziom jako 00, nie 01 i za każdym następnym razem poziom był o numer mniejszy niż być powinien. Co ciekawsze, jak po dojściu do poziomu jedenastego (10) wczytałem grę, okazało się, że wróciłem na poziom dziesiąty (09). Po pewnym czasie jak znowu odpaliłem grę i próbowałem wczytać, nic nie działało. Niewykluczone, że gdzieś wcięło plik zapisu. '
BTW: Da się jakoś przejść Kretę? Bo z tego, co widziałem, na samym dole były 2 bloki i 1 wejście, a że bloki zwykle lecą na dół, któryś z nich nie miałby gdzie się podziać. Sprawdziłbym jeszcze raz, gdyby nie problemy z zapisem.
Jeszcze jedno: jak mogłaby się spytać wnuczka naszego bohatera: "Dziadku, a czemu masz takie duże uszy?" Jak pewna osoba zwróciła uwagę, krety chyba aż takich uszu nie mają.
Kurczak - po co dawałeś ten okropnie powolny ruch? Gra może i ciekawa, ale nie mam zamiaru czekać nie wiadomo ile czasu aż ten kwadracik wreszcie dojdzie do miejsca przeznaczenia.
Swojej gry nie będę komentował, wspomnę tylko, że w moim odczuciu ma ona chyba najmniej skomplikowane zasady w historii moich gier logicznych i naprawdę nie wiem, jak można mieć problemy z pierwszym poziomem kiedy ten już jest czytelny.
Naprawdę nie widać, jak zmieni się kolor po przejściu danej odległości '
Proszę wybaczyć mój sarkazm, ale w takiej sytuacji nie mogłem się powstrzymać.
Głosowanie:
3p - Piter za fajnie zrealizowane Escape the room
2p - Wirtualność za całkiem ciekawą, choć ograną grę
1p - tylko tyle za kazanie graczowi czekać i za różnorakie problemy z grą
jakby ktoś się nie domyślił - dla Pikora |
|
|
|
 |
cx
Starszy chorąży

Główny edytor: 
22 Prestiż
|
Wysłany: 16-03-2009, 16:08
|
|
|
Moje oceny
3 p - Wirtualność. Łatwo zrozumieć o co w grze chodzi, a prostota w grach jest bardzo ważna.
2 p - p98. Gra bardzo mi się podoba, ma fizykę, ma trudność.
1 p - Piter. Lubię escape the room. Ale dlaczego nie zaszyfrowałeś danych w zapisie?
Pikor - gra ma oldschoolowy klimat . Nie grałem w nią zbyt długo, wygląda na dobrze wykonaną, ale nie podobają mi się taki rodzaj gry logicznej.
Slawo - w jego grę grałem chyba najdłużej po grze Pitera i p98. Ale za mało jakiś bajerów . A poza tym jest błąd, że nieraz klikam raz i nie chce wstawić mi cyfry. Trzeba klikać kilka razy.
Mik - za dużo białego tła, gra szybko się nudzi.
Kurczak - nie wiem, czy serio jest tyle poziomów. Doszedłem chyba tylko do szóstego. Trochę czasu musiałem myśleć jak w to grać. W Readme jest błąd: powinno być LPM, a nie PPM.
Copperdragon - po dwukrotnym przeczytaniu Readme w którym dodatkowo muszę wstawiać entery, żeby przeczytać nie rozumiem zupełnie o co chodzi w tej grze. Gra powinna być prosta w obsłudze. |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Główny edytor: 
55382 Prestiż
|
Wysłany: 16-03-2009, 17:55
|
|
|
| To może taka mała sugestia dla tych, co nie rozumieją, o co w mojej grze chodzi: niech nastukają sobie jakiś losowy układ w edytorze (powiedzmy, że tylko kwadratów) i następnie skorzystają z opcji "Move pixels", wybierając tryb normalny. To, jak będziecie dalej ustawiać te kwadraty, to będzie dokładnie to, co powinien zrobić gracz, aby przejść daną planszę (a przynajmniej jeden ze sposobów na przejście poziomu). Czy ta gra naprawdę jest taka trudna w obsłudze, czy też raczej ciężko tę obsługę wyrazić słowami (więc próby dowiedzenia się czegoś na temat rozgrywki z pliku readme są zwykle nieskuteczne)? Fakt, że jeśli komuś nie udało się dojść do momentu, w któym widać pierwszy poziom, może to sprawiać problemy. Poza tym czytając post Cubixa zastanawiam się, czy on w ogóle odpalił tę grę, bo z jego posta jasno to nie wynika - dotychczas wiem tylko, że przeczytał plik Readme i być może tylko na podstawie tego, co tam wypisałem stwierdził, że gra jest zbyt skomplikowana. |
|
|
|
 |
Jedrek
Sierżant wyższej techniki zawodowej cptin

1810 Prestiż
|
Wysłany: 17-03-2009, 21:36
|
|
|
Oceny:
3 pkt - Piter - escape the room zarąbisty
2 pkt - Mik - tasiemiec fajny pomysł
1 pkt p98 - fizyka fajna |
_________________ [img:9b04e4370d]http://i26.photobucket.com/albums/c114/juggalojoe69/6065.jpg[/img:9b04e4370d]
[img:9b04e4370d]http://img118.imageshack.us/img118/3166/flash8ka2.jpg[/img:9b04e4370d]
Titas Games:
Hackyou 1.0 - 100%
NukeProject - 51%
Xtra - Utracone |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2009, 16:42
|
|
|
Oto oficjalne wyniki dziewiętnastej Bitwy NukeBoards!
1. miejsce: Piter - Escape from this strange room - 14 głosów
2. miejsce: Wirtualność - Data Eater - 11 głosów
2. miejsce: Slawo - Puzzle Podzielne - 11 głosów
2. miejsce: pikor - Wyblakret - 11 głosów
3. miejsce: copperdragon - LIMG - 8
Poza podium:
4. miejsce: p98 - Bloczek - 7
5. miejsce: Mik - Tasiemki - 2
5. miejsce: Kurczak - Wyrzuc intruza - 2
Gratulacje!
Swoją drogą, chyba został pobity rekord miejsc ex-aequo |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|