NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Przygodowa] Pan Detektyw
Autor Wiadomość
Cremmy 
Sierżant

Główny edytor: MMF2

16736 Prestiż
Wysłany: 01-09-2010, 15:37   [Przygodowa] Pan Detektyw

Tytuł: Pan Detektyw

Gatunek: Przygodowe

Autor: crm
Grafika: yum, crm
Dźwięk: Freesound Project

Opis:
Gra przygodowa, z zamierzenia detektywistyczna. Oparta głównie o dialogi w związku z czym jest w niej DUŻO tekstu i scenek. Jeśli są osoby w jakikolwiek sposób źle znoszące litery - niech powstrzymają się z graniem lub robią to na własną odpowiedzialność.
Jest możliwych kilka zakończeń dla każdej ze spraw, więc przejście gry kilka razy jest wskazane.
Warto zaznaczyć, że zdobycie wszystkich informacji nie jest wymagane i nie gwarantuje dobrego zakończenia.
Kilka informacji technicznych:
Npc napisane zostały w moim języku skryptowym i momentami korzystają z lua. Wszelkie bajery typu podążanie za bohaterem, sprawdzanie wejścia w strefę i tak dalej zrobione są w 100% w oparciu o lua. MMF praktycznie robi tylko za silnik i całkiem ambitny edytor poziomów d;

W grze błędów nie znalazłem, wszystko powinno działać dobrze. Z pomocą Worda szukałem literówek, ale nic nie znalazłem, więc pod względem językowym też wsio powinno być ok.

Z powodu ograniczeń cba, paczka na stronce jest podzielona na dwie części. Dodaję też link z innego serwera, ale on czasami przestaje działać poprawnie Link

Pozwoliłem sobie skopiować opis z fg, nie mam teraz inwencji na wymyślenie innego opisu dla każdego forum o;

Zrzuty ekranu:
http://cremmy.cba.pl/?f=download&dl=26

Download:
http://cremmy.cba.pl/?f=d...load&dl=26&ln=0 Part 1
http://cremmy.cba.pl/?f=d...load&dl=26&ln=1 Part 2
Klikibaza - Podziękowania dla RX'a za użyczenie chomika d;

Uwagi:
Gra działa przez większość czasu poprawnie na WinXp, Win7 i Debianie. Na pozostałych systemach nie testowane~

TomaszSportowiec 
Sierżant
Powrót? Może

Główny edytor: Stencyl
Pojedynki: tak

0 Prestiż
Wysłany: 02-09-2010, 14:05   

Mniam czekałem na to super gra.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 02-09-2010, 17:50   

Bardzo estetyczna gierka.
Fajne obrazy... "Idylla" :)
Niestety przygodówki to nie jest mój ulubiony gatunek.

Cremmy 
Sierżant

16736 Prestiż
Wysłany: 02-09-2010, 21:03   

Przygodówki ogólnie nie są zbyt popularnym gatunkiem o;

duur 
Starszy sierżant

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: TGF
Pojedynki: nie

19 Prestiż
Wysłany: 02-09-2010, 22:40   

kremuś.... zagralem, przeszedłem całość raz. pochwalę dialogi a jeszcze bardziej zabawne robótki dla głównego Pana D. jak widzę najbardziej dopracowana gra z dotychczasowych, spójna całosciowo, graficznie czytelna. i najlepsze ze się rozwijasz. idziesz w dobrą stronę.. az za mury! gdybym mial wiecej czasa przeszedlbym ponownie... .... a i kapitalny CIEŃ WIZUALNY. moje gratulacyje!

PoW 
Chorąży
Dziękuję, postoję.

24468 Prestiż
Wysłany: 06-09-2010, 11:24   

Dla mnie jest trochę odwrotnie. W porównaniu do Ivona, który był w sumia platformowo-przygodową grą to krok w tył pośród twoich produkcji. Dlaczego? Oczywiście biorąc pod uwagę, że to raczej niewielki projekt, to jednak można było dać graczowi nieco więcej swobody i dodać grze trochę dynamizmu. Często bowiem miałem wrażenie że gra to właściwie opowiadanie, które zupełnie nie potrzebuje gracza i równie dobrze mógłbym cały czas wciskać enter, a i tak bym do czegoś doszedł. Kiedy oddawana jest graczowi swoboda ruchu czy wyboru to jest ona na tyle mała, że nie ma się tego wrażenia, co choćby w Ivonie, że to ja podejmuję jakąkolwiek decyzję. Innym mankamentem jest to, że lokacje są z jednej strony zrozumiale małe, z drugiej jednak chodzenie po wyspie trwa trochę za długo.

To tyle z pseudokrytycznej paplaniny, gra jest świetna ;)
Ostatnio zmieniony przez PoW 06-09-2010, 16:13, w całości zmieniany 1 raz  

Cremmy 
Sierżant

16736 Prestiż
Wysłany: 06-09-2010, 15:02   

Plan zakładał stworzenie opowiadania, ale takiego, w którym przynajmniej część decyzji podejmuje gracz. Przez cały czas pisania zdawałem sobie sprawę z niskiej dynamiki, ale w końcu jest to przygodówka, a nie, tak jak Ivona, mix między przygodówką a platformówką.
Wiedziałem też o długo trwającym przemieszczaniu się na wyspie, więc postarałem się jak najbardziej zmniejszyć czas potrzebny na to o;

Vader 
Chorąży
Nastoletni emeryt

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: być może

3177 Prestiż
Wysłany: 14-02-2011, 11:41   

Tak, gra jest ciekawa, chociaż jak tutaj napisało kilku użytkowników przygodówki nie są popularne, ale bardzo fajnie i estetycznie wykonane. Moja ocena to 5+ :D

Odpowiedz do tematu