|
[MMF2] Mam dwa pytania pomocy |
| Autor |
Wiadomość |
JohnWillPl
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
611 Prestiż
|
Wysłany: 04-01-2013, 20:00 [MMF2] Mam dwa pytania pomocy
|
|
|
Pytanie 1.- Jak zrobic muzyczną liste w (Combo Box)
chodzi mi ze klikam na muzyke i zaczyna grac bez przerwy chyba ze klikne na drugą to ta przestaje i włancza sie druga tez grająca bez przerwy czy da sie tak zrobic ?
Pytanie 2.- Jak zrobic levele w grze chodzi mi że wbije np. 50 score a potem musze np. 100 score <(użyam do wszystkiego score jako forsa , punkty ) prubuje zrobic w conterach ale mi niewychodzi .
Czekam na odp. |
_________________ Ból może być przyczyną cierpienia, ale nie jest cierpieniem. Cierpienie jest bowiem uczuciem i wrażeniem.
 |
|
|
|
 |
Ayth
Podporucznik

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
7700 Prestiż
|
Wysłany: 04-01-2013, 22:15
|
|
|
1. mozesz to zrobic w taki sposob ze przy dodawaniu kazdej kolejnej piosenki do listy, dokladna sciezka tej piosenki jest zapisywana do ini razem z kolejnoscia wpisywania przez co przy wybieraniu danej piosesnki z listy wyciagasz tylko id danego pola w liscie ladujesz plik ini porownujesz id piosenki w pliku ini z id pola w liscie i jezeli te id sa takie same np. 1=1 ( logiczne xd ) to pobierana jest z pliku ini sciezka do piosenki dla danego id i owa sciezka ladowana jest do jakiejs wtyczki ktora odtwarza muzyke i to wszystko, proste czyz nie?
2. jezeli chodzi o levelowanie jak w rpg to potrzebujesz kilka zmiennych: lvl, ilosc score do n lvl, i score i tak, jezeli score =< ilosc score do n lvl to wtedy score-ikosc score do n lvl i lvl+1, jezeli chcesz zeby co lvl ilosc potrzebnego score sie zwiekszala to popostu dodajesz jeszcze akcje ilosc score do n lvl+jakas liczba np. 32 albo random(100) |
|
|
|
 |
JohnWillPl
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
611 Prestiż
|
Wysłany: 05-01-2013, 08:54
|
|
|
Hym ja co do tego drugiego pytania o levele to doszłem do
Start of Farme = Set Score 100
Score of [Player 1] > 999 = Set Counter to 2
I co teraz ? Bo nie rozumiem prubuje z dodawaniem tych pkt score i niewychodzi gdzie jest błąd lub może inne trza polecenia ? |
_________________ Ból może być przyczyną cierpienia, ale nie jest cierpieniem. Cierpienie jest bowiem uczuciem i wrażeniem.
 |
|
|
|
 |
Ayth
Podporucznik

Główny edytor: 
7700 Prestiż
|
Wysłany: 05-01-2013, 08:57
|
|
|
| zrób tak jak Ci pisałem |
|
|
|
 |
JohnWillPl
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
611 Prestiż
|
Wysłany: 06-01-2013, 12:53
|
|
|
| Cytat: |
2. jezeli chodzi o levelowanie jak w rpg to potrzebujesz kilka zmiennych: lvl, ilosc score do n lvl, i score i tak, jezeli score =< ilosc score do n lvl to wtedy score-ikosc score do n lvl i lvl+1, jezeli chcesz zeby co lvl ilosc potrzebnego score sie zwiekszala to popostu dodajesz jeszcze akcje ilosc score do n lvl+jakas liczba np. 32 albo random(100) |
Hym score = < (mniej) ilości score do "n" = np? " n lvl "to wtedy score-ikosc score do n lvl " <(tu nierozumiem) "i lvl+1 < okey tak dalem i nic conter sie niezmienia ,
"jezeli chcesz zeby co lvl ilosc potrzebnego score sie zwiekszala to popostu dodajesz
jeszcze akcje ilosc score do n lvl+jakas liczba" próbuje z 32 , 1 albo z random(100) i nic
Sorka ale nie czaje bazy jeśli można to może troche jaśniej ? |
 |
|
|
|
 |
Ayth
Podporucznik

Główny edytor: 
7700 Prestiż
|
Wysłany: 06-01-2013, 13:03
|
|
|
sorry >= "n lvl" to wartość score potrzebna do nastepnego lvl, score-ikosc score do n lvl od score odejmuje się wartość score potrzebna do nastepnego lvl i nie dajesz Set counter to lvl+1 tylko Add to counter 1 |
|
|
|
 |
JohnWillPl
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
611 Prestiż
|
Wysłany: 06-01-2013, 13:38
|
|
|
Zrobilem tak jak piszesz i wbija lvele +1 +2 +3 .... i tak do 25 bo jest limit
ale mapki mam zrobione jako wyprawki i score wbijam za zabijanie określonej liczby stworków i wiadomo że score sie zapisuje niewiem jak ale sie zapisuje i dalem takie kulko ze wchodze do wyprawki zabijam 10 stworków i dostaje 190 pkt i jestem w menu i mam zapisane score i tak zbieram po 190 pkt i do 1000 pkt score i lv jest na mapie i tu są dwa problemy bo lv sie niezapisuje i niezwiększają sie wymogi pkt
chodzi mi że ma byc że 1lv = 1000 2lv = 2000 i tak dalej i by to sie zapisywalo jak wbije po uzbieranu pkt i jak skącze wyprawke i wejde ponownie to żeby byl ten np 2 lv
sie rozpisalem mam nadzieje ze rozumiesz oco mi chodzi ? |
 |
|
|
|
 |
Ayth
Podporucznik

Główny edytor: 
7700 Prestiż
|
Wysłany: 06-01-2013, 13:48
|
|
|
| No to używasz ini zapisujesz aktualny lvl, aktualne score i aktualną liczbę score potrzebną do level up |
|
|
|
 |
JohnWillPl
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
611 Prestiż
|
Wysłany: 06-01-2013, 14:47
|
|
|
Ja Ini nie używam więc niewiem na czym polega zapisywanie obiektów moge prosic o wytłumaczenie ?
dobra tak czy inaczej pomogłeś i dalem pkt "pomógł"
a co do tego Ini to inna historia i jeśli nieznajde na necie to zadam nowe pytanie , dzięki i pozdro |
 |
|
|
|
 |
Ayth
Podporucznik

Główny edytor: 
7700 Prestiż
|
Wysłany: 06-01-2013, 16:48
|
|
|
| Zapisujesz wartości: score, lvl, i ilosc score do nastepnego lvl. Musisz to zrobić mniej więcej tak dla ini++: Wczytujesz plik i nie usuwasz jego zawartości ustawiasz grupę na np. zapamietaj lvl i dodajesz item lvl i ustawiasz value na lvl potem tak samo z score i score do nastepnego lvl i to dajesz pod warunkiem end of frame a teraz wczytywanie to start of frame wczytujesz plik i nie usuwasz jego zawartości ustawiasz grupę na te "zapamiętaj" i ustawiasz lvl score itd. na wartości itemów z pliku |
|
|
|
 |
Muchomorek
Dezerter Intensive

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
4605 Prestiż
|
|