Zamknięty przez: Fadex 16-07-2013, 15:50 |
[Gaming] Pytango odnośnie porcków |
Autor |
Wiadomość |
Vader
Chorąży Nastoletni emeryt

Pojedynki: być może
Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2013, 10:22 [Gaming] Pytango odnośnie porcków
|
|
|
Sięa, mam zamiar zmienić mojego dziadkowatego Pentiuma na jakiś Core 2 Duo, ale teraz mam pytanie. O co tutaj chodzi, że taktowanie mojego Pentiuma D dwurdzeniowego wynosi 3.2 GHz, a Core 2 Duo przypuśćmy E6600 wynosi 2.4 GHz i mimo tej różnicy, wg forów C2D jest lepszy od PD? Prosz mi to powiedzieć, o co tu chodzi? |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie
Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2013, 10:30
|
|
|
Nie tylko taktowanie jest ważne w procesorach. Nowsze procesory posiadają usprawnione modele instrukcji, są bardziej zoptymalizowane do wykonywania określonych obliczeń i zbędne instrukcje ze starych są zastępowane nowszymi, bardziej przydatnymi. Oprócz tego ważnymi czynnikami są pobór mocy i technologia produkcyjna, nie zapominając o pamięci cache. Procesor to skomplikowany układ, liczba taktów na sekundę nie jest jedyną rzeczą wartą uwagi. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Vader

Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2013, 10:38
|
|
|
To skoro już jesteśmy w temacie sprzętu, skierowanego głównie w kierunku gier, chciałbym poruszyć temat emulacji. Program PCSX2 umożliwia emulację gier z PS2, proszę mi powiedzieć, jak gry na tym emulatorze będą hulać po wymianie procka na Core 2 Duo E6600 (lub lepszego, ponieważ jest jeszcze małe wahanie) na karcie GTX 460 SE? Sprzęt trochę stary, ale myślę, że do emulacji powinno jak najbardziej wystarczyć, tym bardziej, że na forach tegoż programu napisali wymagania do szybkiego chodzenia gierek emulowanych i jak najbardziej spełniam je. Muszę się jednak upewnić. |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2013, 13:37
|
|
|
Lepiej zadaj takie pytanie na forum poświęconym emulatorom. |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2013, 14:03
|
|
|
Mam Intel Core 2 Duo E7500 @2.93GHz, mogę ci o tym i owym udzielić informacji |
|
 |
Vader

Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2013, 15:46
|
|
|
Napisałem do Ciebie na GG, a temat ma być zamknięty! NA TYCH MIAST!
Taki żarcik, zamknijcie jeśli możecie.
NIE.
...no dobra | Fadex |
Ostatnio zmieniony przez Fadex 16-07-2013, 15:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|