NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Obracanie Active Picture i zmiana współrzędnych Hot Spotu
Autor Wiadomość
bpawel10 
Starszy szeregowy

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: być może

96 Prestiż
Wysłany: 31-07-2013, 08:44   Obracanie Active Picture i zmiana współrzędnych Hot Spotu

Witam,

próbuję zrobić taki ruch 360, że pojazd stoi tak naprawdę w miejscu, skierowany w górę, a to tło (jako Active Picture) przesuwa się odpowiednio i obraca. Tylko że nie wychodzi mi zmiana współrzędnych hot spotu tła.

Mam coś takiego:

Grupa
NZdarzenia
1
+ On loop left
• ActPict->Set angle to Angle of(ActPict)-1
// [...]
2
+ On loop right
• ActPict->Set angle to Angle of(ActPict)+1
// [...]
3
+ On loop up
• ActPict->Set Hot Spot to (Hot Spot X of(ActPict)+Sin(0-Angle of(ActPict)), Hot Spot Y of(ActPict)-Cos(0-Angle of(ActPict)))

i w tym ostatnim chyba ma być jakoś inaczej, bo z takimi wartościami raz środek obrotu jest na środku ekranu, czyli ok, ale jak pojadę kawałek, zwłaszcza skręcając przy tym, to już obraca się wokół innego punktu, który nie jest na środku. Próbuję zmieniać tam - na + i na odwrót, zamieniać sin na cos, zmieniać kąty z 0 na 180 albo 90, ale nie udało mi się jeszcze zrobić tak, żeby było ok. Może ktoś pomoże?

Muchomorek 
Dezerter
Intensive

Drugi edytor: MMF
Pojedynki: nie

4605 Prestiż
Wysłany: 31-07-2013, 09:32   

Pewnie czegoś nie ogarniam, ale skoro ono ma się poruszać, to nie lepiej zmieniać jego pozycje zamiast hot spot?

bpawel10 
Starszy szeregowy

96 Prestiż
Wysłany: 31-07-2013, 09:56   

Jeżeli np. pojazd jedzie prosto do przodu, to wtedy tylko należy przesunąć tło w dół. Ale jeżeli jedzie po łuku, to wtedy trzeba na bieżąco aktualizować punkt hot spot, bo tło ma się obracać wokół środka ekranu. Jak nie zmienię, to zacznie się obracać wokół punktu odległego od pojazdu, a tak nie może być.

kudlik 
Kapral

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: Fusion 2.5

79 Prestiż
Wysłany: 31-07-2013, 12:14   

Jak plansza nie jest jakaś duża to może spróbuj zrobić tło jako obiekt aktywny i daj mu ruch samochodowy.

bpawel10 
Starszy szeregowy

96 Prestiż
Wysłany: 31-07-2013, 21:55   

A czy może ktoś wie, skąd mogłbym pobrać wtyczkę Viewport z włączoną funkcją "Rotate"?

wermi 
Major
Depressive Disorder

Główny edytor: TGF
Drugi edytor: TGF
Pomogła: 53 razy

15752 Prestiż
Wysłany: 01-08-2013, 17:50   

http://community.clicktea...76-Rotate-Layer

bpawel10 
Starszy szeregowy

96 Prestiż
Wysłany: 01-08-2013, 22:48   

Dzięki za link, pogrzebałem trochę w necie i znalazłem coś takiego jak "PT_Rotate". Tylko że po pobraniu i rozpakowaniu są tam 2 pliki o rozszerzeniach .fx i .xml, a wtyczki powinny przecież mieć 2 pliki .mfx? Coś z tych plików można zrobić i jakoś to wrzucić do MMF2?

Muchomorek 
Dezerter
Intensive

Drugi edytor: MMF
Pojedynki: nie

4605 Prestiż
Wysłany: 01-08-2013, 22:49   

Jeśli znalazłeś to na stronie powiązanej z MMF2 to najprawdopodobniej są to pliki źródłowe rozszerzenia.

bpawel10 
Starszy szeregowy

96 Prestiż
Wysłany: 01-08-2013, 22:51   

Są tutaj: http://community.clicktea...otation-Shaders

Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: MMF2

7976 Prestiż
Wysłany: 01-08-2013, 22:51   

Jeżeli masz oryginalnego MMF, to wrzuć te dwa pliki do X:\Program files\MMF2\Effects. Są to shadery. Następnie we właściwościach tła, w opcjach z niebieskim monitorem ustaw ten efekt znajdując go po kliknięciu na opcję Effect. Jeśli go nie znajdziesz, wciśnij Refresh w oknie z shaderami. Aby shadery zadziałały, aplikacja musi mieć ustawiony tryb wyświetlania Direct3D 9 lub Direct3D 8, we właściwościach aplikacji.

Jeśli ten shader nie będzie Ci odpowiadał, możesz spróbować z shaderem do obracania od Complex-Softwares: http://complex.softwares.free.fr/?p=extensions
Ostatnio zmieniony przez Neoqueto 01-08-2013, 22:54, w całości zmieniany 1 raz  

bpawel10 
Starszy szeregowy

96 Prestiż
Wysłany: 01-08-2013, 22:52   

Mam pirata. A właśnie, od tych Complex-softwares to pobrałem Complex-shaders Pack V2 i zainstalowałem, i teraz gdzie mam tych shaderów szukać? Uruchomiłem ponownie MMF2 ale na liście rozszerzeń nie ma niczego nowego.

I gdzie są te właściwości tła?

Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: MMF2

7976 Prestiż
Wysłany: 01-08-2013, 23:39   

W takim razie nie możesz korzystać z shaderów. Co prawda krąży po sieci build MMF2 z niestabilnym HWA, ale nie polecam go ściągać.

Tu są właściwości tła:
.

Viewport pozwala na obrót przez Set angle. Niestety nie przechwytuje obiektów poza ramką, więc mimo wszystko musisz się obejść smakiem. Jesteś w punkcie wyjścia. Zamiast ustawiać hot spot, może spróbuj potraktować cały obiekt jako "odwrócony samochód", czyli zamiast do przodu, niech "tło" jedzie do tyłu, zamiast w lewo, niech obraca się w prawo.

Albo po prostu:
Aleks napisał/a:
Użyj HWA > start loop Angle_frame_HWA -360 times

Odpowiedz do tematu