|
[Platformowa] FTD |
| Autor |
Wiadomość |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
928 Prestiż
|
Wysłany: 01-09-2014, 19:00
|
|
|
@Daver przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale nie miałem czasu za bardzo aby się zająć projektem.
Na razie do testów może służyć menu oraz można spróbować sił w czwartym dodanym w update7 poziomie. W następnym update dopiero zacznę robić dodatkowe zagrożenia. Nie będzie raczej wrogich postaci. Będą różne "kolce", utrudniacze i momenty wymagające kombinowania.
| Cytat: | | Jak dla mnie przyjemnie sie gra w Twoja gierke, graficznie rowniez jest swietna, choc czesto mam spadki FPS. Jestem ciekaw dalszej Twojej pracy, z checia pomoglbym Ci testowac gre i podzielilbym sie z Tobą moja opinia i sugestiami co zmienic, ale chodzac tylko w lewo i prawo ciezko jest powiedziec cokolwiek. |
Dziękuję za miłe słowa, zajrzyj w opcje i spróbuj zmniejszyć ilość cząsteczek, powinno wpłynąć na wydajność. Również ktoś wspomniał że tryb pełnoekranowy działa płynniej.
| Cytat: | | Tez ciezko jest Ci teraz sugerowac co masz dodac, bo np ja, nie wiem do czego zmierza Twoja gierka, czy to bedzie tylko przechodzenie poziomow na czas (tak jest przynajmniej teraz, te poziomy co dodales) to sugestia o przeciwnikach na poziomach moze nie pasowac. Lub jesli chcesz zeby to mechanika przypominala stare dobre gry na Pegazusa gdzie przeciwnicy byli sztywno zaprogramowani i musiales sie nauczyc jak ich mijac, przy okazji starajac sie doskoczyc na jakas platforme czy cos. |
Gra będzie raczej przypominać super meat boya. W sumie nigdy w niego nie grałem i nie wiem dokładnie o co w nim chodzi ale znajomi mi mówili że nie ma tam przeciwników do omijania i też jest na czas więc przypomina moja gra jego . Chcę aby rozgrywka w grze polegała na jak najszybszym przejściu etapu, omijając wszystkie przeszkody i kombinując w jaki sposób uzyskać jak najlepszy czas. Dalsze poziomy będą wymagały zgrania z czasem i wykonywania skomplikowanych czynności w odpowiedniej kolejności. To tak w skrócie bo rozgrywka będzie mocno komplikowana i urozmaicana.
Teraz do rzeczy:
Update 7!
Download Launchera:
https://www.dropbox.com/s...%20Launcher.exe
Changelog:
- Znaczące poprawki do Launchera.
Wysoce zalecane pobranie nowej wersji 1.2.
- Dodano nowy etap.
- Dodano system "odznak" za uzyskany czas na danym etapie.
- Dodano portal powrotny na każdym z etapów.
- Wyszczególnono licznik fpsów
- Poprawiono zachowanie stopera w przypadku małej ilości fpsów.
- Poprawiono efekt przejścia.
- Poprawiono bug w którym po upłynięciu limitu czasu na poziomie 03, postać nie umierała.
- Poprawiono problemy występujące z intrem.
+ pomniejsze zmiany i poprawki.
Uwagi:
Sorry że tak długo ale nie miałem czasu na klikanie. W launcherze dodałem komunikaty o błędach. Teraz będzie dokładnie napisane w czym wystąpił problem a następnie aplikacja się zrestartuje. |
|
|
|
 |
Grzegorzmon
Kapral

Główny edytor: 
219 Prestiż
|
Wysłany: 06-09-2014, 00:28
|
|
|
Raportuję jedną rzecz. Postać jak zginie może pluć kulkami |
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
928 Prestiż
|
Wysłany: 06-09-2014, 04:14
|
|
|
@Grzegorzmon Naprawione
Update 8!
Changelog:
- Dodano nowy etap.
- Dodano tabliczkę informującą o statystykach.
- Dodano nowe "animacje" gracza.
- Dodano ekran podziękowań.
- Poprawiono "samouczek" w trakcie etapu.
- Przemianowano "samouczki" na "Wskazówki".
- Poprawiono bug w którym postać mogła "pluć" po tym jak zginęła oraz w niektórych niepożądanych momentach.
- Poprawiono bug w którym po wejściu w kostkę wyjścia z gry, można było zrestartować pozycję gracza klawiszem "R".
- Poprawiono bug w którym po wyłączeniu cząsteczek w opcjach, dalej się generowały w niektórych sytuacjach w trakcie etapu.
- Poprawiono bug w którym po wyskoczeniu z obszaru menu postać ginęła wielokrotnie.
- Poprawiono generowanie cząsteczek przy prawej krawędzi gracza gdy postać się styka z otoczeniem.
Uwagi:
Nowy etap posiada moocno przerobiony, udoskonalony silnik oraz inne zasady. Praktycznie od update 7 pracowałem nad tym codziennie. Wszystko dostosowałem do nowych pułapek oraz bloków o specjalnych właściwościach. Prosiłbym o przetestowanie dokładnie ten poziom pod kątem możliwości zabugowania czegoś. PS: Kamera będzie na takiej pozycji tylko w tego typu poziomach, jest to zrobione dla wygody lotu. |
|
|
|
 |
Grzegorzmon
Kapral

Główny edytor: 
219 Prestiż
|
Wysłany: 11-09-2014, 01:29
|
|
|
Podoba mi się Czekam na więcej |
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
928 Prestiż
|
Wysłany: 19-09-2014, 02:32
|
|
|
| Grzegorzmon napisał/a: | Podoba mi się Czekam na więcej |
Dziękuję za opinię
Postaram się przyśpieszyć pracę nad nowymi poziomami. W tym momencie przydałby mi się dodatkowy leveldesigner.
Update 9!
Changelog:
- Dodano nowy etap.
- Dodano możliwość plucia glutem za pomocą "numpada".
- Zmieniono wymagania potrzebne do uzyskania odznak za poziom drugi.
- Poprawiono bug w którym po śmierci, próbując skakać, generowały się cząsteczki skoku.
Uwagi:
Nowy etap nieco trudniejszy i wreszcie dłuższy. Czy wydłużenie poziomu wyszło na dobre? Sami oceńcie.
W następnym update postaram się bardziej i dodam przynajmniej 2 nowe etapy. W dodatku może będzie multik. Szkoda że nie macie żadnych propozycji co do ulepszeń rozgrywki czy dopracowania jakiś elementów/naprawy wskazanych bugów. Czym więcej etapów tym ciężej naprawić jakieś większe bugi czy dodać jakiś zupełnie nowy element który wiązałby się z przerobieniem map.
Jak ktoś chce pomóc przy projekcie i zostać leveldesignerem to proszę się zgłaszać. |
|
|
|
 |
delgado88a
Dezerter

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
6038 Prestiż
|
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
928 Prestiż
|
Wysłany: 19-09-2014, 14:40
|
|
|
| delgado88a napisał/a: | | W jakim programie robisz tą gierke? Pierwsze co mnie zaciekawiło to launcher |
W MMF2 robię
Z każdym robionym przeze mnie projektem dodaje nowe rzeczy do mojej "bazy" gry. Np w jednym projekcie dodałem do takiej bazy rzeczy które znajdują się w każdej mojej grze, podstawowe ustawienia jak możliwość zmiany głośności, zapisywanie czasu uruchomienia aplikacji, intro, w innym projekcie stworzyłem launcher który z każdą kolejną grą udoskonalałem i oczywiście dostosowywałem grafikę do tematyki gry. Każdy tworzony przez mnie projekt mnie rozwijał w kwestii produkcji gier. Zresztą nigdy nie porzucam na stałe projektów i wszystko co do tej pory zrobiłem będzie wkrótce opublikowane jak tylko uznam że się nada na stronę.
Pierwszą wersję tego launchera stworzyłem na potrzebę nieopublikowanego jeszcze mojego i silentboba, klona Minecrafta. Sam launcher pobiera wszystkie potrzebne elementy z darmowego dropboxa przez co często są problemy z tym że dropbox nie chce wysłać pliku. Niemniej jednak uważam że z darmowych hostingów to on jest najlepszy do takich celów. Nie ma ograniczenia wielkości pojedynczych plików, można nadpisywać wysłane pliki przez co nie zmieniają swojego adresu oraz nigdy te pliki nie zostaną usunięte bez mojego polecenia. |
|
|
|
 |
delgado88a
Dezerter

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
6038 Prestiż
|
|
|
|
 |
zetcom
Młodszy chorąży 2D Artist

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
3194 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2014, 12:42
|
|
|
Podczas pierwszej instalacji Launcher ma problemy z instalacją fonta. Zrezygnowałbym z pokazywania różnic w wersjach gdy nawet nie pobierałem (chyba) jeszcze żadnej z aktualnych wersji
Co do fonta jest chyba taki plugin, który podtrzymuje niestandardowe fonty bez potrzeby ich instalacji (przynajmniej w Fusion 2.5). |
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
928 Prestiż
|
Wysłany: 26-09-2014, 05:59
|
|
|
| delgado88a napisał/a: | | Nie wątpie ze tworzenie gier rozwija wlasnie w tym kierunku co widac na Twoim projekcie. Bezapelacyjnie dropbox to świetna rzecz powiedz jak stworzyłeś launchera? |
Cóż.. Launcher na początku sprawdza za pomocą file object czy istnieją takie pliki jak czcionka czy główny plik ini gry. Jeśli nie to pobiera je za pomocą download object a następnie się restartuje. Czcionka zostaje użyta za pomocą Font Embed Object a plik ini odczytany za pomocą ini object. Następnie pobrana zostaje paczka zip i wypakowana za pomocą Zip Object. Potem Launcher pobiera z głównego pliku ini obecną wersję gry a następnie porównuje ją z wersją z pobranego zipa. W międzyczasie za pomocą Rich Edit Object zostaje wczytany plik RTF wypakowany z zipa w którym znajdują się newsy. dalej to już wiadomo.
| zetcom napisał/a: | Podczas pierwszej instalacji Launcher ma problemy z instalacją fonta. Zrezygnowałbym z pokazywania różnic w wersjach gdy nawet nie pobierałem (chyba) jeszcze żadnej z aktualnych wersji
Co do fonta jest chyba taki plugin, który podtrzymuje niestandardowe fonty bez potrzeby ich instalacji (przynajmniej w Fusion 2.5). |
Nie ma problemu z samą instalacją fonta tylko jak uruchamiasz nowo-pobrany launcher to musi on na start pobrać fonta a następnie się zrestartować. Sam font się nie instaluje tylko jest odczytywany za pomocą Font Embed Object który swoją drogą polecam bo działa bardzo dobrze. A jeżeli miałeś na myśli to że launcher ma problemy z pobieraniem jak się go uruchomi to jest to wina serwerów DropBox z których korzystam. Prawdopodobnie czasami zadziała na ich serwerach jakieś zabezpieczenie przed pobieraniem plików za pomocą zewnętrznego programu(?), ale w wersji launchera 1.2 to już nie powinno być tak uciążliwe bo sam launcher całkiem sprawnie się restartuje automatycznie i chyba zawsze "załapuje" wszystko poprawnie po mniej niż 30 sekundach.
A jeżeli chodzi o następny update do gry to pojawi się może jutro może pojutrze bo trochę zmian już jest, do tego 1 następny poziom ale obiecałem 2 nowe poziomy a przez ostatnie 2 dni czasu nie miałem więc muszę się za to zabrać. Pozdrawiam
[ Dodano: 03-10-2014, 22:59 ]
Update 10!
Changelog:
- Dodano 2 nowe etapy.
- Dodano dodatkowe tła we wszystkich etapach(Bardzo wstępna wersja).
Można je włączyć lub wyłączyć w opcjach(domyślnie wyłączone).
W przyszłości będą tam umieszczone różne szczegóły otoczenia, a nawet scenerie 2.5D.
- Dodano nowe statystyki.
- Ograniczono częstotliwość plucia glutem.
- Poprawiono miejsce generowania kulki gluta.
- Poprawiono działanie sterowania w grze, gdy gracz ma mniej niż 60fps.
- Poprawiono wskazówkę w etapie 6.
Uwagi:
2 nowe etapy w tym ostatni wymaga niezłej precyzji. Jeżeli jest ktoś kto ma jakieś sugestie lub odnalazł jakieś błędy to niech wspomoże, pisząc tutaj.
[ Dodano: 27-10-2014, 04:28 ]
Żeby nie było że porzuciłem pracę nad grą czy coś to wrzucam enigmatyczne screeny pokazujące jedną z nowości:
http://i.imgur.com/w2GJwuM.png
http://i.imgur.com/1hfHXUL.png
Nie zwracajcie uwagi na ilość zdarzeń bo Większość grup jest aktywowana w zależności od okoliczności(a wyłączone grupy nie obciążają gry), oraz spora część grup jest archiwalna i już nie używana po wdrożeniu lepszych zamienników.
I na koniec screen pokazujący jak dużo czasu poświęcam na testowanie gry aby wychwycić wszystkie błędy czy niedociągnięcia skoro nikt nic nie zgłasza.
http://i.imgur.com/ys5KCLb.png |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 27-10-2014, 15:26
|
|
|
No, nieźle. Nie wygląda to na aż tak skomplikowaną grę, żeby trzeba było ją testować po 1000 razy, ale to godne podziwu poświęcenie |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
928 Prestiż
|
Wysłany: 01-12-2014, 16:03
|
|
|
Update 11!
Changelog:
- Dodano nowy etap.
- Dodano komnatę odznak.
Można się do niej dostać wchodząc w złoty portal znajdujący się w menu.
- Dodano wskaźnik "LAG" informujący kolorem czerwonym gdy fizyka w grze chodzi z niewłaściwą szybkością. Niestety jest on jeszcze niedopracowany.
- Poprawiono etap 8.
- Poprawiono silnik gry w menu oraz poziomach >=9
- Poprawiono usuwanie kulek gluta.
- Poprawiono wyświetlanie czcionek dla Windows XP lub niżej.
- Poprawiono problemy z kolejnością wyświetlania obiektów w niektórych sytuacjach.
- Poprawiono bug powodowany naciśnięciem spacji zaraz po dotarciu do mety.
- Poprawiono bug w którym po wyłączeniu w opcjach cząsteczek, niektóre z nich się nie usuwały.
- Poprawiono tabliczki informacyjne.
- Zablokowano animacje postaci gdy postać nie może się ruszać.
Uwagi:
W komnacie odznak póki co nie ma możliwości dostania się na drugą stronę mostu, po prostu wymaga to większej ilości odznak niż można zdobyć z dotychczasowych poziomów. Gdy będzie ich więcej to po dostaniu się na drugą stronę, będą czekały ciekawe rzeczy . Jeżeli jest ktoś kto ma jakieś sugestie lub odnalazł jakieś błędy to niech wspomoże, pisząc tutaj. |
|
|
|
 |
Grzegorzmon
Kapral

Główny edytor: 
219 Prestiż
|
Wysłany: 02-12-2014, 01:29
|
|
|
Trochę się na tym nowym poziomie wkurzałem xD Ale jest spoko
Dzięki za umieszczenie w beta testerach! |
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
928 Prestiż
|
Wysłany: 07-02-2015, 02:01
|
|
|
Pragnę poinformować że cały czas pracuję nad tym projektem. Tak duży przestój z wydawaniem nowej wersji spowodowany jest tym, że muszę czekać na osobę zajmującą się soundtrackiem do tej gry aby go dopieściła do takiego stanu, jaki mnie satysfakcjonuje. Na ten moment w changelogu nowej wersji jest 16 większych i mniejszych zmian czyli najwięcej spośród wszystkich poprzednich aktualizacji gry. Jako że cały czas nad tym pracuję, lista zmian jeszcze się powiększy.
Pozdrawiam
[ Dodano: 16-02-2015, 23:33 ]
Update 12!
Changelog:
- Dodano nowy etap.
- Dodano tło muzyczne(w dalszym ciągu będzie rozwijane).
- Dodano możliwość zmiany głośności gry za pomocą klawiszy "-" i "+".
- Dodano 3 nowe statystyki.
- Dodano efekt przesuwania przyklejonego gluta(fala cząsteczek). Można go włączyć w opcjach(domyślnie wyłączony).
- Dodano możliwość zablokowania odbijania się na wyskoczniach za pomocą przytrzymania klawisza "s".
- Dodano możliwość natychmiastowego odbicia się na wyskoczni za pomocą wciśnięcia klawisza skoku.
- Dodano możliwość wystartowania za pomocą klawisza "W".
- Przemianowano "Dodatkowe tło" na "Rozszerzony styl graficzny".
- Dodano nowy detal do "Rozszerzonego stylu graficznego".
- Poprawiono działanie wyskoczni.
- Poprawiono optymalizację.
- Poprawiono używanie portali.
- Poprawiono bug w którym czasami po śmierci, poziom nie był restartowany.
- Poprawiono bug w którym pierwszy skok wykonany po załadowaniu etapu był niższy niż powinien.
- Poprawiono bug w którym pierwszy skok wykonany po restarcie poziomu nie generował cząsteczek skoku.
- Poprawiono bug na 5 etapie w którym w pewnych okolicznościach postać ginęła zaraz po zrestartowaniu poziomu.
- Poprawiono bug na 6 i 7 etapie w którym czasami po trafieniu kulką gluta w aktywator, przejście się nie otwierało.
- Poprawiono bug w którym po dotarciu na metę, nie wszystkie zaplanowane obiekty się zatrzymywały.
- Poprawiono animację zmiany opcji w menu.
Uwagi:
Wreszcie jest. Tło muzyczne mimo tego, że zostało skonwertowane do ogg 320kbps(bo nieskompresowany wav ważyłby 70MB), jest przez kompresję poszatkowane. Będziemy starali się ten problem rozwiązać. W komnacie odznak celowo nie został dodany nowy "obraz" poziomu, ponieważ będę tamto miejsce przerabiać. I przypominam że wszelkie nowe efekty i opcje które doszły, należy włączyć ręcznie w menu(ci którzy pobierają grę/launcher pierwszy raz, mają te opcje włączone na start). |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 20-02-2015, 00:32