NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Strzelanka] VideoTape
Autor Wiadomość
Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: MMF2
Pojedynki: być może

7976 Prestiż
Wysłany: 08-10-2014, 01:24   [Strzelanka] VideoTape

Tytuł: Videotape (tytuł roboczy)

UWAGA PRZEKLINAJO PO ANGIELSKU.

Gatunek: Strzelanka z elementami skradanki

Autor: Neoqueto
Grafika: Neoqueto
Dźwięk: Freesound.org
Muzyka: Na razie brak

Opis:

Akcja gry dzieje się w Wielkiej Brytanii, zaczynając w roku 1996. Rozwijamy swoją karierę przestępczą. Od złodziejaszka po seryjnego mordercę. Na naszej drodze będziemy napotykali różnych ludzi, którzy będą chcieli nam pokrzyżować plany, lub też nam pomóc. W pewnym momencie, bohater zostanie szantażowany przez kogoś, komu ufał. Ta osoba nagrała wielokrotnie niezbyt legalne poczynania naszego bohatera na taśmę wideo. Od nas będzie zależało co z tym faktem zrobimy, czy będziemy się mścić, czy będziemy próbować odzyskać taśmę, czy popełnimy błąd i damy się wrobić - będzie to kluczowy moment fabuły.

Gra ma być strzelanką z elementami skradania się, jednak nie zabraknie krwawej jatki. Gracz również będzie miał dostępne "supermoce" zabójcy, losowane przed każdą z misji, które pomogą mu w ukończeniu ich. Np. "adrenalina", która przyspiesza leczenie się. Będziemy mieć limit używania tych specjalnych umiejętności, więc trzeba będzie uważać. Umiejętności do wylosowania będzie co najmniej 6 - będziemy mogli te umiejętności kupić po uprzednim odblokowaniu (odblokowują się również losowe).

Misje będą oceniane przez naszych bossów. Im wyższa ocena, tym więcej pieniędzy/amunicji otrzymujemy. Za pieniądze będzie można między seriami misji kupić broń i amunicję, ponadto niekiedy trzeba będzie zachować część pieniędzy na pokrycie pozostałych kosztów misji jak np. paliwo. Oczywiście, w końcu sami będziemy jednym z takich bossów, ale na to przyjdzie pora.

Podobnie jak w Hitmanie, będziemy mogli przechowywać kupioną przez siebie broń w kryjówce, jednakże nosić będzie się dało ograniczoną ilość, przy czym niektóre misje będą wymagały konkretnego wyposażenia, np. karabinu snajperskiego.

W grze broni ma być docelowo 55, w tym do walki wręcz jak i oczywiście dystansowe, rzucane i inne.

Zależnie od misji, niekiedy ekran będzie przewijany, a niekiedy statyczny.

Sterowanie: (BĘDZIE MOŻNA ZMIENIĆ, WIEM, ŻE BEZNADZIEJNE)
A, D - lewo, prawo
W - wchodzenie na obiekty (trzeba naskoczyć trzymając W), w menu góra
S - chodzenie po podłodze, zejście z obiektu, w menu dół
Spacja - skok (kontrolowany)
Shift - bieg
Ctrl - kucanie
R - przeładowanie
/ - "debug mode", heh.

Lewa mysz - strzał/atak
Kółko - zmiana broni

Esc - pomijanie intra, dialogów itp.
Enter - wybór
1, 2, 3 w menu - jakość krwi

Zrzuty ekranu:
http://imgur.com/oX3CnV8,hyBBsYi,aCymQ96

Download:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1931783/mfa/VTKiller.zip

Uwagi:
- wiem, że BMW jest trochę nieproporcjonalne do postaci. Przerobię je w swoim czasie. I wiem, że bohater po wyjściu nadal zostaje w aucie, no ale to tylko demo.
- gra może trochę zacinać na słabszych kartach graficznych, bo jest sporo shaderów. To samo tyczy się słabszych procesorów
- można zwiększyć jakość rozprysków krwi wciskając odpowiednio dla jakości 1, 2 lubi 3 w menu
- oczywiście w pierwszej misji nie będziemy mieć dostępnego tak pokaźnego arsenału
- animacja ruchu w kucaniu zostanie jak najbardziej dodana
- tytułu gry nie ma w menu, ale będzie jakby osobne mini-intro mu poświęcone
- czcionki działają w pełni sprawnie w Windows XP tylko w wersji polskiej - postaram się to naprawić, jako że gra jest anglojęzyczna
- ostatnia broń się zacięła, ale jest na gwarancji, więc spoko
- odrzut jest większy, im dalej od postaci trzymany jest celownik w osi poziomej - tak ma być, dla realizmu
- większość opcji w menu nie działa, nawet wyjście (Eject). Wychodzimy alt+f4.
- wchodzenie na przeszkody wpływa na kolizje pocisków. Nie do końca wiem co z tym fantem zrobić, ale prawdopodobnie zrobię różne rodzaje "przeszkód", niektóre będą takie, jak obecnie, a niektóre będą przepuszczać pociski

Co planuję dodać jak najszybciej:
- znacznik, czy jesteśmy "w trybie" wchodzenia na przeszkody, czy chodzimy po ziemi
- naprawić pomniejsze bugi związane z broniami i animacjami postaci
- ikonki co jest ilością magazynków, a co ilością pocisków
- dodać "datę nagrania" po prawej stronie na początku każdej misji

Także tego, screeny niegdyś publikowałem, gra jest w produkcji od dłuższego czasu, ale powoli nabiera ostatecznej formy. Zapraszam do "grania" w demko ;) .

Oskar1101 
Sierżant

Główny edytor: MMF2

928 Prestiż
Wysłany: 08-10-2014, 02:21   

Widzę że nastała moda na shadery CRT.. Ale całkiem fajnie. Te napisy w menu nadają bardzo fajnego klimatu. Na mój gust klawiszologia jest dobra(nie lubię strzałek, jakiś zetek iksów itp) ale "wykonywanie akcji" pod enterem jest moim zdaniem zupełnie niewygodne. Wchodzenie na platformy też jest na razie słabe. Dodałbym też możliwość zmiany broni za pomocą cyfr na klawiaturze.

Grafika bardzo przyjemna, fabuła obiecująca, destrukcyjność otoczenia(lampa :D ) na plus, dźwięki dobrze dobrane. Czekam na więcej i życzę powodzenia :)

kamiledi15 
Kapitan

Główny edytor: TGF

8594 Prestiż
Wysłany: 08-10-2014, 08:05   

Zapowiada się bardzo ciekawie. Siedzę w pracy, więc później ściągnę. 55 broni to dość ambitna liczba.
Cytat:
gra może trochę zacinać na słabszych kartach graficznych, bo jest sporo shaderów. To samo tyczy się słabszych procesorów

Paradoks dzisiejszych czasów - gra się zacina, bo potrzeba dużo pamięci, żeby wyglądała na starą :) Kiedyś było na odwrót.

wermi 
Major
Depressive Disorder

Drugi edytor: TGF
Pomogła: 53 razy

15752 Prestiż
Wysłany: 08-10-2014, 15:07   

Sterowanie jest dziwne IMO :U

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 08-10-2014, 15:41   

Coś jest u mnie nie tak - gra jest w malutkim okienku w rogu ekranu i nijak nie da się tego powiększyć, w dodatku te ,,efekty" mające postarzać grę nie są na ekranie, tylko obok niego. Chyba nie tak to powinno wyglądać?
http://i.imgur.com/4ZdavAr.png
Tych manekinów chyba nie da się zniszczyć, przynajmniej nie potrafię. Walę w nie pięściami i nic im się nie dzieje, więc gra się skończyła po minucie. Nie wiem, czy te bugi to tylko u mnie, czy jednak coś skopałeś. A sterowanie faktycznie strasznie niewygodne. Poza tym dźwięk tupania podczas chodzenia nie zgrywa się z krokami, podczas biegu już jest to lepiej dopasowane.

Neoqueto 
Moderator
Akcelerator

7976 Prestiż
Wysłany: 08-10-2014, 18:00   

Zmieniasz broń kółkiem, pięści nie działają póki co ^^ .

Ale to, co się dzieje na ekranie to dla mnie kompletna nowość, testowałem na chyba 10 różnych komputerach, nie licząc VM i jesteś pierwszym przypadkiem. Może masz jakieś przyspieszenie sprzętowe D3D wyłączone? Już nie chcę mówić, żebyś zaktualizował sterowniki grafiki, bo raczej nic to nie da. Wygląda też to trochę na problem z Ultimate Full Screen. Spróbuj odpalić grę jako admin, może?

kamiledi15 
Kapitan

8594 Prestiż
Wysłany: 08-10-2014, 19:50   

Odkryłem przyczynę - mam w laptopie dwie karty graficzne, jedną do oszczędzania energii, drugą do gier. Miałem ustawioną tą do oszczędzania i na niej był problem, na tej drugiej jest dobrze.
Gra wygląda bardzo fajnie, podoba mi się takie stylizowanie na zakłócenia w starym telewizorze, a czcionka wygląda zupełnie jak na moim starym magnetowidzie :)
Zapowiada się bardzo fajnie, tylko przyśpiesz trochę animacje chodzenia i biegania, bo ludek wygląda, jakby jeździł na łyżwach :) Porusza się za szybko w stosunku do tempa animacji.

Kyogi 
Starszy sierżant

2933 Prestiż
Wysłany: 09-10-2014, 07:30   

kamiledi15 napisał/a:
Coś jest u mnie nie tak - gra jest w malutkim okienku w rogu ekranu i nijak nie da się tego powiększyć, w dodatku te ,,efekty mające postarzać grę nie są na ekranie, tylko obok niego. Chyba nie tak to powinno wyglądać?
http://i.imgur.com/4ZdavAr.png

No to coś ci nie pykło :D

Halamix2 
Ahegao

Główny edytor: Inny

1086 Prestiż
Wysłany: 10-10-2014, 22:17   

Brytyjski angielski, widać, ze nie trzeba się martwić o zaplecze językowe :)
Wybieranie broni kółkiem będzie zapętlone?

Cafe_Game 
Kapral

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: Fusion 2.5 Dev

247 Prestiż
Wysłany: 11-10-2014, 08:26   

Super produkcja podoba mi się bardzo

Odpowiedz do tematu