|
|
|
|
[Program] Program do nauki gry na pianinie |
| Autor |
Wiadomość |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
7976 Prestiż
|
Wysłany: 15-04-2015, 12:55 [Program] Program do nauki gry na pianinie
|
|
|
Tytuł: Program do nauki gry na pianinie
Gatunek: Program edukacyjny
Autor: Neoqueto
Opis:
Program będzie służył do gry i nauki gry na pianinie.
Planuję umożliwić użytkownikom granie oraz naukę gry w kilku stopniach.
Pierwszym stopniem byłaby podstawowa nauka polegająca na graniu jedynie poprawnych nut danego utworu - tempo i granie do rytmu nie mają znaczenia. Na pięciolinii podświetlona jest nuta, którą należy zagrać (wysokość, nie czas trwania). Liczone są błędy. Idealnym wynikiem jest zero błędów na koniec utworu. Po zakończeniu grania utworu, pokaże się nam okno ze statystykami oraz historią naszej gry (na pięciolinii)
Drugi stopień uwzględnia tempo, takt, grę do rytmu i długość nut. Im bliżej idealnego tempa i długości danej nuty w zakresie tolerancji zagramy, tym więcej punktów dostaniemy. Użytkownik może ustawić sobie tolerancję w milisekundach (lub w milisekundach dla całej nuty, odpowiednio mniej dla krótszych nut) od perfekcji, w której musi się zmieścić, może być ona mniej, lub bardziej restrykcyjna. Błędy za złe nuty dalej są naliczane, jednak w osobnym liczniku. Na pięciolinii dalej podświetlane są nuty, które należy zagrać. Idealnym wynikiem jest wyliczone maksimum punktów za granie w dobrym tempie i zero błędów. Na koniec znów statystyki, z historią naszej gry, tym razem z sygnaturami czasowymi.
Trzeci poziom będzie treningiem pamięciowym pierwszego poziomu. Pięciolinia będzie po prostu zakryta. Wszystko inne zostaje, wraz z historią.
Czwarty poziom to trening pamięciowy drugiego poziomu. Najtrudniejszy.
We wszystkich poziomach treningu będzie można włączyć lub wyłączyć niemożność zagrania nieprawidłowej nuty, czyli mimo wciskania klawisza, dźwięk nie zostanie odegrany.
Kolejną opcją będzie zwyczajnie gra dowolna, pokazująca pięciolinię z opcjonalnym podświetleniem obecnej nuty lub znacznikiem pozycji, który przesuwa się samodzielnie z czasem.
Do tego będzie możliwość odegrania utworu przez program.
Pięciolinia będzie wyświetlana w wielu notacjach do wyboru. Zwykłej nutowej, literowej, literowej reprezentującej klawisze na klawiaturze i Hz.
Poza możliwością grania na klawiaturze systemowej (QWERTY), planuję wprowadzić możliwość gry na dowolnym keyboardzie lub stacji roboczej z wyjściem MIDI, podłączonym do komputera za pomocą tego rozszerzenia: http://community.clicktea...?highlight=midi . Zobaczymy jak to wyjdzie (do tego musiałbym najpierw kupić sprzęt, co też planuję zrobić). Będę też eksperymentował z przechwytywaniem mikrofonu na żywo, a jeśli się powiedzie, to wprowadzę kalibrację.
Będzie istniała możliwość wyboru sampli dla klawiszy z plików OGG lub WAV. Będzie można wybrać sampel dla wszystkich klawiszy na raz, jak i dla każdego z osobna (przygotuję kilka paczek instrumentów w .zip). Do tego będzie dało się rejestrować:
- audio, z zapisem do WAV
- wciśnięcia klawiszy/wygrywane nuty, z notacją czasową, do pliku TXT lub XLS
- być może przechwyt obrazu okna
Będzie istniał wbudowany kompozytor nut, jednak będzie też można wgrać prosty plik tekstowy z klawiszami QWERTY, albo zwyczajnie nagrać sekwencję wciskanych klawiszy.
Mapowanie klawiatury w programie będzie można wybrać spośród kilku, m.in. takie, jak w virtualpiano.net lub takie, jak w FL Studio.
Wiem, że istnieje już Synthesia, ale mój program będzie mieć nieco bardziej konserwatywne podejście.
Zrzuty ekranu:
Brak
Uwagi:
Nie zacząłem jeszcze tworzyć. Nie wiem, kiedy program ujrzy światło dzienne. |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Cootje
Legenda

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
18047 Prestiż
|
Wysłany: 15-04-2015, 15:59
|
|
|
Najlepsza do tego jest Synthesia!
Mi wtyczka do MIDI działa znakomicie z moim Pianinem elektrycznym oraz keyboardem firmy casio. |
_________________ Mój klucz publiczny PGP |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
7976 Prestiż
|
Wysłany: 15-04-2015, 22:21
|
|
|
Ooo, dobrze wiedzieć, dzięki . W takim razie funkcja na pewno się pojawi.
Dodatkowo będzie jakiś system globalnych statystyk, najlepiej dla wielu użytkowników. |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Cootje
Legenda

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
18047 Prestiż
|
Wysłany: 15-04-2015, 22:48
|
|
|
| Ktoś na forum CT narzekał, że wtyczka jest zabugowana, ale przyczyna leżała w kablu MIDI bo jakiś bubel kupił. Ja osobiście też miałem kiedyś kabel za 15zł i strasznie lagował, ale teraz zaopatrzyłem się w porządny sprzęt i wszystko ładnie działa. |
_________________ Mój klucz publiczny PGP |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|