|
|
|
|
[Ekonomia/strategia] Utopia online |
| Autor |
Wiadomość |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 02-07-2015, 10:20 [Ekonomia/strategia] Utopia online
|
|
|
Tytuł: Utopia online 1.0.0
Gatunek: Ekonomia/strategia
Autor: Airem
Grafika: Gimp
Dźwięk: Audacity
Muzyka: Kevin MacLeod
Opis:
Utopia w wersji online, nie będę wrzucał opisu bo wszystko jest w tym poście [link ], łącznie z wersją do pobrania dla jednego gracza, ogólnie w skrócie dalej chodzi o przetrwanie.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły sugestie itp., jak zwykle mile widziane. Utopia online pozwoli na grę z innymi graczami, w grze pojawiły się nowe rzeczy:
BUDYNKI
- Koszary (można atakować innych graczy, myślę jeszcze aby koszary udostępniały możliwość organizacji turniejów Np. łucznictwo)
- Karczma (rekrutacja bohaterów, mini tryb RPG)
* Myślę jeszcze nad jednym budynkiem bardzo kosztownym, ale nie wiem czy to dobry pomysł, byłby to jakiś Np. posąg tutaj odbywał by się wyścig między graczami, należało by umieszczać modlących się osadników w tym budynku wtedy zwiększałaby się nam wiara, gracz który najwięcej "wymodli" będzie mógł skorzystać z losowej opcji, Np. dodatkowe surowce.
OPCJE:
- Czat
- Mapa (podgląd świata, Np. kto kogo atakuje itp.)
- Bohaterowie (rekrutacja i wysyłanie w góry w celu zbierania przedmiotów/surowców, postać rozwijamy jak w grze RPG taki jakby mini tryb rpg)
- Handel (lokalny z kupcami, oraz innymi graczami)
INNE
Gra została przyśpieszona, budynki budują się szybciej, dzień trwa na chwilę obecną pół godziny. Usunięty został system dnia i nocy, noc pojawia się teraz kiedy na serwerze jest godzina 20 , nie ma ona na chwilę obecną żadnego znaczenia.
UWAGI
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to niech śmiało piszę, gra jest już właściwie ukończona, robię aktualnie rankingi i poprawiam pewne błędy no i dodam jeszcze system wiadomości/raportów, zaś za parę dni wykupię serwer i umieszczę grę w sieci.
Jeśli ktoś będzie chciał pomóc Np. przy testowaniu lub zagrać przed innymi graczami niech pisze tutaj lub prywatną wiadomość, utworzę konto i podam link do serwera jak będzie już gotowy.
Na chwilę obecną gra prezentuję się następująco:
 |
| Ostatnio zmieniony przez ar18 05-07-2015, 22:16, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Sporek
Bohater Producent Wody w Proszku

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
15764 Prestiż
|
Wysłany: 02-07-2015, 14:07
|
|
|
Jestem pod wrażeniem, nie wiem co więcej napisać... świetne !
(oceniam po singlowej wersji i temu co napisałeś oraz screenach) |
|
 |
Aha
TenKtóregoImieniaNie WolnoWymawiaćDobrze

Główny edytor: 
Pomogła: 9 razy Posty: 340
18611 Prestiż
|
Wysłany: 02-07-2015, 15:46
|
|
|
| Na tryb online przydałyby się bardzo solidne zabezpieczenia |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 02-07-2015, 21:41
|
|
|
| Cytat: | Jestem pod wrażeniem, nie wiem co więcej napisać... świetne !
(oceniam po singlowej wersji i temu co napisałeś oraz screenach) |
Dzięki , gra dużo ogólnie się nie różni od wersji offline.
| Cytat: |
Na tryb online przydałyby się bardzo solidne zabezpieczenia |
Na hackerów nie ma rady |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 03-07-2015, 18:46
|
|
|
| Na pewno większość cheatów ograniczysz projektując grę tak, by większość logiki znajdowała się po stronie serwera. Gracz powinien tylko wysyłac do serwera, co zamierza zrobić, a serwer powinien odpowiadać tym, co obecnie gracz powinien zobaczyć (np. lista budynków do wyświetlenia). |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 04-07-2015, 12:41
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | | Na pewno większość cheatów ograniczysz projektując grę tak, by większość logiki znajdowała się po stronie serwera. Gracz powinien tylko wysyłac do serwera, co zamierza zrobić, a serwer powinien odpowiadać tym, co obecnie gracz powinien zobaczyć (np. lista budynków do wyświetlenia). |
Tak JavaScript tylko do odczytu, a php wszystko mieli |
|
|
|
 |
Wojownik21
Plutonowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
451 Prestiż
|
Wysłany: 04-07-2015, 15:24
|
|
|
Wreszcie poprawiłeś to co tak bardzo przeszkadzało w wersji single player. Jakbyś takie rzeczy wprowadził do normalnej gry byłoby super (chyba, że Online umożliwia grę samemu). A możliwość ataku powinien być już dawno. I jakby komputer kontrolował inne ,,wyspy". Ale dobrze, że pracujesz na tym. W końcu nie wolno za wiele wymagać |
|
|
|
 |
Cootje
Legenda

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
18047 Prestiż
|
Wysłany: 04-07-2015, 17:08
|
|
|
| ar18 napisał/a: | Na hackerów nie ma rady |
Chętnie sprawdzę te zabezpieczenia i powiem co poprawić |
_________________ Mój klucz publiczny PGP |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 05-07-2015, 22:14
|
|
|
| Wojownik21 napisał/a: | Wreszcie poprawiłeś to co tak bardzo przeszkadzało w wersji single player. Jakbyś takie rzeczy wprowadził do normalnej gry byłoby super (chyba, że Online umożliwia grę samemu). A możliwość ataku powinien być już dawno. I jakby komputer kontrolował inne ,,wyspy. Ale dobrze, że pracujesz na tym. W końcu nie wolno za wiele wymagać
|
Jak tylko skończę wersje online, to chwilę później przygotuję aktualizację dla wersji offline. Ogólnie będziesz mógł grać sam, będę chciał dodać jakiś budynek albo opcję, aby gracze mogli podpisać "pakt o nieagresji" , ponieważ coś mi się wydaję że większość nie będzie chciała toczyć walk...
W single player komputer będzie kontrolował wyspy, będzie można toczyć walki z nim, rozbuduje się kampanię/questy, tylko nie dam rady tak szybko wprowadzać . Tak ogólnie to co pojawi się w wersji online przerzucę do trybu offline, poza wiadomo czatem itd.
Trzeba pamiętać, że obie wersje są jeszcze w fazie rozwojowej i tak naprawdę za wiele jeszcze nie wprowadziłem tego co mam zapisane
| Cootje napisał/a: | | Chętnie sprawdzę te zabezpieczenia i powiem co poprawić |
ok
[ Dodano: 25-09-2015, 21:23 ]
Miałem wrzucić wcześniej adres do gry (link na dole), ale pomyślałem że będzie lepiej jak rozwinę jeszcze grę. Linku jeszcze nigdzie nie będę wrzucał (oprócz tutaj) bo chcę jeszcze nad nią trochę popracować (parę dni), mam nadzieję że ktoś z was się przyłączy i pomoże przy testowaniu, może napisze jakieś uwagi, pomysły. Konta są aktywowane automatycznie, nie musicie podawać swojego e-mailu jeśli nie chcecie, ale jeśli podacie to przy okazji byście napisali czy dochodzi e-mail aktywacyjny .
Parę screenów
Wprowadzone zmiany
- Rozbudowa budynków (budynki posiadaja level), im wyższy level tym większe korzyści, kazdy budynek przyniesie jakieś inne korzyści, jedne zwiększa miejsca pracy (większa wydajność budynku czyli więcej surowców, a także mniej bezrobotnych itd.), inne Np. magazyny zwiększają ilość przechowywania surowców, koszary zwiększą armię, mieszkania na większym levelu to większa populacja, bazar na wyższym levelu spowoduje iż kupcy którzy przylatują do osady będą dostarczać nam surowce w większych ilościach itd.
- Dodałem ikonki/alerty przy budynkach, pojawią się wtedy kiedy Np. brakuje drzew w tartaku, albo magazyny są przpełnione, brak mieszkań, nikt w budynku nie pracuję, czyli jeśli coś się dzieje z budynkiem to będziemy o tym wiedzieć. Także w statystkach pojawia się nam na czerwono informacja Np. o małej ilości żywności itp.
- Ranking na chwilę obecną jeden ale pojawią się inne może także ligi, zdecydowałem że w głównym rakingu nie będzie punktów, zaś liczą się tylko pieniądze, w końcu to taka mała gra handlowa - a monety zdobywa się tutaj trochę trudniej niż w innych grach, ponieważ nie ma kopalni złota , trzeba zarobić .
- Reset gry (można w każdej chwili zagrać od nowa)
- Raport z walki/przeprowadzonego ataku
- Na mapie jest widoczna aktualna ilość wojska w czasie rzeczywistym, oraz widzimy także "potencjał" militarny gracza czyli ile może posiadać wojska (to już zależy od ilości koszar lub levelu). Widzimy także kto kogo atakuje oraz jaką ilością wojska, co pozwoli nam na planowanie ataków. Teraz jednostki sa innego koloru wrogie czerwonego zielone nasze i ewentualnie pozniej jeszcze dojdzie sojusz. Zaś balony handlowe sa zaznaczone na niebiesko. Położenie wysp ma wpływ na długość lotu.
- Dodatkowo zrobiłem, że jeśli ktoś ma bardziej rozbudowaną osadę to widać to na mapie, dzięki temu będzie można odróżnić biedne osady od bogatych żeby wiadomo kogo atakować ...
- Pojawił się nowy budynek o nazwie szpital, to tutaj na świat przychodzą nowi mieszkańcy, im bardziej rozbudowany tym więcej nowych mieszkańców. Budynek jest odpowiedzialny za przyrost nowych osadników wcześniej taką rolę, a właściwie dwie pełnił budynek o nazwie mieszkania, teraz mieszkania pełnią rolę tylko zaopatrzenia. A więc, jeśli chcemy aby nasza wyspa mogła pomieścić więcej więcej ludzi budujemy mieszkania, jednak przyrost jest zależny od szpitala. Brak szpitala = brak przyrostu, bardziej rozbudowany szpital/więcej personelu = na świat przychodzi więcej osadników .
- Zrobiłem takie zadania aby wprowadzić gracza do gry, aby rozbudował taką podstawową osadę która pozwoli mu przetrwać, dodatkowo otrzymuje on nagrodę w postaci surowców i monet.
- Zmiana nazwy wyspy widoczna na mapie jeśli nie ustawimy widoczny jest login, zmiana nazwy bohatera
- Gazeta, pojawiają się tam wiadomości na temat graczy/osad. Np. najbogatsi gracze, albo kto posiada największe złoża, kto kogo atakuje itd.
- No i kilka innych mniejszych zmian, jakieś komunikaty itp., dodatkowe informacje,
Pomysłów jest cała masa jak przejmowanie czy kontrolowanie innych wysp co pozwoli nam na tworzenie unikalnych wysp, Np. zrobienie z jednej wyspy "farmy drzew" , albo zrobić wojskową wyspę, gdzie będą praktycznie same koszary, nowe budynki, straż pożarna, policja, budynek do tworzenia nowych narzędzi dla osadników, miecze/zbroje dla żołnierzy, akademia nauki (technologie,wynalazki,pomysły Np. dla wojska formacja wojska itp.), ale zobaczymy czy będą chętni by grać w tą grę jeśli będą to na pewno Ja rozwinę.
Link do gry http://utopia-go.pl. Pamiętajcie, że jest to taka wersja rozwojowa i jeszcze wiele rzeczy może ulec zmianie, na chwilę obecną większość przetestowałem wiem że posiada pewne luki oraz nie które błędy - lecz nie powinny one być zauważalne.
PS. Tryb RPG jest w fazie rozwoju (posiada podstawy), chce dodać tam przedmioty (chodzi o miecze, zbroje), minimum 3 klasy, magię oraz questy, pomiszczenia z bossami itp. Odnośnie zbierania mieczy i zbroi, może jakieś artefakty będzie można złożyć w ofierze i najlepszy gracz który uzbiera najwięcej Np. "wiary" otrzyma jakaś nagrodę.
PPS. Jak ktoś będzie chciał pomóc to niech pisze to umieszczę go w credistach w finalnej wersji jeśli będzie chciał |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2015, 21:55
|
|
|
Kliknąłem w link i spodziewałem się stronki z downloadem, a zostałem mile zaskoczony bo gra działa w przeglądarce ;p
Moim zdaniem opis budowli powinien się pokazywać już po najechaniu, nie po kliknięciu. Poza tym nie wiem czy mogę stawiać budynki czy nie, powinno być zaznaczone że można postawić dany budynek. Generalnie gra jest mało intuicyjna. W ogóle jakieś dziwne to jest, zbudowałem sobie najpierw trzy chaty drwala (chyba), po jakimś czasie zniknęły i zbudowałem sad na miejscu jednej z chat drwala, który też zniknął.
Also po kliknięciu na ikonkę demolowania budynków w opisie jest "Opcja przydatna jeśli chcesz Np. przenieś budynek". Myślę, że powinno być "Opcja przydatna jeśli chcesz na przykład przenieść budynek".
Więcej nie powiem, bo jestem leniwy i nie mam w tej chwili humoru.
EDIT: w ogóle:
EDIT2: xD
 |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 25-09-2015, 22:05
|
|
|
| worm napisał/a: | Kliknąłem w link i spodziewałem się stronki z downloadem, a zostałem mile zaskoczony bo gra działa w przeglądarce ;p
Moim zdaniem opis budowli powinien się pokazywać już po najechaniu, nie po kliknięciu. Poza tym nie wiem czy mogę stawiać budynki czy nie, powinno być zaznaczone że można postawić dany budynek. Generalnie gra jest mało intuicyjna. W ogóle jakieś dziwne to jest, zbudowałem sobie najpierw trzy chaty drwala (chyba), po jakimś czasie zniknęły i zbudowałem sad na miejscu jednej z chat drwala, który też zniknął.
Also po kliknięciu na ikonkę demolowania budynków w opisie jest Opcja przydatna jeśli chcesz Np. przenieś budynek. Myślę, że powinno być Opcja przydatna jeśli chcesz na przykład przenieść budynek.
Więcej nie powiem, bo jestem leniwy i nie mam w tej chwili humoru.
EDIT: w ogóle:
Obrazek
EDIT2: xD
Obrazek |
Moze gra sie z Toba zabawia , a mozesz z resetowac konto (ikonka ziemi i reset gry) ? Bo u mnie dziala jest OK.
Albo wyloguj sie i zaloguj się ponownie.
EDIT1: Z tego co widzę jest OK, moze to bylo spowodowane czyms innym. Wszystkie budynki masz wybudowane itd., oraz widać je na mapie. |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 26-09-2015, 13:44
|
|
|
| O, teraz działa. |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 04-10-2015, 13:03
|
|
|
Utknąłem z drzewem. Mam symbol /!\ na chacie drwala. Myślałem początkowo, że problemem jest brak ludzi, ale ludzie są - kombinowałem z różną ilością i nic. Magazyny pełne? Statystyki pokazują 219/800, jeśli dobrze to rozumiem - miejsce na składowanie jest. Może drwale nie wyrabiają z robotą? Postawiłem drugą chatę i od razu pojawił się na niej wykrzyknik (brak ludzi), po dodaniu ludzi - dalej wykrzyknik.
Problem jest jeden, zasadniczy: nigdzie nie widnieje informacja, dlaczego przy danym budynku jest wykrzyknik! Przez to nie wiadomo jak zareagować na problem.
Jak "odetkam" swoje miasteczko z twoją pomocą, to będę pisał dalej o grze.
Edit: aha! gdzie są ustawienia? Muzyka mi przeszkadza w słuchaniu podcastu a od "lewitacji" wyspy kręci mi się w głowie . |
|
 |
masterjayz
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
10209 Prestiż
|
Wysłany: 04-10-2015, 19:20
|
|
|
Ale to jest świetne! W czym to zrobione? Gratuluję wytrwałości
BTW mam wyspę na prawo od korwina, czy to coś znaczy? |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 13-10-2015, 15:30
|
|
|
| masterjayz napisał/a: | Ale to jest świetne! W czym to zrobione? Gratuluję wytrwałości
BTW mam wyspę na prawo od korwina, czy to coś znaczy? |
Dzięki, zaprosiłem Janusza do gry na czas testów ...
| msg napisał/a: | Utknąłem z drzewem. Mam symbol /!\ na chacie drwala. Myślałem początkowo, że problemem jest brak ludzi, ale ludzie są - kombinowałem z różną ilością i nic. Magazyny pełne? Statystyki pokazują 219/800, jeśli dobrze to rozumiem - miejsce na składowanie jest. Może drwale nie wyrabiają z robotą? Postawiłem drugą chatę i od razu pojawił się na niej wykrzyknik (brak ludzi), po dodaniu ludzi - dalej wykrzyknik.
Problem jest jeden, zasadniczy: nigdzie nie widnieje informacja, dlaczego przy danym budynku jest wykrzyknik! Przez to nie wiadomo jak zareagować na problem.
Jak odetkam swoje miasteczko z twoją pomocą, to będę pisał dalej o grze.
Edit: aha! gdzie są ustawienia? Muzyka mi przeszkadza w słuchaniu podcastu a od lewitacji wyspy kręci mi się w głowie . |
Ustawień nie ma na razie (ale dodam), ale dodam możliwość wyłączenia muzyki/dźwięków, poziom głośności i wyłączenie animacji.
Wykrzyknik pojawia się wtedy kiedy nie ma drzew, może to jest przyczyną? Myślę, że dodam jakieś informacje po prawej stronie czy coś...
Jakby co to zapraszam do wersji offline utopii, bo ta jest w fazie testów (airem.pl do pobrania). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|