|
|
|
|
[Ekonomia/strategia] Utopia |
| Autor |
Wiadomość |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 07-03-2015, 18:21
|
|
|
| deerKP napisał/a: | >> spowalnianie, przyspieszanie czasu - uniezależniłbym to od konstrukcji wieży maga, od samego początku gracz powinien móc swobodnie regulować czas, żeby między innymi uczyć się na szybkich próbach/ błędach.
przydałoby się na ekranie umieścić kontrolowany z myszy regulator czasu ze wskaźnikiem (liczbowym?) prędkości... a co do budujących się konstrukcji. na obecną chwilę zdecydowanie zbyt dłużący się proces, odrzuca od gierki!.. najlepiej jak budynki budowałyby się w 2-3 sekundy, a jednostkę dni zamienić na miesiące. (niekoniecznie, wyspa ma swoją czasoprzestrzeń) ... siła gry polega na podejmowaniu wyborów. i niech na to zostanie położony nacisk a nie na wieczne oczekiwanie możliwości wykonania kolejnego kroku.
>> teren wyspy, przydałby się zestaw conajmniej 4... 8 różnych ukształtowań terenu. wskazałbym też na większą precyzję szlaku rzeki, bo czasem nie wiadomo, czy most na tym segmencie kłaść czy nie.
>> przydatne byłyby paski z ostrzeżeniami: niebezpiecznie małe zapasy żywności, brak drzew... itp.
>> treść misji dosyć dziwaczna, zamiast tych wskaźników, których się nie pamięta... może celem jaśniejszym będzie wybudowanie przed końcem/ armageddonem? jakiejś kosztownomateriałowej budowli: zamek, schron, wyrzutnia statku kosmicznego?
gra zapowiada się ciekawie, graficznie milutka, dużo treści, daje spore możliwości rozwoju zabawy, ale na obecną chwilę to takie tamagotchi, do którego można zaglądać i wciąż patrzeć jak długo się stawiają budynki. czyli nie mój typ rozgrywki. trzymam kciuki za rozwój projektu! |
Dodałem możliwość aby gracz mógł kontrolować czas już bez wieży maga, więc szybkość budowy budynków raczej zbędna, no bo co skoro gracz sam kontroluje już czas?
Co do ostrzeń to jest to w raporcie Np. mało żywności itd., dodatkowo guzik statystki pokazuje na ile dni starczy żywności, węgla itd.,, za bardzo nie wiem czy byłoby gdzie upchać jeszcze jakieś wskaźniki... Pomyślę nad tym.
Jeśli chodzi o teren to myślałem, nad tym na początku gry ale nie chciało mi się tego wtedy robić.. Pewnie dodam to w przyszłości, bo wtedy Np. w jednym miejscu byłoby więcej żywności w innym mniej itd.,
Gracz może nie pamiętać, dlatego dodam w późniejszych wersjach przycisk "ZADANIA DO WYKONANIA", bo będą różne questy, może zmieni się fabułę albo rozbuduje się to co jest teraz.
| Oskar1101 napisał/a: | U mnie gra crashuje po chwili grania. Nieważne chyba co robię, próbuję postawić jakieś budynki i zawsze crashuje zanim zdążą się zbudować.
Ikonki stawiania budynków trochę za małe tzn przydałaby się możliwość skalowania interfejsu bo na +=1080p na mój gust trochę za małe te ikonki.
Muzyka przypomniała mi za to o kerbalach Fajnie. |
Dodałem skalowanie czcionki/ikonek, zobacz czy taką dać czy większą, jeśli większa to już dam w następnej wersji ustawienia, aby każdy sam mógł wybrać skalowanie lub "rozdzielczość". Wgrałem nową wersje, jeśli możesz to daj znać czy dalej crashuje, link w opisie lub na airem.pl.
| Wojownik21 napisał/a: | | Gra świetna, ale jak napisał kolega powyżej, po 5 minutach gry crashuje się całkowicie z pupe |
To jak kolega wyżej, jeśli możesz to prze testuj najnowszą wersje (link na górze w opisie lub na airem.pl)
Wrzuciłem nową wersje gry http://airem.pl/downloads/utopia-1.1.2-win.rar . Dodałem parę rzeczy i kilka poprawiłem, jest opcja która sprawdza aktualną wersję gry, zaklęcia dla maga, teraz trzeba będzie także zbierać manę, dodatkowo wciskając alt+enter można grać na pełnym ekranie. Nie robiłem jeszcze "ustawień" bo mi się nie chciało ... |
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
928 Prestiż
|
Wysłany: 07-03-2015, 18:40
|
|
|
Już nie crashuje
Wielkość ikonek jest już jak najbardziej OK.
Jak by chcieć się na siłę do czegoś przyczepić to wielkość czcionki na 1080p nawet lekko za duża. Ale to w niczym nie przeszkadza i totalnie nie trzeba nic z tym robić.
Jest dobrze |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 18-03-2015, 11:22
|
|
|
Jakby kogoś interesowało to wrzuciłem nową wersje gry (http://airem.pl/downloads/utopia-1.2.4-win.rar ) poprawiłem sporo błędów i dodałem questy. Teraz gracz będzie wiedział co ma zrobić i ile mu brakuje do wykonania zadania, wygląda to tak:
 |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 02-07-2015, 19:15
|
|
|
| ar18 napisał/a: |
Dodałem możliwość aby gracz mógł kontrolować czas już bez wieży maga | Można wiedzieć jak się kontroluje czas?
[ Dodano: 02-07-2015, 19:50 ]
Pograłem chwilkę, ale już mam kilka uwag:
1. dlaczego zasiłek wypłacany bezrobotnym jest większy niż pensja wypłacana pracownikom? I do tego bezrobotni jeszcze narzekają na brak pracy O_o
2. Wydaje mi się też, że szybkość budowania budynków zależy od ilości bezrobotnych gości. A skoro tak jest, to dlaczego oni nazywają się "bezrobotni" a nie "budowniczy"? |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 02-07-2015, 20:33
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | | dlaczego zasiłek wypłacany bezrobotnym jest większy niż pensja wypłacana pracownikom? |
LEWACKA UTOPIA |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 02-07-2015, 21:40
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | | ar18 napisał/a: |
Dodałem możliwość aby gracz mógł kontrolować czas już bez wieży maga | Można wiedzieć jak się kontroluje czas?
[ Dodano: 02-07-2015, 19:50 ]
Pograłem chwilkę, ale już mam kilka uwag:
1. dlaczego zasiłek wypłacany bezrobotnym jest większy niż pensja wypłacana pracownikom? I do tego bezrobotni jeszcze narzekają na brak pracy O_o
2. Wydaje mi się też, że szybkość budowania budynków zależy od ilości bezrobotnych gości. A skoro tak jest, to dlaczego oni nazywają się bezrobotni a nie budowniczy? |
1) Panie z życia wzięte, inspirowane Polską ... Też się zastanawiam dlaczego ten który pracuje jest karany podatkami a ten który nie ma nagrodę w postaci zasiłku i nic nie robi - pytałeś. Dodatkowo to dobre utrudnienie. A chcesz coś zaproponować?
2) Szybkość zależy od populacji, ilości budowanych budynków itp.
Czas możesz kontrolować za pomocą plusa i minusa, napisz czy działa. Pamiętaj to wersja rozwojowa gry. Tam w menu znajdziesz podpowiedzi. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 03-07-2015, 08:43
|
|
|
Niestety plus i minus nie działa -sprawdzałem. A przynajmniej nie widzę, by cokolwiek się zmieniało.
Co do budowania, to po prostu widzę, że jak wszystkim mieszkańcom przydzielę pracę, to nagle wszystkie budowy stają w miejscu i przez cały dzień nie ruszy siedo przodu nawet o procent. Za to magicznie zaczyna działać, kiedy zwolnię kilku gości.
Póki co gra dla mnie jest za trudna. Zaczynałem od początku wielokrotnie, ale bez większego sukcesu. Zazwyczaj kończy mi się kasa i nie mam na pensje, a jak nawet zdołam wybudować targ na czas, to szybko kończą się towary na sprzedaż.
Poza tym gra wygląda ładnie i nawet jest wciągająca. |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 03-07-2015, 09:13
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | Niestety plus i minus nie działa -sprawdzałem. A przynajmniej nie widzę, by cokolwiek się zmieniało.
Co do budowania, to po prostu widzę, że jak wszystkim mieszkańcom przydzielę pracę, to nagle wszystkie budowy stają w miejscu i przez cały dzień nie ruszy siedo przodu nawet o procent. Za to magicznie zaczyna działać, kiedy zwolnię kilku gości.
Póki co gra dla mnie jest za trudna. Zaczynałem od początku wielokrotnie, ale bez większego sukcesu. Zazwyczaj kończy mi się kasa i nie mam na pensje, a jak nawet zdołam wybudować targ na czas, to szybko kończą się towary na sprzedaż.
Poza tym gra wygląda ładnie i nawet jest wciągająca. |
Sorry źle napisałem, masz rację.
Hmm pobrałem grę, plus i minus działa u mnie przyśpiesza grę i zwalnia, może masz coś z klawiaturą? No bo to niemożliwe żeby nie działało . Może dasz radę sprawdzić na innym komputerze, no bo wiesz za wiele nie mogę tutaj nic zrobić, od strony technicznej... A zobacz czy jak wciskasz P to masz pauzę? Tak samo zobacz czy działa F5 szybki zapis oraz F9 szybki odczyt.
Dam Ci mały opis, chodź być może będziesz potrzebował przerwy od gry ...
Moja rada to ustaw sobie na początek pogodę deszcz gra się najłatwiej i będziesz miał najwięcej żywności w sadach oraz wylosuj grę z dużą ilością drzew później dam możliwość ustawiania ilości drzew przed startem gry.
Pierwszego dnia wybuduj sobie MAGAZYN, jak będzie już jakieś Np. 90% postaw drugi budynek SAD i tak samo jak będzie 90% to postaw 3 budynek BAZAREK, później dokładnie tak samo postaw TARTAK (nie jest on tak ważny w lato, na samym początku gry no chyba że mamy zimę, to trzeba zmienić konfigurację budowy ). W 4 dni (lub 3 dni w zależności od tego ilu wylosowało Ci populacji na początek gry), wybudowane masz 4 budynki zatrudnij ludzi do jedzenia (zobacz w statystykach ile potrzebują jedzenia) Np. będzie 7/dzień, jedzenie na początek jest ważne więc zatrudnij tam jak najwięcej ludzi, żeby zbierali zapasy bo jak będzie zima to zwiększy się zapotrzebowanie na węgiel/żywność/drewno.
Pamiętaj także, aby zatrudnić ludzi, by pozbyć się jak najszybciej bezrobotnych. Musisz później dążyć do tego aby postawić chaty geologów, nie buduj na początku gry mieszkań, bo jak zaczną do Twojej osady sprowadzać się nowi mieszkańcy to zjedzą wszystko , to jest już dla mistrzów gry, można sobie oczywiście z tym problemem poradzić . Jak masz już chaty geologów to zatrudnij tam ludzi, aby zbadali góry. Najważniejszy jest węgiel, muszą odkryć go w jak największych ilościach, zanim zbadają góry w 100% (w statystykach podgląd). Oczywiście pamiętaj, by gromadzić ciągle surowce takie jak drzewa i postaw jak najszybciej "Chatę leśnika" w zależności od sytuacji, to znaczy ile posiadasz drzew (w statystykach dokładne info), bo nie dość że zacznie spadać tlen, to nie będziesz miał czym budować, wtedy liczyć tylko na kupców...
Odnośnie kupców, bazarek służy do zarabiania pieniędzy (no jeszcze można wspomóc się kościołem ). Tam należy co oczywiste kupować w dobrych cenach, kupuj taniej sprzedawaj drożej, rób zapasy, oczywiście czasami trzeba będzie kupić drożej Np. żywność czy węgiel oraz drewno, bo bez kamienia można się obejść na początku gry. |
| Ostatnio zmieniony przez ar18 03-07-2015, 15:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 03-07-2015, 14:13
|
|
|
P jako pauza działa. Plusa i minusa używam z klawiatury numerycznej - może to ma znaczenie?
Jak będę w domu, to spróbuję pograć według twojego opisu. Ja zawsze najpierw stawiałem magazyn i potem drwala, bo założyłem, że bez drwala szybko dojdę do sytuacji, kiedy braknie mi drewna na dalsze budowy. |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 03-07-2015, 15:38
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | P jako pauza działa. Plusa i minusa używam z klawiatury numerycznej - może to ma znaczenie?
Jak będę w domu, to spróbuję pograć według twojego opisu. Ja zawsze najpierw stawiałem magazyn i potem drwala, bo założyłem, że bez drwala szybko dojdę do sytuacji, kiedy braknie mi drewna na dalsze budowy. |
A to na bank dlatego nie działa, bo pewnie jest inny key. Więc w najbliższej aktualizacji jak skończę wersje online, to zrobię update, bo parę rzeczy znalazłem przy okazji robiąc wersje online.
Surowce są tak ustawione, że wystarczą na podstawowe budynki i nie zabraknie ich przez kilka dni, oczywiście w zimę trzeba pokombinować, co pierwsze budować itp. , poza tym jeśli mieszkańcy nie mają czym palić (kiedy temperatura spadnie poniżej 0), to po jeszcze nic złego od razu się nie dzieje, ale później dopadnie ich zimno i zdechną ... Z tym, że no kwestia jest pewnie tak jak długo grasz w grę, wiadomo na początku w każdej grze idzie ciężko, trzeba poznać mechanikę gry.
A i pamiętaj, że musisz czasami tak manewrować ludźmi, to znaczy jak masz żywność na ileś dni to może warto, zacząć gromadzić inny surowiec Np. drewno. Na czas budowy oczywiście usuwaj ludzi aby mogli budować budynki. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 03-07-2015, 18:43
|
|
|
| ar18 napisał/a: |
A to na bank dlatego nie działa, bo pewnie jest inny key. | Więc prędkośc tak naprawdę zmienia się klawiszami - i = + jest albo na numerycznej, albo wymaga shifta.
Spróbowałem tak, jak mówisz, udało mi się przeżyć dłużej aż tu nagle przyszła zima i ludzie zaczęli umierać z powodu braku węgla. A kopalni węgla nie miałem kiedy postawić, bo zająłem się handlem, by mieć z czego zapłacić pracownikom, no i drewno przychodziło za wolno, bym w sensownym czasie uzbierał na kopalnię węgla.
Póki co mam już dość próbowania, gra za trudna dla mnie, ale ogólnie fajna |
|
|
|
 |
ar18
Starszy kapral

Główny edytor: 
503 Prestiż
|
Wysłany: 04-07-2015, 12:44
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | | ar18 napisał/a: |
A to na bank dlatego nie działa, bo pewnie jest inny key. | Więc prędkośc tak naprawdę zmienia się klawiszami - i = + jest albo na numerycznej, albo wymaga shifta.
Spróbowałem tak, jak mówisz, udało mi się przeżyć dłużej aż tu nagle przyszła zima i ludzie zaczęli umierać z powodu braku węgla. A kopalni węgla nie miałem kiedy postawić, bo zająłem się handlem, by mieć z czego zapłacić pracownikom, no i drewno przychodziło za wolno, bym w sensownym czasie uzbierał na kopalnię węgla.
Póki co mam już dość próbowania, gra za trudna dla mnie, ale ogólnie fajna |
Jak nie usuniesz gry to masz Ją na lata ... Możesz jeszcze jak kiedyś będziesz próbował to zamiast chaty geologów najpierw postawić chatę leśnika, będziesz miał więcej drewna do handlu, najlepiej zarobić można na kamieniu . |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|