|
|
|
|
What the Dark Keeps |
| Autor |
Wiadomość |
Rexu
Bohater

Główny edytor: 
Pojedynki: być może
22306 Prestiż
|
Wysłany: 21-11-2015, 20:23 What the Dark Keeps
|
|
|
Tytuł: What the Dark Keeps
Gatunek: RPG / Shooter / Horror
Autor: Rexu
Grafika: Rexu
Dźwięk: Rexu
Muzyka: Rexu
Opis:
Gra z elementami RPG i akcji. Najważniejszy cel to przeżyć. Kary za śmierć albo nawet permadeath będą działały na twoją postać negatywnie. Ulepsz swój ekwipunek poprzez manufakturę, robienie zadań albo przeszukiwając groźne tereny. Specjalizuj swoje umiejętności posługiwania bronią i rozwijaj swoją postać by pozostać przy życiu. Srogi świat nie będzie ci pomagał.
Uwagi:
Steam Greenlight
Liczę na opinie na temat wyglądu, wydajności i "praktycznośći". |
_________________ Communities so toxic i forgot to take my hazmat gear off. |
| Ostatnio zmieniony przez Rexu 09-12-2015, 11:16, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Malin
Młodszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
4748 Prestiż
|
Wysłany: 22-11-2015, 14:21
|
|
|
| Dosyć przyjemna rozgrywka, ale mnie to meeeeeeeeega przypomina Hotline Miami xD |
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 22-11-2015, 15:21
|
|
|
To bardzo mało przypomina Hotline Miami. Każda gra z widokiem od góry od paru lat to Hotline Miami?
Rozgrywka jest bardzo monotonna i o ile ciekawy jest efekt podczas zadawania obrażeń, to całość oprawy wizualnej bardzo blisko idzie za trybem rozgrywki. Jest czarno - czarna i mało który obiekt przypomina cokolwiek namacalnego i spotykanego w rzeczywistym świecie. Potworki to przecież kulki z oczami. To są duchy czy faktyczne stwory, które wyobrażasz sobie jako coś, co stąpa po ziemi? A sam efekt rozpikselizowania ekranu podczas "ała" kojarzy mi się z titanfall i niszczeniem tytanów. Czy bohater siedzi w maszynie? Raczej nie, więc dziwne, że ten efekt został zastosowany.
W grze są dwa dźwięki, jeden bardziej wkurzający od drugiego. Strzał miał być stylizowany na retro? OK, ale nic innego chyba nie jest. Chciałem iść na stację benzynową, ale jej nie ma. A jeśli jej nie ma, to po co ta informacja na początku? Pierwsza implementacja zalążka fabularnego? Hmm... jeśli ja bym usłyszał w telefonie, "nie wiesz kim jestem, ale lepiej idź na stację po moje PDA" to bym się rozłączył i z miejsca sprawę olał. Doszedłem do końca mapy i natychmiast mnie przewrapowało na przeciwległy koniec. W moim odczuciu zachowanie to nie ma najmniejszego sensu na mapie, gdzie próbuje się zachować jakąkolwiek poprawność topologiczną (a od razu próbujesz wysłać mnie w konkretne miejsce). I na koniec. "Budynki" to bardziej labirynty, które po pierwsze są bardzo puste a po drugie ich układ ścian nie ma najmniejszego uzasadnienia architektonicznego. Najmniejszego, te ściany to absurd, który ma usprawiedliwienie tylko tu:
AI - brak. Ataki kulek wyglądają słabo. Ciekawostka, jeśli wyjedziesz myszą poza grę, to traci się efekt szumu. Podnoszenie przedmiotów za pomocą strzału - nietrafione.
Nagadałem ci, ale zaprezentowałeś nam demo silnika w dziale zapowiedzi. Jest menu ekwipunku, nieskończona (ledwo zaczęta) mapa, jeden typ wroga, żadnych obiektów do interakcji poza bronią z początku, wszystkie budynku są puściutkie jak ryza papieru. I nie da się zginąć, więc zgodnie z nomenklaturą Jamesa Rolfe'a - to nie jest gra. Nie mówię, że ciągnięcie tego nie ma sensu, bo to duży błąd. Z tego da się wybrnąć w coś naprawdę dobrego, ale jeszcze masa roboty przed tobą. I lepiej, żeby ci ten Steam Greenlight nie wyszedł, bo nie spełnisz obietnicy "early 2016" z takimi brakami i wyjdziesz na tego "wydawcę z gruszkami na wierzbie".
EDIT: inventory jest absolutnie nieczytelne w momencie, gdy obrywamy od wroga - więc bugi jakieś też są.
EDIT2: czy ktoś jeszcze, kto włada angielskim potwierdzi moje obawy dot. tytułu? |
|
 |
Malin
Młodszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
4748 Prestiż
|
Wysłany: 22-11-2015, 18:40
|
|
|
| Nie mówię że przypomina Hotline Miami ze względu na kamerę, choć to jest jeden z argumentów. Bardziej chodziło mi tu o rozgrywkę, no i trochę stylistykę (ten szum), kamera również płynnie "podąża" za kursorem. |
|
 |
Rexu
Bohater

Główny edytor: 
22306 Prestiż
|
Wysłany: 22-11-2015, 21:50
|
|
|
msg, Dzięki. Poprawię punkt po punkcie co napisałeś.
Ai jest, ale takie żeby chodziło po mapie i śledziło gracza kiedy go zobaczy. Dzwięki ciężko zdobyć, ale lepiej 2 wkurzające niż więcej. Wrogowie się ofc. zmienią.
Ale to już wizualka i content. Narazię pracuję nad skillami ekwipunkiem itp. Potem idą wrogowie, system questow itd. Po tym cały content czyli dzwięki, grafiki, wrogowie. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 22-11-2015, 22:34
|
|
|
Może najlepiej grę zrecenzuję poprzez opisanie mojej rozgrywki.
Pojawiłem się jako bezkształtne coś po środku małego pomieszczenia.
Na dole jest coś, co wygląda jak drzwi... pewnie otwiera się to używając E. Nie, nie zadziałało... pobłąkałem się trochę po pokoju wciskając E co kawałek (a nuż coś uda się aktywować). U góry jest coś, co wygląda jak itemki, ale żadnym klawiszem nie da się tego podnieść... Próbowałem oczywiście E i myszką klikać. O dziwo w końcu się udało myszką, ale po kilku próbach - dlaczego nie załapało wcześniej? Nie wiadomo.
No więc skoro mam broń, to spróbuję postrzelać w drzwi. Hm.. klikam i klikam i nic się nie dzieje... no tak, inne gry przyzwyczaiły mnie do tego, że jak podniosę ekwipunek, to on "zakłada się" sam. Tu najwidoczniej tak nie ma. Wchodzę w ekwipunek, są itemki. Pewnie trzeba je jakoś aktywować. Klikam lewym klawiszem, klikam prawym klawiszem, próbuję je przeciągać - brak reakcji (w końcu skoro gra używa myszki, to czemu ekwipunek miałby nie być sterowany myszką?). Nacisnąłem D... i wtedy śmieszny kwadracik z krzyżykiem, który dotąd znajdował się jakoś tak poza siatką ekwipunku nagle w nią wskoczył. Więc ekwipunek sterujemy klawiaturą... udało mi się jakoś ubrać wszystko. Porozwalałem drzwi, wyszedłem na zewnątrz. opuściłem budynek... a tu mnóstwo potworów i wielka pustka...
Mam do nich strzelać? Mam uciekać? Mam gdzieś dojść? Ale tam nic nie ma...
Gdzie te obiecane elementy RPG? Gdzie obiecane kary za śmierć? Przecież w tej grze nie da się zginąć (zostawiłem chłopka samego w towarzystwie mobków i jak wróciłem za jakiś czas, to nadal żył!
Podsumowując: sterowanie jest absolutnie nieintuicyjne, a gameplay... no cóż, kompletnie nie mam pojęcia o co w grze chodzi.
Jeśli faktycznie to jest taka wersja 0.0.0.0.0.0.1 pre-alpha i tylko grafika jest zrobiona, to warto o tym napomknąć zamiast obiecywać wypasione elementy RPG
[ Dodano: 22-11-2015, 22:37 ]
Co do "kursora" w ekwipunku, to u mnie zaraz po otworzeniu go wygląda to tak:
 |
|
|
|
 |
Rexu
Bohater

Główny edytor: 
22306 Prestiż
|
Wysłany: 22-11-2015, 22:51
|
|
|
Narazie szlifuję to co teraz jest. Strzelanie, itemy i jak poprawie bugi wezmę się za statystyki.
@edit Dobrze widzieć opinie, wiadomo czym się pierwszo zająć
[ Dodano: 23-11-2015, 16:55 ]
Update: poprawiłem grę wg. paru waszych uwag i inne zmiany. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|