|
Jak zrobić aplikację .apk ( Czyli na Androida ) |
| Autor |
Wiadomość |
ziomek123234
Sierżant

Główny edytor: 
1419 Prestiż
|
Wysłany: 20-01-2017, 21:50 Jak zrobić aplikację .apk ( Czyli na Androida )
|
|
|
Chciałbym się dowiedzieć jak Z buildować grę na .apk ?
Proszę o szybką pomoc. |
|
|
|
 |
GHPL
Starszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
6075 Prestiż
|
Wysłany: 20-01-2017, 22:15
|
|
|
| Polecam zaopatrzyć się w eksporter |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
|
|
|
 |
ziomek123234
Sierżant

Główny edytor: 
1419 Prestiż
|
Wysłany: 21-01-2017, 09:13
|
|
|
Jeżeli bym to rozumiał to było by ok. |
|
|
|
 |
GHPL
Starszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
6075 Prestiż
|
Wysłany: 21-01-2017, 09:42
|
|
|
Na prywatnym ci wytłumaczę. Dodałem cię na Skype, ale rzadko wchodzę, najlepiej jakbyś miał Steam albo Discord.
Ta strona od msg mi się nie ładuje (Chrome), ale wiem jak to zrobić. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 21-01-2017, 10:01
|
|
|
| Na tej stronie jest po prostu mnóstwo przykładów związanych z androidem, typu zapis, odczyt danych, używanie latarki, utrzymywanie podświetlenia ekranu, używanie kamery itp. |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 21-01-2017, 16:47
|
|
|
| NA TEJ STRONIE, jest wyjaśnione od instalacji jakich komponentów zacząć, żeby eksporter zadziałał, co jak ustawić, co gdzie się robi. To, że nie kumasz podstaw po angielsku nie jest moim zmartwieniem, w sumie jestem zdumiony, że ten sam problem nie trapi cię podczas używania samego CFa. |
|
 |
ziomek123234
Sierżant

Główny edytor: 
1419 Prestiż
|
Wysłany: 22-01-2017, 12:19
|
|
|
| msg napisał/a: | | NA TEJ STRONIE, jest wyjaśnione od instalacji jakich komponentów zacząć, żeby eksporter zadziałał, co jak ustawić, co gdzie się robi. To, że nie kumasz podstaw po angielsku nie jest moim zmartwieniem, w sumie jestem zdumiony, że ten sam problem nie trapi cię podczas używania samego CFa. |
Zakładka "POMOC" jest do pomagania a nie wysyłania jakiś linków i myśli się, że się pomogło...
| GHPL napisał/a: | Na prywatnym ci wytłumaczę. Dodałem cię na Skype, ale rzadko wchodzę, najlepiej jakbyś miał Steam albo Discord.
Ta strona od msg mi się nie ładuje (Chrome), ale wiem jak to zrobić.
|
Napisz na steam "Curxen" ale nie musisz pomagać jeżeli nie chcesz. (PS: Icona z marychuaną ) |
|
|
|
 |
Kyogi
Starszy sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
2933 Prestiż
|
Wysłany: 22-01-2017, 13:29
|
|
|
| ziomek123234 napisał/a: | | Zakładka POMOC jest do pomagania a nie wysyłania jakiś linków i myśli się, że się pomogło... |
Ale też dział "POMOC" nie jest jak google.com do pytań które składają się max z jednego zdania lol
A co do pytania. Kup exporter |
_________________ wracam tu co parę lat |
|
|
|
 |
ziomek123234
Sierżant

Główny edytor: 
1419 Prestiż
|
Wysłany: 22-01-2017, 13:46
|
|
|
| Kyogi napisał/a: | Ale też dział POMOC nie jest jak google.com do pytań które składają się max z jednego zdania lol
What this is?
https://zapodaj.net/63e1c95a6fa15.png.html |
|
|
|
 |
Halamix2
Ahegao

Główny edytor: 
1086 Prestiż
|
Wysłany: 22-01-2017, 14:03
|
|
|
To jest opcja w menu dialogowym umożliwiająca zmianę platformy docelowej, z tego wynika, iż posiadasz eksporter, więc sam proces eksportu realizowany jest przez menu File->Build, aczkolwiek o ile mi wiadomo najpierw musisz pobrać Android SDK (być może również NDK) oraz wskazać ich ścieżki w ustawieniach CF2.5. O ile eksportera nie mam i zbyt nie pomogę w tej materii o tyle mogę powiedzieć, ze polecam pobrać instalator Android Studio Bundle, gdyż zawiera wygodny menedżer wersji API oraz NDK, przez co ich aktualizacja oraz dodawanie/usuwanie wersji jest dziecinnie proste (pamiętaj, ze każda nowa wersja API ma inną ścieżkę, może być potrzeba zmiana w ustawieniach CF2.5). Jeżeli posiadasz konto dewelopera na Google aby wysłać apkę będziesz również potrzebował wygenerować swój certyfikat użyć go do podpisania apki w wersji release.
To jest zadowalająco rozbudowana wypowiedź?
Edit: Poprawiono literówkę, dodano Post Scriptum |
_________________ Mój Keyoxide (GPG w środku) |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 22-01-2017, 14:27
|
|
|
| ziomek123234 napisał/a: | | Zakładka POMOC jest do pomagania a nie wysyłania jakiś linków i myśli się, że się pomogło... |
Zakładka POMOC jest do pomagania, a nie do odwalania roboty za ciebie. Z twoim podejściem zachęcasz mnie to wywalenia twojego tematu do kosza, bo przecież nie mamy działu "ZRÓB TO ZA MNIE". Nakierowałem cię na zbiór materiałów, które spokojnie umożliwiają przeprowadzenie eksportu na androida. Sprawne obracanie się w dziedzinie game developingu uważam za niemożliwe bez podstawowej znajomości języka angielskiego. Ty zdajesz się potwierdzać to za każdym możliwym razem.
A teraz do sedna. Halamiks podał ogólny proces przygotowywania CFa do eksportu gier do formatu .apk. Szczegół, który nie został opisany to fakt, że każda wersja edytora wymaga innej wersji SDK, które pobierzesz z Menedżera Pakietów Android Studio. Na stronie, którą ci podałem powinna być taka informacja. Problem jest następujący: twój CF jest lewy, więc nie wiadomo jaka to wersja (sprawdź se w Help -> About). API w wersji 23 kiedyś działało do CFa, u ciebie też jest szansa, że takowe pójdzie. Sukces stwierdzisz na podstawie błędów kompilatora. Nie pisz mi jaką masz wersję CFa bo mnie to nie interesuje, nie mam możliwości sprawdzenia, które API ci pójdzie. |
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 22-01-2017, 14:36
|
|
|
| ziomek123234 napisał/a: | | Kyogi napisał/a: | Ale też dział POMOC nie jest jak google.com do pytań które składają się max z jednego zdania lol
What this is?
https://zapodaj.net/63e1c95a6fa15.png.html |
No więc MASZ exporter. Na czym dalej polega problem? Próbowałeś już zbudować aplikację opcją build -> application? |
|
|
|
 |
ziomek123234
Sierżant

Główny edytor: 
1419 Prestiż
|
|
|
|
 |
Kyogi
Starszy sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
2933 Prestiż
|
Wysłany: 22-01-2017, 15:11
|
|
|
Tak jeszcze swoją drogą mówię abyś nie robił gier na telefon w rozdziałce 4:3 bo to będzie wyglądać paskudnie.
Ustaw rozdzielczość 1280x720, wtedy będzie spoko |
_________________ wracam tu co parę lat |
|
|
|
 |
|
|