|
[Fusion] Lagi przy pełnym ekranie |
| Autor |
Wiadomość |
Przemistrz
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
243 Prestiż
|
Wysłany: 26-03-2017, 17:58 [Fusion] Lagi przy pełnym ekranie
|
|
|
| Tak jak w temacie. Gdy odpalę w oknie, gra chodzi płynnie, gdy włączam pełny ekran, zwalnia. Pytanie jest następujące: Co mam pozmieniać w ustawieniach, żeby możliwie maksymalnie zredukować lagi? A może są jakieś przydatne rozszerzenia? |
|
|
|
 |
GHPL
Starszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
6075 Prestiż
|
Wysłany: 26-03-2017, 19:43
|
|
|
| Sprawdź czy problem występuje przy pustej klatce. |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 26-03-2017, 20:08
|
|
|
| Przemistrz napisał/a: | | włączam pełny ekran |
W jaki sposób? To kluczowa informacja dla tego problemu.
Jeśli rozciągasz obraz opcją "Resize display to fill window size" w ustawieniach aplikacji i do tego dołożyłeś "Anti-aliasing when resizing" - każda klatka musi być przemalowana na nowo, a to trwa. Na słabym kompie, dodatkowo z wyłączonym trybem DirectX to normalne, że ilość klatek na sekundę jest niska. Użyj innej metody pracy na pełnym ekranie, rozszerzenie Ultimate Fullscreen lub po staremu - "Change Resolution Mode" w ust. aplikacji. |
|
 |
Przemistrz
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
243 Prestiż
|
Wysłany: 26-03-2017, 20:45
|
|
|
Dałem "Allow fullscreen to switch from/to fullscreen mode" i do tego odpowiednie eventy w menu opcji, więc chyba wychodzi na to samo, co "Change resolution mode".
Rozszerzenie, które podałeś, muszę sprawdzić.
Wspomniałeś też o trybie DirectX. Weź rozwiń tę myśl, bo nie za bardzo wiem, o co chodzi... |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 26-03-2017, 21:09
|
|
|
Kliknij na swoją aplikację i w properties wybierz trzecią zakładkę (Runtime options).
Tam jest Display Mode. Możesz spróbować każdą z dostępnych tam opcji. |
|
|
|
 |
Przemistrz
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
243 Prestiż
|
Wysłany: 26-03-2017, 23:57
|
|
|
Aha, o to chodzi. To tu będzie problem, gdyż są w mojej grze obiekty, które korzystają z filtrów XOR AND OR. A filtry te działają tylko na trybie Standard (chyba że o czymś nie wiem ) |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 27-03-2017, 10:09
|
|
|
Gdzieś w necie krąży paczka shaderów, która zawiera między innymi OR, XOR itp.
Gdyby ktoś podał linka, mógłbyś wtedy przełączyć na DX9 i użyć shaderów zamiast filtrów.
Ale zanim zaczniesz kombinować - upewnij się, że po zmianie na DX9 faktycznie gra przestanie lagować. |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
7976 Prestiż
|
Wysłany: 27-03-2017, 10:40
|
|
|
Spróbuj zrezygnować z tych filtrów.
W ciągu godziny wyedytuję tego posta i dodam link do paczki shaderów z trybami mieszania znanymi z Photoshopa. Radziłbym jednak zrezygnować z XOR i OR, bo ciężko mi jest sobie wyobrazić jak mogłoby to estetycznie wyglądać, chyba że jakieś efekty glitchy. |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Przemistrz
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
243 Prestiż
|
Wysłany: 27-03-2017, 13:05
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | Gdzieś w necie krąży paczka shaderów, która zawiera między innymi OR, XOR itp.
Gdyby ktoś podał linka, mógłbyś wtedy przełączyć na DX9 i użyć shaderów zamiast filtrów.
Ale zanim zaczniesz kombinować - upewnij się, że po zmianie na DX9 faktycznie gra przestanie lagować. |
Upewniłem się, przestało. Zostaje tylko znaleźć tę paczkę...
| Neoqueto napisał/a: | | Spróbuj zrezygnować z tych filtrów. |
Wolałbym tego nie robić, ale jak nic nie znajdę, to zrezygnuję... |
|
|
|
 |
|
|