|
Duże pliki zapisu z edytora map |
| Autor |
Wiadomość |
wisnia_pc
Sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
2356 Prestiż
|
Wysłany: 08-05-2017, 16:45
|
|
|
| Sne napisał/a: | | Zapis do listy to zapis do przestrzeni 3D, jak teraz masz, tylko jedna współrzędna jest ucięta. Są tylko rowki i pozbywasz się kolumn. Naprawdę, większość już masz. |
Możesz mi to pokazać jak zrobić na tym przykładzie co podałem wyżej w linku, bo kombinowałem i coś robię źle. |
_________________ Prawdopodobnie najbardziej zaawansowany RTS jaki powstaje w klikach.
 |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
|
|
|
 |
wisnia_pc
Sierżant

Główny edytor: 
2356 Prestiż
|
Wysłany: 25-05-2017, 19:51
|
|
|
| Problem rozwiązałem za pomocą obiektu Archive Object, który wczytuje bezpośrednio pliki z pliku rar. rozpakowuje plik rar w locie do pamięci Ram. Więc teraz mapy mają po 4kb. Jest to obecnie najlepsza metoda dla mnie w tej chwili, ponieważ nie mam zamiaru przebudowywać edytora od podstaw. |
_________________ Prawdopodobnie najbardziej zaawansowany RTS jaki powstaje w klikach.
 |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 25-05-2017, 20:41
|
|
|
| wisnia_pc napisał/a: | | nie mam zamiaru przebudowywać edytora od podstaw |
Zastanów się dobrze, czy możliwość osadzenia tylko jednego obiektu w danej pozycji (kratce?) to dobry pomysł. Jak postawisz trawkę, to nie postawisz już wroga czy muru (tak przynajmniej rozumuję działanie twojego silnika).
Zwróć też uwagę, że twoja gra zajmie w ramie praktycznie zbędne 200MB (bo czy Archive object obsługuje kompresję zawartości pamięci?), więc przypomina to trochę metodę bruteforce albo stosowanie bmp tam gdzie to zbędne. |
|
 |
wisnia_pc
Sierżant

Główny edytor: 
2356 Prestiż
|
Wysłany: 29-05-2017, 23:40
|
|
|
| msg napisał/a: | Zastanów się dobrze, czy możliwość osadzenia tylko jednego obiektu w danej pozycji (kratce?) to dobry pomysł. Jak postawisz trawkę, to nie postawisz już wroga czy muru (tak przynajmniej rozumuję działanie twojego silnika).
Zwróć też uwagę, że twoja gra zajmie w ramie praktycznie zbędne 200MB (bo czy Archive object obsługuje kompresję zawartości pamięci?), więc przypomina to trochę metodę bruteforce albo stosowanie bmp tam gdzie to zbędne. |
Już edytor został ogarnięty dzięki pomocy Neoqueto, przygotował mi przykład jak to sensownie zrobić, teraz mapy zajmują KB, no i można stawiać kilka obiektów na jednym miejscu. Również dzięki przykładowi mogłem wprowadzić dodatkowe opcje. |
 |
|
|
|
 |
|
|