Zamknięty przez: Fadex 05-07-2006, 14:34 |
Silnik3Dv0.33 by Mr Knife |
| Autor |
Wiadomość |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: tak
13819 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 20:37 Silnik3Dv0.33 by Mr Knife
|
|
|
Tytuł: Silnik3D by Mr Knife
Gatunek: silnik zrobiony w TGF
Autor: Mr Knife
Powód opóźnień RStv, ale to chyba bardziej sensowna wymówka niż utrata danych itp. O tym, że pracuje nad silnikiem 3D można było dowiedzieć się już dawno. Moją pierwszą zapowiedzią był MECH na ER, nieco wyśmiany, w końcu nieznana dotąd osoba taki ambitny projekt robi . A no i nieco potraktowany na poważnie. Radą innych opuściłem fake3D i przjrzałem się wtyczką umożliwiającym wyświetlanie pełniejszego 3D. gdy odkryłem Klick Open Gl już przy nim zostałem. Aby taki silnik osiągnąć, opracowywałem go od wakacji, przewertowalem troche artykułów o programowaniu i 2 mies. spędziłem budując go. Jego rozwój mózgł obserwowac każdy, kto wtedy uczęszczał na forum. Od MECHA, po ISIS i dosłownie kawałeczek zaprezentowany na jednej z bitwe. Ale opłacało się! Czuje się jakbym miał TGF2 wgrany -> łatwy do edycji silnik 3D, jakie nowe możliwości mi się otworzyły! A oto wynik mojej pracy.
Jak to wszystko od środka wygląda?
1) Odświeżanie - Open GL, jest nieco głupi trzeba ciągle przsyłać informacje o obiektach, bo odświeżanie wykopuje obiekt. Nom, więc o każdym elemencie z jakiego słada się aktualnie obraz musze pomysleć. Dlatego odświeżanie jest strasznie skomplikowane, opóźnienia, masa liczników, rezerwowe siły zwalniane w trudnych momentach. Uff... cudem mi się udało to zrobić, iż wszystk się zgrało i działa z nawet niezłą wydajnością ( śniło mi się to nawet jednej nocy, nie mogłem potem zasnąć, bo ciągle myślałem o tych licznikach ).
2) Mapa i kupa detektorów - na bieżąco wysyłąm informacje o mapie, polożeniu gracza, zasięgu jego wzroku, dynamicznie ( w odstępach czasowych ) ustwiam oiebiektom ID, zwalniam liczniki, uaktywniam inne, w sytuacjach krytycznych uruchamiam rezerwy. A wszsytko, aby uzyskać niezłą wydajnośc.
3) Tworzenie obiektów - sinusy, cosinusy, liczenie odleglości, położenia, kąta... jak dobrze, że jestem na mat-infie. Udało mi się osiągnąć płynny obrót i w miare realnie wszystko się prezentuje. Silnik obsługuje: klocki ( można z nich ściany budować ), sprite: obiektów i terenu, automatycznie dostosowuje się do ilości obiektów na mapie i w zasięgu wzroku. Łatwo można go edytowac, dodawać nowe przedmioty obiekty. Oprócz limitu obiektów ( nie wiem czemu, ale nie jest on stały - podczas niektórych ulożeń obiektów wykopuje się tzn. wypada z rytmu i źle wyswietla obraz ) wszystko pięknie gra.
Możliwości silnika:
- wyświetlanie grafiki 3D
- pełne obroty
- płynny zoom
- teksturowanie podłoża i innych obiektów
- tworzenie skomplikowanych konstrukcji
- obroty ( na razie lewo, prawo 0 przy pomocy myszki
- woda
- obsługa średnich plansz ( do 30 obiektów naraz )
- spritów w małej rozdzielczości 64x64 i dużej 128x128
Do zrobienia:
- pełny ruch myszką
- zwiększenie limitu obiektów
- chyba przeniesienie silnika do MMF, w celu uzyskania większej wydajności? ( poprosze o rade )
- realistyczna fizyka i możliwość zbudowania plansz jak w DOOM1 np. schody
- finalny pełny ruch we wszystkich kierunkach, czyli silnik do ISIS, prawdziwego symulatora fpp futurystycznego myśliwca
Download:
Zwiastun 1 robiony na szybko
Macie 2 screeny, potem wrzuce więcej, bo filmi nie jest dobrej jakości ( np. błednie wyświetlił tekstury podłoża)
Kawałeczek silnika - od środka
Tu już silnik w akcji
Komentujcie! A w szczególności ci, którzy pisali, ze nie podołam robiąc MECH'a
PS. Podziękowania: RX dzięki bitwie silnik przez przypadek zadziałał, jeszcze raz thx |
|
|
|
 |
Fred
Bohater

Główny edytor: 
3404 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 20:45
|
|
|
| Co tu dużo mówić? Jesteś po prostu fenomenem, w dosłownym i przenośnym znaczeniu tego słowa. Radze wszystkim userom aby ściągneli ten zwiastun i obejżeli na co stać Knife'a. Powiem tylko że razem z moim przyjacielem tworzymy grę 3D. Niedługo zapewne damy zapowiedź. |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 20:50
|
|
|
Nie podlizuj się Fred Zbytnio mi się ten twój plan na tego FPP się nie widzi, ale dobra zrobimy go. A tak jak już jesteśmy przy temacie: to Fred przygotował oprawe graficzną, do zwiastunu. Wielkie dzięki mu za szybką reakcję. |
|
|
|
 |
Avenged
Młodszy chorąży A7X fan!

925 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 20:56
|
|
|
Ekstra silnik. Zasługuje na pochwałę Podoba mi się ta pokazówka.Fajna muzyka i ogónlie. Ja tez robie 3D (grę), ale na innej zasadzie . To będzie poruszanie się w 4 kierunkach w płynnych animacjach . Tzn. Naciskasz raz do przodu- koleś przesuwa sie automatycznie o pewną odległość. Więcej w zapowiedziach- wkrótce |
_________________ Windows has found a virus in this post. Press and hold down Alt+F4 to begin windows recovery.
 |
|
|
|
 |
Kaytek
Chorąży

6902 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 21:16
|
|
|
| Avenged - Twoje "3D" nie umywa się do tego co osiągnął Knife. |
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Główny edytor: 
24606 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 21:36
|
|
|
Oo super, ale widziałem już silniki na Klik OpenGL - na extensions list Sam chciałem się za to zabrać, ale uznałem, że nie dam rady...
Hmm... muzyczke na końcu już gdzieś słyszałem... taak.. we flashu... i to jakim fajnym! xD Kto pozna wie o co chodzi |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 21:49
|
|
|
Też widziałem na TDC różne prezentacje silniczków, o wiele lepszych wydajnością i jakością niż mój. Mocno mnie to motywowało do pracy, bo wiedziałem, że takie coś jest możliwe. Na tym się kończy, nie zamierzam zrobić najlepszego silnika 3D na świecie, po prostu interesuje mnie ten temat. Nie przejmuje się też konkurencją Małymi kroczkami, powolutu robie swoje :-P
Pare osób już pytało mnie o muzyczke jaką użyłem w tym prostym zwiastunie.
--> Requiem for a Dream <-- |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 21:51
|
|
|
:shock:
Jak?
Naprawdę robi wrażenie.
A, i rzeczywiście z muzyką trafiłeś. Słyszałem, a kurde nie kojarze tytułu. |
|
 |
Sebol
Bohater

Główny edytor: 
5905 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 22:21
|
|
|
Wow niby mało co zobaczyłem możliwości no ale coś mi się wydaje że bedzie spox Koniec najlepszy xD jakiś kolo tam stał hehe śmieszne to było |
|
|
|
 |
Avenged
Młodszy chorąży A7X fan!

925 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 22:24
|
|
|
| Kurzowa Kukiełka napisał/a: | | Avenged - Twoje 3D nie umywa się do tego co osiągnął Knife. |
co chcesz przez to powiedzieć KK ?? Bo nie bardzo zrozumiałem w jakim kontekście to napisałeś. heh |
_________________ Windows has found a virus in this post. Press and hold down Alt+F4 to begin windows recovery.
 |
|
|
|
 |
Kaytek
Chorąży

6902 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 22:26
|
|
|
| Avenged napisał/a: | Ja tez robie 3D (grę), ale na innej zasadzie . To będzie poruszanie się w 4 kierunkach w płynnych animacjach . Tzn. Naciskasz raz do przodu- koleś przesuwa sie automatycznie o pewną odległość. Więcej w zapowiedziach- wkrótce |
Chodzi mi o to, że twoje to nie 3D i od tego trzeba zacząć. Tutaj mamy FULL 3D, możliwość operowania w trzech wymiarach. |
|
 |
Fred
Bohater

Główny edytor: 
3404 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 22:36
|
|
|
Avenged, mam nadzieję że podasz więcej informacji na temat tej swojej gierki, czekam na zapowiedź Co do silnika i Naszej gry, to ustąpiłem Knife'owi i zrobimy coś w stylu IIWŚ. Niedługo zapowiedź |
|
|
|
 |
Mr Knife
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
13819 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 23:11
|
|
|
Jak już Fred wspomniał robimy FPP w realiach IIWŚ. Dużo już jest i do tego projektu jakiś radykalnych zmian w silniku nie trzeba dokładać. Będzie to gra w klimatach CoD, na 99% zwiedzimy plaże omacha oraz jakieś miasteczko w stylu Carentanu. Niedługo zaprezentuje domek wygenerowany moim silnikiem, a sama gra nie będzie podobna do Wolfa3D. Domek, czyli nie kilka ułożonych kwadracików jak do tej pory zaprezentowałem, a obiekt zbudowany ze Spritów. Silnik nie obsługuje jeszcze schodów, ale z tym też powinienem się uporać. Za grafe jak zawsze będzie odpowiadac Fred, dodał też, że się bardzo postara, więc... mamy w miare dobry silnik, zapewnioną dobrą grafę, dobre klimaty :-P no to gra powinna nam, również wyjść w miare dobrze.
| Sebol napisał/a: | Wow niby mało co zobaczyłem możliwości no ale coś mi się wydaje że bedzie spox Koniec najlepszy xD jakiś kolo tam stał hehe śmieszne to było |
W porówaniu do filmików MECH'a ten zwiastun pokazywał naprawdę bardzo dużo |
|
|
|
 |
Fred
Bohater

Główny edytor: 
3404 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 23:23
|
|
|
Knife tak mnie zachwala więc może pokaże próbke możliwości które zaprezentuje w grze. http://img241.imageshack.us/img241/9121/pg5zi.png <--- Jest to pasek gracza. Jeżeli jego wygląd, lub układ ramek się zmieni, to tylko dlatego że będzie wymagać tego fabuła |
|
|
|
 |
Fanotherpg
Porucznik I'm livin' proof

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
14370 Prestiż
|
Wysłany: 25-04-2006, 23:31
|
|
|
Ja jak już mówiłem wam na GG Fred i Mr Knife tym silniczkiem pokazaliście całkiem niezły swój poziom. Nie zamierzam nawet porównywać swojego silniczka z FW do tego tutaj zaprezentowanego gdyż są to 2 różne bajki (F3D i f3D ) Życzę powodzenia i trzymam kciuki za projekt (jako grę i silnik). |
_________________ Indie since 1997. |
|
|
|
 |
|
|