|
[Pomysł] Opisy zawartości gier na Klikipedii... |
| Twoje zdanie? |
| Jestem za! |
|
34% |
[ 9 ] |
| Jestem przeciw! |
|
65% |
[ 17 ] |
|
| Głosowań: 26 |
| Wszystkich Głosów: 26 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
konto usunięte
Dezerter

Prestiż
|
Wysłany: 26-02-2007, 21:58 [Pomysł] Opisy zawartości gier na Klikipedii...
|
|
|
Witam! Pragnę wam dziś przedstawić mój pomysł dotyczący Klikipedii...
Czy nie lepiej by było przeglądać opisy gier na Klikipedii, gdyby został dodany nowy dodatek w formie piktogramów opisujących w skrócie zawartość danej gry?
1. Klikipedia zapożyczyła by piktogramy Pegi, tak jak to zrobił to serwis Gry Online... (Piktogramy Pegi są freeware!)
2. Klikowcy dodawaliby ikonki do opisów gier na Klikipedii, tylko trzeba by było przygotować odpowiedni szablon (box), w którym użytkownik wybierałby z góry ustalone w szablonie piktogramy Pegi opisujące w skrócie zawartość opisywanej gry.
Tu link do mniejszych wersji... (Są na samym dole strony)
Kto by klasyfikował?
Użytkownicy Klikipedii!
Kto by odpowiadał na maile o złej klasyfikacji?
NIKT! Autor gry mógłby samemu zedytować artykuł i poprawić piktogram
Kto by na to zważał, tak przede wszystkim?
Każdy! Byłoby o wiele czytelniej, takie moje małe podsumowanie. Małe a cieszy
Warto również wspomnieć o tym, że przez taki dodatek opisy gier na Klikipedii będą wyglądały bardziej encyklopedycznie.
Rzecz jasna na stronie głównej Klikipedii trzeba by było dać informacje o nowym dostępnym dodatku do użytku publicznego...
Zapraszam do zagłosowania w ankiecie! To dzięki wam możemy wcielić ten pomysł w życie, aby nam się żyło łatwiej na scenie |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 17-05-2007, 17:31, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
morty
Młodszy chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 26-02-2007, 22:28
|
|
|
Nie zgadzam się z argumentacją. W obliczu faktu, iż gry klikowe stoją na niskim poziomie w stosunku do komercyjnych produkcji znakowanie przemocą i seksem i pakowanie tych elementów na siłę przysparza grze dodatkowej popularności.
W przypadku skrajnej brutalności lub perwersji gry nie powinny być publikowane w Klikipedii i tyle. |
_________________ http://gmapsapi.com - Poznaj Google Maps API |
|
|
|
 |
Tymon
Starszy kapral

Prestiż
|
Wysłany: 26-02-2007, 22:30
|
|
|
Zgadzam się z tym co napisał Morty. W sumie nie mam nic do dodania. |
|
 |
konto usunięte
Dezerter

Prestiż
|
Wysłany: 26-02-2007, 22:36
|
|
|
| morty napisał/a: | | W obliczu faktu, iż gry klikowe stoją na niskim poziomie |
Do tej pory jednak je tworzyłeś i nagle teraz zaczeło ci to preszkadzać?
Niekoniecznie muszą to być od razu gry brutalne, złe, itp... Zawsze można zrobić coś jakby "własne pegi". Mój pomysł dotyczy również oznaczeń wiekowych... |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 17-05-2007, 17:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
morty
Młodszy chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 26-02-2007, 22:43
|
|
|
| Bedziu napisał/a: | | morty napisał/a: | | W obliczu faktu, iż gry klikowe stoją na niskim poziomie |
Do tej pory jednak je tworzyłeś i nagle teraz zaczeło ci to preszkadzać?
Niekoniecznie muszą to być od razu gry brutalne, złe, itp... Zawsze można zrobić coś jakby własne pegi. Mój pomysł dotyczy również oznaczeń wiekowych... |
Po pierwsze wrzuć tekst do Worda/OpenOffice i powiedz, dlaczego podkreśla wyraz "równierz"... czyżby dlatego żeby pisało się "również"?
Po drugie, oznaczenia wiekowe to jeszcze gorsza sprawa. Parametry wiekowe wyznacza się najczęściej albo na niskim poziomie dla gier bez przmoecy, albo na zawyżonym dla gier z jakąkolwiek przemocą. Niestety powiedzenie "Sex sells" obowiązuje dla wszystkiego - oznaczenie że gra jest od 18 sprawi że więcej ludzi chce to wypróbować.
Po trzecie: "Do tej pory jednak je tworzyłeś i nagle teraz zaczeło ci to preszkadzać? "
Nigdy nie twierdziłem że gry klikowe są bajer ekstra. To jest mimo wszystko amatorka - najczęściej przerost gadaniny nad treścią. Wobec tego ja jestem na nie i tyle. |
|
|
|
 |
konto usunięte
Dezerter

Prestiż
|
Wysłany: 26-02-2007, 23:01
|
|
|
| Z tym masz rację, ale np. Free Jumper można napisać, że gra jest od +12, chyba, że wyłączy się krew. Gry klikowe nie są doskonałe, ale to pasja jednego człowieka i chęć dawania ich w kryteria komerch. Ktoś robi to, żeby przekazać swoje emocje, zrobić radość grania komuś (nawet na kilka minut). Tu się liczą intencje! |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 17-05-2007, 17:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Slawo
Legenda

Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 26-02-2007, 23:55
|
|
|
Bedziu, grę zrób a nie baw się w obrazki ... (NIE)
Dlaczego ?
Klikipedia ma już wystarczająco dobre obrazki i to wystarczy. |
_________________ http://pograjmy.webd.pl - gry z rankingami graczy i turniejami - miejsce również na Twoje gry klikowe
Ponad 150 gier wydanych
Od 2003 w klikach
Od 2001 w hiscoresach na www
http://pograjmy.webd.pl/typer/ (typuj wyniki Mundialu)
Czytam: http://kontrowersje.net |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
Wysłany: 27-02-2007, 00:02
|
|
|
A po chlere ? Sry, ale gry klikowe są tak mało realistyczne, że nikt nie przejmuje się takimi rzeczami jak traktowanie fabuły o narkotykach czy przestępczości. A i praktycznie prawie wszystkie gry błyby oznaczone znaczkiem "brutalne". ksD
A i w większość gier klikowych grają sentymentalni fanatycy powyżej 16 lat, więc wiesz.. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
BROO
Pupogłowy Wizard x-)

Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 27-02-2007, 00:05
|
|
|
| To jest raczej kwestia estetyki. Nie zajmuję żadnego stanowiska. |
|
|
|
 |
konto usunięte
Dezerter

Prestiż
|
Wysłany: 27-02-2007, 00:07
|
|
|
Grę też robię Sławku
A co do obrazków to poczytaj temat jeszcze raz, tu chodzi o nowy dodatek na KP (A obrazki i tak można zrobić własne)... Nie zawsze trzeba być pesymistycznie nastawionym do nowych rzeczy. |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 17-05-2007, 17:32, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
Wysłany: 27-02-2007, 00:13
|
|
|
tylko, że specjalista od wikikodu nam wybył i kto by zakodował te boksy ? |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
konto usunięte
Dezerter

Prestiż
|
Wysłany: 27-02-2007, 00:20
|
|
|
Co do tych boksów, to warto byłoby zasięgnąć porady na Wikipedii...
Również można samemu spróbować zakodować taki boks wzorując się na tych już istniejących A dla przeciwników takiego dodatku na KP, dorzucić jeszcze zwiń/rozwiń |
| Ostatnio zmieniony przez Minty 17-05-2007, 17:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
morty
Młodszy chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 27-02-2007, 22:46
|
|
|
| Ja mogę takie boksy zakodować. Ale czy jest sens? Wg mnie nie |
|
|
|
 |
konto usunięte
Dezerter

Prestiż
|
Wysłany: 27-02-2007, 23:44
|
|
|
| morty napisał/a: | | Ja mogę takie boksy zakodować. Ale czy jest sens? Wg mnie nie |
Odpowiedź na to masz w moim poście powyżej...
| Bedziu napisał/a: | | A dla przeciwników takiego dodatku na KP, dorzucić jeszcze zwiń/rozwiń |
|
| Ostatnio zmieniony przez Minty 17-05-2007, 17:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 28-02-2007, 00:13
|
|
|
Zdecydowanie jestem za pomysłem! Przecież nikomu to nie będzie przeszkadzać.
W najgorszym wypadku wszystkie gry będą miały jednakowe oznaczenia (brak ograniczeń wiekowych, brak przemocy itp). |
|
|
|
 |
|
|