NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Uwaga] Świetlana przyszłość, czy ostateczny upadek?
Autor Wiadomość
Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Pojedynki: tak

Prestiż
Wysłany: 24-08-2008, 15:18   [Uwaga] Świetlana przyszłość, czy ostateczny upadek?

W ostatnim czasie wielokrotnie były wzmianki odnośnie tego co potrzeba naszej PSK:
http://cportal.webd.pl/viewtopic.php?t=4479 - Ślimaczek 13
http://cportal.webd.pl/viewtopic.php?t=4490 - Polska Scena Klikowa

Ostatnim czasie to jest od wakacji 2006 roku, kiedy to powstała Klikipedia i Feniksowa edycja FG, poprzez rok 2007 gdzie miały powstać Ocenki i inne serwisy by BROO and CP Mod Team do tegoż roku po zjeździe gdzie były wzmianki o reaktywacji FG.

W między czasie powstały liczne mniej czy bardziej udane pseudo serwisy czy też idee serwisów jak PSK.BBS, PSK Hot News, Game Factory (bardzo oryginalna nazwa) czy projekt Tasmpola i Mikpol0, czy też ostatnio Blog PSK i Leksykon Twórców Gier. - Kolejność przypadkowa.

Jednak czy właśnie tego nam trzeba? Serwisy informacyjne? W końcu tylko klikowcy na nie wchodzą, nie nowi bo oni o nich nie wiedzą. Jednak, klikowcy też za bardzo nie mają po co wchodzić w końcu mamy tylko 2 fora na których wszyscy userzy są zarejestrowani (ostatnie niedobitki NB Don Sotto i Omenski się zarejestrowali na CP, a nawet pikor ma tu swoje konto!). Więc wszyscy wiedzą o wszystkim (chyba, że się nie wchodzi na konto jak omen i ma się 20 tysięcy postów do przeczytania - wtedy przydaje się opcja oznacz wszystkie jako nieprzeczytane ^^ ').

Od lat mowa, że brakuje nam centrum społecznościowego jak GMClan dla Game Makerowców czy TDC dla zagranicznych klikowców. Jednak wielu od razu na to, że po co, skoro mamy fora, inne serwisy i jeszcze raz po co? A więc kilka odpowiedzi na tę kwestię:

- Fora zawsze były społecznościowym dodatkiem do portalu głównego - a u nas fora są pozostałością
- Każda porządna społeczność ma swój portal, serce na którym każdy nowy się odnajduje - a jak nowy ma się odnaleźć na dziesiątkach serwisów
- O wiele profesjonalniej i dojrzalej wygląda jeden porządny portal pod jedną domenę niż liczne niewielkie serwisy z wieloma adresami na różnych (najczęściej kiepskich) poziomach - co powoduje rozłamy i kłótnie
- Podział na wiele serwisów powoduje, że każdy chce być kimś, założyć swój serwis i konkurować o bycie najlepszym - zbyt wybujałe ambicje userów którzy chcą jak old od zera do admina w krótkim czasie
- Wszystko spoko, ale właśnie to doprowadziło do wojen FTG/EF, CP-EF/NB, CP,NB/CB, odmortyzowania i odmiśkowania sceny - przez co straciliśmy wielu utalentowanych klikowców
- Obecnie część userów uważa się za kogoś, bo miała jakiś wkład, kiedyś czy teraz i obojętnie co zrobią będą kimś - ok niech będą tymi legendami, ale to nie znaczy, że są bogami
- Koleżeństwo i kumplostwo wśród kręgów władzy i często widoczne traktowanie młodych, którzy stają się wewnętrzną opozycją uwidacznia się coraz bardziej - jednak to Ci młodzi produkują gry, a nie Ci utalentowani wyjadacze
- Mnogość źródeł powielających ogólnikowe te same tematy powoduje, że młodzi albo rezygnują albo na własną rękę szukają pomocy (np. zaczynając od zagranicy jak pierwszy polski GOTWowiec Mruqe) - Przez co tracimy utalentowane osoby, które o naszym istnieniu chcą jak najszybciej zapomnieć bo prawie, że nie ma u nas profesjonalizmu
- Wspominanie starych dobrych czasów i zamiast wzorowanie się na nich trwanie w obecnej stagnacji, a mając możność wyjścia na długą prostą do sukcesu - i to właśnie mamy zamiar osiągnąć.

Tak więc pokrótce czym jest ten "portal PSK by Fano"?

1) Projektem grupy 6 szaleńców, którzy widzą w nim nadzieję na jutro dla naszej sceny, którzy mimo prywatnych problemów i komplikacji (studia, praca, zdrowie, miłość) starają się dla was zrobić coś co da szansę utworzenia sceny
2) To coś pozwoli młodym się odnaleźć i nie zadawać setek tych samych pytań
3) Coś co będzie naszym własnym Polskim TDC, monumentem dla tego co było, kamieniem węgielnym dla tego co będzie w przyszłości.
4) Portalem przez was dla was łączącym to co mamy do zaoferowania najlepszego.

Jednak co on spowoduje?

Cóż CP, NB, Zagrajmy Online, Ślimaczek pozostaną - reszta straci sens bycia i żywotu. Będzie on również serwisem STRICTE KLIKOWYM, GM czy Construct odpadają (GM ma GMClan, Constructowi społeczność chce Old postawić). Tak więc...

Ku Chwale PSK i Pokój!

Kaytek 
Chorąży

Prestiż
Wysłany: 24-08-2008, 17:27   

Fanotherpg napisał/a:
FTG/EF

Nie przypominam sobie takiej "wojny". To raz. A dwa: powodzenia. Ale ogłoszenie swojego portalu sercem sceny nie znaczy, że takim się stanie. I jeśli wyklucza się z grona klików Constructa - to ja poczekam na nową scenę constructowców. A może społeczność? :|

Fanotherpg napisał/a:
reszta straci sens bycia i żywotu

Patrz wyżej. Twój serwis ma sens, bo jest Twój? I z tej okazji zarządzasz zamknięcie wszystkich innych? I o "ostatecznym upadku" nie ma mowy - scena, którą tworzą ludzie, ma się całkiem nieźle. Fora żyją, ludzie pracują.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Pojedynki: być może

Prestiż
Wysłany: 24-08-2008, 17:37   

NB wspiera i promuje tworzenie w Construct, jako że jest dostępny dla każdego - nie ma od tego odwrotu :P Wystarczy, że zostanie trochę dopracowany, a będzie naprawdę poważnym konkurentem dla produktów Clickteamu. Nie widzę sensu w "wycofywaniu" C. z rozgrywki. Zresztą podobnie z GM.

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Prestiż
Wysłany: 24-08-2008, 17:47   

FTG - EF był konflikt. Na początku w końcu Exek postawił swoje forum będące konkurencją dla FTG i zabierał im userów itd. Potem po kilku reaktywacjach do EF przeżyło a nie FTG.

Ten serwis nie ma sensu bo jest mój, tylko dlatego, że będzie zawierał wszystko co porządny portal klikowy powinien zawierać w jednym miejscu na najwyższym możliwym poziomie i to ma być to co przekona innych do współpracy z nami zamiast tworzenia konkurencji.

GM ma swoją społeczność. Construct - na zjeździe się wypowiadałem o jego początkach i niechęci światłych i światowych klikowców do niego. Będzie dostępne w video coverze.

Winner 
Sierżant
Atomowy Plutonowy

Prestiż
Wysłany: 26-08-2008, 00:02   

Może by i się portal przydał, może. Ale zarządzany przez człowieka mniej kontrowersyjnego od Ciebie, Fano. Takie jest moje zdanie... Ale jeśli Ci się chce (znowu) to próbuj, jedyną stratą może być tylko to, że się zniechęcisz.

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Prestiż
Wysłany: 27-08-2008, 22:23   

A gdzie we mnie kontrowersja? Kontrowersja jest w składzie McO-Ja, PoW-Bedziu, Stankol-NeTRaY :)

piotrek_kost 
Bohater

Prestiż
Wysłany: 27-08-2008, 22:40   

A ja widziałem laja i jest zaje***ty i w ogóle. Fajna sprawa taki portal i w ogóle. Jak wyjdzie to się zarejestruje i w ogóle :)

Mateusz 
Starszy chorąży
GT member

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 14:59   

Jestem za fuzją CP i NB!
Sorry, musiałem xDD

Aleks 
Moderator
Wilczek

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 17:25   

a może kupmy od razu klik tim?

Slawo 
Legenda

Pojedynki: nie

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 17:37   

Sam się zastanawiam dlaczego z tej trójcy NB-CP-FG nadal nie powstało coś jednego jedynego, żeby nie trzeba się roztrajniać ?

CP nie ma adminów,
NB nie ma userów,
FG nie ma niczego ;P

A mogłoby być jedno wspólne porządne miejsce klikowe.

Ponad 150 gier wydanych
Od 2003 w klikach
Od 2001 w hiscoresach na www

http://pograjmy.webd.pl/typer/ (typuj wyniki Mundialu)
Czytam: http://kontrowersje.net

Wirtualność 
Bohater

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 18:18   

Popieram Slawa. Czemu muszą być osobne portale, podczas gdy możemy mieć jeden? Przynajmniej nie trzebaby było się logować do wszystkich naraz. :P

Aleks 
Moderator
Wilczek

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 18:55   

Mało wam przygód typu clickfactory?

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 19:08   

To ja poczekam, aż rozpadnie się CP i FG, a w międzyczasie można postować tutaj i korzystać z Klikibazy i Klikipedii.

Aleks 
Moderator
Wilczek

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 19:11   

RomanX napisał/a:
To ja poczekam, aż rozpadnie się CP i FG, a w międzyczasie można postować tutaj i korzystać z Klikibazy i Klikipedii.

PanoramiXie może zrób coś na wzór CGA?

A tak w ogóle to sobie teraz strzeliłeś gola, bo jesteś głównym adminem na FG
czyli sam się rozpadniesz

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Prestiż
Wysłany: 04-02-2010, 19:18   

Ale co ja mogę zrobić z FG, kiedy wszyscy z "zarządu" spisali to na straty, skrypt dziurawy i nie da się w nim nic robić. FG jest, bo jest. Tak jak Titanic na kursie kolizyjnym.

CGA = Click Games Archive => Klikibaza?
Co tam jeszcze miałoby być?

Odpowiedz do tematu