|
|
|
|
[Stencyl][Tutorial] Dialogue System Guide |
| Autor |
Wiadomość |
Sunflower
Bohaterka

Główny edytor: 
Pomogła: 2 razy Posty: 100
29218 Prestiż
|
Wysłany: 28-04-2012, 20:41 [Stencyl][Tutorial] Dialogue System Guide
|
|
|
Tytuł: Dialogue System Guide
Gatunek: Tutorial
Autor: Sunflower
Opis:
"Dialogue System Guide" ma być grą przedstawiającą i objaśniającą system dialogów, nad którym pracuję. Co prawda nie ma jeszcze pełnej funkcjonalności, ale spora część elementów, takich jak wyświetlanie tekstu litera po literze, wizerunków postaci czy wyboru już jest. W niektórych sytuacjach pewnie można doprowadzić do błędów, choć mam nadzieję, że uda mi się to ponaprawiać.
Póki co bardzo wczesna wersja systemu jest dostępna pod "Dialogue System Guide" na StencylForge, więc jak ktoś bawi się Stencylem i chce obejrzeć jak to to wszystko działa, może to przetestować. Mogą tam być jakieś nieużywane jeszcze zasoby, ale mi to specjalnie nie przeszkadza, bo i tak zamierzam umieścić źródło całego tutoriala na SF. Przy okazji: tak, to normalne że dość szybko dialog się kończy i nie zostaje nic poza tłem i postacią.
Jeśli ktoś znajdzie jakieś błędy albo ma pomysły na dodatkowe funkcje tegoż systemu, to bardzo proszę o tym pisać. Co prawda niektóre z nich pewnie i tak mam zamiar poprawić, ale jak to to będzie wypisane to powinno być nieco łatwiej.
Zrzuty ekranu:
Screen! |
|
|
|
 |
BROO
Pupogłowy Wizard x-)

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
31680 Prestiż
|
Wysłany: 29-04-2012, 19:20
|
|
|
Działaj dziewczyno, jestem ciekaw jak wygląda oskryptowanie takiego systemu w Stencylu ^_^. Z miejsca wypiszę większą część elementów, które występują w silnikach dialogu VNek:
-> belka z napisem aktora wypowiadającego daną frazę (pominęłaś?)
-> portret osoby mówiącej (masz zrobione)
-> znak zachęty na końcu tekstu (wskazujący, że należy kliknąć)
-> po kliknięciu dopisywanie części dialogu do aktualnie istniejącego np.: "Cześć..." "Cześć... Jak się masz?" zamiast pisania wszystkiego od nowa
-> znak zachęty inny, gdy tekst będzie dopisywany i inny gdy po kliknięciu okno dialogowe będzie pisane od nowa (na ogół znak zachęty w pierwszym przypadku znajduje się w pozycji następnej pisanej literki, a w drugim gdzieś w dolnym prawym rogu)
-> menu wyboru (to już masz zrobione)
-> backlog (chyba najtrudniejsza część w silnikach klikowych) - możliwość przeglądania historii wypisywanego tekstu również z uwzględnieniem wybranych opcji
-> szybkość drukowania tekstu
-> skip-mode - dopóki przycisk jest wciśnięty, tekst będzie się drukował natychmiast
-> inny kolor czcionki dla tekstu, który już się przeczytało w poprzednich grach
-> trzęsienie oknem dialogowym - efekt "uderzenia" rozmówcy lub coś innego
-> zmiana kroju, koloru czcionki oraz RGBA tła |
|
|
|
 |
Sunflower
Bohaterka

Główny edytor: 
29218 Prestiż
|
Wysłany: 29-04-2012, 20:57
|
|
|
| Cytat: | | -> belka z napisem aktora wypowiadającego daną frazę (pominęłaś?) |
W pewnym sensie tak. Póki co nie jest to moim priorytetem, ale też nie powinno to być specjalnie trudne do wykonania.
| Cytat: | -> znak zachęty na końcu tekstu (wskazujący, że należy kliknąć)
-> po kliknięciu dopisywanie części dialogu do aktualnie istniejącego np.: Cześć... Cześć... Jak się masz? zamiast pisania wszystkiego od nowa
-> znak zachęty inny, gdy tekst będzie dopisywany i inny gdy po kliknięciu okno dialogowe będzie pisane od nowa (na ogół znak zachęty w pierwszym przypadku znajduje się w pozycji następnej pisanej literki, a w drugim gdzieś w dolnym prawym rogu) |
Tak, dopisywanie mam zrobione. W tym przypadku tekstem głównym byłoby "Cześć... Jak się masz?", a komendami sterującymi: "Type('...'); Wait(); Type();" gdzie to pierwsze dopisuje tekst do najbliższego wystąpienia trzech kropek, to drugie każe czekać na wciśnięcie przycisku, a to trzecie odpowiada za dopisywanie do końca.
Co do znaków zachęty: nie zrobiłam, ale raczej nie powinno być z tym większych problemów. Przynajmniej taką mam nadzieję... '
| Cytat: | | -> backlog (chyba najtrudniejsza część w silnikach klikowych) - możliwość przeglądania historii wypisywanego tekstu również z uwzględnieniem wybranych opcji |
Hmm... to akurat jest element *bardzo* specyficzny dla VNek, mam rację? Myślę, że twórca mógłby to zrobić na własną rękę (np. zapisując wszystkie dotychczasowe wybory i generując tekst zaczynając dialog "od początku"), ale ja raczej nie będę się tym zajmować. Zwłaszcza, że raczej jednak będzie możliwość wielokrotnego powtarzania tej samej ścieżki i wtedy za dużo by się tego uzbierało jeśli ktoś nie miałby za bardzo pojęcia jak pchnąć fabułę do przodu (co chyba jednak nie odpowiada VNkom, w których fabuła sama idzie do przodu, a to jaka fabuła, to już zależy od gracza; mam rację?).
| Cytat: | -> szybkość drukowania tekstu
-> zmiana kroju, koloru czcionki oraz RGBA tła |
Zrobione. Może niekoniecznie RGBA tła, a zamiast tego odpowiedni obrazek, ale z systemem efektów w Stencylu nie powinno być problemów z zastosowaniem również koloru.
| Cytat: | | -> skip-mode - dopóki przycisk jest wciśnięty, tekst będzie się drukował natychmiast |
Jeszcze nie zrobione, ale pewnie nie będzie z tym większych problemów.
| Cytat: | | -> inny kolor czcionki dla tekstu, który już się przeczytało w poprzednich grach |
Raczej nie, przynajmniej dopóki nie będę robić klasycznej VNki. '
| Cytat: | | -> trzęsienie oknem dialogowym - efekt uderzenia rozmówcy lub coś innego |
Możliwe, choć jeśli już to jako dodatek, a nie część głównego systemu (na szczęście system konstruuję tak, żeby był łatwo rozszerzalny). |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 29-04-2012, 22:34
|
|
|
Keep it like it is. Popraw |
|
 |
Sunflower
Bohaterka

Główny edytor: 
29218 Prestiż
|
Wysłany: 06-05-2012, 18:07
|
|
|
Nie poprawię, bo to było tylko do testu czy system wyborów działa prawidłowo.
--- EDIT ---
Dobra, już udało mi się stworzyć w miarę działający system zmiennych oraz dodać polecenia dialogowe, które umożliwiają ich obsługę (a także wstawianie w sam tekst). W ten sposób udało mi się stworzyć niesamowicie zaawansowaną grę strategiczną, w której można stworzyć trzy rodzaje jednostek (zależne od stronnictwa), i nie wygrywa się tylko w przypadku, kiedy nie stworzy się żadnej jednostki przed bitwą.
To wszystko oczywiście po to, żeby sprawdzić, czy system na pewno działa poprawnie. Zdaje się, że tak!
A jakby ktoś chciał to obejrzeć w działaniu, mniej więcej tutaj jest takie coś, co chyba nawet pozwala to zobaczyć bez posiadania Stencyla. |
|
|
|
 |
BROO
Pupogłowy Wizard x-)

Główny edytor: 
31680 Prestiż
|
Wysłany: 07-05-2012, 10:44
|
|
|
System oparty w 100% na klawiature ^_^. TBH było to trochę zaskakujące. W przypadku takich rozwiązań przydałoby ci się dorobić opcję zapamiętywania ostatniego wyboru (na flagę). Tutaj właściwie nie ma czego skipować, ale w przypadku systemów dialogowych tekst może być dłuższy, a wtedy przyciśnięcie ENTERa musi być "permanentne", a nie działające tylko na aktualnej linii.
Najsiasty system, w końcu wszystko działa tak jak powinno . |
|
|
|
 |
duur
Starszy sierżant

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
19 Prestiż
|
Wysłany: 07-05-2012, 19:40
|
|
|
| nice! :--) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|