NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Ekonomiczna] Waterworld
Autor Wiadomość
Seboolek 
Szeregowy

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: być może

64 Prestiż
Wysłany: 20-10-2013, 15:30   [Ekonomiczna] Waterworld

Tytuł: Waterworld

Gatunek: Ekonomia, Przygoda, Akcja oraz Strategia

Autor: Seboolek

Opis:
Od dawna marzyłem o tego typu grze. Miała powstać na jakims innym silniku ale jednak przystałem na MMFa bo się na nim najlepiej znam.

O co chodzi... Gra z założenia bazuje na pomyśle z filmu Waterworld ale nie będzie jego kopią. Spaliniarzy w niej nie spotkamy choć będzie grupa do niej podobna.
W świecie pokrytym wodą będą nie tylko unoszące się na powierzchni miasta ale też i wyspy.

To nie jest nasza ukochana Ziemia a zupełnie inny świat. Ten świat zawsze taki był wiec nie ma tutaj nawet mowy o żadnym efekcie cieplarnianym.

Jak ma to wyglądać? Mialem dwa koncepty, pierwszy opierał się na sterowaniu łodzią (zapomniałem chyba dodać że wszystko będzie miało miejsce tylko na wodzie, żadnych spacerków po wyspach czy miastach, bynajmniej na razie tego nie planuje) przy pomocy WASD ale zaniechałem ten plan i znalazłem trochę inne rozwiązanie, oddaliłem nieco kamerę by nie zagłębiać się za bardzo w szczegóły łodzi ale nie na tyle, by była niewidoczna. Jest tak jak chciałem. Sterowanie tak jak w RTSie tyle ze operujemy jedną jednostką

Głównym aspektem rozgrywki ma być ekonomia. Płyniemy do miasta, ładujemy się i zabieramy towar do innego które za taki daje najwięcej zysku. Z czasem będzie możliwość kupienia nowego statku i możliwe że też komponentów do niego w tym broń.

Skoro wspomniałem o broni... płynąc zapełnionym statkiem możemy zostać zaatakowani przez piratow, można ich unikać lub zniszczyć.

Na początek skupiam się głównie na tych aspektach lecz w przyszłosci planuję dodanie wątku fabularnego jak i bardziej zyjącego świata (a będzie on na prawdę wielki).
Co mam na myśli z tym bardziej zyjącym światem? mozliwość spotkania na oceanie innych handlarzy a czasami natrafienie sytuacji w której piraci akurat go atakują więc będzie można mu pomóc... albo i nie.
Nie wiem na ile MMF mi pozwoli obiektów i czy da rade to wszystko zliczyć więc będzie trzeba zbalansować. Do tego jednak chwilowo daleko.

Tak to wszystko ma wyglądać. Brzmi skomplikowanie ale tak nie jest.
Zapomniałem dopisać że ma będzie system datowy, godzinki lecą, dni, miesiace, lata tak samo. Każdy kurs trzeba zaplanować (szczególnie na początku) bo bez jedzenia i wody pitnej nie ma co ruszać na drugi koniec swiata gdyż po kilku dniach padniemy. Co prawda w dalszych etapach będzie możliwość kupna maszyny filtrującej wiec woda będzie nielimitowana.

Zastanawiam się też nad wsadzeniem tam prostego systemu rozwoju postaci (na prawdę prostego). Rozwój typu Mniejsze zapotrzebowanie na jedzenie czy wodę. O tym na razie nie myslę bo i tak jest sporo do zrobienia.

Zrzuty ekranu:
Nie ma sensu pokazywać tej fazy gry. Grafika zrobiona pod testy.

Uwagi:
Jesli chce ktoś pomóc, np. z silnikiem (przydał by mi się dobry kod z Pathfinder) to chętnie.

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 20-10-2013, 17:37   

Przykłady do rozszerzenia Advanced Pathfinding Object są bardzo fajne. Może tylko sam dodatek jest trochę ciężki. Pobawisz się, to wyjdzie.

Seboolek 
Szeregowy

64 Prestiż
Wysłany: 21-10-2013, 13:25   

Chwilowo zostawiłem tą zabawę z Pathfinder'em. Na tą chwilę jest zrobiony najprostszy ruch ale się sprawdza. Podrasuję go po zrobieniu całokształtu.

W tej chwili pracuję nad załadunkami towaru. Można już przybijać do dwóch portów i zaopatrzyć się w wodę oraz żywność + możliwość kupna jednego surowca do handlu. System który wczoraj zrobiłem kuleje i sprawia mi same problemy wiec zmieniam go na inny, prostszy ale wygodniejszy i bardziej przejrzysty. Może dziś go ukończę.
Wczoraj po ukonczeniu tego wadliwego systemu załadunku zająłem się próbnym statkiem handlowym.
Myślę że kiedyś rozwinę tą opcję. Po prostu codziennie o pewnej godzinie wypływa statek transportowy z miasta A do B po czym wraca. Działa to całkiem ładnie ale tez nie bezbłędnie. Cóż... Skupie się chwilo na tym co najważniejsze.

Cootje 
Legenda

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: MMF Express

18047 Prestiż
Wysłany: 21-10-2013, 14:27   

Pathfinding można robić bez rozszerzeń i to taki jakiego się potrzebuje.

Seboolek 
Szeregowy

64 Prestiż
Wysłany: 22-10-2013, 11:05   

Zagłębiłem się teraz w ten aspekt handlowy i przyznam że dopiero teraz widzę jego trudność. Testuje różne rozwiązania i wciąż zastanawiam się jak to ulepszyć. Muszę wymyslić ciekawy system który też i mi ułatwi sprawę.
Na tą chwilę są tylko dwa miasta i raptem kilka ładunków a co będzie gdy na mapie pojawi się ponad 30 portów w którym każdy handluje Trzema(lub mniej)! rzeczami jakie wytwarza oraz skupuje trzy inne.
Do tego dochodzi sprawa zaopatrzeń, gdzie raz w tygodniu jest odnowienie towaru w losowych ilościach.
Jak bedzie gotowe kilka miast i system będzie działać, wyjdzie wersja Alpha.
Zastanawiam się jednak czy będzie dostępna za darmo. Mysle że z miesiąc jeszcze to potrwa nim pojawi się wczesna Alpha.

@Cootje, jesli możesz to pokaż jakiś przykład. Może da mi to punkt zaczepienia.

[ Dodano: 23-10-2013, 12:32 ]
Uznałem że nowe informację będę podawal raz w tygodniu. W każdą środę lecz o różnych porach.

-W grze działa już handel między dwoma portami. Jedna rzecz wyszla sama z siebie, nie zaplanowałem jej, można powiedzieć że to błąd ale zostawie to bo jest świetne.
-system jedzenia oraz picia także działa bez błędnie. Postać je i pije trzy razy dziennie o tych samych godzinach. Będzie można dzięki temu lepiej zaplanować podróże na dalsze dystanse.

-W przyszłą środę możliwe że będzie pierwszy zrzut ekranu. Specjalnie podrasuję trochę grafike by nie była taka jak jest teraz(robocza)
-może wezmę się za system daty(dzien, miesiac, rok) ale nie jest to szczególnie potrzebne na tą chwilę.
-zrobie pierwszych piratów. Nie wiem jeszcze jak dokładnie ma wyglądać ich pojawianie. Myślałem o tym by zawsze byli na mapie i po prostu krążyli szukając ofiary. To będzie najlepsze rozwiązanie. Ograniczona ilość zbirów a gdy jacys pójdą na dno to z pirackiego portu ruszy nowa jednostka.

Takie są plany na ten tydzien. Mam nadzieję ze czas będzie mi sprzyjał.

Odpowiedz do tematu