|
Zjazd i wybicie z progu |
| Autor |
Wiadomość |
Sinause5
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
203 Prestiż
|
Wysłany: 22-07-2014, 20:25 Zjazd i wybicie z progu
|
|
|
| Proszę o pomoc z prośbą o wytłumaczenie mi jak zrobić aby skoczek po danego kliknięciu przycisku sam zjechał z belki... ( chodzi o to żebym nie musiał przytrzymawać przycisku aby skoczek zjechał z belki ) |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
7976 Prestiż
|
Wysłany: 23-07-2014, 01:55
|
|
|
Połóż jakiś obiekt aktywny poza mapą, nazwij go "zmienne", czy coś takiego. Po kliknięciu ustaw mu flagę 0 na włączoną. No i kiedy flaga 0 obiektu "zmienne" jest włączona - skoczek niech zjeżdża. Potem możesz ją też wyłączać i tak dalej. Przydaje się posiadanie takiego obiektu od ogólnych zmiennych lokalnych i flag.
Warto jest też ustawić:
| 1 | + Użytkownik klika lewym przyciskiem
+ LUB (logiczne)
+ Użytkownik klika lewym przyciskiem dwa razy
• Ustaw flagę 0 obiektu zmienne na włączoną
|
|
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Tomaszovsky
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
349 Prestiż
|
Wysłany: 11-04-2017, 17:17
|
|
|
| Dobra ale jak zrobić żeby skoczek zjeżdżał bo w Event editorze grzebałem ale się nie udało(też robię skoki) i chciałbym wiedzieć gdzie to ustawić? |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 11-04-2017, 18:01
|
|
|
| Tomaszovsky napisał/a: | | Dobra ale jak zrobić żeby skoczek zjeżdżał bo w Event editorze grzebałem ale się nie udało(też robię skoki) i chciałbym wiedzieć gdzie to ustawić? |
Przykro mi, ale jeśli spodziewasz się w edytorze zdarzeń znaleźć akcję "zjeżdżaj po skoczni" to się rozczaruję, nie ma.
Sugeruję obdarzyć gracza ruchem Platform Movement Object i w momencie jak wspomniana przez Neo flaga wyniesie 1 - nakazać graczowi przemieszczenie w prawo. Prawidłowe wykorzystanie PMO powinno dać też efekt "zjeżdżania" gdyż takowe będzie okodowane jako "kolizja" z podłożem.
Jak się robi PMO masz tu:
- https://www.youtube.com/watch?v=SPulOG_l_M8
- https://www.youtube.com/watch?v=7Ljne3jadAs
- po użyciu funkcji "Szukaj" na tym forum
- i ogólnie w google.
PS. Witamy na forum i gratulujemy odgrzania TRZYLETNIEGO kotleta. Pleśń, smród, fuj. |
|
 |
Tomaszovsky
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
349 Prestiż
|
Wysłany: 11-04-2017, 18:14
|
|
|
| Nie, nie spodziewałem się wiesz. Ogólnie dzięki za odpowiedź, mnóstwo ironii, sarkazmu i tak ODGRZAŁEM 3-LETNIEGO KOTLETA I to smród, bród i zaraza |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
7976 Prestiż
|
Wysłany: 11-04-2017, 23:03
|
|
|
Spróbuj mu ustawić ruch po jakiejś funkcji. Ustaw zdarzenie flaga jest ON --> zwiększ zmienną (alterable value - tutaj t("a") ) obiektu o 1 (lub dowolna inna inkrementacja np. 0.01) i użyj tej zmiennej do obliczenia pozycji X i Y. Często możesz w funkcjach substytuować zmienną X z czasem (t).
Dobra. To teraz implementacja krzywych Beziera w klikach.
Dla X:
Kod: | ( ( 10 + ( 170 - 10 ) * t( "a" ) ) + ( ( 170 + ( 370 - 170 ) * t( "a" ) ) - ( 10 + ( 170 - 10 ) * t( "a" ) ) ) * t( "a" ) ) + ( ( 170 + ( 370 - 170 ) * t( "a" ) ) + ( ( 370 + ( 480 - 370 ) * t( "a" ) ) - ( 170 + ( 370 - 170 ) * t( "a" ) ) ) * t( "a" ) ) |
Dla Y:
Kod: | ( ( 10 + ( 230 - 10 ) * t( "a" ) ) + ( ( 230 + ( 460 - 230 ) * t( "a" ) ) - ( 10 + ( 230 - 10 ) * t( "a" ) ) ) * t( "a" ) ) + ( ( 230 + ( 460 - 230 ) * t( "a" ) ) + ( ( 460 + ( 450 - 460 ) * t( "a" ) ) - ( 230 + ( 460 - 230 ) * t( "a" ) ) ) * t( "a" ) ) |
Prędkość jest źle, reszty ruchu nie ma wcale, można by było oddać kontrolę i pęd wraz z wektorem jakiejś wtyczce od ruchu z grawitacją zaraz po wybiciu. To dużo bardziej skomplikowane, ale kształt skoczni mniej więcej jest. Pozdrawiam.
Jest też wtyczka "Move by Bezier", nie testowałem nigdy. Nie przyjmuję PW, szczególnie po horrorze przez jaki musi przechodzić obecnie dużo bardziej matematyczny ode mnie człowiek o imieniu Krzysiek. |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Ishimura
Chorąży

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
4531 Prestiż
|
Wysłany: 11-04-2017, 23:38
|
|
|
| A moze po prostu narysowac collider od skoczni, a postac zaczepic do kulki ktora po nie zjezdza, i przy wybiciu liczyc odleglosc od.miejsca idealnego.wybicia, zeby mozna było dodac lub odjac czesc sily wybicia gracza. |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
7976 Prestiż
|
Wysłany: 12-04-2017, 00:11
|
|
|
I czym narysujesz? W programie do grafiki wektorowej, krzywymi Beziera pewnie, ha!
To zadziała tylko, jeśli masz CF-a, lub wtyczkę do Box 2D, bo bez tego będzie bardzo kiepsko z kolizjami.
No, jest też ruch po ścieżce. Raczej jednogłośnie odradzamy. |
|
|
|
 |
Tomaszovsky
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
349 Prestiż
|
Wysłany: 12-04-2017, 15:18
|
|
|
| Dobra już zrobiłem bardzo prosto za pomocą Platform Movement Object( w krzywe Beziera się nie bawiłem) i jak chcecie to napiszę jak to zrobiłem i dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
|
|