|
|
|
|
[Przygodowa] Lunaris Mundi |
| Autor |
Wiadomość |
Tsukuyomi
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
102 Prestiż
|
Wysłany: 28-06-2015, 12:24 [Przygodowa] Lunaris Mundi
|
|
|
Wycie do księżyca, którego nie ma, to największe z rozczarowań...
Tytuł: Lunaris Mundi - łac. Księżycowy Świat
Gatunek: Przygodowo - zręcznościowa z elementami logicznymi.
Autor: Tsukuyomi
Opis:
Pozwolicie że na wstępie wszystkich serdecznie powitam, wszakże to mój pierwszy post na tym forum. Aby przedstawić wam grę, którą zamierzam skończyć, podzielę opis na dwa rozdziały.
I. Zarys fabuły i cel gry.
Kraina, w której będzie nam spędzić czas gry nie jest typowym i logicznym uniwersum. Gdy byłem mały mama często czytała mi bajki przed snem (stare dobre czasy, bez zmartwień), na ich podstawie chciałem stworzyć własny baśniowy i unikalny świat. Tak powstała kraina Lunaris gdzie nie ma słońca. Na niebie widnieje księżyc który daje światło oraz tak zwany roboczo "strumień życia" pozwalający istotom żyć. Rośliny rosną, stworzenia się rodzą a świat tętni życiem właśnie dzięki temu. Naszą bohaterką staje się biała wilczyca. W wilczej społeczności jest to niezwykłą rzadkością. Mówi się że białe zwierzęta są naznaczone przez księżyc - potocznie zwany "Księżycową Damą". Należy nadmienić iż na świecie już nie egzystują ludzie. Obecnie są już tylko legendą. W krainie znajdziemy sporo pozostałości oraz ruin świadczących o ich niegdysiejszej obecności. Akcja gry ma się rozpocząć gdy z niewiadomych przyczyn księżyc zaczyna przygasać. Jak można się domyślić, powoduje tragiczne skutki. Wilki zaczynają składać krwawe ofiary przez co rozpadają się watahy. Dawny porządek już przemija. Rośliny powoli obumierają a wadery stają się bezpłodne. Jedyną opcją staje się starożytna kraina ludzi Nilferden gdzie kult Księżycowej Damy i jej tajemnice były priorytetem. Wedle Legend znajduję się tam cytadela - prawdziwy ołtarz, sięgający aż do samego księżyca. Czyż tam kryje się rozwiązanie problemu?
Podczas wędrówki przyjdzie nam odwiedzić wiele zróżnicowanych krain. Górskie wysokie tereny oraz zwykłe lasy które są przecież wilczym domem. Zawitamy też w starych ludzkich budowlach i kaplicach ku czci Księżycowej Damy. Gra przewiduje około 6 rozdziałów podzielonych na poziomy. Każdy rozdział ma być poświęcony odrębnej części świata. Lunaris nie jest też planetą - Jest czymś w rodzaju dysku (ahh, przypominają się książki Terry’ego Pratchetta).
Oczywiście na naszej drodze napotkamy wiele postaci. Niektóre będą nastawione neutralnie, inne jednak okażą się naszymi wrogami. Dialogi z NPC będą wprowadzać nieco jasności do fabuły oraz aktualnej sytuacji. Zdarzy się też że poznamy poboczne historie które są częścią tego świata. Jednak to do nas będzie należało poukładać wszystkie informacje w jedną całość, a interpretacji może być wiele. Czasem zdarzy się nam spotkać też prawdziwych "żywych" wrogów, niektórzy z nich będą naprawdę potężni. Mimo iż w grze nie przewiduję systemu walki, ich pokonanie wymagać będzie specjalnej taktyki i wykorzystania otoczenia.
W większości gier prowadzimy bohaterów, którzy ratują świat. Raz po raz powtarza się ten wątek, czy nie jest to już trochę... nudne? W tej grze zamysłem jest prowadzenie wilczycy która chce powstrzymać swojego partnera właśnie przed zgrywaniem takiego bohatera. W końcu go kocha i nie chce go stracić, szczególnie iż partner działa pod wpływem ślepej ambicji. Przemierzy rozległą krainę w jego poszukiwaniu, widząc jak świat powoli chyli się ku upadkowi. Miłosna i smutna historia która ma poruszać poważne tematy oraz zwroty akcji. Jest to podstawowy zarys fabuły - większość z niej ma być odkrywane podczas gry. Dialogi, krajobraz, drobne elementy to właśnie elementy układanki tworzące kompletną niebanalną historię.
II. Mechanika gry.
Gra jest przygodowo-zręcznościowa z elementami logicznymi. Nasza wilczyca domyślnie chodzi i skacze - podwójnie, co raczej jest oczywiste ><. Dodatkowo do naszej dyspozycji zostaną nam oddane dwie umiejętności. Obie będą bazować na zasadzie "many" która ma określoną wartość i z czasem sama się regeneruje. W owe umiejętności wchodzimy poprzez przytrzymanie klawisza i wtedy właśnie "mana" jest odejmowana. Jakie to będą umiejętności?
- Instynkt Łowcy - Nasza wilczyca wyżej skacze oraz szybko biegnie. Dodatkowo widzi pułapki i ukryte przejścia oraz zapach.
- Księżycowa Podróż - W tym trybie wchodzimy do "alternatywnej rzeczywistości" aktualnego poziomu. Pojawiają się na planszy nowe obiekty, których normalnie nie dostrzegamy a także postacie i nawet przeciwnicy. Przykładowo gdy w rzeczywistości będziemy mieli zawalony most to w alternatywie może być cały.
Nie znajdziemy tutaj punktów, czasu czy innych elementów składających się na tabelę pokroju HighScores. Jak już wyżej wspomniano, występowały będą tutaj dialogi i drobne przerywniki "cutscenki". Podczas tworzenia priorytety są następujące: Techniczne sprawy>Fabuła>Grywalność>Muzyka i Grafika
Jeszcze jedna kwestia. Dlaczego taka grafika? Powiem szczerze iż bardzo mi się ona podoba i tylko taką jestem w stanie sam tworzyć. Jest prosta i potrafi być efektowna - poza tym pasuje do klimatu i fabuły gry. Dodatkowo jeżeli nałożymy odpowiednie shadery (photoshop bardzo w tym pomaga) można uzyskać efekt podobny do Limbo, co jest moim zamiarem. Nie jestem też osobą lubiącą za dużo wodotrysków, prosta ale ładna grafika jest jednym z kluczy do finiszu gry.
Zrzuty ekranu:
http://i.imgur.com/1t02iiC.png
http://i.imgur.com/vdyzElG.png
http://i.imgur.com/fCnFe03.png
http://i.imgur.com/IChpyE6.png
Uwagi:
Wybaczcie mi proszę za tak słabe screeny wyjęte z programu graficznego. Skupiam swoją całą uwagę na silniku ruchu oraz optymalizacji i udało mi się jedynie naszkicować jeden poziom - a jest to strasznie czasochłonne. Grą też zajmuję się hobbistycznie gdy mam wolne od pracy. Liczę na wasze zrozumienie oraz ewentualne uwagi i sugestie |
| Ostatnio zmieniony przez Tsukuyomi 30-07-2015, 14:02, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 28-06-2015, 12:54
|
|
|
Polecam wrzucać screeny na http://imgur.com/
Co do samego projektu nie mam zarzutów. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 28-06-2015, 13:04 Re: Lunaris Mundi
|
|
|
| Tsukuyomi napisał/a: | | W ów umiejętności |
Ja mam pytanie trochę offtopowe - niech mi ktoś wyjaśni dlaczego od jakiegoś czasu w internetach nie widzę, by ktokolwiek odmieniał słowo "ów"? Przecież powinno być "W owe umiejętności..."
Co do gry, to czekam na jakieś demko. Grafika moim zdaniem nie jest zła, jest zupełnie w porządku |
|
|
|
 |
Aleks
Moderator Wilczek

Główny edytor: 
28588 Prestiż
|
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 28-06-2015, 14:34
|
|
|
Fabuła brzmi ciekawie, dawno w nic takiego nie grałem. Tylko jeden szczegół mi nie pasuje - wilczyca chce powstrzymać ukochanego przed ratowaniem świata, żeby go nie stracić. Ale przecież jeśli świat zginie, to zginą oni wszyscy. Jak rozumiem, ona by wolała, żeby ktoś inny się poświęcił, ale skoro nikogo innego nie ma (jak zwykle ), to to trochę dziwne. Ale tak poza tym wszystko spoko. Sterowanie kimś, kto chce powstrzymać kogoś przed ratowaniem świata - tego chyba jeszcze nie było.
Ciekawe, jak będziemy pokonywać przeciwników. Umiejętności, które opisałeś, nie są zbyt ,,bojowe", więc pewnie przeciwników będziemy po prostu omijać, albo będą z nimi związane jakieś zagadki. Trochę dziwne, że będzie ich widać tylko w trybie ,,księżycowym" - czyli w zwykłym trybie nadal mogą nas skrzywdzić, tylko będą niewidzialni?
Grafika jest bardzo prosta, ale to dobrze, że skupiasz się na fabule i sprawach technicznych. Patrząc np. na Dewastatora, gdzie grafika jest poprawiana w nieskończoność i gry jak nie było tak nie ma, widać, że lepiej wydać grę z gorszą grafiką i ewentualnie wydawać kolejne poprawione wersje już po premierze, niż odkładać to cały czas.
Jeśli dobrze rozumiem, to wymyśliłeś ten świat i historię jako dziecko, a teraz robisz o tym grę? Skąd ja to znam |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
102 Prestiż
|
Wysłany: 28-06-2015, 14:41
|
|
|
Zgadza się - świat wymyślony jako dziecko i dopracowany jako dorosły. Natomiast zachowanie wilczycy będzie wytłumaczone w fabule. Miłość wszakże przysłania nam oczy i postępujemy właśnie bez logiki. Ona chce go powstrzymać gdyż wierzy iż ktoś inny będzie w stanie to zrobić, a jeżeli nawet to chce spędzić z nim ostatnie chwile. Czekanie na koniec w samotności jest chyba najgorszym scenariuszem. Nikt też nie wie jak ten księżyc uratować stąd jego podróż - fabuła wszystko z czasem przysienie, nie chce jej jednak zbyt dużo zdradzać w zapowiedzi ><
Co do przeciwników, oni występują w obu światach - tylko znacznie się od siebie różnią. Przykładowo w Księżycowej podróży spotkamy imaginację ludzi. Oczywiście gdy tryb jest wyłączony to nie ma on wpływu na aktualny, realny świat.
Jeszcze jedno małe info - partner postępuje wedle ślepej ambicji (przewyższenie ojca) - tym bardziej wilczyca chce go chronić.
Są też inni śmiałkowie, nawet ich spotkamy - lecz niektórzy będą trochę... ekhm... sztywni? |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 28-06-2015, 14:45
|
|
|
| Cytat: | | świat wymyślony jako dziecko i dopracowany jako dorosły |
To zupełnie tak samo jak w przypadku mojej gry, więc tym bardziej jestem ciekaw.
Pierwsze skojarzenia - Rayman (strumień życia), Niekończąca się Historia (długa podróż w celu ratowania świata, choć bohater nie ma pojęcia co ma właściwie zrobić) i pewnie jeszcze innych skojarzeń by się znalazło, ale ogólnie całość brzmi dość świeżo i nietypowo. Na pewno zagram. |
 |
|
|
|
 |
Malin
Młodszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
4748 Prestiż
|
Wysłany: 28-06-2015, 15:20
|
|
|
O kurde...! Epicka fabuła! Kojarzy mi się z Never Alone i jakąś grą, której nazwy nie pamiętam xD Grafika, w przeciwieństwie do fabuły nie powala, lecz nie jest też okropna. Mam nadzieję, że ukończysz to jak najszybciej, lub podasz w nasze rączki jakieś demko Powodzenia!
Edit:
Grafika wilka nie powala, cała reszta jest bardzo ładna ;D |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 29-06-2015, 08:16
|
|
|
Bieganie wilczycą na Discworld.
Wow. Chcę. |
|
|
|
 |
Sporek
Bohater Producent Wody w Proszku

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
15764 Prestiż
|
Wysłany: 29-06-2015, 12:25
|
|
|
Ciekawy pomysł, bardzo fajnie to wygląda, jak taki prosty obraz Czekam. |
|
 |
Tsukuyomi
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
102 Prestiż
|
Wysłany: 27-07-2015, 13:02
|
|
|
Po nieco dłuższej przerwie, przyszedł czas na garść informacji odnośnie postępu nad grą. Oczywiście ten postęp jest i to całkiem spory, pojawiło się też parę zmian w ogólnej koncepcji.
Kilka spraw związanych z grafiką skutecznie hamowały mój "progress", lecz z nutą chęci i zaangażowania, po kilku poradnik udało się całkiem ładnie tworzyć tak zwane "landscape" poziomów. Zrezygnowałem z tła na cały poziom a ograniczyłem się do rysowania tylko w wymiarach okna gry (tło dopasowuje się do kamery i podąża razem z nią).
http://imgur.com/BivwLNY.png
Powyżej przykład krajobrazu na tle jaskiń.
Kolejnym dodatkiem jest już stworzony i funkcjonalny HUD. Będzie głównie wskazywał oba paski energii odpowiedzialne za umiejętności naszej wilczycy. Dodatkowo, co pojawi się w grze a nie było wcześniej powiedziane to system przedmiotów. Nie będzie to ekwipunek jak w RPG czy innych gatunkach. Samica dysponuje 3 wolnymi slotami jak widać powyżej. Podczas podróży zdobywać będzie przedmioty które będą:
- Niezbędne aby odblokować dalszą drogę, niektóre trzeba będzie użyć w odpowiednim momencie.
- Niektóre będą odblokowywały ukryte przejścia do sekretów lub artefaktów (o tym za chwilę).
- Ostatni rodzaj będzie miał jakąś określoną umiejętność konsumującą energię mentalną.
Przedmioty nigdy nie będą z nami na stałe. W miarę trwania przygody będziemy je tracić, pozyskiwać nowe - całkowita rotacja. Nigdy nie będzie ich jednak więcej niż 3 na raz. Dodatkowo po naciśnięciu klawisza TAB pokazuje się niewielki opis posiadanych przedmiotów. Poniżej ponowna prezentacja HUD'a oraz włączonego instynktu wilczycy:
http://imgur.com/dsyNK2D.png
http://imgur.com/a03q0IE.png
Kilka zmian pojawiło się też w menu - wygląda teraz zupełnie inaczej. Najważniejszą zmianą są jednak dwie nowe opcje czyli:
Kraina Lunaris - Miejsce w którym podczas postępu w grze pokazują się informacje o świecie, postaciach i wydarzeniach. To taka mała encyklopedia dla tych którym świat się spodoba.
Relikty przeszłości - Artefakty poukrywane na całym świecie. Po zdobyciu takiego w grze pojawia się on w tej galerii wraz z opisem. Opisy w większości będą układankami do historii i przeszłości krainy.
Kolejny screen:
http://imgur.com/V9CAqJz.png
Prace trwają w średniej prędkości. Obecnie rysuję już drugi poziom (a nie są one małe, przeciętnie mają wynosić 1000x25000) a także były drobne usprawnienia w silniku i dodatkach. Gdy tylko skończę trzy poziomy zamierzam udostępnić demo ukazujące wprowadzenie do fabuły jak i mechanikę gry. |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 27-07-2015, 13:08
|
|
|
| Pierwszy screen od razu skojarzył mi się z Another World, super to wygląda. Jedyne, co bym zmienił, to efekt tego ,,instynktu", czerwone ramki nie do końca mnie przekonują. Ja bym użył jakiegoś filtra graficznego na ekranie, żeby obraz się nieco zmienił - inne kolory, kontrast itp. Wybór tych efektów jest spory i niektóre bardzo by tu pasowały. Ale to szczegół, bo całość zapowiada się bardzo ciekawie. |
 |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 27-07-2015, 14:47
|
|
|
| kamiledi15 napisał/a: | | Another World |
Nie masz na myśli przypadkiem Ni no kuni?
Screeny bardzo zachęcają, ale ciagle czekam na grywalne demko. |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 27-07-2015, 14:50
|
|
|
Ni no kuni nie znam, ale ten pierwszy screen od razu mi się skojarzył z Another World - tam też było dużo takich jednokolorowych obiektów bez wypełnienia.
Z tego co widzę to te Ni no kuni też ma inną nazwę Another World, ale mi chodzi o tego starego z 1991 roku. |
 |
|
|
|
 |
Oskar1101
Sierżant

Główny edytor: 
928 Prestiż
|
Wysłany: 27-07-2015, 15:18
|
|
|
| Podoba mi się. Nie przepadam za pikselową grafiką i stylem retro więc wygląd gry bardzo na plus. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|