NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Inna] The Miners
Autor Wiadomość
Nornik 
Sierżant

Główny edytor: MMF2
Pojedynki: nie

5629 Prestiż
Wysłany: 05-05-2013, 00:28   [Inna] The Miners

Tytuł: The Miners

Gatunek: Górnicze :)

Autor: Nornik
Grafika: Nornik
Dźwięk: Póki co, z gry Diggers
Muzyka: Póki co, z gry Diggers

Opis:
Gra The Miners jest grą wzorowaną na grze Diggers - Amigowym hicie z 1993 roku wydanym przez Millenium.

Gracz kieruje 5-cio osobowym zespołem górników, którego celem jest poszukiwanie cennych kruszców i kamieni szlachetnych. Wykopaliska są prowadzone na niewielkiej, ale bardzo bogatej w surowce naturalne, planecie Morg. Pewnego dnia właściciel wszystkich kopalń na planecie ogłosił zawody na najlepsze ekipy górnicze. Zwycięski zespół otrzyma na własność jedną z kopalń a wszystko co od tej pory wykopie będzie jego własnością. Jest więc o co walczyć! Po co kopać całe życie dla kogoś, jak można kopać tylko dla siebie?

Zwycięstwo nie przyjdzie jednak łatwo. Będziesz musiał pokonać inne zespoły, a także uważać na nieprzyjaźnie nastawionych mieszkańców kopalń. Dodatkowo będziesz musiał sprostać samym kopalniom, gdyż są one rozmieszczone w naprawdę dzikich i niedostępnych miejscach. Na szczęście, regulamin zawodów dopuszcza możliowość użycia zaawansowanych narzędzi górniczych.

Zatem, wyślij swoje zgłoszenie do zawodów jeszcze dzisiaj!

Cechy gry:
- tryb kampanii oraz “free play”
- 4 odmienne rasy górników
- 5 rodzajów terenu kopalń
- 5 rodzajów drogocennych kamieni do poszukiwania i sprzedawania w banku
- 6 rodzajów zaawansowanych narzędzi górniczych do nabycia w sklepiku
- 48 osiągnięć do zdobycia
- 3 różne sposoby sterowania górnikami
- ręcznie rysowane obrazki
- edytor map i edytor kampanii
- pół-otwartość gry

Jedną z najważniejszych właściwości gry jest jej pół-otwartość. Cała gra oparta jest na plikach zewnętrznych. Oznacza to, że jej użytkownicy co prawda nie mogą ingerować w kod gry, ale mogą ingerować w jej “zawartość”. Każdy będzie mógł dodać do gry coś od siebie i przekazać ten “dodatek” swoim znajomym lub udostępnić całej społeczności na stronie gry. Dzięki temu, będzie można stworzyć własne unikalne kopalnie, wypełnione różnymi przedmiotami do poszukiwania.

Gra ma utworzone strony na poniższych serwisach. Zapraszam, do "lubienia" i dzielenia się projektem ze znajomymi. Znajdziecie tam screenshoty oraz trailer gry.

Strona The Miners na Google+
Strona The Miners na Facebook'u
Strona The Miners na IndieDB

[ Dodano: 04-09-2013, 23:32 ]
No tak, dawno, dawno temu wrzuciłem posta powyżej, że tworzę taką a taką grę i się słowem później nie odezwałem (przynajmniej na NB). Spokojnie, gra się tworzy. Powoli ale jednak. Obecnie cały kod oraz grafika jest ukończona. Mam też już zrobione 10 z 20 planowanych mapek. Cały czas jest jeszcze trochę do zrobienia, ale już jest bliżej niż dalej :)

Poniżej zamieszczam po jednym screenie z każdego rodzaju terenu oraz opis dostępnych w grze ras. Pewnie większość z Was już to widziała chociażby na FG, ale co tam :)

Grassland
Spoiler:

Iceland
Spoiler:

Wasteland
Spoiler:

Volcano
Spoiler:

Lagoon
Spoiler:

Opis ras
Spoiler:

[ Dodano: 18-05-2014, 01:15 ]
Tydzień temu brałem udział w imprezie Indie Showcase 2014 - festiwalu gier niezależnych, który był częścią Digital Dragons 2014 w Krakowie. Jako jeden z wystawców miałem okazję zaprezentować The Miners nie tylko graczom, ale również innym twórcom gier, wydawcom oraz dziennikarzom. Każdy mógł podejść, zagrać w grę i podzielić się swoją opinią czy sugestiami. Moim głównym celem było zebranie jak największej ilości opinii o grze.

Z przyjemnością informuję, że gra została bardzo ciepło przyjęta (zwłaszcza przez innych twórców). To napawa optymizmem. Z drugiej strony zebrałem wiele sugestii na wprowadzenie zmian, które teraz muszę przemyśleć (na sporządzonej liście znajduje się prawie 20 pozycji). Cóż, podczas patrzenia jak inni grają w moją grę, zrozumiałem, że gra nie jest jeszcze gotowa, i jest jeszcze trochę rzeczy do zmiany, poprawy czy do dodania.

Po pierwsze muszę pomyśleć nad sterowaniem i interfejsem. Wiele osób miało problemy z wydawaniem poleceń górnikom i z poruszaniem się po grze w ogóle. Niektórzy nawet twierdzili, że gra jest zbyt trudna. Dodanie samouczka bądź występujących w grze podpowiedzi może być bardzo pomocne. Co ciekawe, prawie wszyscy próbowali przesuwać mapę (tak jak w RTSach), co nie jest możliwe (gracz widzi tylko tę cześć mapy, jaką widzi zaznaczonych górnik). Pojawiły się również sugestie o wprowadzenie mgły wojny, zwiększenie klatek animacji górników oraz wiele innych mniejszych, które mogą poprawić grę.

Wiem już, że niektóre z sugestii zostanie do gry wprowadzonych. Część muszę jeszcze przemyśleć i przetestować w grze. Niestety, obecnie nie jestem w stanie powiedzieć ile czasu mi to zajmie.

Sasiacz 
Plutonowy

Główny edytor: MMF2 Dev
Pojedynki: być może

6603 Prestiż
Wysłany: 18-05-2014, 09:04   

Czekam :P
Zapowiada się i wygląda świetnie :)

Grzegorzmon 
Kapral

219 Prestiż
Wysłany: 15-10-2014, 22:33   

Kurcze, nie mogę się doczekać kiedy zostanie wypuszczone choćby demo ^^

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 15-10-2014, 22:41   

Heh, powiem Ci, że ja też :P

Minty 
Stwórczyni
omc dr fizyki

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Construct
Pomogła: 259 razy

33795 Prestiż
Wysłany: 21-10-2014, 17:05   

To żyje! Super rzecz! :D

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 17-03-2015, 00:17   

Hej! Jeśli kogoś interesuje update projektu to zapraszam na strony G+ i Facebook podane w pierwszym poście. Rozpisałem się tam po angielsku i... no cóż... nie chce mi się tego pisać po raz drugi po polsku. Wybaczcie.

Zapraszam. Powoli zmierzam do szczęśliwego zakończenia :)

[ Dodano: 13-03-2016, 00:19 ]
Jakieś 2 tygodnie temu pomyślałem, że byłoby dobrze aby w grze było więcej drogocennych kamieni do wykopania niż obecnie. Narysowałem kilka dla testu i... stwierdziłem, że taka różnorodność bardzo dobrze wygląda i na pewno wyjdzie grze na dobre. Narysowałem więc więcej, i obecnie każdy teren ma swój zestaw kryształków i kruszców do poszukiwania i sprzedaży w banku.

Poniżej kilka obrazków prezentujących nowe grafiki.

Spoiler (Tabela wszystkich gemów):

Spoiler (nowe gemy screen 1):

Spoiler (nowe gemy screen 2):

Spoiler (nowe gemy screen 3):

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 13-03-2016, 11:57   

Nie wyświetla mi tych nowych grafik. Za to obrazki w pierwszym poście widzę bez problemu.

Oskar1101 
Sierżant

928 Prestiż
Wysłany: 13-03-2016, 15:48   

Coś jest nie tak z adresami obrazków.

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

51612 Prestiż
Wysłany: 13-03-2016, 16:58   

Dziwne, u mnie wszystko wyświetla się w porządku.

msg 
Pupogłowy
~~~~~~~~~~~

Główny edytor: KNP
Drugi edytor: KNP

40082 Prestiż
Wysłany: 13-03-2016, 17:21   

Głupia sprawa, w Firefoksie nie działają, a w Chrome - tak.

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 13-03-2016, 23:45   

Nie mam zielonego pojęcia czemu niektórym nie działają te obrazki. Ich źródło (tzn. tych nowych i tych z pierwszego posta) jest dokładnie takie samo - Google+ ...

No nic to. Tak czy siak, dzisiaj mam kolejnego newsa. Super newsa! Gra jest... ukończona! Yes, yes, yes!

Jakiś czas temu gra była już "prawie" ukończona, ale to prawie robiło dużą różnicę. Grze wciąż brakowało dźwięków i muzyki. W końcu udało mi się znaleźć ludzi, którzy mieli możliwość i chęć skomponowania ścieżki dźwiękowej do mojej gry: Patryka Scelina oraz Bartosza Gajdarskiego. Ponieważ jestem ze współpracy z nimi bardzo zadowolony to poniżej podaje namiary na nich. Być może ktoś z Was będzie poszukiwał kiedyś profesjonalnej pomocy w tej materii:

Patryk Scelina: www.patryk.scelina.com
Bartosz Gajdarski: www.soundit.pl

Poniżej znajduje się najnowszy trailer gry. Posiada finalne grafiki, dźwięki oraz muzykę. Jest jeden mały wyjątek... nie pokazuje wszystkich nowych kryształków. Film powstał ciut wcześniej niż te kryształki.

Zapewne teraz zapytacie: "skoro gra jest już ukończona, to gdzie ją można pobrać"? Odpowiedź brzmi: obecnie... nigdzie. W przyszłym tygodniu planuję wrzucić grę na Steam Greenlight i... zobaczymy co z tego wyniknie. Liczę na Wasze wsparcie! (oczywiście jeżeli projekt Wam się podoba :) )

The Miners Trailer

PS. Jak ktoś wie, jak mogę "wkleić" tutaj film z youtube zamiast podawać link, to proszę o info na PW ;) , bo to przerosło moje możliwości ;) . Dzięki!
Ostatnio zmieniony przez Nornik 14-03-2016, 09:49, w całości zmieniany 1 raz  

jarlfenrir 
Generał brygady

Główny edytor: Fusion 2.5
Drugi edytor: TGF2

37283 Prestiż
Wysłany: 14-03-2016, 09:11   

Nornik napisał/a:
W przyszłym tygodniu planuję wrzucić grę na Steam Greenlight i... zobaczymy co z tego wyniknie. Liczę na Wasze wsparcie! (oczywiście jeżeli gra Wam się podoba :) )

Ciężko stwierdzić, czy gra mi się podoba, skoro nie mogę w nią nawet zagrać :P
Przydałoby się przynajmniej jakieś demo, czy coś...

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 14-03-2016, 09:52   

Zmieniłem słowo "gra" na "projekt" w powyższym zdaniu :P

Kiedyś miałem plan stworzenia dema, ale teraz nie jestem w stanie stwierdzić czy takowe będzie. Obawiam się, że może nie udać mi się "okroić" gry tak aby była właśnie tylko demem, a przy tym niczego tam nie zepsuć...

Ishimura 
Chorąży

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: MMF2 Dev

4531 Prestiż
Wysłany: 15-03-2016, 12:11   

Będzie jakaś dostępna beta do testowania czy od razu na Greenlight ?
Chętnie bym pograł, lubię takie gierki, zwłaszcza że historia gry sięga 3 lata wstecz :P

Długie miałeś przerwy w tym czasie, czy ciągle coś było robione ?

Nornik 
Sierżant

5629 Prestiż
Wysłany: 15-03-2016, 21:26   

Gra przez te wszystkie lata została przetestowana na wszystkie możliwe strony, więc błędów tam już nie powinno być. Oczywiście nie jestem w stanie tego zagwarantować na 100%, ale... produkcji bez błędów przecież nie ma, nawet w takich, które powstały w wielkich studiach deweloperskich. Tak czy siak dołożyłem wszelkich starań aby gra była jak najbardziej dopracowana - zarówno pod względem wizualnym jak i technicznym. Jak coś, to wydam patcha (ale nie powinno ich być tyle co w Warriorsach ;) )

Tak więc publicznej bety nie będzie.

A co do historii, to sięga ona dalej niż 3 lata. Prace nad grą rozpoczęły się na początku grudnia 2011 roku. Zatem od "wbicia pierwszej łopaty" minęły 4 lata i 3 miesiące. Kupa czasu. Tutaj projekt został obwieszczony jak już lwia część gry (kodu) była zrobiona. Tak na prawdę najmniej intensywny w produkcji był ostatni rok, który to skupił się na poprawkach i usprawnieniach oraz na... wyczekiwaniu na dźwięki i muzykę. Najbardziej intensywne były pierwsze 2 lata.

[ Dodano: 17-03-2016, 22:30 ]
Uwaga, uwaga!

Ogłaszam wszem wobec, że The Miners zawitało na Steam Greenlight!

Przez ostatnie 4 lata poświęciłem sporo wolnego czasu aby ukończyć tę grę i dopracować ją tak jak tylko mogłem. Jestem bardzo zadowolony z końcowego efektu i mam nadzieję, że gracze, użytkownicy Steam, docenią moją pracę. Mam nadzieję... nie... głęboko w to wierzę, że tak właśnie będzie i że zagłosują "na TAK". Jestem przekonany, że któregoś dnia zobaczymy The Miners w sklepie Steam!

Tak więc, jeżeli projekt Wam się podoba i chcielibyście w niego zagrać, bardzo proszę wsparcie na stronie Greenlight:

The Miners na Steam Greenlight

Z góry bardzo dziękuję!!!

Odpowiedz do tematu