[ROZWIĄZANY] Kwadrat z koła |
Autor |
Wiadomość |
GHPL
Starszy chorąży

Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 12-07-2016, 09:13 [ROZWIĄZANY] Kwadrat z koła
|
|
|
Otóż zauważyłem iż teoretycznie dałoby się wyprowadzić wzór na kwadrat w układzie kartezjańskim.
Wzór na koło: r^2-x^2=y^2 gdzie "r" to promień okręgu
Wzór na elipsę: r^2-ax^2=by^2 gdzie "r" to promień okręgu, "a" to "rozciągnięcie" w osi y, "b" to "rozciągnięcie" w osi x, jeśli a=b to tworzy się koło.
Jeśli dopiszemy coś do wzoru na koło powstanie kwadrat, a jeśli do wzoru na elipsę to powstanie prostokąt. Pewnie coś będzie z funkcjami trygonometrycznymi, ale tego jeszcze w szkole nie miałem
Tutaj taka słaba animacja:
Jednak wydaje się podejrzana, bo wygląda jakby koło się po prostu powiększało, a ma się "rozciągać" |
Ostatnio zmieniony przez GHPL 21-07-2016, 17:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Steam: 
Prestiż
|
Wysłany: 12-07-2016, 10:39
|
|
|
Wzór na romb o przekątnej 2z:
|x| + |y| < z
Wzór na koło o promieniu z:
x^2 + y^2 < z^2
Wzór na kwadrat o boku z:
|x + y| + |x - y| < z |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
GHPL
Starszy chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 12-07-2016, 11:28
|
|
|
Chyba mam zaokrąglony kwadrat, ale wolfram nie wyrabia i długo liczy: https://www.wolframalpha....Cx+-+y%7C%5E1.5
[ Dodano: 21-07-2016, 5:51 ]
Rozwiązanie: r^2P-x^2P=y^2P gdzie r to "promień" figury. Im większe P tym bardziej przypomina to kwadrat |
|
|
|
 |
Jakim
Młodszy chorąży Mjuzik Mejker

Pojedynki: tak
Steam: 
last.fm: 
Prestiż
|
Wysłany: 24-07-2016, 04:41
|
|
|
Obiekt ten nazywa się "squircle", tym niemniej przybliżenie prostokąta równaniem, które podałeś, ma parę wad; między innymi wymaga podnoszenia do wysokich potęg. Tym niemniej w sensie matematycznym istotnie jest to przybliżenie zbieżne do żądanej figury wraz ze wzrostem parametru p do nieskończoności.
Powyższa formuła przechodzi z kwadratu do gwiazdy (k zmienia się od zera do jedności). Wykładnik jest tak dobrany, by najdalej wysunięty punkt na diagonalnej y = x zmieniał się liniowo od zera do jedynki. |
|
|
|
 |
GHPL
Starszy chorąży

Prestiż
|
Wysłany: 31-07-2016, 20:26
|
|