Czy wierzycie w życie na innych planetach? |
Czy wierzysz w UFO? |
Tak, wierzę, bo sam widziałem. |
|
0% |
[ 0 ] |
Wierzę, ale nie widziałem. |
|
57% |
[ 4 ] |
Może tak, a może nie? - Sam nie wiem. |
|
42% |
[ 3 ] |
Nie wierzę. |
|
0% |
[ 0 ] |
|
Głosowań: 7 |
Wszystkich Głosów: 7 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
bmatrix
Starszy sierżant

Prestiż
|
Wysłany: 05-12-2006, 22:15
|
|
|
A teraz zadam prawdopodobnie niezbyt mądre pytanie: czy do szybszego poruszania się w kosmosie nie można w jakiś sposób użyć wiatru słonecznego (np. zamiast obciążać promy, budować je z lżejszych materiałów)? |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Pojedynki: być może
Prestiż
|
Wysłany: 05-12-2006, 22:35
|
|
|
Takie projekty już są, gigantyczne żagle popychane wiatrem słonecznym napędzają małe statki. Dobre w nich jest to, że nie zużywają paliwa (tylko na sterowanie) i mają dużą prędkość maksymalną. Wadą jest to, że wolno przyspieszają. IMO lepiej wypadają silniki jonowe |
|
|
|
 |
Cremmy
Sierżant Triggerheart

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 00:40
|
|
|
Umm... ale w dna mozna tylko laczyc ze soba g i c oraz a i t Wiec jak zabraknie np. c to od razu w odstawke pojdzie tez g, wiec bedzie polowe mniej mozliwosci ;3
Zaglowce kosmiczne... Ciezko by sie sterowalo, pozatym im dalej slonca tym mniejsze przyspieszenie by bylo Niby sie nie zatrzyma, ale zblizajac sie do jakiegos innego moze zaczac sie dziac cos dziwnego (zagiel wygiety w statek...?) |
_________________ <Wyobraź tu sobie podpis~> |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 10:41
|
|
|
Cremmy napisał/a: | Umm... ale w dna mozna tylko laczyc ze soba g i c oraz a i t Wiec jak zabraknie np. c to od razu w odstawke pojdzie tez g, wiec będzie polowe mniej mozliwosci |
Podejrzewałem, że ktoś cos takiego napisze... ale ja w tamtym poście mówiłem o budowaniu tylko JEDNEJ nici DNA. Druga nas nie obchodzi. No ,ale gdy w odtstawkę pójdzie jeszcze kolejna zasada azotowa, to czy ilość kombinacji sie zmnijeszy? Na logikę - tak. Ale gdyby sie zastanowić... |
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Pojedynki: tak
Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 14:48
|
|
|
RomanX napisał/a: | Najprościej można przedstawić to tak: zbiór liczb naturalnych zawiera wszystkie liczby całkowite większe niż 0 - jest ich nieskończoność. Ale wszystkich liczb całkowitych jest więcej - jeszcze ujemne i 0, ale tych też jest nieskończoność Te nieskończoności nie są takie same. |
A nieprawda. Zresztą mogę to łatwo udowodnić. Jak?
Na poczatku przedstawię jeden ze sposobów udowadniania równoliczności zbiorów. Są one równoliczne wtedy i tylko wtedy, kiedy można je bijektywnie odwzorować (tj. każdemu elementowi zbioru A jest przyporządkowywany jeden i tylko jeden element zbioru B).
Teraz udowodnię, że liczb parzystych jest tyle samo co naturalnych. Otóż można to odwzorować w ten sposób, że f(a) = 2a. Jest to, jak wiadomo, funkcja liniowa, która prawie zawsze* jest bijektywnym odwzorowaniem. A wszystkie punkty takiego odwzorowania zbioru liczb naturalnych i parzystych leżą na wykresie tej funkcji, ergo oba zbiory są równoliczne.
Idąc dalej tym tokiem myślenia można dojść do wniosku, że liczb całkowitych jest tyle samo co naturalnych. Każdej liczbie naturalnej przyporządkowujemy kolejne liczby parzyste, natomiast każdej liczbie całkowitej ujemnej przyporządkowujemy kolejne liczby nieparzyste. A zbiór liczb parzystych + zbiór liczb nieparzystych to zbiór liczb naturalnych, czyli zbiór liczb całkowitych jest równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych.
Później, jak będę miał czas, napiszę dowód na równoliczność zbioru liczb naturalnych i wymiernych. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 19:01
|
|
|
copperdragon napisał/a: | RomanX napisał/a: | Najprościej można przedstawić to tak: zbiór liczb naturalnych zawiera wszystkie liczby całkowite większe niż 0 - jest ich nieskończoność. Ale wszystkich liczb całkowitych jest więcej - jeszcze ujemne i 0, ale tych też jest nieskończoność Te nieskończoności nie są takie same. |
A nieprawda. Zresztą mogę to łatwo udowodnić. Jak?
Na poczatku przedstawię jeden ze sposobów udowadniania równoliczności zbiorów. Są one równoliczne wtedy i tylko wtedy, kiedy można je bijektywnie odwzorować (tj. każdemu elementowi zbioru A jest przyporządkowywany jeden i tylko jeden element zbioru B).
Teraz udowodnię, że liczb parzystych jest tyle samo co naturalnych. Otóż można to odwzorować w ten sposób, że f(a) = 2a. Jest to, jak wiadomo, funkcja liniowa, która prawie zawsze* jest bijektywnym odwzorowaniem. A wszystkie punkty takiego odwzorowania zbioru liczb naturalnych i parzystych leżą na wykresie tej funkcji, ergo oba zbiory są równoliczne.
Idąc dalej tym tokiem myślenia można dojść do wniosku, że liczb całkowitych jest tyle samo co naturalnych. Każdej liczbie naturalnej przyporządkowujemy kolejne liczby parzyste, natomiast każdej liczbie całkowitej ujemnej przyporządkowujemy kolejne liczby nieparzyste. A zbiór liczb parzystych + zbiór liczb nieparzystych to zbiór liczb naturalnych, czyli zbiór liczb całkowitych jest równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych.
Później, jak będę miał czas, napiszę dowód na równoliczność zbioru liczb naturalnych i wymiernych. |
Namieszałeś, ale chyba wiem o co chodzi. Ja mam takie przyporządkowanie (liczby naturalne i całkowite):
jedynce przyporządkowujemy 1, dwójce -1...
3 - 2
4 - (-2)
5 - 3
6 - (-3)
Idąc tak dalej, przecież nigdy się nie okaże, że braknie nam liczb naturalnych, by połączyć z jakąś całkowitą. |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 21:42
|
|
|
Natrułeś, natrułeś... ale...
Wikipedia napisał/a: | (...) Nieskończoności (...) nie tylko istnieją, ale też różnią się od siebie ilością elementów. Istnieje właściwie nieskończenie wiele nieskończoności. Ściślej mówiąc, rozważać można nieskończoną hierarchię mocy zbiorów nieskończonych (...). |
A teraz zagadka: jeśli:
∞ + ∞ = ∞
...to ile to jest:
∞ - ∞ = ? |
|
|
|
 |
PoW
Chorąży Dziękuję, postoję.

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 21:45
|
|
|
To symbol nieoznaczony, RX.
//Ach całego posta na to marnować |
_________________ Mówię po polsku, bo myślę po polsku.
Choć nie zawsze. |
|
|
|
 |
Cremmy
Sierżant Triggerheart

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:04
|
|
|
∞ - ∞ = -∞ V ∞ - ∞ = 0 V ∞ - ∞ = +∞
(V <- Lub)
(Ps. cyz to aby nie bylo o kosmitach? XD Wielki Offtop dotknal was swoja moca ;3) |
_________________ <Wyobraź tu sobie podpis~> |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:52
|
|
|
Odp.: Nie można odejmować, a jedynie dodawać, mnożyć i potęgować nieskończoności
Co do kosmitów: czasem mówione jest, że matematyka jest jedynym uniwersalnym językiem, więc inteligentni kosmici powinni zawsze zajarzyć o co chodzi
EDIT: Fenrir, nie kłopocz się, PoW już odpowiedział dobrze |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:55
|
|
|
Cremmy napisał/a: | ∞ - ∞ = -∞ V ∞ - ∞ = 0 V ∞ - ∞ = +∞
(V <- Lub)
(Ps. cyz to aby nie bylo o kosmitach? XD Wielki Offtop dotknal was swoja moca ;3) |
To spisek kosmitów. Nie chcą być obgadywani...
Ja bym był za tym, że ∞ - ∞ = 2/0 (symbol nieoznaczony) |
|
|
|
 |
Tasmpol
Bohater young god

Prestiż
|
Wysłany: 07-12-2006, 00:01
|
|
|
Ej prosze was. Jestem Wielkim Idiotom. Nie gadajcie tutaj o matematyce, której nie rozumiem, już wystarczająco nią zapychaliście Kalambury. |
_________________ the preacher man says its the end of time
|
|
|
|
 |
copperdragon
Bohater Popieram Ice Cold Revolucion

Pojedynki: tak
Prestiż
|
Wysłany: 07-12-2006, 15:15
|
|
|
Do Tasmpola i wszystkich innych, jak to Tasmpol określił, Wielkich Idiotuf: nie czytajcie tego posta, jeśli nie jesteście zaopatrzeni w aspirynę.
RomanX napisał/a: | Natrułeś, natrułeś... ale...
Wikipedia napisał/a: | (...) Nieskończoności (...) nie tylko istnieją, ale też różnią się od siebie ilością elementów. Istnieje właściwie nieskończenie wiele nieskończoności. Ściślej mówiąc, rozważać można nieskończoną hierarchię mocy zbiorów nieskończonych (...). |
|
Hah... RX... to jeszcze o niczym nie świadczy. Bowiem z tego samego źródła wytrzasnąłem coś takiego:
LINK
I tam jest dowód, że zbiór liczb wymiernych jest równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych. I co ty na to?
Natomiast odpowiedź na pytanie ile to jest ∞ - ∞ jest prosta.
Nie można tego stwierdzić. Czemu? Bo ∞ jest oznaczeniem dowolnej nieskończoności, czyli jest zmienną. To zadanie jest mniej więcej czymś takim:
Ile to jest a - b?
Przy czym a i b nie są znane.
1. Doczytaj dalej, 2. To nie ma znaczenia, 3. Gdzie jest o życiu na innych planetach? | RomanX |
Ostatnio zmieniony przez Minty 07-12-2006, 15:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Prestiż
|
Wysłany: 07-12-2006, 17:04
|
|
|
copperdragon napisał/a: |
1. Doczytaj dalej, 2. To nie ma znaczenia, 3. Gdzie jest o życiu na innych planetach? | RomanX |
Ciekawe, czy mieszkańcy innych światów także mają takie rozkminy o nas... |
|
|
|
 |
Lukas
Plutonowy

Prestiż
|
Wysłany: 07-12-2006, 18:44
|
|
|
[offtop]
RomanX ma racje. np. zbiór liczb całkowitych jest większy.
Można nawet to tak zapisać:
C=N U (-∞,0)
(u - suma) z czego wynika, że zbiór liczb całkowitych to zbiór liczb naturalnych + przedział od nieskończoności do 0. I widać, że C jest większe właśnie o ten przedział
[/offtop]
Kosmici mogą być, a najprawdopodobniej są, podobnie do istot żyjących na ziemi - warunki "gry" we wszechświecie się są wszędzie takie same, przetrwają tylko najlepiej przystosowane, jesli planeta byłaby podobna do ziemi, więc w wodzie najprawdopodobniej znajdziemy istoty z czymś płetwopodobnym, stworzenia lądowe będą miały coś w rodzaju płuc lub tchawek. |
|
 |
|