|
Active na liczniku oraz zmiana layera |
| Autor |
Wiadomość |
Nornik
Sierżant

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
5629 Prestiż
|
Wysłany: 14-09-2010, 21:04 Active na liczniku oraz zmiana layera
|
|
|
Mam taki problem (w Warriorsach): W czasie walki jak już porozkładane są poszczególne jednostki chcę schować jeden layer. No więc chowam go i na tle walki (np,. łąka), pod każdą jednostka pojawia się ciemny prostokąt - coś jakby odcisk obrysu każdej jednostki.
Jednostki są obiektami aktywnymi a tło walki jest licznikiem animowanym. Za nic nie mogę się tego pozbyć. Może macie jakieś pomysły?
Screena nie mogę zamieścić bo coś mi się spitoliło z siecią i nie mogę wysyłać żadnych plików... |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 14-09-2010, 21:15
|
|
|
- Tło jest czym?
- Potrafisz zreplikować problem w osobnym pliku MFA? Jeśli tak, to zrób i pokaż.
- Jakie masz rozszerzenia w ten ramce?
- Jak to się stanie (te czarne prostokąty), zmiana trybu wtapiania jednostek na np. semitransparent 0% poprawia sytuację? |
|
|
|
 |
Nornik
Sierżant

Główny edytor: 
5629 Prestiż
|
Wysłany: 14-09-2010, 22:25
|
|
|
- Tło jest licznikiem animowanym
- pewnie dało by radę zrobić to w osobnym pliku mfa ale i tak jak na razie nie mogę go zamieścić w sieci
- rozszerzenia: Cursor, File, Ini, Layer, Quick Time, Save Game, Static text, Store X
Bawię się z tym semitransparent ale daje to efekt i nie daje. Tzn:
- Jak zrobię, że jednostki robią się niewidzialne przed ukryciem layera, a potem na kliknięcie spacji stają się znów widzialne to jest OK
- Jak zrobię, że jednostki robią się niewidzialne przed ukryciem layera i jednocześnie ustawię jakiś licznik na 1, a gdy on ma wartość 1 to zrób jednostki widzialne to to nie działa |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 14-09-2010, 22:51
|
|
|
Wywal tło (wtf, animowany licznik?) na 5 minut i sprawdź. A potem może to samo z Quick Time. Dopóki problem nie jest zreplikowany, to można tylko strzelać.
| Cytat: | | jednocześnie ustawię jakiś licznik na 1, a gdy on ma wartość 1 to zrób jednostki widzialne to to nie działa |
Spróbuj wsadzić zdarzenie "a gdy on ma wartość 1" nad zdarzeniem ustawiania go na 1. Co prawda to półśrodek, ale jednak. |
|
|
|
 |
Nornik
Sierżant

Główny edytor: 
5629 Prestiż
|
Wysłany: 15-09-2010, 20:35
|
|
|
Rozwiązanie problemu okazało się tak banalne, że aż wstyd się przyznawać do autorstwa tego tematu
Mianowicie, wystarczyło odhaczyć we właściwościach obiektu tła walki (które jak wspomniałem jest licznikiem w postaci animacji) opcję "display as background" (czyli aby nie wyświetlał go jako tło).
I gra muzyka |
|
|
|
 |
Wackyjackie
Bohater Starszy Chorąży Sztabowy Randomu

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
36332 Prestiż
|
Wysłany: 15-09-2010, 20:40
|
|
|
Kurczę, a chciałem to napisać :- P. Ale nie jest to najlepszy pomysł dawać taki duży obiekt aktywny (Counter to teraz OA). Gra wtedy cholernie zwalnia. Najlepiej zrób active picture i wczytuj do niego plik o nazwie adekwatnej do lokacji walki, czy jak tam masz zrobione. A potem ewentualnie możesz go do tła wklejać . |
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
33795 Prestiż
|
Wysłany: 15-09-2010, 21:53
|
|
|
| To TGF2 - nawet duży active object to nie problem, będzie dobrze. |
|
|
|
 |
Wackyjackie
Bohater Starszy Chorąży Sztabowy Randomu

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
36332 Prestiż
|
Wysłany: 16-09-2010, 16:26
|
|
|
| Teraz działam na starym sprzęcie i na prawdę odczuwam brak optymalizacji :- P. |
|
 |
Nornik
Sierżant

Główny edytor: 
5629 Prestiż
|
Wysłany: 16-09-2010, 19:34
|
|
|