|
[Inna] House of Fears [RM VX] |
| Autor |
Wiadomość |
CrasheR
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 27-12-2013, 21:30
|
|
|
Miło się gra, ale u licha nie ma zapisu? Zaciąłem się o szafkę i zjadła mnie jakaś wiedźma i muszę od nowa? buhuu...
Na razie nie oceniam, bo nie ukończyłem grania a z drugiej strony nie jestem wcale zniechęcony.
Styl graficzny wydaje mi się być wymuszony edytorem, w którym to tworzyłeś i który dostarczył ci bibliotek. Większość wydaje się być wzniesiona za pomocą jakiś wbudowanych elementów, ale nie ujmuje to póki co grze - trochę inaczej traktuję te elementy niż stare biblioteki TGFa, bo te biblioteki mają sens - TGFowe nie miały.
Do podniesienia napięcia brakuje mi naprawdę klimatycznej muzyki - ta jest średnia - i dźwięku własnych i cudzych kroków. |
|
 |
CrasheR
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 27-12-2013, 21:32
|
|
|
Zapisu gry możesz dokonać w menu, do którego możesz dostać się wciskając klawisz "esc".
Co do grafiki, teren jest tworem pani Celianny, kilka rzeczy zrobiłem sam i wiele znalazłem w internecie. W grze z grafiki nie znajduje się nic z podstawowej paczki dołączonej do programu
Dzięki za komentarz. |
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
Prestiż
|
Wysłany: 27-12-2013, 22:04
|
|
|
Fabuła faktycznie nie jest zbyt rozbudowana, ale mimo tego nie było tak źle choć krótka. Zakończenie nawet nawet.
Z rzeczy które mi się nie podobały:
-tekst jest wyświetlany bezpośrednio na tle. No tak nie może być, powinno być jakieś pole tekstowe z w miarę jednolitym kolorem tła, żeby dobrze się czytało.
-przy zabraniu przedmiotu muzyka staje i jest odtwarzany ten specyficzny dźwięk. Dźwięk jest okej, tylko może gdyby muzyka nie przestawała grać? Albo chociaż rozpoczynała się od tego samego momentu co skończyła, a nie od początku
-nie wiedziałem gdzie iść. Nie tyle że po prostu się zgubiłem - po prostu nie wiedziałem gdzie są drzwi w które można wejść, może powinny być jakoś zaznaczone? Po chwili przyzwyczaiłem się że zwykle taka "pojedyncza wnęka" oznacza drzwi, ale był też wyjątek albo i dwa.
-filmiki przechodzenia schodów, otwierania drzwi, itp. Są słabej jakości i po prostu nie pasują do gry. Wolałbym po prostu zwyczajne przejście do czerni i z powrotem w tym przypadku + dźwięk - schludne i nie trzeba się męczyć.
-przeciwnicy oprócz tego że są wolni są tępi jak but przydałby się tu jakiś choćby i podstawowy pathfinding.
Poza tym jak odczytałem ostatnią księgę od prawej strony to gra się zawiesiła. Czyżby był zaprogramowany pojedynczy ruch w lewo, po którego wykonaniu miała się wznowić akcja?
Oprócz tego nie mam zastrzeżeń do oprawy. Gdyby była jakaś sensowna fabuła załączona do niej to bym wchłonął. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
CrasheR
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 00:45
|
|
|
| Cytat: | | -tekst jest wyświetlany bezpośrednio na tle. No tak nie może być, powinno być jakieś pole tekstowe z w miarę jednolitym kolorem tła, żeby dobrze się czytało. |
W grze starałem się jak najbardziej wyeliminować okienka. Stąd takie, a nie inne wyświetlanie tekstu.
| Cytat: | -przy zabraniu przedmiotu muzyka staje i jest odtwarzany ten specyficzny dźwięk. Dźwięk jest okej, tylko może gdyby muzyka nie przestawała grać? Albo chociaż rozpoczynała się od tego samego momentu co skończyła, a nie od początku |
W pełni się zgadzam, iż wyłączenie i ponowne załączenie muzyki jest niepotrzebne.
| Cytat: | | -nie wiedziałem gdzie iść. Nie tyle że po prostu się zgubiłem - po prostu nie wiedziałem gdzie są drzwi w które można wejść, może powinny być jakoś zaznaczone? Po chwili przyzwyczaiłem się że zwykle taka pojedyncza wnęka oznacza drzwi, ale był też wyjątek albo i dwa. |
W świecie makera, każdy ustawia przejścia z mapki do mapki w takowy sposób. Nie wziąłem pod uwagę faktu, iż osoby nieznające tego zwyczaju mogą nie zauważyć dokąd iść, za co przepraszam.
| Cytat: | | -filmiki przechodzenia schodów, otwierania drzwi, itp. Są słabej jakości i po prostu nie pasują do gry. Wolałbym po prostu zwyczajne przejście do czerni i z powrotem w tym przypadku + dźwięk - schludne i nie trzeba się męczyć. |
I znów się zgadzam. W nowym projekcie na pewno nie będzie takowych przejść, o to nie musicie się martwić
| Cytat: |
-przeciwnicy oprócz tego że są wolni są tępi jak but przydałby się tu jakiś choćby i podstawowy pathfinding. |
To już niestety w pełni wina programu.
| Cytat: | Poza tym jak odczytałem ostatnią księgę od prawej strony to gra się zawiesiła. Czyżby był zaprogramowany pojedynczy ruch w lewo, po którego wykonaniu miała się wznowić akcja? |
Tak dokładnie. Jak napisałem jest kilka błędów, których niestety nie mogę już poprawić, gdyż projekt zniknął z mojego komputera i pozostała mi jedynie gotowa, zapakowana gra.
To chyba wszystko. Dziękuję za czas poświęcony na przejście mojej gry oraz napisanie posta |
|
 |
Aha
TenKtóregoImieniaNie WolnoWymawiaćDobrze

Główny edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 10:03
|
|
|
| Tak przy okazji: masz oryginalnego RPG Maker'a? Bo jak nie, to na Steamie jest promocja -50% na VX Ace |
|
|
|
 |
Spear
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 14:14
|
|
|
| CrasheR napisał/a: |
-przeciwnicy oprócz tego że są wolni są tępi jak but przydałby się tu jakiś choćby i podstawowy pathfinding. |
|
Słabe AI to wina programu w którym możesz oskryptować co chcesz
aha |
|
|
|
 |
CrasheR
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 18:51
|
|
|
| Spear napisał/a: | | CrasheR napisał/a: |
|
Słabe AI to wina programu w którym możesz oskryptować co chcesz
aha |
Warunkiem jest perfekcyjna znajomość języka programowania o nazwie "Ruby", którego ja niestety nie znam
Skoro oskryptowanie czegokolwiek w RM'ie jest takie proste twoim zdaniem, to bądź tak miły i wykonaj dla mnie jakiś skrypt AI do wersji VX ACE. |
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 19:04
|
|
|
| No to niestety, mój argument zostaje. Jeśli w RM VX można pisać skrypty w rubym to trzeba się po prostu w nim podszkolić i to zakodzić. Tym bardziej, że ruby jest językiem wysokiego poziomu i znacząco prostszy niż assembler, C, czy nawet java. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
CrasheR
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 19:23
|
|
|
| Fadex, potrafię przerobić skrypt i znam trochę podstaw z VX, jednakże świadomość, iż każda wersja Maker'a posiada inny sposób kodowania w Ruby nie za bardzo zachęca mnie do dalszej nauki. |
|
 |
Spear
Kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 19:42
|
|
|
| CrasheR napisał/a: | | Skoro oskryptowanie czegokolwiek w RM'ie jest takie proste twoim zdaniem, to bądź tak miły i wykonaj dla mnie jakiś skrypt AI do wersji VX ACE. |
A widzisz, żebym miał w profilu wpisanego RM-a, lub żebym kiedykolwiek chwalił się doświadczeniem czy umiejętnościami w tychże programach? Bo ja nie, więc nie wiem skąd ta absurdalna prośba.
| CrasheR napisał/a: | | Fadex, potrafię przerobić skrypt i znam trochę podstaw z VX, jednakże świadomość, iż każda wersja Maker'a posiada inny sposób kodowania w Ruby nie za bardzo zachęca mnie do dalszej nauki. |
Problemy bogatych ludzi, kupił wszystkie wersje RM bo go stać i nie wie której wersji się uczyć |
|
|
|
 |
CrasheR
Starszy kapral

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Prestiż
|
Wysłany: 28-12-2013, 19:55
|
|
|
| Cytat: | Problemy bogatych ludzi, kupił wszystkie wersje RM bo go stać i nie wie której wersji się uczyć |
Gry tworzyłem we wszystkich makerach i nie potrzebuję do tego oryginalnych programów, gdyż nie mam zamiaru wydawać płatnych gier, dlatego licencja mi nie potrzebna. Triale są jak najbardziej wystarczające. |
|
 |
|
|