|
|
|
|
NIGHTHAW-X3000 |
| Autor |
Wiadomość |
masterjayz
Bohater

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: być może
10209 Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2015, 19:07
|
|
|
| Jeśli się nie mylę polandball powinien być odwrócony xD |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 16-07-2015, 23:43
|
|
|
| masterjayz napisał/a: | | Jeśli się nie mylę polandball powinien być odwrócony xD | To wtedy by był monakoball albo indonezjaball |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 17-07-2015, 09:58
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | | To wtedy by był monakoball albo indonezjaball |
Pan chyba nowy w internetach. Proponuję usługi jednego z przewodników: https://www.google.pl/sea...gIVhrxyCh3Luw4V |
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 17-07-2015, 10:14
|
|
|
No cóż... odkąd trwa spór o to, jak powinien wyglądać polandball jeszcze nie znalazłem sensownego wytłumaczenia dlaczego jako jedyny ma odwróconą flagę... skoro je znasz, to się podziel |
|
|
|
 |
Malin
Młodszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
4748 Prestiż
|
Wysłany: 17-07-2015, 10:33
|
|
|
Ja gdzieś słyszałem, że w poniższym komiksie, jak Polska udawała Indonezję, ktoś to podłapał i puścił dalej -.-
 |
|
 |
Fadex
Legenda #4; #12; #18; #20; #21; #27

Główny edytor: 
Pojedynki: nie
51612 Prestiż
|
Wysłany: 17-07-2015, 13:29
|
|
|
| Cytat: | No cóż... odkąd trwa spór o to, jak powinien wyglądać polandball jeszcze nie znalazłem sensownego wytłumaczenia dlaczego jako jedyny ma odwróconą flagę... skoro je znasz, to się podziel |
Nawet jeśli nie ma wytłumaczenia, to po prostu tradycja i już. To jakby się pytać dlaczego mam być zirytowany jeśli ktoś mi wyśle teledysk Ricka Astleya, przecież to przyjazna nuta. |
_________________ If it doesn't have to work, I can optimize any code to a runtime of zero. What's your superpower?
wat |
|
|
|
 |
Neoqueto
Moderator Akcelerator

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
7976 Prestiż
|
Wysłany: 17-07-2015, 23:48
|
|
|
Ok, więc wypowiadam się. Nie wiem, co planujesz w tej grze usprawnić, co planujesz dodać, więc wypowiem się co do aktualnego stanu gry, nie bierz tego do siebie, bo wiem, że na pewno planujesz dodać parę mechanik o których wspomnę.
Jak na demko, to nie oczekiwałem wiele i w sumie nie jestem zaskoczony. Nie jestem też zawiedziony, bo jakościowo jest naprawdę fajnie. Mam jednak sporo zastrzeżeń. Otóż gra cierpi na chroniczny brak bonusów. Nie mamy nawet możliwości odnowienia życia, co moim zdaniem skreśla ją na tę chwilę jako grę do której można często wracać. Dziwi mnie podział na życie i tarczę, który w praktyce sprowadza się do tego samego. Oba wskaźniki można było zastąpić jednym. Przydałaby się tutaj jakaś osobna mechanika na tarczę i życie, na przykład regenerujące się życie i pancerz zdobywany w inny sposób. Aż prosi się również o specjalne, jednorazowe bronie masowego zniszczenia, które czasem można sobie zebrać. No i konieczne "apgrejdy", które zdaje się są planowane. I wincyj broniuf. Przydałaby się też możliwość zniszczenia źródeł laserowych ścian, z tym, że wymagałoby to bardzo długiego naparzania. No i może poziom trudności polegający na przyspieszeniu rozgrywki, hm? Fakt, że mam tak wiele pomysłów świadczy o tym jaki potencjał ma ta gra w chwili obecnej. Myślę, że może być to naprawdę fajny i sprzedajny zabijacz czasu.
Powiedziałbym, że oprawa graficzna jest nawet ładniejsza niż Laserdisc. Podoba mi się wyłanianie się obiektów zza horyzontu, ładnie to wygląda. Kolorystyka jest nie tylko w stereotypowym już stylu Miami lat osiemdziesiątych, ale przywołuje na myśl również schemat kolorów CGA. Bardzo ładne cienie, skalowanie, efekty znikania, efekty cząsteczkowe, nie jest ich za dużo, ale dobrze, że są i że jest jednak widoczne to przywiązanie do detali. Co również bardzo istotne, doskonale widać co się dzieje na ekranie i z łatwością można rozróżnić typy przeciwników oraz ich pociski. Są bardzo wyraźne i rzucające się w oczy. Czasem tylko chmurka zasłoni przeciwnika, ale myślę, że to fajne utrudnienie, jeśli nawet nie celowe.
Oprawa audio jest co prawda raczej symboliczna, ale przygrywający utwór muzyczny jest dość klimatyczny i jak to się mówi "styknie". Odniosłem wrażenie, że ciągły odgłos strzału bronią numer 2 nawet poniekąd pokrywa się z muzyką, co tworzy ciekawy efekt.
Nie mogę się doczekać ile kreatywności zostanie wpakowanej w tej projekt, bo jak już powiedziałem potencjał jest ogromny. I pomimo iż na pewno nie będzie to wielka gra z rozbudowaną fabułą, to jako arcadowy zabijacz czasu sprawdzi się świetnie i myślę, że chętnie zagram po kilkadziesiąt razy. Chociaż, kto wie? Skoro są planowani bohaterowie, to czemu fabularny tryb rozgrywki miałby nie wypalić? Seria Touhou i StarFox to doskonałe przykłady na to, że shootery mogą mieć świetną fabułę. Powiem więcej, jak głupek zagrywałem się za czasów gimnazjum w symbianowego przewijanego, kosmicznego shootera Space Impact: Kappa Base na starej Nokii i z niecierpliwością śledziłem wydarzenia w tej z pozoru głupiutkiej i malutkiej gierce. Więc wątek fabularny niemal zawsze (o ile nie jest kompletnie skopany) jest mile widziany i wciągnie gracza na dłużej, niezależnie od rozmachu gry, dlatego mam nadzieję, że uświadczymy tego w Nighthawk-X3000. No, ale oczywiście typowy, arcadowy tryb "nieskończony" też ma być i koniec! Chcę widzieć tę grę skończoną, rozumiemy się? |
_________________ Jeśli otrzymałeś pomoc - pamiętaj o przyznaniu punktu Pomógł! |
|
|
|
 |
Nikas
Kapral

Główny edytor: 
294 Prestiż
|
Wysłany: 22-07-2015, 14:19
|
|
|
Prosiłbym o koniec tego spamu o memsach. Ogólnie to nie mam nic do lekkiego odbiegania od tematu, ale tutaj trochę już się za bardzo to rozwinęło.
Neoqueto: dziękuję za naprawdę wyczerpującą odpowiedź. Wszystkie rzeczy które wymieniłeś są już dawno na mojej liście rzeczy do zrobienia, więc nie musisz się o nic martwić. Końcówka zrozumiana, także będę, po prostu, [ciach]. B)
ale nie klnij B) | Neo
[ Dodano: 17-12-2015, 16:05 ]
MIAMI VIBE |
| Ostatnio zmieniony przez Neoqueto 22-07-2015, 15:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Minty
Stwórczyni omc dr fizyki

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 259 razy Posty: 3447
33795 Prestiż
|
Wysłany: 19-01-2016, 11:14
|
|
|
| Jak się gierka rozwija? |
|
|
|
 |
Nikas
Kapral

Główny edytor: 
294 Prestiż
|
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 22-04-2016, 22:55
|
|
|
A co mi tam, kliknąłem "tak" Mam tylko nadzieję, że to nie jest zobowiązujące. |
|
|
|
 |
Nikas
Kapral

Główny edytor: 
294 Prestiż
|
Wysłany: 22-04-2016, 23:48
|
|
|
Dzięki! Jeśli nie będziesz chciał to przecież nie będziesz musiał kupować pełniaka. |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 23-04-2016, 10:09
|
|
|
| Dałem TAK! i kupię, pod warunkiem, że będzie się dało grać na padzie. |
|
 |
Nikas
Kapral

Główny edytor: 
294 Prestiż
|
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 03-08-2016, 20:39
|
|
|
Pierwszy poziom dał mi się dość mocno we znaki, łącznie z pierwszym bossem, którego pociski ciężko ominąć, ale to oczywiście na plus. Ale co ciekawe, dalsze poziomy są dużo łatwiejsze od pierwszego i zginąłem może z raz czy dwa. Trochę kłopotów sprawiły mi łodzie na trzecim poziomie, ale też nie było to jakieś wielkie wyzwanie, bo i tak było to łatwiejsze od pierwszego poziomu. Dotyczy to zarówno zwykłych przeciwników, jak i bossów. Chyba przydałoby się zmienić kolejność tych poziomów, bo pierwszy był w miarę wymagający, zwłaszcza przez te bariery laserowe. Czwarty poziom to już w ogóle banalna sielanka, ale on jest jeszcze niegotowy, więc trudno oceniać.
Przeciwnicy są dosyć monotonni. Najczęściej strzelamy do jednego, ciągle powtarzającego się typu wrogów, pozostali raczej rzadko się pojawiają i jest ich mało.
Dobrze by było, gdyby dało się dać strzelanie pod przyciskiem myszy w opcjach. Na moim laptopie nie da się nacisnąć jednocześnie dwóch strzałek i strzału, więc nie mogę lecieć pod skosem i jednocześnie strzelać, a to mi mocno utrudnia grę. Rozwiązanie z myszą załatwiłoby ten problem.
Bujanie ekranu to ciekawy pomysł, szkoda tylko, że nic nie wnosi. Dobrze by było, gdyby przy takim przechyleniu pociski leciały też pod innym kątem, dzięki temu można by pomyśleć o ciekawych sposobach na eliminację przeciwników. Np. lecąc na wprost nie trafimy w jakąś część bossa, a jedynie przy odpowiednim przechyleniu ekranu. Bujanie nieco utrudnia grę, bo zdarza się, że nasz statek chowa się za paskiem Huda przy mocnym przechyleniu i nie widzimy wtedy, gdzie on jest.
Trochę dziwne, że koleś, rozdający nam bronie na koniec poziomu, jest kilkakrotnie większy od naszego statku. Albo my jesteśmy liliputami, albo on jest olbrzymem.
Można by się przyczepić, że wybór tych broni przy pierwszym podejściu jest właściwie na chybił-trafił, bo nie wiemy, jak dana broń działa, dopóki jej nie wypróbujemy. Ale z drugiej strony takie kiedyś były gry, a ta wyraźnie się na nich wzoruje, jednak przydałby się krótki opis, jak dana broń działa w instrukcji. Nie wiemy, jak szybko strzela, jak wygląda, jakie obrażenia zadaje i na czym właściwie polega.
Przy pierwszym podejściu zapomniałem, że istnieje coś takiego jak Turbo i przeszedłem te 4 poziomy bez używania tego - z tym byłoby pewnie jeszcze prościej. Ale co ciekawe, pasek nie napełnia się przy walce z bossem, więc warto pamiętać, żeby napełnić go wcześniej. To dobrze, bo wprowadza jakiś element taktyczny, może niewielki, ale zawsze coś.
Muzyka jest świetnie wpasowana w grę, zarówno ta w menu, jak i w grze. Ale bardziej podoba mi się ta w menu.
W instrukcji napisałeś po polsku ,,Dzień dobry", a reszta jest napisana po angielsku - tak miało być, czy to pomyłka?
Grafika oczywiście na plus. Trudno ocenić, na czym my się właściwie poruszamy, czy to jakaś obca planeta z dziwnymi falami przepływającymi pod spodem i to tak mała, że latamy dookoła niej? Na pewno stylistyka, włącznie z tym bujaniem to coś, co wyróżnia tą grę z tysiąca podobnych.
PS. Chyba po śmierci nie ubywa nam żyć. Nie wiem, czy to bug, czy po prostu jeszcze tego nie zrobiłeś, w każdym razie na chwilę obecną nie da się przegrać. |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|