NukeBoards - Kreatywność przede wszystkim
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  DownloadDownload
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Survival / RPG] Monster Smash
Autor Wiadomość
Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
Wysłany: 13-05-2007, 21:53   [Survival / RPG] Monster Smash

Tytuł: Monster Smash

Gatunek: Survival z elementami RPG

Autor: Pentagraf
Grafika: Pentagra
Dźwięk: Różne darmowe zbiory i ripy
Muzyka: http://vgmusic.com
Data wydania: Naprawdę nie jestem w stanie tego określić

Fabuła w wielkim skrócie:

Świat podzielony jest na 2 wyznania, które od dawna próbują zwalczyć się nawzajem. Każde wyznanie reprezentuje 1 kościół: Święte Przymierze i wyznawcy Naturalnego Porządku.

Wojna rozgorzała na dobre, gdy kapłanom Świętego Przymierza udało sie odnaleźć prastare
manuskrypty, mówiące o legendarnej Bramie Wszelkiego Stworzenia, zamkniętej na 7 Pieczęci. Święte Przymierze wierzy, że owa brama to nic innego jak Brama Raju.

Bohater, jako jeden z Templariuszy Przymierza, ma za zadanie odnaleźć Siedem Pieczęci, zanim zrobi to drugi kościół, dla którego owa Brama ma nieco inne znaczenie.

Fabuła będzie miała wiele zwrotów, dlatego nic więcej zdradzać nie będę :D

Krótki opis, czyli jak to będzie wyglądać:

Głównym motorem gry, będzie to co najlepsze w cRPG (dla mnie :) ):
- Walka, walka, walka: Jak to w survivalu, celem każdej planszy będzie nic innego jak wybić, nadciągające falami hordy potworów.

- Rozwój postaci: Tu będzie całkiem duże pole do popisu.
Są trzy główne statystyki: Siła, zręczność, inteligencja. Każda z nich wpływa na statystyki poboczne: HP, Atak fizyczny, Atak magiczny, Szybkość ataku, Trafienie krytyczne i Uniki.

Do tego dochodzą umiejętności: 6 ataków fizycznych, 10 magicznych i 6 zdolności pasywnych, co daje łącznie 22. Każda ma 10 poziomów rozwoju, niektóre posiadają dodatkowe właściwości, np. obrażenia obszarowe, ogłuszenie, odbicie obrażeń; wiele z nich zyskuje nowe cechy wraz ze wzrostem skila, np. Strzała Gradu na 1. poziomie zrzuca na wroga 1 sopel z niewielką szansą na zamrożenie, a już na 8. poziomie mamy około 40% szansy na zamrożenie i spadają 3 sople, itd.

Nie będę się tu rozwodził za dużo :) , powiem tylko, że możliwości rozwoju jest całkiem sporo. Nie musimy sztywno trzymać się jakiś z góry narzuconych reguł, bo nie ma tu podziału na profesje / klasy / itd. Liczy się tylko skuteczność w walce i pomysł na postać.

Silnik jest dość złożony, więc nie chciałem już bardziej mieszać i nie wprowadzałem jako takiego ekwipunku. Tzn. będzie, ale jedynie namiastka, w postaci kilku nowych pancerzy, o różnych właściwościach, dostępnych na późniejszym etapie gry. Także będzie można dodatkowo zmodyfikować parametry postaci.

No wszystko pięknie, ale ile z tego zrobiłeś?:

Otóż silnik jest ukończony w 95%.
- Walka = 100%
- Rozwój postaci = 100%: Działają wszystkie skile, obliczanie statystyk, obliczanie obrażeń danego skila na każdym jego poziomie, itd.
- Zapis stanu gry, ze wszystkimi statystykami plus szyfrowanie save'a = 100%
- Te pozostałe 5% to jedynie nowe ataki potworów, czyli oprócz zwykłego obijania gęby, jakieś tam spowolnienia, otrucia, aury.

Jeśli chodzi o całość, to skończony jest na dzień dzisiejszy tutorial i cały I. Akt łącznie z bossem. No i menu do poprawy, bo jest z deka puste.

Dobra, to pokaż to cudo:
Screen 1
Screen 2
Screen 3
Screen 4
Screen 5

To tyle. Praca wre :)

Tasmpol 
Bohater
young god

Główny edytor: MMF2

24606 Prestiż
Wysłany: 13-05-2007, 21:56   

Grafikę masz, silnik masz, krucza, nareszcie crpg, którego można się spodziewać. :)
Tylko kiedy ?

Stankol 
Bohater
McO: the noob

Główny edytor: MMF2 Dev

0 Prestiż
Wysłany: 13-05-2007, 22:33   

Menu brzydkie.

Badu 
Kapral

Główny edytor: Fusion 2.5

708 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 01:47   

Wow! Absolutnie fantastycznie. Takie gry lubię. Ciekawa fabuła, dużo skillów, przeciwników też, grafika mi się podoba (i nawet widzę mangową buźkę na drugim screenie :P ). No i tyle już masz zrobione !sugoi! Nie mogę się doczekać.

Cytat:
Menu brzydkie.

-_-' Przecież i tak zrobi nowe.

Ploo 
Chorąży

8853 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 15:55   

Wow, musze powiedziec ze zapowiada sie slicznie. Grafika jest przesliczna, a menu i tak mi odpowiada. Wszystko wyglada calkiem rozbudowane i widac ze juz duzo masz a wiec jest szansa na wyjscie. Tylko zyczyc weny tworczej, czasu i ukonczenia gry! :)

Plooscva

Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 16:30   

Cytat:
Grafikę masz, silnik masz, krucza, nareszcie crpg, którego można się spodziewać. :)
Tylko kiedy ?

No właśnie grafik nie ma. Wszystko powstaje na bieżąco. A że porwałem się na animacje potworów w ośmiu kierunkach to narysowanie każdego jest trochę czasochłonne.

Jedrek 
Sierżant
wyższej techniki zawodowej cptin

1810 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 18:43   

Nie no nieźle, gra ma lepszy wygląd niż Tibia :D (totalne idioctwo, bardzo infekcyjne alarmowo tzn. zaraża) mi troche NOXa przypomina, starą gre......
Hackyou 1.0 - 100%
NukeProject - 51%
Xtra - Utracone

Piter 
Bohater
roflolmaomgeezonk

Drugi edytor: MMF2
Pojedynki: być może

23049 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 20:07   

Takie to troche dziwne :/ . Grafika przypomina jakąś chinską gre, a ten niebieski facio to jak ten idiotyczny "megamen". Zapowiada się fajnie :) .

Vital 
Starszy sierżant
VTL

6199 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 22:04   

Chińskie to mogą być podkoszulki. Zarówno tileset jak i przeciwnicy prezentują się całkiem ładnie,elementy interface'u trochę zostają w tyle. Zapowiada się przehicior,trzymam kciuki.

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Fusion 2.5
Pojedynki: tak

14370 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 23:30   

Gra zapowiada się fajnie.. Tasmpol chciałeś chyba powiedzieć, pierwszy nie Kaliski cRPG którego można się spodziewać.. I widzę, że co raz większa konkurencja Kaliszowi się robi :)

Tasmpol 
Bohater
young god

24606 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 23:33   

Moją ratą szansy projektu na wyjście (może inaczej - bliskości do premiery) jest ilość udostępnionych danych - ezosofy mają niewiele skrinów itp, a tutaj widać praktycznie cały gameplay itp. :)

Fanotherpg 
Porucznik
I'm livin' proof

Główny edytor: Fusion 2.5 Dev
Drugi edytor: Fusion 2.5
Pojedynki: tak

14370 Prestiż
Wysłany: 14-05-2007, 23:46   

Eozsofy mało screenów, bo graficznie gra przeszła lekkie modyfikacje (układ grafik, wielkość okna, wielkość planszy) więc nie robimy mockupów tylko samą grę (polecam ostatniego newsa na stronie http://eozsof.ovh.org aby zobaczyć nad czym pracujemy), ale chętnie zagram w tą grę bo zagraniczne albo są beznadziejne albo nie na mojego kompa (jak Arunderan... czy jak się zwie) a prócz Monster Smash jedynie zagraniczny GridQuest z nie Kaliskich cRPG interesująco się zapowiada.. No dobra może jeszcze Vault Silvernov'y ale to raczej czysty cRPG nie będzie :)

Aleks 
Moderator
Wilczek

Główny edytor: GDevelop

28588 Prestiż
Wysłany: 20-05-2007, 21:09   

Przeciwnicy mi się podobają ale jeśli chodzi o otoczenie to takie jakieś mdłe pewnie podczas grania wczułbym się w klimat ale jakoś na scenach tego nie widzę ale myślę że będzie bardzo dobrze

Pentagraf
Plutonowy

6765 Prestiż
Wysłany: 20-08-2008, 20:02   

Po paru rozpoczętych i niedokończonych grach oraz długiej przerwie w klikach, powracam do projektu. Zbyt dużo jest zrobione, aby się marnowało i leżało na dysku :D

Poprawiłem właściwie wszystkie drobne błędy, nastąpiło również kilka zmian w mechanice, aby bardziej zbalansować grę. No i w dniu dzisiejszym skończyłem 2. akt. Można powiedzieć, że ukończone jest jakieś 30% całości.

Na osłodę 2 screeny :D

Screen 6
Screen 7

Fadex 
Legenda
#4; #12; #18; #20; #21; #27

Pojedynki: nie

51612 Prestiż
Wysłany: 20-08-2008, 21:04   

Cieszę się, że po tak długim czasie projekt jest kontynuowany. No i znając Twoje umiejętności na pewno będzie bardzo dobry :)

Odpowiedz do tematu