|
[Przygodowa] Lunaris Mundi |
| Autor |
Wiadomość |
Tsukuyomi
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pojedynki: nie
102 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 16:53
|
|
|
kamiledi15 - Niestety nie miałem okazji zagrać w AW, aczkolwiek sporo o tej grze słyszałem i widziałem kilka filmów. Rzeczywiście jest sporo podobieństw. Przyznam szczerze że dzięki Child of Light, ori and the blind forest oraz the banner saga dostałem natchnienie na swoją grę (ahh te piękne, ręcznie rysowane grafiki i klimat!). Mógłbyś też, jeżeli można poprosić, jaki efekt najbardziej pasowałby do tegoż instynktu? Osobiście nie myślałem nad tym dłużej a fajnie by było poznać zdanie innych.
Taki mini update, bo nie powiedziałem chyba najważniejszego. Czy takie sterowanie byłoby w porządku? (Taki mały help w menu po najechaniu myszką na ikonkę (?) )
http://i.imgur.com/HqcxQUQ.jpg
/\ - Tak wiem o tym małym błędzie "księżycowy" - już naprawione. |
|
|
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 17:08
|
|
|
| Trudno powiedzieć, bo nie wiem, jak to wygląda w ruchu. Ja u siebie użyłem efektu szkicu, ale tu to raczej nie będzie pasować. Dużo tego jest, wszystkich nie testowałem. Ja bym chyba dał po prostu zmianę kontrastu na wyższy plus te rozmycie za obiektami. Pewnie wiesz, o co chodzi, kiedy obiekt się porusza, to za nim zostaje jego rozmyty ślad, który stopniowo znika. Można by też pomyśleć nad odwróceniem kolorów lub w negatywie, ale nie wiem, czy to by tu pasowało. |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 17:09
|
|
|
Ja bym preferował jednak:
strzałki do chodzenia
spacja skok
zxc przedmioty
tab ekwipunek
nie wiem o co chodzi z instynktem i śnieniem (jak często będzie się tego używać) ale chyba a,s byłoby ok. |
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
102 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 17:13
|
|
|
jarlfenrir - Właśnie te umiejętności będą używane najczęściej i dużo więcej od przedmiotów, szczególnie w sekwencjach zręcznościowych i czasowych dlatego muszą być wygodnie dopasowane.
kamiledi15 - Wiem o co już chodzi i fakt, gdyby dodać do tego takie czerwone rozmycie (jakoś tak czerwony mi pasuje do instynktu, adrenaliny itd) tylko teraz muszę znaleźć nazwę ponieważ mam całą paczkę shaderów, ale nic raczej nie pasuje. |
|
|
|
 |
Malin
Młodszy chorąży

Główny edytor: 
Pojedynki: tak
4748 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 20:07
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | Ja bym preferował jednak:
strzałki do chodzenia |
Ja bym wolał WSAD, co oznacza tylko jedno wyjście - możliwość zmiany tego w ustawieniach |
|
|
|
 |
wermi
Major Depressive Disorder

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
Pomogła: 53 razy Posty: 1018
15752 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 20:15
|
|
|
| jarlfenrir napisał/a: | | spacja skok |
nie. |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 22:39
|
|
|
| Jeśli już masz A i D jako chodzenie, to może lepiej W byłoby skokiem? a te itemy używać na Z, X, C? albo 1, 2, 3? |
|
 |
kamiledi15
Kapitan

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
8594 Prestiż
|
Wysłany: 28-07-2015, 23:26
|
|
|
| Jeśli nie używa się myszy, to ja bym wolał standardowe strzałki. WSAD jest dobry tylko wtedy, gdy trzeba korzystać z myszy. |
_________________ Pies Syrena - GRA UKOŃCZONA.
 |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 29-07-2015, 08:52
|
|
|
| kamiledi15 napisał/a: | | Jeśli nie używa się myszy, to ja bym wolał standardowe strzałki. WSAD jest dobry tylko wtedy, gdy trzeba korzystać z myszy. |
Popieram. Bez sensu mieć wszystkie klawisze pod jedną ręką. |
|
|
|
 |
msg
Pupogłowy ~~~~~~~~~~~

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
40082 Prestiż
|
Wysłany: 29-07-2015, 11:58
|
|
|
| Dobra, mi tam wydawało się, że będzie to nawet wygodne. Ale w obecnym stadium gry sterowanie jest tak mało ważne, że powiem krótko: niech user decyduje o sterowaniu. Już ładnych parę lat da się ustawiać klawiszologię w grach, więc jeśli to taki problem ustalić, która jest najlepsza, nie powinno być wymuszonej żadnej. Rozszerzenie Control X w zupełności wystarczy, żeby umożliwić użytkownikowi ustalenie, czy chce grać na WSAD, strzałkach, mieć itemy na ZXC, QWE czy 123... |
|
 |
Tsukuyomi
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
102 Prestiż
|
Wysłany: 29-07-2015, 14:31
|
|
|
Z Control X może być mały kłopot w połączeniu go wraz z PMO, ale znalazłem już wyjście z tej sytuacji. Widać ewidentnie że klawiszologia to kwestia indywidualnego podejścia, dlatego przygotuję dwa zestawy sterowania oparte na strzałkach lub awsd (pełna klawiszologia ukazuje się po najechaniu myszką na odpowiednią opcję). Specjalnie do tego przygotowałem mały launcher przed grą:
http://i.imgur.com/KThI5kH.png
Jest on na razie dosyć ubogi. Zapisywanie wartości jest oczywiście oparte na pliku ini i po restarcie gry będą zahaczone nasze, wybrane wcześniej, opcje. Dodatkowo w trybie pełnego ekranu będzie aktywowany Antyaliasing aby nie było przesadniej pixelozy (gra jest robiona pod okienko 800x500). W przyszłości, możliwe iż ulepszę launcher o sprawdzanie wersji. Co do myszki, to występuje ona tylko w menu, podczas gry będą dostępne tylko klawisze. |
|
|
|
 |
jarlfenrir
Generał brygady

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
37283 Prestiż
|
Wysłany: 29-07-2015, 14:57
|
|
|
| Limit FPSów będzie wpływał na szybkość gry? |
|
|
|
 |
Tsukuyomi
Starszy szeregowy

Główny edytor: 
Drugi edytor: 
102 Prestiż
|
Wysłany: 29-07-2015, 16:37
|
|
|
Limit FPS wpływa w zależności od PC, zauważyłem że na moim laptopie idealna wartość to 50 lecz na nieco starszym sprzęcie 60 okazało się wartością odpowiednią. Dodałem tą opcję na wszelki wypadek, nic nie szkodzi a będę spokojniejszy. Mały update launchera:
Nieaktualny
Dodatkowo zdecydowałem się na droplisty - łatwiejsze do skonfigurowania.
EDIT:
Minimalistyczny Launcher jest już gotowy. Zawiera najważniejsze ustawienia, plik pomocy i ładną grafikę. Launcher będzie osobnym exe który odpala grę i zapisuje wartości - dodatkowo nie odpalimy gry bezpośrednio ponieważ wyskoczy błąd - takie małe zabezpieczenie przed błędami z cfg.
http://i.imgur.com/JzHquij.jpg
Wszystko przetestowane i działa więc można wrócić do projektowania poziomów. |
|
|
|
 |
|
|